New York International Gift Fair


Vill man vältra sig i rolig, tjusig, läcker och kul design av presentartiklar ska man klicka HÄR och besöka New York International Gift Fair 2008. Fullt av ögongodis och roliga produkter. Kolla in katalogen.

Apple Pie Designs och ett rop på hjälp. ;-)


Det här inlägget handlar om Apple Pie Designs underbara väggdekorationer. Men jag passar samtidigt på att be om hjälp. Det handlar om olycklig kärlek. Jag är totalförälskad i en lampa och har varit det i ett par år, har sett lampan vid flera tillfällen, men jag kommer inte ihåg vad den heter. Följaktligen kan jag inte köpa den, eller drömma om att köpa den om den är väldigt dyr. Så, är det någon som vet vad taklampan på bilden ovanför heter? I´min love!

Uppdatering; Purple visste! Susann, Du är en klippa. (jag också för Pethra betyder sten/klippa) Lampan heter alltså "No fruit" och kommer från belgiska Dark. (jobbig hemsida, det fladdrar överallt, känns som om man är på väg att få ett epileptiskt anfall. Hur nu det känns.)Härliga inspirationsbilder från Apple Pie Design. Visst är noshörningen rolig? Och texten på bilden till vänster känns rogivande.


En illusorisk tolkning av drakflygandets och barndomens stillsamma tillvaro.


Om hunden varit prickig skulle den varit Venus upp i dagen. Sovandes i mattes och husses säng, totalt ointresserad av allting annat än nuet.


Noel betyder visserligen jul på franska, men den här bilden var inte speciellt julaktig. (förutom julgransformen på bokstäverna) Men den tjänar bra som inspiration för hur man kan placera bokstäver på väggen. Lite ordnat kaos är aldrig fel.


Djurens konung på väggen, grön och grann. Jag är svag för kombinationen rosa/grönt.


Lite lagom chict med en cykel i vardagsrummet, för de som vill ge en anspråkslös känsla mitt i något väldigt genomtänkt.

Baazar


Det har kommit nya sändningar med möbler från Kina till Baazar. En massa fina nyheter tillsammans med mina favoriter, de antika brudskåpen. Det finns också en mängd erbjudanden för Augusti, med fina rabatter.


Kulörkollektion helt i vitt


Alcro presenterar ad.white - en kulörkollektion helt i vitt.  Att vitt går hem i de flesta svenska hem är ingen nyhet, det är något av en favoritfärg. Men vitt kan se ut på många olika sätt. Det kan ha en rosa ton, dra mot blått eller grått, vara brutet mot grönt eller gult, vara blankt eller matt och så vidare.

Nu har Alcro tagit fram en hel kollektion med bara vita kulörer - ad.white - speciellt för alla oss som vill inreda i vitt.  Kollektionen består av 11 kulörer ; Snö, Äggskal, Krita, Lovika, Tofu, Vitlök, Grädde, Magnolia, Älva, Fjäder samt Vit - och är framtagen i samarbete med designern Eva Lilja Löwenhielm. Själv tycker jag om vitt som grund i hemmet, men lägger till färggranna saker på accessoarer och möbler. Samt tavlor. Ingen slump att de flesta gallerier har vita väggar, eller hur?

- Vit färg är självklar och nödvändig i heminredningen på våra nordliga breddgrader. Men allt behöver inte vara vitt och det kan vara effektfullt att använda olika vita kulörer tillsammans, säger Eva Lilja Löwenhielm, som har kulören Snö som sin personliga favorit.

Vilken vit kulör man ska välja beror på ljusförhållandena i rummet och på hur den övriga inredningen ser ut. Mörka träslag och kulörta möbler passar med lite mjukare vitt. Solljus från norr kan gör att rena vita kulörer upplevs som svala, och då passar en varmare ton bättre. Olika lampor ger också olika sken. Upplevelsen av kulören påverkas även av färgens glans och ytans karaktär.  

- Man kan skapa vackra effekter genom att måla olika ytor - eller schabloner och Wallstickers - med färg som har samma kulör men olika glans eller struktur, säger Maria Midby Arén.


Pressmeddelande från Alcro.

I stället för Billy...


Förvaring är något vi alla behöver och många av oss sliter oss i håret för att vi inte har tillräckligt. Att det inte behöver kosta skjortan för att vara snyggt syns på bilden ovan, från Living Etc. Gamla äpplelådor har blivit en snygg designhörna. Jag kommer att tänka på Fårö när jag ser bilden, kan mycket väl tänka mig ett sommarhus där, med just en sådan bokhylla. (ja, vem kan inte tänka sig det...?)

 

En inbyggd bokhylla med ram runt är en annan idé. Istället för en tavla ramar man in böckerna, konstverk som de är. (ja, ja, beroende på vilka böcker det är, jag vet) Kanske vore det en idé att göra det  med ett begränsat antal böcker som man vill ge en extra hyllning för sitt extraordinära innehåll?


Att utnyttja utrymmet under trappan kan bli både snyggt och skapa ett lättåtkomligt utrymme där barnen lätt når sina böcker. Klara, färdiga...lässtund i myshörnan!

(bilderna i inlägget kommer från Living Etc och är publicerade med deras skriftliga godkännande)

Tända ljus i höstmörkret


Foto: Living etc

När mörkret väntar runt knuten är det skönt och avkopplande med diverse tända ljus i huset. Dessa från Graham & Green tycker jag tjänar som inspiration för hur vackert det kan bli med masseffekt av liknande lyktor. Lyktor som påminner om dessa finns på Indiska.  


Idéen med fyra flaskor är också tilltalande. Dessa är visserligen avsedda för användning till högtiden man inte börjar prata om i augusti, men jag tycker de funkar bra även nu! Finns hos Snirkla. Från Ib Laursen kommer den smarta tändsticksasken/ljusstaken i ett. Den flirtar med vår tidvisa längtan efter det enkla levernet före industrialiseringen, samtidigt som det är en räddning för oss när tekniken brister. Perfekt att ha vid strömavbrott med andra ord. Finns hos Mixin.


Oljelampan från Eva Solo är en personlig favorit. Stilren med mjuka former. När jag var på Illum Bolighus i Köpenhamn i somras blev jag nyförälskad i de oljelampor inspirerade av fyrar som Christian Björg designat för Menu. De finns bland annat hos Dansk Design och har liksom olje lampan från Eva Solo den kvalitet som krävs för att bli en klassiker; funktion samt form ögat inte tröttnar på. 

 

Piet Heins ljusstake är multifunktionell, på ena sidan sätter man i ett ljus, på den andra ett värmeljus. Härlig ursprunglig form med ägget i centrum, utförandet supermodernt.


Någon frågade om oljelampan i mitt dinosaurieinlägg och det är en Mono Concave. Oljan befinner sig inuti och lampan ger en illusion av att brinna utan bränsle. Det är en underbart vackert design av Franz Maurer, som blivit prisbelönad för den. I mitt tycke ett stycke mästerverk. Finns bland annat på Selected Inspiration. Loop av Holmbäck & Quaade fär Georg Jensen är en annan ljushållare som gärna fick pryda sin plats i vårt hem.


För ett vackert färgstarkt men ändå diskret inslag kan jag tipsa om de här doftljusen från amerikanske Voluspa, vilka finns hos Urban Living. Det har en brinntid på 80 timmar, tre vekar och ligger i en vacker plåtask. Det gör även doftljusen från Kath Kidston, som finns på Countrystyle. Hur ska man beskriva Kath Kidstons produkter? "Fräsch romantik", kanske?


Vill man satsa på något helt annorlunda, som man inte hittar hos grannen, borde Du bli nöjd med kandelabern som Christe Eleison designat för Catellani & Smith. (via Decorate) Jag kan inte bestämma mig för jag tycker om den, någon slags hatkärlek kanske. Vad tycker ni, vilken typ att levande ljus föredrar ni i era hem?

Benjamin Hubert


Jag har skrivit om Benjamin Hubert tidigare och jag gör det gärna igen. Denne unge designer bidrar med annorlunda och rolig design titt som tätt. I år kommer han, liksom förra året, vara med på 100% Design i London. Han kommer då visa sex nya produkter; belysning, möbler och accessoarer. Tills dess kan man roa sig med att gå in på hans hemsida och se på hans tidigare design.

Just nu gillar jag hans versioner av kandelabrar extra mycket.


Tusen tack till Anna på Drömhem, Karin på Ellas InspirationJellon och Johanna för fina utmärkelser! Jag skickar dem vidare till alla fina bloggar jag besöker, både de jag kommenterat på och de jag ännu inte kommenterat på.

Hemma hos Purple Area


Idag får vi se bilder från ett underbart hem i vacker minimalistisk stil, skapat med stor omtanke och känsla för färg och form. Det syns att Susann, som bor här, arbetar med inredning på heltid. För några år sedan fick hon hederspris i Hus & Hems "Årets hus-tävling", varefter hon började ta på sig uppdrag vid sidan om sitt vanliga arbete. Hon inredde kontor för företag, samt vardagsrum för privatpersoner. Numera är företaget Purple Area ett heltidsjobb och hon skriver också den omtyckta bloggen Purple Area.Betong är ett favoritmaterial som återkommer på många ställen i huset. Det är vackert med vedhögen som fått en egen nisch i väggen.


Det här är min favoritbild. Jag älskar trappan som ramas in av en hel bokhyllevägg och att trappstegen är öppna så man ser böckerna skymta mellan trappstegen.


Färgklickarna här och var får extra fokus pga den avskalade omgivningen.


Utomhus bildar krukor vackra arrangemang.


Vägghängd toalett är såväl snyggt som praktiskt när man ska städa. Den blå mosaiken är ett härligt färgstarkt inslag i hemmet.

Inte nog med att Susann visar bilder från sitt hem i en Hemma Hos-artikel på Design & Inredningsbloggen, hon har varit med i Residence också! Tänk att vara med på två ställen av sådan dignitet. ;-) Om det kan kan ni läsa på hennes blogg.

Tack för att jag fick visa bilderna, Susann!

Nästa "Hemma hos" blir från en kanonfin lägenhet.

Virrvarr 50 år firas med kontorsserie


När jag var med barnen på Bokia i söndags, för att inhandla lite saker inför skolstarten, fick jag syn på Sigvard Bernadottes kända mönster Virrvarr kollegieblocken. "Tjohoo", sa jag, men barnen blev inte så imponerade, de ville ha något mer färgglatt. Det fick de, så klart, men själv blev jag glad över att se mönstret på en mängd kontorsartiklar.

Skandinavisk retrodesign med stor igenkänningsfaktor för mammorna och papporna. Något för Dig, Sara?Barnen tyckte bättre om ´Neill och Converse. Vad gäller Converse så är jag helnöjd för jag gick också in med barnen på Stadium. Dottern behövde ett par nya skor. Där stod ett par Converse, som kostat 699:- och var nedsatta till 399:- på REA:n. Och så var det 50% på det, dvs 199:-, för ett par Converse. Bara ETT par fanns det, och i rätt storlek. Det kallar jag kap!

Hemma hos Mia


Idag får vi titta in hemma hos Mia, som skriver bloggen Hem & Lycka. Ett ljust hem med lantlig touch och vackra arrangemang.


Stolarna till matsalsbordet är Leksandsstolar. Mia fyndade dem på blocket och piffade upp dem efter egen smak.  Väldigt snyggt, tycker jag.


Zinkhuset gör sig fint till olika arrangemang, inte minst tillsammans med ljuvliga pioner. Det blir en vacker kontrast mellan blommans skörhet och zinkens ruffligare yta. Jag vet att Pia på Grönbergs Interiör saluför dessa zinkhus och trots att hon har en "vanlig" butik, går det att beställa via henne och så skickar hon på posten. En Kitchen Aid i köket är aldrig fel. Mia har inhandlat sin på Bagaren & Kocken.


På krokarna i hallen växlar Mia med att hänga olika dekorativa saker. Och till höger ser vi kanske ett av Sveriges snyggaste paraplyställ. (Var det inte Du som var ute efter paraplyställ, Charlotte?)


Några fägglada böcker på en vit hylla, med en gammal lanterna som får trona överst ger ett personligt intryck. Lila är ytterligare en accentfärg som passar utmärkt tillsammans med zink.


Radion blev jag förälskad i. Skön retrokänsla; man vill genast trycka på "On-knappen" och höra om det möjligtvis är The Platters eller Beach Boys som sänds just nu.

Tusen tack för att Du ville dela mig Dig av Ditt fina hem till oss här på Design & Inredningsbloggen, Mia. För er som vill se fler bilder på Mias hem finns det på hennes blogg Hem och Lycka.

10 favoriter runt matbordet


Jag såg en artikel i en inredningstidning en gång, där alla stolar kring matbordet var udda. Om Du fick välja 6-10 udda stolar att placera runt matbordet, vilka skulle det bli då? Jag har samlat en del av mina favoriter i kollaget ovan. Först tänkte jag att alla skulle vara vita, men jag tycker det är fint när det bryter av med en röd stol, speciellt när det är en designklassiker som Y-stolen eller Eames-stolen.

Det skulle kosta en ansenlig summa att realisera drömmen ovanför, men det är alldeles gratis att drömma! Om man hittar udda stolar på loppis och målar alla vita kan det också få stark effekt och bli väldigt snyggt.

Stolarna i kollaget är; Dolphin från Mio, Sjuan av Arne Jacobsen, Tulip Chair av Eero Saarinen, Jakob från IKEA av Chris Martin, Plastic Chair av Charles & Ray Eames, Harvard från Bolia, Verner Pantons S-chairLilla Åland av Carl Malmsten, Tudor Chair av Jaime Hayon och Hans Wegners Ch 24 (Y-stolen).

Stilrent och personligt


Jag fastnade för Jahrls hem när jag kikade på hemmen på IKEAs webb-tv. Så, jag mejlade helt sonika och frågade om jag fick visa bilderna på bloggen. Det fick jag. Min själ sjunger av glädje när jag ser det här stora, fräscha, vita rummet. Den svarta läslampan är ett perfekt val, tavlor och utvalda accessoarer gör att det blir personligt och intressant. Aldrig har väl en Lichtenstein-bild gjort sig bättre än här!


Jag är extra förtjust i klockan, helt underbar! Samt texten där det står "skorsten", det är väldigt, väldigt snyggt.

Min sambo har rätt, vi borde också valt vit köksbänk!

Himla


Vissa reklambilder funkar bättre än andra. En riktigt bra bild får mig att gå in på hemsidan och kolla sortimentet med en gång. Så var det när jag läste Plaza Interiör och fick syn på bilden med den rosa bilen full med tyger. Jag blev självaglad av den bilden och kikade genast på Himlas nya sortiment för hösten.  (vilket även Flex gjort) Mmm, härliga överkast, dukar, kuddar mm. Själv är jag kuddfrälst, det finns massvis av kuddar jag skulle kunna tänka mig att införskaffa, om plånboken tillåtit.

Vilken slags reklambilder fastnar ni för? En annan reklambild som gjort intryck på mig är en som Åhléns har just nu, där Jan Guillou sitter på en bänk, med prislappen 169:- Den har både min sambo och jag skrattat gott åt! Har ni sett den?


Äntligen!


Alla som är intresserade av snygga kvalitetsprodukter till köket känner säkert till Bagaren och Kocken, som ju är ett Mecka för just sådana produkter.

Det som är extra bra är att butiken finns såväl som webbshop som en vanlig butik. Det är mysigt att botanisera på båda ställena. Bra priser är det också, jag har jämfört med flera olika ställen. Idag var sambon och jag där och köpte en sedan länge efterlängtad Kitchen Aid Artisan. En mandelvit. Själv bakar jag bara till jul, men sambon och dottern är fenor på att åstadkomma godsaker i ugnen. Så nu får vår Kitchen Aid gå varm!

Jag passade på att fota lite när vi var där, så nedan kommer några färgglada inspirationsbilder från butiken. Jag ska skriva och berätta om några produkter jag fastnade för speciellt, men jag hinner inte nu. Här ska letas recept på goda och nyttiga bröd! Har ni några tips?

Jaime Hayón


Eget kollage med bilder från Studio Hayon


Jaime Hayón är en av de mest omskrivna formgivarna det senaste året. Han är också en av mina favoriter. Han lyckas få lekfulla former att bli designmässigt fullvuxna och vågar gå utanför de gängse konventionerna kring hur möbler ska se. ut. Den blå byrån till exempel, med utbytbara ben som man kan ändra efter behag, är heltokig på sitt sätt, ändå fungerar den. Jag skulle själva kunna tänka mig att ha en sådan här hemma.

Den lilla figuren längst upp till vänster kommer från "The Fantasy Collection" vilket jag tycker är ett kul namn med tanke på att allt annat han gör också är fantasifullt.

Gå gärna in på Studio Hayon och se er omkring i galleriet.


En av årets nyheter är Tudor Chairs, som enligt Jaime Hayón själv tillkommit med Henrik VIII:s fruar som inspiration;

"Ever since I moved to the United Kingdom I have been fascinated by the story of Henry VIII. What a great story! One large man and six unlucky ladies. Despotic, hedonistic, passionate, headstrong and indomitable, he would be governed by neither church nor state. As a king, Henry was known to be a man of great culture who loved opulence as well as being one of the most feared monarchs of all time. When I was asked to design something for the British company Established & Sons, I decided to base my design on the most influential King of England. It is an English story for an English company."

En bra intervju med Jaime Hayón finns hos DesignBoom.En älg på väggenFörra året översvämmades vi av hjortar inom inredningen, på såväl tyger, tavlor som accessoarer. Den senaste tiden har jag sett alltfler älgar, inte minst varianter av troféer, som en hyllning och påminnelse om det exotiska som finns i Sverige! (fast när de klampar in i trädgården och länsar äppleträdet på frukt känns de inte alls exotiska...)

Vad säger ni, kan ni tänka er en modern älgtrofé på väggen?

Älgarna kommer från Inreda, Vlaemsh, Northern Lightning, Nova 68, Village och Hanna Ingibjorg.
PS Om en älg inte känns tillräckligt exotisk kanske en flodhäst kan göra susen? Från Phil Cuttance.

Ett par av älgarna hittade jag via Londonhem.

Multifunktionalitet


Yoon-Zee Kim har formgivit denna annorlunda hallmöbel. Hade gärna sett den i helvitt.

via Yanko

S&B Nord


Störtskön förvaring av pocketböcker av störtsköna designern Karin Mannerstål, för S&B Nord. Fronten skjuts i sidled för att öppnas och finns i ek.

Byrån av samma designer är stilren och snygg, en klassisk möbel som överlever bokstavs -och siffertrenden, om jag får spå i min egna kristallkula. Finns i ekfanér och valnötsfanér och heter passande nog "Numero".

Chirp matservis med Asien-inspirerade fåglar


Jag diggar Chirp matservis från Lenox. Underbar design med fåglar på blommande kvistar, precis lagom romantiskt för min smak. Huruvida det går att få tag i någonstans i Sverige vet jag inte, det verkar inte så på deras hemsida. Dags att låta de bekanta i staterna gör ett inköp för Din räkning?

via Kim Vallee


Som att vandra i ett sagolandskapTänk att ha dessa i trädgården nu när det blir allt mörkare ute. Jag blir smått lyrisk av glädje.

Visst är de vackra? De finns hos Concona. För att ha råd med något liknande har min sambo föreslagit att vi köper billig utomhusbelysning på Clas Ohlson och sätter på billiga kupor som vi naturligtvis hittar hur lätt som helst... Jag tror vi får jobba på den här idén lite till. :-)Rice gallery


Så här vackert såg det ut på Rice gallery förra hösten. Galleriet är känt för sina dynamiska konstinstallationer som är specifika just för deras galleri. Dans la Lune heter denna installation av konstnär Kirsten Hassenfeld. Den förmedlar en känsla av utomjordisk tillvaro, något sagolikt, helt bortom denna värld. Utsökt ljusspel och trots att det för tankarna till sagans värld, inte minst Askungen, blir det inte sött, enbart vackert. Tänk att klämma in en sådan belysning i sin etta med kokvrå!

Kika gärna in på Rice Gallerys arkiv där de visar bilder från andra utställningar som varit. Spännande!via Designklub

Ordning bland kryddorna


Dansk Design introducerar ett roligt och praktiskt sätt att organisera kryddorna.

Herb Stand av designer Jacob Heiberg samlar de färska kryddorna och saxen på samma ställa, för att göra det lättare att krydda maten. Så hrä säger han själv; "Jag är mycket funktionell när det gäller design. Jag tycker det ärkul när man kan tillföra en produkt något nytt och annorlunda och därmed ge designen extra kvalitet. Jag ville designa en produkt som man har lust att ha framme hemma. Samtidigt skulle det handla om flera funktioner i en och samma produkt. Att hålla ordning på kryddorna och använda dem dagligen -vilket innebar en sax".

Kul idé! Själv kan jag vara så entusiastisk i affären, när jag handlar färska kryddor, och ställer glatt fram dem och tänker att jag ska använda dem i alla möjliga spännande anrättningar. Det brukar sluta med att de förtorkade eller övervattnade hamnar i soporna... Skärpning!

Kenzo


Jag var inne hos Proforma och läste och fick syn på ett inlägg med bilder från Kenzo. Jag blev så stormförtjust, så jag var tvungen att lägga in några av bilderna här också. Så oerhört vackert! Färgstarkt och blandning av mönster utan att bli skrikigt, fullt av harmoni och känsla av värdighet. Mums!


Géraldine Gonzalez


Kika in på Géraldine Gonzalez sida för inspirerande skulpturer, en del av dem i form av lampor. Jag vet inte vad det är, men så fort jag ser snygg i design inspirerad av underhavslivet, speciellt maneter, så gillar jag det. Gissa hur många manetlampor jag har här hemma. Just det, inte en enda.


via Vicky

Stickle Book


Smart sätt att hänga upp böcker med hjälp av Stickle Book.


Ferry Staverman


Ferry Staverman är ytterligare en konstnär vars arbete fascinerar mig. Tänk om man vore så fingerfärdig att man kunde förvandla vad som ser ut som wellpapp och vitt snöre till konstverk som för tankarna till underbattensliv och fjärran planeter. De organiskt livfulla dragen lurar ögat så jag vid första anblicken känner att konstverken är asymmetriska, medan de i själva verket är fulla av symmetri. Symmetrin skapar balans mellan "galenskap" och regelverk, så att de fantasifulla artefakterna passar in i såväl bohemiska som strikta miljöer.


Jen Stark


Jen Starks konstverk av papper är oerhört fascinerande och livfulla. Som explosioner av färg vilka likt konfetti sprider färgglädje och spritter av liv. Hur bär hon sig åt? Jag utgår ifrån att hon, förutom konstnärlighet, måste vara begåvad med en stor portion tålamod och struktur.


Allt ordnar sig


Positiva affirmationer medan man sover. Lakan med budskap från FromKeetra.

Celine Wright


Det finns många favoriter vad gäller lamp-designers för mig. En av dem är Celine Wright . Jag älskar hennes olikformade lampor och hade gärna haft en av hennes skapelser i mitt eget hem. Första gången jag såg en av hennes lampor var i en lampaffär på Linnégatan i Göteborg. Min mor och jag var där och vi pekade samtidigt på en av Celine Wrights lampor och sa "En sådan vill jag ha!".


Om

RSS 2.0