Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Eva Hild

I dagens intervju möter vi den svenska keramikern Eva Hild, som fascinerar med sina organiska och vackra skulpturer. Jag hade gärna haft en av hennes skulpturer hemma, betrakta den och försjunka i tankar kring livet och dess kontraster;  Insida och utsida. Mjukhet och hårdhet. Öppenhet och inneslutenhet.

..............................................................................................................................................................................

image1831image1832Pethra: Din keramik är väldigt speciell, med organiska former som ser inbjudande ut. Var hämtar Du Din inspiration?


Eva: Mina former är en gestaltning av en inre känsla, ett känslomässigt tillstånd sprunget ur min vardag. Det kan vara känslor av tryck, flöde, uppbrott eller komplexitet. Formerna representerar ett slags skal relaterat till min egen kropp i storlek och form. 

Pethra: När började Du  med keramik och vad har Du gått för väg för att utbilda Dig?Eva: Jag började på en kvällskurs när jag var 23 år och just färdigutbildad sjukgymnast. Mitt dåvarande yrkesval var jag inte helt tillfreds med, och när jag äntligen började med lera och kroki förstod jag vad jag vill göra med mitt liv. Så småningom följde en förberedande konstskola samt 5 år på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk).  

Pethra: Finns det något keramiker som Du beundrar extra mycket och har inspirerats av?

Eva: Det finns många duktiga keramiker, och framförallt i början av min bana beundrade jag ett flertal; t.ex Eva Bengtsson, Hertha Hillfon, Kenneth Williamsson. Med åren har jag kommit att bli mer och mer intresserad av internationella skulptörers arbete, gärna i större skala. Jag söker en frihet i uttryck och material oavsett om det handlar om keramiska ytor, metall eller betong.  

Pethra: Har Du en idé när Du startar ett nytt projekt eller blir det ren improvisation? Hur ser skeendet ut vad gäller skapandet av en ny skulptur?

Eva: Jag har en utgångsidé; en känsla som jag ofta sätter ord på. Sedan är arbetet en långsam utvecklingsprocess, där jag tar beslut om riktning och form längs vägen. Ofta har jag perioder då jag prövar nytt och förhoppningsvis hittar ett spår. Sedan jobbar jag vidare med de idéerna och fullföljer objekten. 

Pethra: Hur definierar Du konst?


Eva: Det som görs med avsikten att vara konst, är konst. Sedan finns det bättre och sämre. Ett personligt uttryck, en tolkning, en samtidsreflektion... konst är vitt och brett. Berikar, provocerar. En viktig del av livet.

Pethra: Hur är det att arbeta med tenn i jämförelse med lera?


Eva: Tennobjekten är ett uppdrag för Svenskt Tenn. Jag står för urprungsmodellerna och de tillverkar objekten i metall. Non-Funkis är små former att hålla i handen, ge en upplevelse av form och struktur. Tenn är en tung och "varm" metall som känns bra i handen.


Pethra: Vilka är Dina ledord i den kreativa processen?

Eva: Pröva, utmana, ha tålamod! Närvaro.


image1841


Pethra: Har Du några nya uppdrag på gång?

Eva: Jag jobbar på inför kommande utställningar i NY, Korea och New Orleans. Just nu följer jag också arbetet med en större metallskulptur.


Pethra: Jag upplever Dina skulpturer som harmoniska med mycket rörelse,  att de ger en känsla av lätthet samtidigt som de vilar på en trygg och stabil grund. Hur skulle Du själv beskriva Dina skupturer?

Eva: Rörelse, flöde, balans, men inte alltid harmoni och jämvikt... Ömtåliga med ändå starka, fasta och
formsäkra.


image1849


Pethra: Har Du något drömprojekt, ett ställe Du skulle vilja utsmycka?

Eva: Nej, det är en lika stor utmaning oavsett var!image1840

image1852

Tipstack till Terese som mejlade och tyckte jag skulle skriva om Eva Hild!

Kommentarer
Postat av: Kix

Någon mer som valde fel i yrekeslivet först. Men det gick ju väldigt bra för henne ändå! :-)
Underbara bilder och keramik!

2007-07-04 @ 08:58:00
URL: http://kixkoll.blogg.se
Postat av: Karro

Vilka underbara skapelser!

2007-07-04 @ 09:08:43
URL: http://www.karro78.blogspot.com
Postat av: Helena på Roomservice

I mitt nästa liv ska jag också bli keramiker :)

2007-07-04 @ 09:41:17
URL: http://roomservice.blogg.se
Postat av: Pethra på Inredningsbloggen

Helena; Jag också. Eller glasblåsare.

2007-07-04 @ 10:10:09
URL: http://inredningsbloggen.blogg.se
Postat av: Richard

Dessa var bland de vackraste saker jag sett på länge. Är det någon av er som vet om dessa (eller liknande) finns att inhandla som privatperson någonstans?

2007-07-05 @ 12:37:21
Postat av: Pethra på Inredningsbloggen

Richard; Jag vet inte, men om Du går in på Evas hemsida kan DU ju mejla henne och fråga. Och ja, visst är de underbart vackra!

2007-07-05 @ 19:18:55
URL: http://inredningsbloggen.blogg.se
Postat av: Pethra på Inredningsbloggen

Richard, igen: Det hon gjort för Svenskt tenn finns på deras hemsida.

2007-07-05 @ 19:20:24
URL: http://inredningsbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0