Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catherine Hurtigh

image1632
Foto: Helen Karlsson


I intervju nummer två på Inredningsbloggen får vi lära känna Catherine Hurtigh, känd från TV4:s Äntligen Hemma, där hon hjälper människor att inreda enligt Feng Shui och skapa mer harmoni i hemmet.

Catherine här även ett eget företag, där man kan konsultera henne. Rum för Dig heter det och Du hittar det genom att klicka här.

image1633

Till mina läsare önskar jag; Trevlig läsning!


-----------------------------------------------------------------------------------------------


Pethra
; Berätta lite om Dig själv. Vem är Catherine Hurtigh?

Catherine; Vilken underbar fråga - hur mycket får jag skriva?  Om jag ska beskriva mig själv, förutom det rent konkreta om vad jag arbetar med och var jag bor, så skulle jag nog säga att jag är en sökande, öppen och nyfiken person, som ibland har lite svårt att sitta still. Jag älskar rörelse och förändring. Ganska impulsiv och rentav barnsligt naiv ibland, jag tror alltid alla om gott (heter det så?). Jag är en väldigt emotionell person, är känsligt lagd och har lätt att sätta mig in i hur andra känner och mår  högt EQ heter det visst. Jag är så långt ifrån en siffermänniska man kan komma och har oerhört svårt för auktoriteter  vilket gör att jag älskar att ha mitt eget företag och bossa över mig själlv. Eftersom jag gillar förändring så älskar jag att resa och på sikt hoppas jag att kunna bo ett par månader om året i ett varmare klimat. Jag är rätt frusen av mig.

Rena fakta är att jag bor i Stockholm med man och två barn. Driver företaget Rum för dig  som hjälper människor att inreda och utvecklas med feng shui. Växte upp på Gotland och jobbade i 10 år som copywriter innan jag bytte bana och blev feng shui-konsult på heltid.

Pethra; Vad är egentligen Feng Shui?

Catherine: Feng shui är en kinesisk inredningslära ? som också anses vara en av grenarna inom TCM ? traditionell kinesisk medicin. Feng shui har även en filosofiskt bakgrund som stammar från den mycket kända skriften I Ching.

Feng shui betyder ordagrant vind-vatten och beskriver hur vi människor påverkas av jordens (vattnets) och himlens (vindens) krafter. När vi förstår hur vi naturligt påverkas av dessa krafter kan vi bygga och inreda våra bostäder för maximal hälsa, trygghet och framgång. Jag använder feng shui för att hjälpa människor att inreda sina hem harmoniskt och personligt så att hemmet blir ett stöd för varje människa i hennes liv. Jag ser feng shui som ett väldigt bra redskap inom personlig utveckling och för att få en god hälsa.


Pethra; Hur kom Du först i kontakt med Feng Shui och hur ser Din gemensamma historia med Feng Shui ut?

Catherine: Om jag blir lite dramatisk så är det så att feng shui på ett sätt "förlöste" mig eller Âtminstone öppnade mina ögon på nytt. Jag befann mig i ett skede i livet då jag inte visste vad jag ville, tyckte om eller skulle ta vägen rent karriärmässigt. Ett slags mental blockering. Feng shui öppnade en väg och ett nytt sätt att tänka som passade mig. Jag började se hur jag hade det runtomkring mig och förstod hur jag kunde börja jobba med min egen utveckling via mitt hem. Jag fick liksom aldrig nog av feng shui och förstod att det var inte bara något jag hade nytta av i mitt eget liv utan något jag ville ägna mig åt  och förhoppningsvis skulle kunna förmedla till andra. Jag utbildade mig vid Nordic School of Feng Shui för Agneta Nyholm Winqvist, som för övrigt är en fantastiskt inspirerande person och skriver bra böcker. Därefter har jag vidarutbildat mig i andra grenar inom feng shui och sedan ett par år driver jag mitt eget företag Rum för dig och arbetar på heltid med feng shui.


Pethra: Många känner igen Dig från TV4:s "Äntligen Hemma", men Du har också ett eget företag; "Rum för Dig". Berätta mer!

Catherine: Jag ger feng shui- konsultationer till både privatpersoner och företag. Gemensamt för mina kunder är att de söker mer harmoni och balans i sina liv. De som vänder sig till mig är också intresserade av sambandet mellan sitt liv och sitt hem och vill använda hemmet som stöd i sin personliga utveckling. När jag är hos en kund så går vi igenom hemmet rum för rum och jag berättar hur man kan inreda det så att det blir ett stöd för personen att må bra, utevcklas och uppnå sina mål.


Företag hjälper jag med olika typer av problemställningar. Jag möblerar så att personalen sitter bra i kraftposition, jag visar hur entren till företaget kan hjälpa till att skapa en positiv känsla redan när man går in, hur budskap i lokalen kan stärka framgångskänslan, hur konferensrummen får besökare att bli positivt inställda och mycket mer. I Kina är feng shui för övrigt en självklarhet i affärssammanhang och en stor framgångsfaktor, många företag anlitar feng shui-konsulter inför för att få bättre lönsamhet, effektivitet och personal och kunder som trivs. Jag hoppas att det blir mer så här i Sverige också. Jag är  helt övertygad om att sjukskrivningarna skulle minska om arbetsplatsen var mer harmonisk och upplyftande.

Pethra: Finns det några absoluta "no-no" vad gäller inredning enligt Feng Shui, saker man absolut inte ska ha i sitt hem?

Catherine: Jag får den frågan ofta. Jag gillar inte att agera polis och det är så individuellt vad som är ett no-no. Rent generellt tycker jag att man ska undvika att ha trasiga saker och saker man inte tycker om runt omkring sig. Vad sänder de för budskap till oss egentligen? Hemmet är ju verkligen en plats där man är helt fri att uttrycka sitt "jag", sina intressen, drömmar och mål- varför inte göra det till fullo? Hemmet ska kännas levande och vara en stödjande kraft för dig att uppnå det du vill. Finns det saker som symboliserar motsatsen ser jag ingen anledning att ha kvar dem. Ut med dom bara!

I mitt eget hem så är mikrovågsugn ett absolut no-no och om jag var tvungen att nämna en pryl som man skulle undika så är det just den! Med mikrovågor tillagas maten inifrån och ut istället för på det naturliga sättet utifrån och in, hela metabolismen i maten vänds bak och fram kan man säga. Mat som mikras får sämre näringsvärde och är man sjuk ska man absolut inte tillaga maten i mikron. Jag är övertygad om att matens energifrekvens blir helt förstörd av en mikro. Och varför ska vi ha så bråttom egentligen? Måltiden är ett sätt att ta hand om sin hälsa. Oj, det här kan jag visst prata länge om.

Pethra:  När jag bodde i Malaysia var det viktigt med guldfiskar och drakar i de kinesiska hemmen. Har det med Feng Shui att göra?

Catherine: Kineserna har ett mycket rikt symbolspråk som hjälper oss att förstå världen på ett enklare sätt. Draken är en mäktig lyckosymbol för framgång. Fiskar står generellt för rikedom och om man har ett akvarium med åtta svarta guldfiskar är det en mycket kraftfull symbol för just rikedom. I Kina är nummer åtta rikedomstalet. När jag skaffade min företagstelefon så bad jag faktiskt om att få ett nummer med så många åttor i som möjligt. När jag förklarat lite mer om varför så tyckte telefonisten att det var jätteroligt att hjälpa mig hitta ett "rikedoms"-telefonnummer.

Vad gäller symboler anser jag att man ska använda symboler som man själv kan relatera till och som har en djup känslomässig innebörd för just dig. Det är då "magin" verkar som bäst. När du tydligt blir "påmind" om vissa saker av din symbol. I mina konsultationer hjälper jag ofta människor att hitta sina egna starka symboler även om vissa tycker om att knyta an till de kinesiska.


Pethra: Vad är Chi?

Catherine: Chi betyder energi på kinesiska. Chi är den universella livsenergin som finns i allt och alla överallt och är också det viktigaste begreppet inom feng shui. Ibland kallas feng shui för just "studiet av chi". Chi är essansen i allt, du har en speciell chi precis som en byggnad har sin speciella chi och en klänning du hade när du gifte dig sin. Man kan enklare kalla chi för "vibb" eller utstrålning.

Chi är inte något statiskt, du utbyter hela tiden din energi/chi med omgivningen. Det är därför det är så viktigt hur man har det omkring sig. Som feng shui-konsult kan man säga att jag korrigerar och påverkar chi genom att möblera, använda olika färger, former, material och symboler. Chi rör sig igenom alla rum och byggnader vilket man även ska ta hänsyn till när man möblerar, till exempel är det viktigt var i ett rum man placerar sängen, så att man inte blir störd av chi:s flöde när man sover. Med rätt placering sover man bättre och känner sig tryggare.

Pethra:  Det finns massvis av Feng Shui-böcker på marknaden, det är svårt att välja. Kan Du tipsa om några guldkorn?

Catherine: Ja, det är verkligen en djungel ? och jag har halva den djungeln i min bokhylla J Alla böcker är inte lästa än?Om man ska börja från början tycker jag att "Feng Shui för svenska hem" och "Feng shui för själen" är väldigt bra. Ska man köpa hus tycker jag "Choose the best house for you" av Elliot Jay Tanzer är bra.

Jag tycker även om "Feng shui for your home" av Sarah Shurety, "Feng Shui Chic" av Sharon Stasney. Sedan älskar jag ju Karen Kingstons "Rensa i röran" som känns lite som ett standardverk till att förstå hur vi påverkas av hur vi har det runt omkring oss. Karen Kingston har även skrivit en bra bok som handlar lite mer om hur man skapar god chi/energi i hemmet genom olika ceremonier "Creating Sacred Space with Feng Shui".

Om jag får ge ett råd till den som vill fördjupa sig, är det att börja med en "skola" eller gren inom feng shui och förstå den innan man tar in kunskaper från nästa. Det blir mycket enklare då. Då kan jag rekommendera att börja med grunden i den så kallade "Formskolan" som är den äldsta och ligger som grund för övriga skolor. Alla skolor har sina fördelar och synsätt och strävar efter samma mål, att skänka harmoni, men tillvägagångssättet är olika.

Pethra:  Vad har Du för projekt framför Dig i det närmsta, kommer vi få se mer av Dig i "Äntligen Hemma"?

Catherine:
I höst blir det mycket resande och studier. Först åker jag till Kina för att fördjupa mig ytterligare inom feng shui, det ska bli så otroligt spännande att se hur integrerad läran är i det dagliga livet där. Sedan ska jag studera i Thailand för att förfina mina kunskaper inom energiarbete. I många av de österländska länderna finns andligheten så närvarande i vardagen, på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid här i Sverige. Man har ofta olika slags ceremonier, renings- och tacksamhetsritualer som jag tror jag kan hämta mycket kunskap och inspiration ifrån.

Förhoppningsvis återkommer jag även i Äntligen Hemma. 


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tusen tack för den underbara intervjun! Jag blir inspirerad bara av att höra detta och vill genast fördjupa mig lite mer i Feng Shui. Ha en underbar semester nu och lycka till i Kina.

//Pethra


Kommentarer
Postat av: Majsan

Gustav är cool....=)

2007-06-20 @ 17:30:18
URL: http://loppansdittochdatt.blogg.se/
Postat av: Christina

Å Pethra! Dina intervjuer och din variation i den här bloggen är så härlig! TACK :D

2007-06-20 @ 18:15:23
URL: http://solusfemina.squarespace.com
Postat av: Mia

Det är så himla kul med dina intervjuer!

2007-06-20 @ 19:29:24
URL: http://hemochlycka.blogspot.com/
Postat av: Trolda

Riktigt trevligt med dina intrvjuer...=D Och intervju-objektet verkar vara en alldeles fantastisk kvinna =D Harmoniskt =D!
Trolda - tack för trevlig läsning!

2007-06-20 @ 19:46:43
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Sandie

Vilket bra tips =)

2007-06-20 @ 19:52:32
URL: http://chipset.webblogg.se
Postat av: Ella

Vad kul med dessa intervjuer. Tack!

2007-06-20 @ 20:35:00
URL: http://livetefter.blogspot.com
Postat av: Kix

Vilken härlig intervju och jag blir, precis som du, otroligt inspirerad att lära mig mer om Feng shui. Jag har några böcker hemma i bokhyllan så jag ska nog ta och läsa dem igen. Kanske passar bra nu när jag ska börja renovera:-)
Toppenkul att du gör intervjuer så här - det uppskattas!

2007-06-20 @ 20:40:01
URL: http://kixkoll.blogg.se
Postat av: Nilla

Å vad bra, vilken intressant intervju. Kul!

2007-06-20 @ 21:02:12
URL: http://tankebubblor.blogg.se
Postat av: Lady Stalker

Vilken intressant intervju! Bra idé av dig! Jag visste lite om Feng Shui innan, men nu blev jag ännu mer sugen på att lära mer. Ett annat no-no jag hört är speglar i sovrummet! Åtminstone "får" de inte vetta mot sängen.
Glad midsommar önskar jag dig!

2007-06-20 @ 21:15:07
URL: http://ladystalker.bloggsite.se
Postat av: Maria

Så himla kul att du har möjligheten att få dessa intervjuer med olika inredare! Verkligen kul att läsa!

2007-06-20 @ 21:35:40
URL: http://www.hos-emen.se
Postat av: art[e]fact

Åh, vad kul! KOmmer tillbaka o läser imorgon förmiddag, har tyvärr inte tiden nu :)

2007-06-20 @ 21:38:02
URL: http://artefact.blogg.se
Postat av: Pia

Hej...så spännande..med intevju...ska läsa lite mera nu...och du Westiesar...ÄR underbara hundar...min Selma är ännu underbarare..:) ha det så gôtt..PIA

2007-06-20 @ 21:47:26
URL: http://www.pia-vardagsrummet.blogspot.com
Postat av: Junitjej

Pethra, gå in på denna sida:
http://www.slide.com/arrange

2007-06-20 @ 22:02:44
URL: http://junitjej.blogg.se
Postat av: stina

Du har en massa intressant här jämt du.
Kram

2007-06-20 @ 22:03:58
URL: http://hemmapalandet.blogspot.com
Postat av: EVA

Himla intressant...
Hoppas du får en underbar midsommar !
KRAM EVA

2007-06-20 @ 22:48:50
URL: http://whiskyochchampagne.blogg.se
Postat av: Mia

Okej, vad ska du läsa för bok? :)

2007-06-20 @ 22:58:41
URL: http://miizing.blogg.se
Postat av: Natta

tack så jättemycket :D vad gulligt av dig. inte många (kommer inte ens på en person) som sagt så :)

2007-06-20 @ 23:09:09
URL: http://naaatha.blogg.se
Postat av: kakan

haha, vad roligt att du tyckte det. Jag gillar inte test egentligen... men någon gång måste man väl offra sig =)

2007-06-20 @ 23:13:22
URL: http://fancypants.blogg.se
Postat av: Vicke

Vad kul det är med intervjuerna hos dig:D
Sen gillar jag både Cathrine och Feng Shui!
Kram och ha en trevlig midsommar

2007-06-20 @ 23:20:29
URL: http://www.vickes.blogg.se
Postat av: Hannele

Intressant läsning, "Feng Shui för svenska hem" funkar faktiskt,
fast man inte är helt nördig.

2007-06-20 @ 23:53:55
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Helena på ROOMSERVICE

Kram och trevlig Midsommar!
Helena

2007-06-21 @ 00:05:18
URL: http://roomservice.blogg.se
Postat av: Emil

Svar: Klart Donken är McDonalds! ;P JAså alltså inte så skoj att jobba där ^^

2007-06-21 @ 02:19:00
URL: http://eliassson.blogg.se
Postat av: Erica

Verkligen inspirerande! :)
Trevlig midsommar! Kram.

2007-06-21 @ 04:33:09
URL: http://dreaminpink.blogg.se
Postat av: Cina

Vilken intressant intervju :)! Passar på att önska dig en härlig midsommar!

2007-06-21 @ 05:34:40
URL: http://cinamedmera.blogg.se
Postat av: art[e]fact

Trevlig midsommar!! Kramen :)

2007-06-21 @ 09:22:23
URL: http://artefact.blogg.se
Postat av: Purple

Gillar dina intervjuer, verkligen jättekul läsning!

2007-06-21 @ 10:02:16
URL: http://purplearea.blogspot.com
Postat av: Nina

tack för din kommentar!!
titta gära förbi igen =)
Ha en sån härlig dag nu!!
å Trevlig midsommar!..

2007-06-21 @ 10:07:48
URL: http://modesida.blogg.se/
Postat av: TiniTott

Vilken underbar intervju, Tack för att du gör dem =)

2007-06-21 @ 10:20:58
URL: http://tinitott.blogg.se
Postat av: Helena på Roomservice

Ville bara kolla om du tror jag ska oroa mig för min apparat? Har mejlat men inte fått svar.

2007-06-21 @ 10:30:25
URL: http://roomservice.blogg.se
Postat av: Emma

Vilken härlig person!
Ha en underbar midsommar!

2007-06-21 @ 10:38:44
URL: http://korkek74.blogg.se
Postat av: Matilda

intresant läsning:)

2007-06-21 @ 10:58:45
URL: http://miliz.blogg.se
Postat av: tina

Trevlig läsning!! Önskar dej en härlig midsommar med allt som hör till...god mat, sol(hoppas) och trevligt sällskap!!
Kram !

2007-06-21 @ 12:53:39
URL: http://tinaminastina.blogg.se
Postat av: Frida

Härlig intervju. Kul läsning! Hoppas att du får en riktigt fin midsommar med många goda jordgubbar och en stor, stor sol!

2007-06-21 @ 14:06:05
URL: http://www.cultdesign.blogg.se
Postat av: Thea

Uppskattar verkligen dina intervjuer du har i bloggen.
Ha en riktigt skön midsommarhelg!

2007-06-21 @ 17:30:04
URL: http://www.theasrum.blogg.se
Postat av: Camilla

Ah, vilken underbar intervju! TACK! Hoppas du får en riktigt mysig midsommar!

2007-06-21 @ 20:01:45
URL: http://www.camillasnyahem.blogspot.com
Postat av: Emma

Hej Cleo! Tack för tipset! Och en glad midsommar på dig också!
hälsar,
Emma

2007-06-21 @ 21:12:31
URL: http://hem.feber.se
Postat av: Jenny

Tack för tipset Pethra!!! Den här hade jag missat! Jag älskar det här, men det vet du ju redan ;) Ha en fortsatt härlig midsommarhelg! KRAM

2007-06-23 @ 18:59:27
URL: http://jennyshemochharmoni.blogg.se
Postat av: John

Fattar inte att ingen reagerar på att Feng Shui håller samma vetenskapliga standard som astrologi. Det är ju bara att läsa vad hon skriver så ser man att det är humbugg:
"Med mikrovågor tillagas maten inifrån och ut istället för på det naturliga sättet utifrån och in, hela metabolismen i maten vänds bak och fram kan man säga...Jag är övertygad om att matens energifrekvens blir helt förstörd av en mikro."
"Energifrekvens" är ju helt klart något som är uppdiktat.
Tack o hej

2007-06-24 @ 12:33:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0