Höstnytt från Day Home


Day Homes höstkollektion bjuder på mycket fint. En blandning av färggranna plädar i mjukaste sammet, till högblanka lampor och prydnadsting med vintagekänsla. Den råa industrilooken möter citychica kuddar med bokstäver, grått och svart blandas med trärena detaljer. Vanligtvis hör inte kuddar med text till mina favoriter, men de här som det står "Help!" på tycker jag mycket om. Speciellt detaljen med utropstecknet.Fotograf Jenny LindbergFotografen Jenny Lindberg visade några av sina bilder. Temat hade lätt kunnat bli dystert; en flicka som förlorat sin syster, men mitt i saknaden finns glädje över de minnen som lever sig kvar. Det är vackert gestaltat, ett pricksäkert budskap som når fram utan att bli övertydligt. Ljusa bilder. Änglasysterns frånvaro och närvaro löper som en röd tråd genom bilderna, liksom den kvarvarande lillasysterns saknad och längtan.

Spelet mellan färg och svartvitt blir extra effektfullt i svitens sista foto, där systrarna har dragkamp om en stor polkagrisklubba.

Jag tyckte mycket om utställningen, samt många av Jennys foton, av vilka man se en del på hennes hemsida, samt på bildbyrån och bloggen Smålandsbilder. Vill man ha personliga och konstnärliga fotografier av exempelvis sina barn kan det vara en god idé att låta en fotograf komma hem och få fria händer att skapa.

Bara som en påminnelse om hur riktigt bra fotokonst kan ge en personlig touch i våra hem.Tack för att vi får visa Dina bilder, Jenny!


Kokande vatten direkt från kranen


 
Nu lanserar Quooker en kokande vattenkran på den svenska marknaden. Man får hundragradigt vatten direkt från en barnsäker kran. Kaffe, te och soppa lagar man på några sekunder. Tomaterna skållas, fisken pocheras mm på ett kick, vilket kan vara bra om man har ont om tid.

Man kokar inte mer vatten än man behöver och energiförbrukningen är 10-20 watt i timmen, vilket ska vara cirka 30 öre om dagen, i stand by läge. Läs mer HÄR.

Asiatisk inspiration


Den norska fotografen Trine Thorsen har arbetat tillsammans med stylisten Christine Hærra och gjort de asiatiskt inspirerade bilderna i det här inlägget. Det röda kontrasterar starkt mot det turkosa, färgprakten inspirerar utan att bli övermäktig.  Det turkosa skåpet är som en sagogömma, fint på utsidan och fyllt med färgstarka skatter av olika slag.


Kombinationen med den röda stolen mot den lilafärgade porträttbilden är djärv, men funkar alldeles utmärkt. Tekannan finns hos Wannekes, Att blanda strikta linjer, som det kubformade bordet och det sätt det är målat på, med det blommiga mönstret på termosen skapar spänning, men det får inte bli för mycket av det goda, det gäller att hitta en balans. Att låta en färg eller form återkomma på olika ställen knyter ihop rummet till en helhet.


Kudde med broderier i vacker asiatisk stil hittar Du här och här. Tavlan i skåpet finns hos DIS i Stockholm.

Duka med kakel!


Ett litet dukningstips; om man vill göra något lite annorlunda, kan man använda 30X30 cm klinkers som underlägg till tallrikarna. Jag gjorde det med mosaik för några år sedan, det blev jättesnyggt, men just mosaik krävde mer arbete med fog osv. Ovanstående klinkers skulle tillföra en rustik känsla till höstens middagar, eller hur? Det passar utmärkt tilllsammans med keramik från Mateus och vill man bryta av med en modern avskalad design funkar det fint med bestick från Gense.

Om ni bor i Göteborgstrakterna kan vi tipsa om att det är jätte-REA på Stigs kakel i Högsbo. Det är 20-80% rabatt på utgående kakel. Läs mer på Kakelbloggen.

Några av Selina Lakes favoritsaker


Selina Lake har gästskrivit hos Holly på Decor8 och visat några ev sina favoritsaker i hemmet, tillsammans med fotograf Max Attenborough.  (ett besök rekommenderas!) Jag tycker om Selinas "bazaar-stil" och föll för bilderna, speciellt den översta. Vi ville visa bilderna även här och vi kan hälsa från Selina att mer inspiration i äkta Selina-anda finns på hennes blogg, hemsida och flick´r. Selina har en skön fingertoppskänsla för att blanda vintageprylar och allehanda loppisfynd. Jag har hennes bok "Bazaar Style" och den har jag suttit och tittat i många gånger. Tillsammans med Tricia Guild-böcker skapar de ett stilleben i sig själva, samtidigt som de är lätt åtkomliga för en stunds inspiration med en kopp av mitt favoritté.


Premiär för inredningsauktion.se


Det är väldigt trevligt att se bloggvänner lyckas med olika projekt de företar sig. Idag är det en stor dag för Sandra, som skriver bloggen Inspirera mera. En flitig bloggerska som älskar inredning och genom vars blogg man fått följa hennes glada och positiva inställning och intresse för inredning. Nu startar hon nämligen en ny sajt, som heter inredningsauktion.se. Den är vad den heter; en sajt där olika företag kan lägga ut auktioner med produkter inom design och inredning. Köparen får en chans att fynda kvalitetsprodukter och företagen får en chans att synas. Vilken bra idé, Sandra, stort lycka till med Din auktionssajt!

Sopsortering med stil


Foto; Living Etc.

Sopsortering började jag med när jag fick min första egna lägenhet på 80-talet (!) De placerade några gröna "återvinnings-igloos" på gården och jag gick gladeligen dit med glas, tidningar, konservburkar och batterier. Efter några månader försvann den gröna återvinningsstationen och jag ringde och frågade varför de tagit bort den och undrade om de inte kunde sätta tillbaka den igen. Det visade sig att det varit störande med ljudet från glasen man kastade ner, så de hade bara placerat stationen lite längre bort.

Nu för tiden känns det självklart att sopsortera för de flesta. När det blir så snyggt som på bilden ovan känner man dessutom att man inte behöver ge avkall på det estetiska för att vara snällare mot miljön. Ovanstående tunnor är från Brabantia, men med danska VIPP får man samma känsla. Wesco är ett annat alternativ. Några bokstäver i svart på en vitt vägg, med info om att det är en återvinningsstation i miniformat gör det hela komplett.

Buttons By


Buttons By heter en av höstens första utställningar, som med starka färgkombinationer och oväntade mönster smyckar Svarta Lådan på Hotell Malmen i Stockholm 27 augusti till 21 september.

Det är möbelföretagets Mitabs uppmärksammade pall "Button"  som är utgångspunkt för utställningen, vilken visar pallar av en mängd olika kreatörer, exempelvis inredaren Isabell Halling McAllister, trendspanaren Stefan Nilsson och Buttonpallens skapare; designgruppen Form Us With Love. Låter som en kul utställning, eller hur?
 


Nya färger på tidlös pendel


I höst utökas Toldbod-familjen med ett helt nytt färgkoncept. Det är Toldbod 120, en mindre pendel från Louis Poulsen, vilka passar bra att hänga gruppvis, som står för färgprakten. Alla Toldbold lampor är enkla och stilrena, vilket gör att de lätt passar in i en mängd stilar och sammanhang. Det nya färgkonceptet heter Nordlys (Nordiskt ljus) och har inspirerats av det skandinaviska landskapet. Pendlarna har färgade sladdar, vilket ger effektfulla kontraster.Toldbod 120 finns i följande färger;

*"Misty Blue", som med sin lila sladd är inspirerad av morgongryningen.
*"Black Berries", med grön sladd där björnbärsbusken fått vara inspirationskälla.
*"Yellow Blossom" med vit sladd för tankarna till maskrosens vackra gula nyanser och ren friskhet.
*"Cloudy White" med turkos sladd har inspirerats av molnen. 

Alla dessa färgvarianter är i högglansig lack.

* Och slutligen vår favorit,  den dramatiska "Grey Thunder", som har gul sladd och som i motsats till de andra varianterna är matt och ger ett mer rustikt intryck. Som en rapsåker upplyst av ett åskväder.

Alla pendlar finns att få med vit sladd om man så önskar. Ljuskällan är en 230 V 33 W energisparande halopin QT G9. Finns hos Dansk Design.MomaStore


Det finns vissa ställen man längtar till år efter år. Museum of Modern Art i New York är ett sådant ställe för mig. Jag har aldrig varit där. Men någon ska jag dit, helt klart. Vandra runt dag efter dag och reflektera över konsten. Tills dess njuter jag då och då av att kika in på deras webshop, MomaStore, för att se vad de bjuder på för fin design. Idag föll jag för ovanstående Espresso Set, en bricka av bambu med sex avtagbara fat, koppar av porslin och skedar i rostfritt stål vilka ligger på kopparna. Man kan även använda det till desserter eller aptitretare. Formgivet av Fellina Sok-Cham, vinnare av en designtävling för studenter. 
Vi fastnade också för Eva Zeisels "Teakettle" en charmig röd sak, ergonomiskt designad och i rostfritt stål. En annan favorit är Philip Edis "Twist Table" samt en orange brödkniv samt Ron Arad"The Big Easy Chair". Underbart lekfull design. Kika in på MomaStore för att se alla nyheter.

Arbetsbord anpassat till moderna tider

Det är trevligt att se hur formgivningen utvecklas i takt med att tekniken skapar nya behov i hemmet eller på arbetsplatsen.  Bluelounge lanserar nu ett bord, Studio Desk, anpassat för laptopanvändare. Alla kablar och tillbehör döljs snyggt och smidigt under en utdragbar bordsskiva, där allt är enkelt åtkomligt uppifrån.    Skönt att slippa krypa omkring på alla fyra för att ansluta kablar och få till det på bästa sätt. Benen är gjorda av mahogny och den vita laminatskivan är diskret och lättskött. Vi är imponerade av enkelheten och det funktionella i kombination med snygg design. Tummen upp från oss!
Holland, keramik och färgglädje


Gillar Du holländsk design, keramik och färg är kanske Ninas konsthantverk något för Dig. På en avskalad grund, med härliga former, bjuder hon på dekoration som ger nostalgipoäng. Härlig keramik som passar bra till loppis och bazaarstuk såväl som modern IKEA-interiör.
Levande ljus


Så här års är det många av oss som tycker det är mysigt att tända levande ljus när det börjar mörkna allt tidigare. Kvällsdiskussioner på altanen eller balkongen, i goda vänners lag och kanske ett glas gott vin. Vi tänkte sätta ihop en kavalkad med olika varianter i ett par, tre inlägg. Först ut är en stil som drar åt det minimalistiska hållet, med rena, avskalade ytor och enkla men eleganta linjer. Steltons skeppslampa är en klassiker. Vi var på en tillställning förra året, där födelsedagsbarnet som fyllde 40 fick en sådan. Trevlig present må jag säga!

På bilden ser ni även Elements Lanterna,  Elements Fackla samt ljusstaken designad av Arne Jacobsen, alla från Georg Jensen.  

Menus Lighthouse-serie finns i olika storlekar för såväl utomhusbruk med olja, som inomhusbruk med värmeljus.

Längst ner den prisbelönta Mono Concave, en oljelampa i elegant design. Det ser ut som om lågan svävar. Vi har själva en sådan och tycker den är väldigt vacker. Det var kärlek vid första ögonkastet för Pethra, en sådan där sak man har hela livet.


De här facklorna från MENU är också enkla, men stämningsskapande. MENUS sortiment hittar Du på nätet hos bland andra Dansk Design, Royal Design och Design Online.

Fler bokstäver


Fler bokstäver hittar ni hos NUNC, såväl i silverfärg som rostfärgade. Jag har inte tröttnat på bokstäver, tvärtom. Gärna stora och blanka för min del. Eller en hel grupp med flera mindre, i olika stilar, vilket vi har på en vägg här hemma. Helst ska de inte bilda några ord, utan vara till synes slumpmässigt placerade. Att se vad folk får fram för ord blir som ett slags Rorschacktest. Kul samtalsämne till höstens middagar.

Sänggavel med nostalgi


Har man goda minnen från ett gammalt Nintendo 8-bitars kan man numera drömma om det även på natten.  Myrica Design har tolkat spelet i form av en sänggavel. Eller så kan man tolka gaveln som silhuetten av en stadsbild, vilket jag gjorde när jag först såg bilden. "Den vita staden".

Originalbokstäver


Idag fick vi ett mejl från en läsare som heter Ellen, som tipsade om bokstäver hon har till salu på blocket. Vi har inte för vana att förmedla annonser, men det här kunde vi inte motstå, för vi tycker det är jättecharmigt. Så här beskriver hon sina bokstäver;  

"Fantastiska original bokstäver från fabriksbyggnad. Vita med ljusblå sidor, original färg. Verklig patina av väder och vind. Bokstäverna är ihåliga, gjorda i två delar (som en ask med lock) så det är lätt att hänga dem på väggen. De har hål efter belysning
."

Kul, tycker vi. Lycka till, Ellen, och är det någon som är intresserad av bokstäverna vet ni var de finns.

Formex och Young Designers


27-30/8 är det dags för Formex igen och höstens mässa har vintage-tema. Kika in på Formex hemsida för att läsa mer om temat i Formex Magazine.  "Det är kurort och gammaldags lyx som gäller i höstens trendtema. Gamla biljetter kan ge inspiration till nya mönster, vi vill ha hatt á la 50-tal och omges av jordglobar och kartor..."


Det är också dags för den tredje upplagan av succén Young Designers, som är Formex plattform för formgivare som ännu inte etablerat sig. Här kommer produkter från ett begränsat antal formgivare visas, vilka valt att delta i Formex i ett mindre och enklare format. I samråd med Trendgruppen har Formex bjudit in tolv formgivare;

 Mrs Murphy, MuunganoPaulin Mellgren & Björn, TorhallHeart of Lovikka/ Sofia Hagelin, Tone Lindblom Brunes & Marie Lundgren, Judit Szijjarto, Gustaf Lekholm, Pernilla Särström, Småkompisar/Åsa OhlssonEverville/Simon Key BertmanJarl Fernaeus, och Van Deurs/Susanne Beskow.

Varje år får en ung designer i uppdrag att formge Young Designers Lounge. I år är det Lisa Bengtsson som fått äran. Hennes tema är "En resa tillbaka i tiden".

- Jag vill att besökarna ska känna att här vill jag stanna en stund och njuta! Här ska det skvallras och diskuteras dagens fynd eller inspiration, samtidigt som man dricker en kopp kaffe eller the, säger Lisa Bengtsson.

Sommar med Ernst


Jag har inte kunnat se så mycket på TV i sommar, men tycker det är himla käckt med webb-TV, så kan man titta när det passar. Det tänkte jag göra med "Sommar med Ernst" vilket man kan se på TV4 Play. Ernst har en skön känsla för estetik och det ska bli kul att se alla program under kommande regniga dagar. Trevlig sysselsättning. 

 Vill Du ha chansen på att vinna Ernsts Gårdshus ska Du klicka HÄR så kommer Du till Hemmakanalen.se där de har en tävling. Huset har friggebodsmått och är så där avskalat snyggt som Ernst är expert. Sedan fyller han med säker hand på med alla de vackra detaljer som skapar en ombonad och hemtrevlig känsla. Jag skulle helt klart tacka ja till ett sådant gårdshus själv, jag tycker det är väldigt vackert och med utrymme för många olika användningsområden.

I övrigt ser jag fram emot en ny säsong med Äntligen Hemma, som blivit ett favoritinredningsprogram. Ska bli kul att se vad Martin, Björn, Lulu, Jimmy och gänget hittar på den här säsongen!

Lisa Bengtssons nyheter för Indiska


Lisa Bengtsson går från klarhet till klarhet. Vecka 34 kommer ovanstående kopp med fat, "Peacock", att finnas ute i Indiskas butiker. Riktigt snyggt, liksom kudden nedan.


Karim Rashid tar badandet till en ny nivå...


En av våra favoritdesigners, Karim Rashid, tar badandet till en ny nivå med sitt badkar. Det har inte bara en vacker oval form, det är utrustat med TV också! Vad säger ni, vore inte det något för fredagsbadet? (eller julbadet, Kalle Anka kl. 15) För den som gillar Karims design kan vi tipsa om att hans butik i New York ska stängas och nu är det bara tio dagar kvar, vilket medför en REA på 75-80% på allt som finns kvar. Om man nu känner sig hågad. Hans design är onekligen annorlunda, han är en person som vågar sticka ut, såväl med rosa soffor som rosa kostym.


via If it´s hip it´s here

Blommor på tapeten


Vi skrev om maskrosor som inspiration till belysningsdesign häromdagen. Här kommer ytterligare ett exempel på maskrosor inom inredningen, denna gång som tapet. Det är Lena Ylisuvanto och hennes Byracka Design som står bakom formgivningen. Sobert snyggt, en diskret fondvägg som ändå sticker ut och som man kan kombinera tillsammans med en mängd olika färger. Finns att köpa på Signerat.se, som nu har 208 formgivare presenterade på sin sajt. Massvis av fint, svenskt hantverk.

PS Självklart är det hundkex eller dylikt, inte maskros, på tapeten. Ibland snurrar man till det ordentligt. Tack för kommentaren, Linnea. Tur att det finns skärpta läsare som märker när man skriver fel! :)

Lila nyanser från MINH


Alla som följt den här bloggen vet att jag (Pethra) har en stark förkärlek till lila i olika nyanser. Allt från blek syrenlila till lavendel och mot rödare toner. Därför är det härligt att se att det finns så många företag som fortsätter ta in lila textilier i höstens kollektioner. Jag surfade in på MINH och tittade under fliken "Nyheter" och fick även där se några lila inslag. Härliga överkast eller plädar i lila toner med det där grå inslaget i färgen som känns så rätt just nu.
Lampan i mullbärssiden ger ett vackert skimmer, vi har en vit dito, fast i en annan modell, som vi är mycket nöjda med. Värt att påpeka är att alla MINHs lampor har CE-märkt armatur som monteras i Sverige, i enlighet med gällande föreskrifter för elsäkerhet. Kolla gärna in den här lampan, en ny modell i vitt som vi tycker är snygg på ett diskret sätt och passar väl in i de flesta svenska hem.


Ytterligare ett lila-tips; Om man söker på "Lila" på Signerat.se hittar man ovanstående godbitar, och mer därtill. :)

Himla hösten 2009


Himlas höstsortiment bjuder på sobert färgstark elegans i såväl sovrum som badrum. Just de lila nyanserna känns inbjudande både sommar och höst. De passar bra till en betonggrå omgivning och bidrar till värme i en stram miljö. HÄR kan ni bläddra i den inspirerande höstkatalogen på nätet.  

Drytrend har fått in fler produkter från HIMLA i sitt sortiment och har nu 20% rabatt, samt bjuder på en väldoftande tvål när man beställer för över 500:-  Läge att piffa upp badrummet?


Vattenkokare och design

Jag har tänkt på en sak vad gäller vattenkokare och design. Det är en av de mest använda produkterna i hemmet, ändå är de allra flesta förskräckligt fula. Det finns snygga retroinspirerade kylskåp, brödburkar, hushållsassistenter och espressobryggare samt allehanda prylar man använder i köket, men varför finns det så få snygga vattenkokare?

Borde inte detta vara en guldgruva för designers att arbeta med? En vattenkokare i bulliga 50-talsformer i allsköns färger som kan matcha köksinnehavarnas Kitchen Aid, SMEG eller Francis Francis? Eller avskalade minimalistvarianter som smälter in utan att förfula. Vad gäller det senare finns det faktiskt ett väldigt snyggt alternativ, designad av Naoto Fukasawa för japanska +0. Vit och stilren utan små käcka dekorationer som stör. Visst är den fin? 1650:- hos Asplund.


Dandelion och Maskros


Maskrosen är en blomma som tolkats flitigt inom belysningsdesign. Ovan ser vi Dutch Designs version, som ger ett fluffigt intryck och lyckas fånga det sköra i blommans utblommade stadie, bara en liten vindpuff så yr den iväg.


En mycket prisvärd variant är lampan Maskros från IKEAS PS-kollektion för 799:-. Den är verkligen stor. Jag tycker mycket om den, men den skulle onekligen bli malplacerad här hemma då vi inte har tillräckligt högt i tak. Den kräver sitt utrymme.


En favorit är annars lampan Dandelion från MOOOI. Kanske mer lättdammad än de andra? Den kostar betydligt mer och får väl ses som en designinvestering för livet. När vi var i Köpenhamn förra året såg vi just denna lampa återkomma i ett av modevaruhusen. Det var mycket snyggt.


BoConcept har sin variant, med lite rundare inslag i detaljutformningen. Vad säger ni, vilken är er favorit?

Designat USB-minne

 

Vi har sett många olika varianter på design av USB-minnen det senaste året. En del mer lyckade, andra mindre. Den här varianten, som kommer från OOMS, Dutch Design Studio, tycker vi tillhör den första kategorin. Att de är gjorda av trä gör att de skapar en intressant dynamik tillsammans med datorn som ett av högteknologins under. Ett stycke natur medan man sitter och surfar. De finns att köpa på Supermarket, som fraktar över hela världen, och kostar $ 96.60 för 1 GB minne.


Fotograf Tim Irving


Jennifer på den utmärkta bloggen Made By Girl lyfter upp fotografen Tim Irving idag. Jag blev så förtjust att jag även vill visa några av hans bilder här på Design & Inredningsbloggen. Underbara färgkombinationer, speciellt förtjust blev jag i de grönturkosa med röda inslag. Han har bearbetat bilderna så de ger ett åldrat intryck, väldigt snyggt gjort. 

Vill man köpa hans bilder så finns de på Etsy. Han skickar över hela världen och det går att beställa bilderna i egna storlekar. Moster Hulda


Visst kan man förundras över allehanda onödiga köksprylar som dyker upp här och var. Moster Hulda tillhör dock en kategori av prylar som jag blir förtjust i, trots att jag inte känner något omedelbart behov av en äppelskalare i mitt liv. Den är ju så tuff! Jag får lite "Professor-Baltazar-i-köket-känsla" av den och kan mycket väl tänka mig att låta en röd sådan få pryda köksbänken i väntan på att jag ska komma och skala kvällsäpplet. Finns i nätbutiken Eventkock.se där även en mängd andra snygga prylar till köket finns att tillgå.

PS Ja, det är en potatis på bilden, men den kallas för äppelskalare och går att använda till både och. :)

Om

RSS 2.0