Patchwork goes furniture

image1812image1814

Vågat möbeltyg i patchwork-stuk hos Urban Outfitters. Retroinspirerat i en klassiskt modern form.

Retro-inspired loveseat - a classic modern shape, patterned with a patchwork-print fabric of bright vintage graphics, all on a sturdy and sleek silvertone base.

Design-roller

image1799

Jag visste att jag sett en sådan här roller någonstans. När jag googlade idag hittade jag den, hos Husmusen!  En design-roller från Nordsjö Sadolin.  Finns i tre blommönster och ett medaljongmönster. En sådan ska jag ha!

A designroller worth the name!

French Bulls picnic set

image1791

Förtvivla inte! En regnig dag kan man skapa känslan av värme och en glad dag på stranden genom att duka på vardagsrumsgolvet med French Bulls picnic set. Inget för minimalister, men himla snyggt, på sitt sätt!

No need to despair. During rainy days you can eat on the living room floor, pretending to be on the beach. French Bulls picnic set  put a smile on your face even on a grey day. (now how is that for a slogan?)

Duk med budskap

image1784

Holländska textildesignern Karijn Otjes har skapat en vacker duk med invävda frågor kring kärlek, vänskap och livet generellt. Är man en tyst filur får man något att sitta och filosofera över under middagen. Annars leder det förhoppningsvis till intressanta och givande diskussioner.

Dutch textile designer Karijn Otjes  has created a beautiful as well as interesting tablecloth. On it you find questions about love, friendship and life in general.

image1783image1782

Plocka snäckor i sommar?

image1763

Så här års är vi många som plockar snäckor på stränderna. Jag tänker varje sommar att jag ska använda de jag plockar till något, med det blir oftast inte av. "Snäck-stjärne-bollarna" på bilden ovanför tycker jag om, speciellt när de lagts i en skål som på bilden. Något att inspireras av? Annars går de att köpa på Room service home, men jag vet inte om de skickar till Sverige. Det är för övrigt en mycket inspirerande webb-shop att strosa omkring i med sina virtuella ben.

image1759

image1760
image1761

På bordet

image1765

Visst blir man glad av porslinet frånRoom service home? Svalt somrigt. Det märks att pastellerna är på ingång, de syns allt oftare på alla möjliga ställen.

image1767
image1766

Dukning ute i det fria

image1770


Nog blir man inspirerad av de här bilderna från Roomservice home? Jag gillar porslin/keramik som är aningen ojämn i kanterna och formen, samt gärna får ha ett krackelerat mönster i glasyren. Det icke-perfekta. Som blir perfekt på sitt sätt.

image1771
image1772

Tomas Cederlund

image1734


Tidigare har hans sambo intervjuats på Inredningsbloggen, nu är det Tomas Cederlunds tur, en av inredarna i duon som i vår var aktuella med TV-programmet Design Simon &Tomas, ett underbart inredningsprogram med utrymme för Tomas och Simons härliga personligheter.

--------------------------------------------------------------------------------------------------Pethra: Hur ser Din historia som inredare ut?

Tomas: Bakgrund i hotellvärlden samt marknadsföring -jag har ritat och gjort om saker sedan jag var barn. Efter ett antal lägenhetsrenoveringar började jag importera inredning och möbler tillsammans med Simon, gjorde en restaurang som hette Zesty och ett cafe som heter Foam - på den vägen är det.

Pethra: Varifrån hämtar Du inspiration?

Tomas: Jag reser i princip all ledig tid, hotellbarer är en fantastisk inspirationskälla - sen finns inspirationen överallt, det kan vara utseendet på en meny, bakgrundsbelysningen i en bar, en handväska, en byggnad - ja egentligen vad som helst. De bästa idéerna kommer när man minst anar det, ofta kl 3 på
morgonen, (NEJ INTE PÅ NATTKLUBBEN)

Pethra: Vad är Ditt dröminredningsprojekt?

Tomas: Jag har alltid velat göra prinsessan Victorias residens - jag tror att det finns massa spännande man kunde göra som de aldrig skulle varken våga eller tänka på, eftersom de är så traditionsbundna. Liksom visa vad ett modernare designtänk skulle göra för en monark - när det gäller kläder tänker de helt annorlunda och nu är det dags även i deras hem.

Pethra: Vad anser Du om trender?

Tomas: Vi påverkas alla av dem helt klart, men den enda trenden som är viktig är vad du själv tycker om - sen kanske du behöver lite hjälp på traven av någon som kan sy ihop det du tycker om till ett fungerande koncept (t e x jag). Trender hindrar dig också från att köpa något som du egentligen inte hade råd med, för du vill så klart inte slänga det efter ett halvår, men den där grejen som sprängde kreditgränsen och du betalade av på i 100 år är oftast den som är bäst.

Är man trendslav har man inte råd med annat än Ikea eller liknande och jag är inte en förespråkare av slit och släng.

Pethra: Enligt Simon är Du den av er som intresserar sig mest för tekniska prylar i heminredningen. Kan Du förklara Din passion och har Du några exempel på saker Du gillar extra mycket?

Tomas: Jag tror att det har att göra med att jag älskade lego och mekano och sånt när jag var liten, sen är t e x kök så enkelt att få till symmetrin i och jag är en riktig symmetrifreak. Jag är inte så mycket för platt tv och sånt, men
ge mig en kaffemaskin eller en induktionshäll så blir jag jätteexalterad.

Pethra: Har Du några favortidesigners och i så fall vilka?

Tomas: Mark Brazier-Jones & Dorothy Draper

Pethra: Vad är det bästa med att få göra "Design Simon och Tomas"?

Tomas: ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄntligen ett eget program! Skämt åsido, det bästa är att vi får chans att lite mer prata om VARFÖR vi gör vissa saker och inte så mycket bygge.
 
Pethra: Vad tycker Du om de små porslinsfigurernas återkomst? Hur skulle Du reagera om Du fick en sirlig porslinssko dekorerad med blommor när Du fyllde år?

Tomas: Jaså, har de kommit tillbaks? Trodde aldrig de hade försvunnit......

Inte min grej alls och jag förstår ärligt inte tjusningen med dem heller,och jag tror faktiskt att de flesta har dem för att de tror att de är värdefulla och inte för att man tycker om dem- tar man dem till auktionen blir man antagligen besviken. Väldigt få är värda mer än 20 spänn.

Pethra: "Sådan herre sådan hund", heter det. Man sägs välja en hund man identifierar sig med. Med detta i åtanke, vad säger Du om att Simon valde Albert?

Tomas: Albert är inte alls vad man väntar sig - och det tråkigaste Simon vet är folk som är förutsägbara, det finns liksom inget att själv upptäcka.

Pethra: Vilka tre inredningsprylar vill Du absolut inte leva utan? Vad kommer aldrig innanför Din dörr?

Tomas:
1. Gardiner
2. Levande ljus och ljusstakar i alla dess former.
3. Böcker

Ett hörnbadkar med bubblor (eller utan för den delen) kommer aldrig innanför min dörr - sen måste jag ju inför sommarsäsongen nämna ALDRIG PAPPTALLRIKAR OCH PLASTBESTICK (plast eller pappmuggar är o.k men bara till kaffe och läsk)

................................................................................................................

Tusen tack, Tomas och hoppas Du får en härlig sommarsäsong med riktigt porslin, bra böcker och massvis av jordgubbar!
 

Rosaprickig skinnmatta

image1620

Riktigt läcker tycker jag den här mattan i skinn är. Mjukt inbjudande, samtidigt som prickarna är lekfulla och glada. Från Bouras rugs.

via Vicky på Decorate

Manuel Canovas


image1728

Härliga inspirationsbilder från Manuel Canovas senaste kollektion.

image1727image1730
image1729

Böcker som inbjuder till att öppnas...

image1697image1698image1702


...hittade jag på Amazon.  Böcker om textilkonst från olika ställen i världen. Jag tycker de ser underbara ut. Textilier är härligt att använda för att dekorera ett hem, det skapar värme och en ombonad känsla. Extra fint tycker jag det blir när man växlar olika varianter av tyg, olika strukturer och blandar in lite skinande detaljer.


image1699image1701image1696

Designer gym i Japan

image1617


Klättervägg med stil! Om man gör det så här snyggt kan man tillfredsställa såväl atleter som esteter på samma gång. Läckert, tycker jag. Du hittar mer om det via Yanko design.

Annorlunda lampa

image1613image1614

En härlig vägglampa hittade jag på Slamps hemsida. Fiorella heter den och är designad av Nigel Coates. I "fel" miljö kan den bli sliskigt kitschig, i "rätt" miljö kan den bli hur läcker som helst.

Smäckra former

image1615

En riktigt läcker stol tycker jag ovanstående stol i läder och stål är. Linjer som ger jugendassociationer. Härligt! Den finns hos Interior internet.

via; Decorate.

Papplådor utöver det vanliga

image1514
image1517image1511


Mer snyggt från min nya favorit Bungalow

image1516image1515

Zanotta Wire table

image1618
image1619

Annorlunda, skulpturala bord från italienska Zanotta. Jag tycker det är intressant hur väldigt olika uttryck de får i olika färger och omgivande miljö.

via Yanko design

Catherine Hurtigh

image1632
Foto: Helen Karlsson


I intervju nummer två på Inredningsbloggen får vi lära känna Catherine Hurtigh, känd från TV4:s Äntligen Hemma, där hon hjälper människor att inreda enligt Feng Shui och skapa mer harmoni i hemmet.

Catherine här även ett eget företag, där man kan konsultera henne. Rum för Dig heter det och Du hittar det genom att klicka här.

image1633

Till mina läsare önskar jag; Trevlig läsning!


-----------------------------------------------------------------------------------------------


Pethra
; Berätta lite om Dig själv. Vem är Catherine Hurtigh?

Catherine; Vilken underbar fråga - hur mycket får jag skriva?  Om jag ska beskriva mig själv, förutom det rent konkreta om vad jag arbetar med och var jag bor, så skulle jag nog säga att jag är en sökande, öppen och nyfiken person, som ibland har lite svårt att sitta still. Jag älskar rörelse och förändring. Ganska impulsiv och rentav barnsligt naiv ibland, jag tror alltid alla om gott (heter det så?). Jag är en väldigt emotionell person, är känsligt lagd och har lätt att sätta mig in i hur andra känner och mår  högt EQ heter det visst. Jag är så långt ifrån en siffermänniska man kan komma och har oerhört svårt för auktoriteter  vilket gör att jag älskar att ha mitt eget företag och bossa över mig själlv. Eftersom jag gillar förändring så älskar jag att resa och på sikt hoppas jag att kunna bo ett par månader om året i ett varmare klimat. Jag är rätt frusen av mig.

Rena fakta är att jag bor i Stockholm med man och två barn. Driver företaget Rum för dig  som hjälper människor att inreda och utvecklas med feng shui. Växte upp på Gotland och jobbade i 10 år som copywriter innan jag bytte bana och blev feng shui-konsult på heltid.

Pethra; Vad är egentligen Feng Shui?

Catherine: Feng shui är en kinesisk inredningslära ? som också anses vara en av grenarna inom TCM ? traditionell kinesisk medicin. Feng shui har även en filosofiskt bakgrund som stammar från den mycket kända skriften I Ching.

Feng shui betyder ordagrant vind-vatten och beskriver hur vi människor påverkas av jordens (vattnets) och himlens (vindens) krafter. När vi förstår hur vi naturligt påverkas av dessa krafter kan vi bygga och inreda våra bostäder för maximal hälsa, trygghet och framgång. Jag använder feng shui för att hjälpa människor att inreda sina hem harmoniskt och personligt så att hemmet blir ett stöd för varje människa i hennes liv. Jag ser feng shui som ett väldigt bra redskap inom personlig utveckling och för att få en god hälsa.


Pethra; Hur kom Du först i kontakt med Feng Shui och hur ser Din gemensamma historia med Feng Shui ut?

Catherine: Om jag blir lite dramatisk så är det så att feng shui på ett sätt "förlöste" mig eller Âtminstone öppnade mina ögon på nytt. Jag befann mig i ett skede i livet då jag inte visste vad jag ville, tyckte om eller skulle ta vägen rent karriärmässigt. Ett slags mental blockering. Feng shui öppnade en väg och ett nytt sätt att tänka som passade mig. Jag började se hur jag hade det runtomkring mig och förstod hur jag kunde börja jobba med min egen utveckling via mitt hem. Jag fick liksom aldrig nog av feng shui och förstod att det var inte bara något jag hade nytta av i mitt eget liv utan något jag ville ägna mig åt  och förhoppningsvis skulle kunna förmedla till andra. Jag utbildade mig vid Nordic School of Feng Shui för Agneta Nyholm Winqvist, som för övrigt är en fantastiskt inspirerande person och skriver bra böcker. Därefter har jag vidarutbildat mig i andra grenar inom feng shui och sedan ett par år driver jag mitt eget företag Rum för dig och arbetar på heltid med feng shui.


Pethra: Många känner igen Dig från TV4:s "Äntligen Hemma", men Du har också ett eget företag; "Rum för Dig". Berätta mer!

Catherine: Jag ger feng shui- konsultationer till både privatpersoner och företag. Gemensamt för mina kunder är att de söker mer harmoni och balans i sina liv. De som vänder sig till mig är också intresserade av sambandet mellan sitt liv och sitt hem och vill använda hemmet som stöd i sin personliga utveckling. När jag är hos en kund så går vi igenom hemmet rum för rum och jag berättar hur man kan inreda det så att det blir ett stöd för personen att må bra, utevcklas och uppnå sina mål.


Företag hjälper jag med olika typer av problemställningar. Jag möblerar så att personalen sitter bra i kraftposition, jag visar hur entren till företaget kan hjälpa till att skapa en positiv känsla redan när man går in, hur budskap i lokalen kan stärka framgångskänslan, hur konferensrummen får besökare att bli positivt inställda och mycket mer. I Kina är feng shui för övrigt en självklarhet i affärssammanhang och en stor framgångsfaktor, många företag anlitar feng shui-konsulter inför för att få bättre lönsamhet, effektivitet och personal och kunder som trivs. Jag hoppas att det blir mer så här i Sverige också. Jag är  helt övertygad om att sjukskrivningarna skulle minska om arbetsplatsen var mer harmonisk och upplyftande.

Pethra: Finns det några absoluta "no-no" vad gäller inredning enligt Feng Shui, saker man absolut inte ska ha i sitt hem?

Catherine: Jag får den frågan ofta. Jag gillar inte att agera polis och det är så individuellt vad som är ett no-no. Rent generellt tycker jag att man ska undvika att ha trasiga saker och saker man inte tycker om runt omkring sig. Vad sänder de för budskap till oss egentligen? Hemmet är ju verkligen en plats där man är helt fri att uttrycka sitt "jag", sina intressen, drömmar och mål- varför inte göra det till fullo? Hemmet ska kännas levande och vara en stödjande kraft för dig att uppnå det du vill. Finns det saker som symboliserar motsatsen ser jag ingen anledning att ha kvar dem. Ut med dom bara!

I mitt eget hem så är mikrovågsugn ett absolut no-no och om jag var tvungen att nämna en pryl som man skulle undika så är det just den! Med mikrovågor tillagas maten inifrån och ut istället för på det naturliga sättet utifrån och in, hela metabolismen i maten vänds bak och fram kan man säga. Mat som mikras får sämre näringsvärde och är man sjuk ska man absolut inte tillaga maten i mikron. Jag är övertygad om att matens energifrekvens blir helt förstörd av en mikro. Och varför ska vi ha så bråttom egentligen? Måltiden är ett sätt att ta hand om sin hälsa. Oj, det här kan jag visst prata länge om.

Pethra:  När jag bodde i Malaysia var det viktigt med guldfiskar och drakar i de kinesiska hemmen. Har det med Feng Shui att göra?

Catherine: Kineserna har ett mycket rikt symbolspråk som hjälper oss att förstå världen på ett enklare sätt. Draken är en mäktig lyckosymbol för framgång. Fiskar står generellt för rikedom och om man har ett akvarium med åtta svarta guldfiskar är det en mycket kraftfull symbol för just rikedom. I Kina är nummer åtta rikedomstalet. När jag skaffade min företagstelefon så bad jag faktiskt om att få ett nummer med så många åttor i som möjligt. När jag förklarat lite mer om varför så tyckte telefonisten att det var jätteroligt att hjälpa mig hitta ett "rikedoms"-telefonnummer.

Vad gäller symboler anser jag att man ska använda symboler som man själv kan relatera till och som har en djup känslomässig innebörd för just dig. Det är då "magin" verkar som bäst. När du tydligt blir "påmind" om vissa saker av din symbol. I mina konsultationer hjälper jag ofta människor att hitta sina egna starka symboler även om vissa tycker om att knyta an till de kinesiska.


Pethra: Vad är Chi?

Catherine: Chi betyder energi på kinesiska. Chi är den universella livsenergin som finns i allt och alla överallt och är också det viktigaste begreppet inom feng shui. Ibland kallas feng shui för just "studiet av chi". Chi är essansen i allt, du har en speciell chi precis som en byggnad har sin speciella chi och en klänning du hade när du gifte dig sin. Man kan enklare kalla chi för "vibb" eller utstrålning.

Chi är inte något statiskt, du utbyter hela tiden din energi/chi med omgivningen. Det är därför det är så viktigt hur man har det omkring sig. Som feng shui-konsult kan man säga att jag korrigerar och påverkar chi genom att möblera, använda olika färger, former, material och symboler. Chi rör sig igenom alla rum och byggnader vilket man även ska ta hänsyn till när man möblerar, till exempel är det viktigt var i ett rum man placerar sängen, så att man inte blir störd av chi:s flöde när man sover. Med rätt placering sover man bättre och känner sig tryggare.

Pethra:  Det finns massvis av Feng Shui-böcker på marknaden, det är svårt att välja. Kan Du tipsa om några guldkorn?

Catherine: Ja, det är verkligen en djungel ? och jag har halva den djungeln i min bokhylla J Alla böcker är inte lästa än?Om man ska börja från början tycker jag att "Feng Shui för svenska hem" och "Feng shui för själen" är väldigt bra. Ska man köpa hus tycker jag "Choose the best house for you" av Elliot Jay Tanzer är bra.

Jag tycker även om "Feng shui for your home" av Sarah Shurety, "Feng Shui Chic" av Sharon Stasney. Sedan älskar jag ju Karen Kingstons "Rensa i röran" som känns lite som ett standardverk till att förstå hur vi påverkas av hur vi har det runt omkring oss. Karen Kingston har även skrivit en bra bok som handlar lite mer om hur man skapar god chi/energi i hemmet genom olika ceremonier "Creating Sacred Space with Feng Shui".

Om jag får ge ett råd till den som vill fördjupa sig, är det att börja med en "skola" eller gren inom feng shui och förstå den innan man tar in kunskaper från nästa. Det blir mycket enklare då. Då kan jag rekommendera att börja med grunden i den så kallade "Formskolan" som är den äldsta och ligger som grund för övriga skolor. Alla skolor har sina fördelar och synsätt och strävar efter samma mål, att skänka harmoni, men tillvägagångssättet är olika.

Pethra:  Vad har Du för projekt framför Dig i det närmsta, kommer vi få se mer av Dig i "Äntligen Hemma"?

Catherine:
I höst blir det mycket resande och studier. Först åker jag till Kina för att fördjupa mig ytterligare inom feng shui, det ska bli så otroligt spännande att se hur integrerad läran är i det dagliga livet där. Sedan ska jag studera i Thailand för att förfina mina kunskaper inom energiarbete. I många av de österländska länderna finns andligheten så närvarande i vardagen, på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid här i Sverige. Man har ofta olika slags ceremonier, renings- och tacksamhetsritualer som jag tror jag kan hämta mycket kunskap och inspiration ifrån.

Förhoppningsvis återkommer jag även i Äntligen Hemma. 


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tusen tack för den underbara intervjun! Jag blir inspirerad bara av att höra detta och vill genast fördjupa mig lite mer i Feng Shui. Ha en underbar semester nu och lycka till i Kina.

//Pethra


Heal´s

image1610image1608
Lite snygga saker för trädgården eller balkongen hittade jag på den engelska webbshoppen Heals. Fåtöljen i avsmalnande äggform ser underbar ut, tycker jag. Likaså de vita ljuslyktorna till höger. Jag kan tänka mig att de ger ett varmt ljus.image1609image1611image1612
Grillen är söt med sin lite annorlunda utformning och de två fågelholkarna passar bra för fåglar som uppskattar den vita inredningsstilen! ;-)

Pharos Transparent

image1594

 
Riktigt läckra är lamporna från Niche Modern. Finns i sju färger och jag tycker just blandningen av färger gör det hela extra speciellt.

image1595image1597
image1598image1596
Fler favoriter.


via Hemfeber

Bloesem

image1584

Det är dags för en ny blogg att presenteras och idag har turen kommit till härliga Bloesem, som skrivs av Irene från Holland. Trevlig läsning!

It´s time for a new blog to be presented and today the turn has come to  lovely Bloesem by Irene from Holland. Happy reading!

............................................................................................................................................


image1585Pethra; How long have you been blogging and how come you started blogging?

Irene; Bloesem was launched in December of 2006. For me Bloesem is the ideal medium to express my passions... I had been working as a freelance graphic designer for a number of years and I am also a fanatic reader of everything that has to do with design... basically, design is always on my mind... Bloesem brought all of this together. Blogging is such a great way to communicate with the world. I feel that I finally found something that is the perfect fit for me and my lifestyle... my family and I travel around the world extensively and I can take Bloesem with me wherever we go.


Pethra: What is it like to live in Holland, where there is so much innovative new design, as well as a very impressive history when it comes to art?


Irene: Holland is a beautiful country and it will always be my home. For me there is one place in Holland that characterizes everything I love about my country (and is mentioned often on Bloesem...), that place is Amsterdam, walking in Amsterdam is like strolling in a museum and at the same time you feel the pulse of a vibrant and modern city. My feeling is that a key success factor to Dutch design/art (now and in the past) has been that Holland is a place where everybody can express him/herself in any possible way, no matter how bizarre or outrageous your idea might be, there is always room for something different. There are almost no restrictions when it comes down to creative expressions, so I guess tolerance plays a big role. Dutch design is very recognizable to me... strong and sometimes harsh lines, the typical use of colors, it always looks a bit different, a bit off (okay? that´s enough patriotism, especially for a Dutch person...)


Pethra: Favourite designers?


Irene: Aha... there are many and I am adding to my list every week... but I guess (as I suspect is the case for many of my generation...) I am inspired most by contemporary artists/designers of the 20th century. Among my favorites are Robin & Lucienne Day. But I am also in love with some pieces by designers of our day. Hella Jongerius "Polder Sofa" is high on my wish list as as the "Antropomorfo chairs" by GAMplusFRATESI. When it comes down to the interior design of my home, I have a very special place in my heart for my dear friends Xander and Leon of Xandl (you may have seen them at Bloesom from time to time) What I love about their work is that it so clearly shows their passion and incredible craftmanship, we have one of their mobiles and they made a lamp for us just before we moved to Toronto two years ago. These pieces follow us all over the world. Finding the right wall art is always a challenge for me, but fortunately there is Etsy! So many amazing prints by talented artists. In my new home I am dedicating a complete wall to my Etsy finds! Oh, and in case you hadn´t noticed, I just love ceramics!

Pethra: Blogs you visit frequently?

Irene: So many. Visiting blogs and (trying) to keep up with what´s going on is very much part of my daily routine. It is very hard to name just a few, but these are some of the blogs that are on top of my reading list; Sia, Grijs, D*S, Crust Station, Optimist, Decos8, Emmas blog, Hoping for happy accidents, 2views, Poppy, and of course your beautiful blog!

Pethra: You are moving to Kuala Lumpur now. Why and for how long? Will you report design trends from Malaysia on Bloesem?

Irene: My husband found an exciting new job in KL so that is why we´re moving there. So far he has taken us from Amsterdam to Paris, London, NY and Toronto, and now to KL. It has been great to llive in there beautiful cities and experience the people and cultures, but to be honest it is time we stopped moving around and settle down for a longer period of time. KL has a good feel about it, I am definately planning to report on design trends in Malaysia and Asia in general, also I will try and make contact with local bloggers and artists to learn more about Asian design. So that is of one the likely changes you will see on Bloesem in the months ahead.

Pethra: What are your goals with Bloesem?

Irene: I feel very passionate about Bloesem and I think this drive has helped Bloesem grow more quickly than I had expected. I would be happy if Bloesem  would evolve in accordance with my life, Bloesem is very much a creative expression of who I am today. I am sure my ideas about design and life in general will develop over the years and it would be great if I could continue sharing this with my readers for many years to come!

Pethra: Describe your own decoration style at home. Three design items that you would never let inside your house?

Irene: My style is very much "Bungalow-style", mid-century furniture combined with objects of less-known artists as well as some affordable IKEA-pieces (I bought a beautiful IKEA-vase designed by Hella Jongerius!) Less is more in my home, not too many objects, a quiet atmosphere with soft and earth-like colors, I like to stick to natural materials. Some things you won´t find in my home are big mirrors, items enlarged from their original size or plastics. 

Finally I would like to thank you Pethra for doing this interview with me... it´s a huge honor!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

And I would like to thank you, Irene, for taking time answering my questions. Having lived in Malaysia for five years myself I must admit I am a bit envious of you right now... Don´t forget to eat roti canai with daal for breakfast, to feast on mangosteens when they are in season, enjoy wan tan mee in food stalls and lots of satay with peanut butter sauce. Stroll around Malacca on your own, celebrate Chinese new year, Deepavali and Malay festivities. (An advice, if you are invited to more than one house on Deepavali, don´t eat to much in the first house, even though it´s delicious, you will be served lovely dishes in the next place too... I say this from my own experience, after being invited to four homes on Deepavali our first year in Malaysia.)

I could go on forever. Malaysia is a wonderful country, and you are lucky to have the opportunity to spend some time there! Good luck with everything! 

//Pethra

Lekfulla staket

image1550

Varför inte göra staket till en integrerad och rolig sak för lek? Snygg design, funktionell och inbjuder till lekfullhet. Underbart! Av holländske Tejo Remy.  Läs mer hos Inhabitat.

image1551

Ett par lampor

image1545


Cluster light av Kathleen Hills för masseffekt. Finns hos Thorsten van Elten, där även nedanstående virkade lampskärmar finns. De virkade lampskärmarna kräver en väl genomtänkt inredning för att framstå som coola istället för töntiga. Men i rätt miljö kan de bli ett slags "statement".

image1546

Gäster till middag?

image1547

Det här porslinet är onekligen av den annorlunda sorten. Det finns 14 varianter; sju med varsin dygd skriven på och sju med varsin dödssynd. Frågan är vem man ger vilken tallrik och varför. Samt vilka konsekvenser det får i umgängeskretsen. Vilka är nu de sju dödssynderna repsepektive dygderna? Låt se, vi börjar med dödssynderna som är; högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja. Fick man frosseri-tallriken skulle man nog inte kunna med att ta så stora portioner...  De sju dygderna är; dygd, öppenhet, avhållsamhet, flit, tålamod, medmänsklighet och ödmjukhet. Tallrikarna kommer från Thorsten van Elten.

Besök hos Bagaren och Kocken

image1569

Jag har tidigare skrivit om Bagaren och Kocken, nätbutiken som nu även öppnat affär i Göteborg. Igår var det dags för ett besök. Det blev lite nostalgi för mig eftersom butiken ligger i Kålltorp, där jag bodde under min studenttid och jag har extra varma känslor för den här Göteborgska stadsdelen.

Jag älskar att komma in i butiker där man känner sig välkommen och glad. Det uppfyller den här butiken med råge. Och då menar jag inte bara trevliga Hanna och Ulf som har butiken, utan butiken i sig. Fullt av läckra saker, i både stort och smått.

image1570image1572

"Det ska inte bara smaka gott, det ska vara snyggt att se på också", säger Ulf och pekar på askarna med pastiller som jag fastnat för. Härligt pastelliga färger och skönt retrostuk.

image1573

Det härliga kakfatet i flera etage i pastelligt turkos föll jag genast för.

image1574

Köksassistenterna stod på rad i alla möjliga läckra färger. Vilken färg är finast?


image1575image1576

Kaffet står i centrum och det serveras kaffe i butiken. Det är bara att slå sig ner och bläddra i de senaste inredningstidningarna, eller...


image1577

...den härliga tidningen Retro. Jag fick med mig två nummer hem och för en retroälskare är den här tidningen ett måste. Mysiga reportage, stor igenkänningsfaktor och härliga bilder som andas såväl nostalgi som nutid.


image1578
image1580
image1579
image1581image1582

Det var så kul att fotografera i butiken, så det fick bli en fotokavalkad här på bloggen idag. :-) Det är kul att vara kreativ! 

image1583


Lycka till med butiken, Hanna och Ulf och tack för titten och det mycket trevliga bemötandet! 


För er som inte kan besöka butiken i Kålltorp finns Bagaren och kocken som vanligt på nätet.


Svävande lampa

image1549

Den här lampan svävar i luften, det är inte en bild som är fejkad. Glödlampan leviterar genom elektromagnetism och får ström utan kablar.  Av  Jeff Liebermann. Läs mer här.

Eldkula i trädgården

image1529image1530

En eldkula i trädgården, det skulle jag också vilja ha. Eller flera stycken. Visst är de söta! Finns hos Design online för 349:-

Bungalow

image1540

Kan man bli kär i ett företag? För då har nog jag blivit det. I Bungalow. Jag har bara tre saker att säga om deras produkter; vackert, vackert och vackert.

image1504image1503

Vackraste noteringsböckerna

image1531


Nu har jag ett STORT problem... ;-) Jag vet inte vilken färg som är finast. Är det lila eller är det turkos? Eller någon av de andra? De här skrivböckerna från danska Bungalow är helt i min smak. Jag erkänner, jag vill ha allihop! Men mest de lila och de turkosa. Åter försäljarlista finns här. Enligt den ska Bungalows produkter bland annat säljas på Designtorget. Jag får helt klart ta mig en sväng dit, för de här böckerna är så vackra att jag nästan dånar!

image1536
image1534image1533image1535

Greengate

image1479

Massvis av inspiration hittar Du på  Danska Greengates hemsida. Det är proppfullt med snygga och somriga saker som man inte tröttnar på. Kika in och bli inspirerad. En del av deras sortiment finns hos Design Direkt. En återförsäljarlista för Sverige hittar Du här.

image1482
image1486
image1487image1480

Alice and sens

image1462

Måste bara säga att de här kuddarna från Alice & Sens fortfarande är en favorit.

Laura Ashley

image1468image1469

Underbar tycker jag fåtöljen Colinton med tyget Pica från Laura Ashley är. Som en liten maräng, fast med mer dignitet. Lakanet är också det från Laura Ashley.

image1470

image1472image1471image1473

Pan Dan

image1445


Nadejda heter en 29-årig kvinna i Milano. Hon har bloggen Pan Dan, en av mina favoriter. Där hittar man saker utöver det vanliga, tankeväckande och inspirerande design. Pan Dan är veckans bidrag i kategorin Great Blogs.

Nadejda is the name of a 29 year old woman in Milan. She runs the blog Pan Dan, one of my favourites. On her blog one finds lots of things that are out of the ordinary; thoughtprovoking and inspiring design. Pan Dan is this weeks contribution to Great Blogs.

........................................................................................................................................................

Pethra:  How come you started blogging about design?

Nadejda; The blog is a kind of catalog of the designs or art works which somehow captured my eyes/mind . it doesnt means that i like all the posts, maybe i like the idea , or just i find it funny ..

Pethra: What is your own interior style?

Nadejda:  Vintage pieces mostly, not famous ones, 17th century Chinese table and  a desk from an old jewelry factory are my favorites.

Pethra: Do you have any favourite designers?

Nadejda: No one or  a lot.., its hard to say ..Jaime Hayon   maybe.

Pethra: Have you always lived in Milan? What is it like to live in a city where design is so central?

Nadejda: No I lived in Sofia  before moving to Milan. 
 Design is "so central" only during the design week , the rest is a myth..

Pethra: Are there any design trends you totally dislike?

Nadejda: I think design  is made of shapes and not of patterns.
Pethra: Where do you get your inspiration?

 Nadejda: The blog inspires me ! And  its keeping alive my curiosity................................................................................................................................................................

Thank you, Nadejda!

Christie Wright

image1443

Tankeväckande och annorlunda design hittar Du på Christie Wright hemsida. Ovan en stege av tyg, för den som vill fly sin hårda verklighet? Eller ett par "hörlurar" av snäckor, som en manifestation av människans längtan tillbaka till naturen i skepnad av den allomstädes närvarande tekniska verkligheten av 2007.

image1444


via PanDan

SIA igen...


image1400

Mer från underbara SIA. Kan man bli annat än inspirerad? Porslinsvasen och urnan med blå blommor på vit bakgrund tycker jag är ljuvligt vackra. De står högt upp på min önskelista. De har en skirhet över sig som är mycket attraktiv, samtidigt som de utstrålar en slags självklar styrka. För mig är detta ögongodis på hög nivå!

image1401
image1402
image1403

Somrig inspiration från danska RICE

image1410image1413

RICE har en massa produkter i glada somriga färger. Det är trevligt att besöka deras hemsida också, med jazziga toner och en kvinna som sjunger "Add some spice, add some spice, add some spice to life with the RICE. Living can be nice, when living is with the RICE."  Det är reklam det! :-) Vad jag fascineras mest över med RICE är att de lyckats få melamin att kännas lyxigt. För visst är det så, när man ser alla deras pastelliga melaminkoppar och tallrikar känns det betydligt flådigare än vanlig plast! Nåväl, lite ögongodis och sommarinspiration, som andas picknick och barfotapromenader i det gröna kommer nedan. Inreda har en hel del av RICEs produkter.

Amy Butler

image1415

Någon mer än jag som blir inspirerad av Amy Butlers tyger? De är så underbart lagom. Inte för romantiska, så det blir pluttigt, och inte för trendiga, så det blir tråkigt. Jag tycker de är "bondromatik möter folklore möter Indonesisk batik". Väskan nedanför skulle gärna få hänga på min axel.

image1416
image1417
image1418
image1419
image1420
image1421

Vackert avskalat

image1397

Den här typen av avskalad design som oljelampan ovanför har tilltalar mig verkligen. Så enkel och så delikat vacker. Från Aristo. Finns hos Akvihome för 169:-

image1399image1398

En kvinnas list har åter triumferat!


Vad är nu detta? Ibland går det undan när man är listig. Jag skrev ju HÄR om hur jag tänkte använda min kvinnliga list till att få sambon att själv inse att trappräcket skulle vara snyggare om det var vitt.

Ok, sanningen är den att jag inte behövde vara listig alls, jag bara sa lite i förbigående;  "Det skulle vara mycket snyggare om trappräcket var vitt". Då skruvade han ner det och började måla. Visst har jag det lyxigt va?

Pionfrossa

 

"Underbart är kort", heter det, men jag vet inte om jag håller med om att det är något allmänt fenomen. När det gäller blommor stämmer det dock. Det är med ett visst vemod man plockar in de sista pionerna i trädgården för den här säsongen. Man får helt enkelt se till att njuta av de här buketterna extra mycket. Vackert!


Made by Girl

This is my first posting in a new category, "Great blogs", where I will show blogs that I like and think are worth recommending. I start off with Madebygirl by Jennifer Ramos, a great blog, with lots of colour and interesting design. Enjoy!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

image1395image1393

Pethra: Please tell us about Made by Girl, both your business and the blog. How did it get started?

Jennifer: Madebygirl was started before my blog. I started a year ago wanting to create unique coffee tables for my own home. My friends were amazed by the first one I made, they thought I should make more. I felt it was quite a challenge but one that I wanted to take on. I love to build things and come up with concepts for designs. I´ve always been fascinated by interiors and this was my chance to make a product that others would love to have in their homes.  Shortly afterwards I started my blog.

Pethra: You have no formal training in furniture design, still you are successful with what you do. How do you accomplish that?

Jennifer: It´s a learning process everyday. In every job you´re in, you learn things you didn´t know the day before. I like that feeling. I never had formal training but feel confident enough in what I´m creating to make it work.

There were times I´ve had to ask others how things work or read up on it, I still keep books close by for reference.

Pethra: Do you have any favourite designers, someone who inspires you?

Jennifer: I love Kara Mann, Marjorie Skouras, Miles Redd and Jamie Drake. They all have such talent and a natural ability to create beautiful interiors.

Pethra: How would you describe your decoration style?

Jennifer: A rock n roll edge mixed with an antique style.

Pethra: What materials do you work with?
 
Jennifer: Depends what I´m making, if it´s a coffee table? I can use leathers, a mahogany table, decorative tacks etc?

Pethra: Has the blog helped your business success?

Jennifer: I don´t think most people on blogs are out there looking to buy new products. I think they go around giving their opinions on things and not necessarily buying much. I still use it, but it hasn´t proven to be that effective for me yet.

Pethra: Do you have any advice to give someone who wants to start their own business in the design area?

Jennifer: You must have lots of drive, patience, money and lots of passion for what you do. Read up on what it is you want to start up and do lots of research. Ask others in the industry questions. Ask your friends for feedback etc?. Just give it your best shot, if you don´t succeed, the important thing is, at least you tried.

 image1394

Sia inspirerar

image1377

Jag blir alltid på gott humör av att besöka Sias hemsida. Idag var inget undantag. Somrigt och inspirerande, man vill bara slippa ifrån sig ett glädjetjut! Kopparna nedan är blommiga på ett alldeles lagom romantiskt sätt. Pastellerna är vackra och kombineras på ett sätt att det andas mognad istf pluttigt och det tycker jag är synnerligen tilltalande. Bilderna är vackra och inspirerande, man vill bara hoppa in i bilden och njuta av allt det vackra.

image1378
image1379
image1380
image1381

Cd-spelare med nostalgikänsla.

image1391

Innovativ, experimentell design när den är som bäst! Visst är den underbar, denna cd-spelare, som förenar nutiden med nostalgisk dåtid! En 2-dagars workshop med Joris Larman, där tanken var att analysera en produkt och dess historia & funktion och därefter designa om den. Det tycker jag de gjort med råge, underbart. Läs mer här. Design Yong Jieyu + Ama.

via Decorate.i

Bedtime story

image1389


Bäddsetet Bed time stories, vore perfekt för mig som så ofta somnar med näsan i boken och så får min sambo plocka bort boken så den inte blir klämd under natten. Himla kul idé med det här lakanet. Designer är  Tiago da Fonseca och lakanen är en del av ett projekt i samarbete mellan The great eastern hotel och 14 studenter från The Royal College of Art  med Ron Arad som ledsagare. Så här skriver Platform10 själva på sin hemsida;

"Once upon a time there was a blanket. This blanket has several sheets containing a traditional bedtime story. Each "page" adds a layer of linen making you warmer (or cooler) and comfier, hopefully guiding you and your partner into a pleasant night´s sleep."

For those of you who have come here for the first time, welcome! This is a Swedish Design Blog called Design & Inredningsbloggen and if you want it translated you just click on the button with the british flag under the header. Hope you enjoy your stay!

Kind regards,
Mikael & Pethra
 

Kan en trappa bli somrigare än så här?

image1376
Foto:Annelie Persson, inreda.com

Blommiga gummistövlar från By Björk 715 kr, kan även köpas med skön innersocka 250 kr. Glada Flugsmällare i 4 pack 42 kr för rosa, röd, blå och grön. Gummiskor By Björk, låg modell, 536 kr. Svart trälåda med bärhandtag , fyll den med trädgårdsredskap, kryddväxter, frön och trädgårdshandskar så du har allt på ett ställe. Från By Björk, pris 380 kr. I lådan skymtar Jumbo Eggling Basilika och Jumbo Eggling Lobelia, 185 kr per st. Glaslykta med mönster, finns i olika färger, pris 285 kr. Allt från Inreda.

Norm 03

image1359

Jag älskar Norm 03, designad av Britt Kornum för Normann Copenhagen.  Vacker, enkel och ger ett arbetat intryck. Skenet från lampan är också vackert. Det röda sideboardet på bilden skulle inte heller sitta fel! Det härliga med Norm 03 är att den inte är ouppnåeligt dyr, trots att dess design är prisbelönad. Nästa lampa jag köper kommer nog vara en Norm 03. Just nu finns den från 829:- på Design online.

image1360image1361

Snygg grill med liten prislapp

image1351

En snygg och prisvärd bärbar grill finns på Biltema för 249:- Som hittat! :-)

Skandinavisk design

image1349

Jag köpte några designböcker på bokrean. Här är ytterligare en som jag gärna hade haft i min bokhylla (lätt tillgänglig) Den heter Skandinavisk design och kostar 289:- hos Design online. Det är så himla kul att bläddra i och läsa sådana här böcker, dels för inspirationen, dels för allmänbildningen.

Matt Sindall

image1065

Riktigt läckra möbler har Mark Sindall formgivit, vilka han ställde ut med under Milano Design Week 2007.

image1067image1066


via Designboom

Jag är förälskad.

image1313image1315

Jag är förälskad i den här lampan från Spotlight, av gåsfjädrar. Visst är den bara helt underbar!?

Emery igen...

image1304image1305

Jag har skrivit om Emery et cie tidigare, men jag måste bara ta med de här bilderna också, för de är så otroligt läckra. Vilka underbara färger, så lekfullt och oerhört vackert!

image1306image1303

Om

RSS 2.0