Musikstol

image179
Ska man sortera in det här i kategorin "Stolar, soffor och andra sittdon" eller "Prylar"? Det får bli det förstnämnda. Det är Yanko design som gjort denna stol med inbyggda cd-spelare och högtalare. Futuristisk anda, som livas upp av det färgglatt prickiga tyget.

Väggklocka

image181
Något för min turkos-gröna look i lillstugan? (läs mer här) Onekligen en annorlunda klocka, det må jag säga. Den finns att beställa hos Poaa för 24.00 Euro.

En överbliven stock i trädgården?

image180
Ett trä som fallit omkull kan tjäna som en plats att sitta på och kombinerar därmed natur med kultur, om man använder sig av ovanstående stolsryggar. Det är okonventionella Droog Design som ligger bakom denna idé. Eftersom de tycker att stockar finns att tillgå i pricinp överallt  (och därmed löjliga att transportera) ingår inte stocken i deras möbel, utan enbart stolsitsarna av brons är till salu! :-) Har man en stock till övers i trädgården efter stormen kan man ju ta ett  par gamla stolsryggar och göra sin egen bänk!  Annars finns stolsryggarna att köpa  hos Poaa.

Solas på väggen

image174image175
Solas heter dessa vackra hemisfärer av porslin. När de tänds syns mönstret och de skapar ett varmt sken i rummet. Designade av C J O´Neill och inget exemplar är det andra likt. Man kan antingen välja en lampa där mönstret utgörs av hål, eller också dekorerade med guldlöv. Går att beställa till Sverige och priset är från 40 Euro hos Poaa.


Peace Chandelier

image161
Den här lampan har jag inte råd med... Den kostar 1750 Euro och har dessutom gjorts i limiterad upplaga på 50 exemplar. Jag skulle dock gärna ägt den, dels för att formen är så vacker och dels för det fredsidkande budskapet. (fast det kunde ju hängt fler religiösa symboler än den kristna i den) Det är Holländska (here we go again, Scrolla) Studio Job som designat ljukronan som heter Peace Chandelier och den finns att köpa hos Poaa. Den finns i vitt, svart och guld!

Dragon fire basketimage159

Om de här funnits i Sverige (det kanske de gör, någon som vet?) hade det stått på min son drakälskarens önskelista. Euro 195.00 kostar den hos Poaa. Det fina i kråksången är att efter att ha stått ute i regnet ett tag rostar den vackert på ytan, men är behandlad så att den inte rostar helt, utan bara som en skönhetsmässig effekt. För den som är intresserad kan jag tala om att den går att beställa till Sverige.


image160

Svävande säng

image156image157image158
Svävande sängar finns numera och det riktiga benämnandet torde vara "magnetiskt flytande sängar". Det är den holländske arkitekten Janjaap Ruijssenaars som efter 6 års arbete lyckats utveckla idén till en realitet.

VIll Du ha en sådan säng själv får Du vara stenrik för den kostar än så länge mer än de flesta hus! Mer om huset och dess tekniska detaljer kan Du läsa om på Universe Architectures hemsida.

via Fun Forever

FARM 21

image116image117image112image113image114
Längtan tillbaka till naturen är ett genomgående tema inom inredningen. Motiv av blad, blommor, fåglar och andra djur samt organiska former som går närmare cellnivå. Jag köpte "Lantliv" igår, en tidning som jag hoppat över när jag köpt mina månadstidningar. Men igår blev det Lantliv och Hem ljuva hem trädgård.

Jag bor visserligen inte i storstan, men jag bor inte heller lantligt, vilket jag skulle vilja göra. Just nu hör jag fåglarna kvittra och det är underbart. Allt som har med natur och trädgård att göra får allt större dragningskraft på mig. Ah, tänk att bo på landet!

För oss som inte har möjlighet till det nu kan man ta in en del av landet inomhus, genom möblerna från FARM 21. De kostar skjortan, men själva idén är bra och kanske man kan komma på ett billigare alternativ själv? Bänken full med hö tycker jag är underbar! För att tillfredsställa såväl miljötänkande som vår längtan efter omväxling, kan man byta ut innehållet då och då, istället för att köpa en ny möbel. Smart va!

Triptyken, eller skärmen med råg, föll jag genast för. Dyr, men vacker.

image118image119image120
Fjädrar, lavendel och rosor är andra saker man kan fylla sin låda med.


Kandelaber av rörkopplingar

image96
Haha! Leve kreativiteten i återbrukets anda! Har Du en massa "mojänger" av dessa slag liggandes i källaren, samt längtar efter en egen kandelaber, då kanske detta är ett projekt för Dig? Roligt idé, som får mig att inse återbrukets oändliga möjligheter. Kandelabern ovan  har Grand idea studio gjort och visst är konceptuella skapelser som denna intressanta när det handlar om återbruk!

via Inhabitat

Högtalare för esteten

image98
Känns följande scenario igen? (ursäkta den köns-sterotypa beskrivningen, men det är gjort med en pilimarisk ögonblinkning) :

"Mannen i förhållandet av heterosexuell karaktär hävdar med bestämdhet sin rätt att vara delaktig i inredandet av hemmet och insisterar på att två stora, bumliga och ytterst fula högtalare ska stå i vardagsrummet för att skapa stämning och stunder av musikalisk fröjd.

Kvinnan, som är den visuellt estetik-känsliga av de två, håller på att ramla baklänges av fasa vid tanken på att dessa otyg ska få förfula cocooningens högborg.  Hon protesterar å det bestämdaste, samtidigt som hon i sitt inre för en dialog med sig själv; "Jag "visste" att han var fel man för mig och jag kan inte leva med en man som ringaktar  inredningsestetik på detta brutala sätt"

Lovad vare Ross Lovegrove, designerpappa till högtalarna på denna sida, kanske att han bidrar med harmoni i stugorna i och med skapandet dessa vackra högtalare!

via Mocoloco

Nytt från Iittala våren 2007

image101
Iittala har kommit ut med nytt porslin för våren 2007. Underbara mönster med djurmotiv. Retrokänsla, fast med 2000-tals uppfräschning. När jag var 10 år var jag på Rhodos med min familj och  köpte då glasunderlägg som påminde om skålen med blå botten uppe till höger. Min favorit är nedanstående mugg till vänster. Den blir jag bara glad av! De finns nu att tillgå på Finnish design shop. Formgivningen står Klaus Haapaniemi för.


En växt att beundra när Du borstar tänderna?

image94
Gau Designs
 har gjort ett något annorlunda handfat i betong, med plats för en liten växt. Jättesnyggt, tycker jag, som gillar det avskalat zeninspirerade som kontrast mot "mycken-heten". (kul ord, eller hur?)  Sätt det i en miljö med detaljer av körsbärsfärgat trä, samt en varm, brun färg på glovplattorna, så blir det ombonat och strikt på samma gång.

via Inhabitat

Grönare i cementdjungeln

image92
När jag ändå är inne på möbler av gräs kan jag lika gärna fortsätta med att skriva om en mobil gräsplätt! :-) Visst blir man på gott humör när man ser ovanstående kreation? Visserligen föredrar jag riktiga och stora gräsmattor, men det är onekligen en kul idé och inte minst en tankeställare kring människans längtan till naturen. Det är den holländske konstnären Kevin van Braak som ligger bakom projektet och det går att läsa mer om detta hos Inhabitat.

image93

Gräsmöbler

image84
Kommer ni ihåg inlägget om den gräsbevuxna soffan? Här kommer några fler bilder, där soffan tagits i bruk i storstadsmiljö. Instruktioner om hur man gör en egen soffa finns hos Ready made. Du kan även läsa mer om denna soffa hos  Inhabitat.image85
Emily Pilloton har gjort en vilstol, även den med gräs som tema. Den finns inte i produktion, men hon söker efter någon som vill producera den!

"Stainless steel frame and sod make this chaise yours to grow and maintain. Care for your furniture, and it will care for you!"

Singel-örngott

image81image83image82
Handgjorda örngott för singlar av Cecilia Lundgren. 209:- hos Design online. Kanske något att förstärka mystiken kring sju olika sorts blomster under kudden vid midsommar med?

Hidden art

image70image69image71

På den utmärkta bloggen Artefact hittade jag ovanstående stolar, vilka är inspirerade att barnteckningar. De finns på Hidden art shop och när ser dem känns det som om Hoobe när som helst skulle dyka upp med Tiger. Jättesöta, och framför allt ROLIGA stolar. Med tanke på deras konstruktion känns det dock ganska tveksamt om de går att sitta på...?

Fler kul saker att sitta på


Designer Konstantin Grcic har gjort Osorom, en annorlunda sittmöbel där han tillför egenskaper som tomhet och lätthet. På något sätt känns det som om den är ett led i spets-trenden. Jag får spets-känsor av den, trots materiel och utförande. Läs mer om den hos moroso.


Stapelbar stol med utomjordingsvibbar


Snygga stabelbara stolar finns hos italienska Moroso. Jag får lite utomjordingskänslor av dem, á la "utomjordingar ser ut som insekter-genren". Fina tycker jag i alla fall att de är och de ger ett nätt intryck, samt är lätta att stapla. Den rundade formen på stolsryggen, med de vackra hålen, ger en skön kontrast till den stabila och brett utformade sittplattan. Jag hade inte tackat nej till dem, trots att jag normalt inte är så lockad av plastmöbler.

Roligaste cd-hyllan?


Inredningsmarknaden är full av mediemöbler och cd-förvaring är en stor grej. En ständig jakt på de effektivaste hyllorna, de som sväljer mest cd-skivor och dessutom är snygga. Här har vi något helt annat. Visserligen en hylla för cd-förvaring, men det får bara plats en cd. Favorit-cd:n! Visst är det ljuvligt! Istället för att vara så effektiv som möjligt kan man med den här hyllan hylla (!) sin favorit-cd och ge den en extra upphöjd plats för att framhäva dess säregna position och genialitet! :-) Stefan Borselius har designat hyllan, som heter "My favourite cd" och den går att köpa hos Scandinavian design center för 349:-.

The very round seat


The very round seat designad av Louise Campbell för Zanotta  2006, är en intresssant skapelse, designad för utomhusbruk.

Wallpaper from the 70s


Vill Du ha smått galna väggar är måhända Wallpaper from the 70s något för Dig. På vissa av inredningsprogrammen har jag sett att de satt en tapet med aningen vildare mönster ovanför diskbänken, med genomskinligt glas ovanför. Det är en både fräck och smart idé och för min del skulle det vara tilräckligt stor yta, ifall jag skulle välja en av ovanstående tapeter.

Soffa med förvaring


Om soffan Caribi från Europe by net, med inbyggda hyllor för böcker och annat trevligt har jag bara tre saker att säga; "Yes, yes, yes!"


via; Tankar om inredning.

Crédence


Sideboardet "Crédence" är en möbel med limiterad upplaga på 150 exemplar. För den som känner sig hågad är priset futtiga Euro 13,965. :-) Inspirationen kommer bland annat från klassiska bilar av äldre modell och möbeln finns i grönt, rött, samt djupt blått. Jag gillar den okonventionella bulliga formen.

Multileg

Roligaste möbeln just nu är nog Jaime Hayóns sideboard, Multileg, med ben som man kan skruva loss och sätta dit efter behag. Lego för vuxna. :-)

La lounge


Hos PID finns den här fåtöljen som kan vikas ihop och bli en fotpall och därmed även ta mindre plats. Smart, tycker jag. 8531:- kostar den och det är Lars Andersson som designat. Fåtöljen heter "La lounge" och företaget heter POM, vilket står för "Piece of mind".

"De arbetar med möbler och heminredning där form och funktion går hand i hand. Produkter sticker både ut och smälter in med idéer som är lika självklara som speciella." (citat från PIDS hemsida)

Andyland


Andyland är ett helt nystartat företag, en nätbutik, som erbjuder vackra, spännande och roliga fotografier och illustrationer i små upplagor, av såväl oetablerade konstnärer som namn Du kanske känner igen. Det är aldrig fler än 100 ex per upplaga och varje verk är numrerat.  Företaget drivs av Ulrika Grönérus och Alexandra Giertz. Här kommer ett axplock av bilder fotograferade i hemmiljö;
Bilder av; Morgan Norman, Ingela och Vi, Jessica Romberg och Henrik Markhede.

Lisa Widén


Fåtöljen Moln är en underbar möbel formgiven av Lisa Widén. Hon ville göra en fåtölj som är bekväm för alla, barn såväl som vuxna, långa såväl som korta. Lisa gick ut Beckmans i våras, men har redan en massa järn i elden. I februari ska hon ställa ut på Greenhouse, Möbelmässans sektion för nykomlingar. Till våren ska hennes soffbord Cloud and Pond lanseras via Design House och hon är aktiv medlem i designgruppen WIS Design. Det ska bli spännande att följa denna lovande och skickliga formgivare!

Bibliochaise


För er som eventuelt missat denna fantastiska stol bloggar jag om den nu. Bibliochaise, stolen man bara behöver luta sig bakåt i, välja en bok och låta timmarna flyta iväg tills det är dags för nästa bok. Underbar idé! Italienska Nobody and co ligger bakom denna design.

Theseilus klassiska National Geographic-skåp


I ett antal år har det varit så att varje gång jag ser Theselius National Geographic-skåp har jag känt mig glad. Jag blir glad av den gula färgen. Jag blir glad av den enkla formen. Jag blir glad av beslaget på framsidan. Och jag blir glad av att det får plats 25 årgångar av National Geographic i den. Finns bland annat hos Scandinavian Design för 25 150:- Suck!

Ultramodernt möter äldre tiders design


I den här fåtöljen i Ludvig XV-stil sitter man inte bara vackert och bekvämt, den har även ett integrerat musiksystem med högtalare, förstärkare samt en liten ficka för Din iPod. Amadeus sound system heter denna sköna sak och finns hos Robba Di Noi.

via Moco Loco.

Smile


Puppan bloggar om stolen ovan, som passande nog heter Smile och kommer från Brunstad. Jag tycker den är jättefin och håller med Puppan, fåtöljen är både strikt och mjuk samtidigt.

Rosenstol med meraDen vackra rosenstolen kommer från Edra. Kika gärna in där, för det finns mycket spännande att se.


Underbart från Edra


Jag har skrivit om edra tidigare, de som bland annat gör den vackra ros-stolen. De har så mycket mer att bjuda på. Deras design går sin egen väg, utanför gängse stereotyper för hur möbler ska se ut. Resultatet blir minst sagt spännande. Nedan kommer några bilder ur serien "Historia Naturallis". Den översta möbeln är som ett stort ormbo. Läckert eller läskigt? Vackert, tycker jag. Så sitt sätt. Och i rätt miljö. Att organiska former ska komma alltmer i inredningen tycks mig som en underdrift när det gäller de här möblerna. De suddar bort gränser mellan inne och ute och låter oss följa med på en resa i naturens förunderliga forme


Ron Arad


Sköna former har den här gungstolen från P.I.D. Ron Arad har designat stolen, som heter Voido,  vilken finns att köpa i orange och grått för 4925:-

Själv blir jag glad över sådan här lekfullhet i designen. Den skulle passa i en annars strikt miljö och likt Pippi Långstrump bryta av de gängse formerna för hur saker och ting ska vara i heminredningen. Samtidigt som formen är lekfull utstrålar den elegans och värdighet.

Spets-stol


Spets kommer allt mer. Det har det danska företaget Gam plus Fratesi tagit fasta på och gjort stolar och bord med spets, samt broderi som på stolen till höger. Jag tycker att det är spännande med den hårda plasten till det sköra intryck som spetsen ger. Gam plus Fratesi är resultatet av danskt och italienskt samarbete, två kulturer med generellt olika stilar. Kanske är det något av det vi ser i stolarna ovan.


via Design sponges guestblog.

Allra vackraste väggstolen


Det finns många snygga väggstolar, men den här var nog den finaste jag sett. Kanske ändå att den skulle göra sig bäst på en vägg som inte var vit. Eller också väljer man det cognacsfärgade skinnet. Designer är Hans Edblad och det finns  hos Kraxa för 2475:- Sitsen går att få  i vitt eller cognacsfärgat skinn, eller i naturfärgad filt. Monteras i en stark regel! 

Väggstolen skulle passa bra med skohornet till höger, även det designat av Hans Edblad. Min sambo använder skohorn varje dag, så jag köpte detta vackra skohorn till honom förra året. Ändå fortsätter han att använda skohornet i plast från IKEA! Hmmm.... Även skohornet finns hos  Kraxa, där det kostar 225:-

Louis ghostFör 2160:- kan Du nu köpa stolen Louis ghost Svenska hem. Stolen, som är i akryl, skulle bli en otroligt fräck  kontrast i en miljö med mycket färg och form, svulstiga guldornament och läckra tyger. Den skulle också göra sig bra i en ljus, vit miljö. Där skulle den, som namnet antyder, skapa en spökaktig känsla och näst intill överjordiskhet

Feel, i rött och blått

.Hos PID finns möbeln FEEL, en högst annorlunda möbel.Så här skriver de själva om FEEL;  Tron om att kroppens position är en spegel av själen ligger bakom Feel´s sittsystem. Feel kan ändras och formas som du själv önskar. Genom de 120 sammanfogade bollarna kan du själv vrida och vända tills du skapat en sittmöbel som passar för tillfället.

Den enda begränsningen är din fantasi.


Själv tyckerjag den ser väldigt läcker ut, den tilltalar den lekfulla sidan av mitt estetiska sinne. 22 823:- kostar den

Någon har tänkt till!


Man tror man sätt den smartaste bäddsoffelösningen och så dyker detta upp. Hos  Bonbon hittar man nedanstående oerhört smarta soffa. Här är det verkligen någon som fått en snilleblixt. Heureka!Bordet blommar

image43
Twentieth har det här annorlunda bordet, som fungerar som en uppehållande del för en större blomma i en mindre vas. Intressant idé och utförandet med det blanka oranga mot träets struktur skapar skön kontrast.

Trä-klocka

West Elm har denna underbara klocka, som trots att den är av trä, inte ger "gillestugekänslor"! :-) Kanske något för den händige att inspireras av? (eller så är man taktisk och lägger upp den som skrivbordsunderlägg så att ens händiga sambo ser den och blir inspirerad att göra en själv!) 
image40


En puff med attityd!

Design Lush har stickat en underbar "puff" av 100% merino ull, fylld med skum. Jag faller för den lila, trots att det inte passar inte med lila i mitt hem. Jag tycker bara den ser så inbjudande ut. den har attityd, helt enkelt. En störtskön puff!

image39


Möbler som konstverkJag hittade den här "Bronze bench" på Splash furniture och känner glädje över skönheten och sorg över att det inte är jag som äger den... Nåväl, jag kan i alla fall njuta av att se den på bild. Vilket konstverk, så vackert. Ska kanske göra som Mari Lo; Lägga den på skrivbordet på datorn och hoppas att någon erbjuder sig att göra en sådan till mig. :-)

Nedanstående stol gillar jag också. Ser kanske inte så bekväm ut, men vacker är den. Fast jag skulle haft en mörkare kudde.


Möbler för barnen


Bloggens innehåll präglas så mycket av var man själv befinner sig i livet. Om jag bloggat för några år sedan hade jag självklart haft en kategori med barnmöbler och andra ting för barnen. Nu då mina barn inte vill ha barnmöbler längre har det försvunnit bort från mina tankar.

När jag såg ovanstående bild från P.I.D. blev jag dock så förtjust att jag kände att jag måste ha en barnavdelning på bloggen. Visserligen tillhör nedanstående möblemang inte något som de flesta av oss barnföräldrar väljer att lägga sina surt förvärvade pengar på, men erkänn att det är snyggt. Och att det kan tjäna som inspiration.

Lampor av fjädrar

image35image38
Läckraste lamporna just nu hittar Du hos Buchfelder i Berlin, som gör lampor med fjädrar som huvudingrediens. Riktigt läckert och ett härligt alternativ om man inte gillar fjäderprydda ris till påsk? ;-) (priset lär nog inte vara detsamma)
image36image37

David Trubridge

image24image25image27
Jag fick ett mejl från Lisa, som tipsade mig om David Trubridges möbler, vilka hon trodde att jag skulle uppskatta. Så rätt hon hade! Underbara möbler, med enkel elegans. Det här är vad jag skulle vilja kalla "lugn skönhet". Tack för tipset, Lisa!

image28

Brevpapper av elefantbajs!

image21
Innovativa människor finns det gott om. Här är det någon som kommit på att man kan återanvända elefantbajs! Jag vet inte om ni någonsin sett elefantbajs på nära håll, men det har jag (djurskötare för en dag på Borås djurpark, då man bland annat fick mocka hos elefanterna) och har förundrats över hur mycket av det som kommer ut är till synes "osmält".

Tydligen är dessa fibrer utmärkta att göra papper av, vilket du kan läsa mer om på Poopoopapers hemsida (med underrubriken "Products for a purpose). Jag vet inte vad Du tycker, men själv anser jag det är suveränt och hade gärna skrivit snigelpost på brevpappret ovan.


Tema gungstolar (VM i gungstol?)

Säg "gungstol" och de flesta av oss ser en gammaldags gungstol i trä, kanske en stol man suttit i under sina besök hos mormor och morfar, eller sett mamma sitta och gunga i medan hon stickar sockar...? (eller, det är nog farmor Anka jag tänker på)

Men, gungstolar är så mycket mer. Jag har samlat ihop några att de läckraste gungstolar jag vet, till ett slags "gungstolarnas kavalkad". Många av dem är designklassiker, de flesta är betydligt dyrare än de två uppstickarna från IKEA. Frågan är;  Vilken är läckrast? Vilken röstar Du på?

image6
1) Verner Pantons Relaxer Rocking Chair Rena, avskalade former och enkel design, som i sin enkelhet blir precis så där obekymrat fräck som bara verkligt god design kan vara.

image7
2) Eero Aarnios Pastil Chair. Barnens favorit? Den talar i alla fall till barnet i mig. Som en oemotståndlig och stor röd karamell. (finns i flera färger)

image8
3) Hudsons Rocking Side Chair. Är det en skulptur eller är det en möbel? Läcker är den i alla fall, med ett formspråk långt bort från mormors gamla gungstol.

image9
4) Patrick Messiers Mamma gungstol. Som en dröm, så fjäderlätt ser den ut. Otroligt graciös och sval. Som en hälsning från ett svävande balettsällskap.

image10
5) Ron Arads Voido Rocking Chair. Lekfull och tuff, á la "60-talsplast goes 21st century".

image11
6) Stefan Borselius and Fredrik Mattsons Snooze Rock Chair. Här har vi stolen som blivit gungstol, som blivit matta. Eller var det tvärtom?

image12
7) IKEA Emmabo av Emma Dafnäs 249:- En uppstickare i skön stil, som finns i två färgställningar;

image13
8) IKEA PS AXWALL av Niels Gammelgaard 795:- Något att luta sig bakåt i riktigt ordentligt. Att ha i trädgården när man lyssnar på fågelsång?

image15
9) Eero Aarnios Keinu Rocking Chair Underbara former och skön samhörighet mellan det svarta sätet och ramen.

image16
10) Sjuan av Arne Jacobsen sjuan goes skiing. Den klassiska stolen har fått nya tillbehör och det ser ut som om stolen ska åka skidor.

image18

11) Placentero av Diego Batista. Stolen som ska få oss att känna oss som vi gjorde när vi tryggt vaggades omkring i våra mammors magar.

image19
12) Stingray av Thomas Pedersen. Graciös som en rocka. Oerhört vackert formspråk. Ser onekligen väldigt bekväm ut. 

Så, vad säger Du? Vilken är Din favorit?  

Sittplats och konstverkHär har ni något som tilltalar mig något ENORMT. Ett nytt koncept i sittandets konst, dessa utrymmes-sparande små konstverk som heter Pedestal Dint. Visst är de vackra?! Som små skulpturer med funktion, spridda över rummet. Den finns i polerad mässing och polerad krom och finns att köpa på den engelska webb-shoppen Futura Emporium.


Mono Concave


Hittar inga ord. Den här oljelampan är något av det vackraste jag sett. Så enkel. Jag känner mig nästan vördnadsfull när jag tänker på designern. (som för övrigt är Franz Maurer och ja, han har fått pris för den. (Skam vore det väl annars.) Finns i två storlekar hos bland annat Selected inspiration.

Liljan i nyproduktion


Arne Jacobsens klassiska stol "Liljan" från 1969 kommer i nyproduktion i vår, läste jag i senaste numret av Sköna hem och Du kan även läsa om det i en artikel på Sköna hems hemsida. Jag föredrar Liljan framför både Sjuan och Myran och tycker det är en glädjande nyhet att den kommer i nyproduktion.

Rosenstolen Miss Blanche

image1

Var gränsen mellan konst och möbler går är inte alltid glasklart! Stolen ovan, Miss Blanche, av den japanske designern Shiro_Kuramata är måhända inte en stol man kryper upp i för att mysa på kvällen, faktum är att man nog inte ens har råd att köpa den. Stolen är gjord i klart plexiglas, med konstgjorda, men dock väldigt naturtrogna, rosor, vilka är ingjutna i akrylen.

Det första exemplaret tillverkades 1989 och tillverkningsprocessen var komplicerad. Rosorna hölls på plats med hjälp av en fiskelina, varpå flytande akryl hälldes över dem. Endast 56 exemplar av stolen har tillverkats och den finns att beskåda bland annat i Vitra designmuseum, samt på museer i London, Tokyo, Paris, New York och Wien.

Svävande handdukar


Jag gillar när det ser ut som om saker svävar, eller hänger utan stöd. Det är en av anledningarna till att mina barn har vita LACK-hyllor från IKEA i sina rum. Den här handdukshyllan tilltalar mig av samma anledning, fast med ännu en dimension; man förväntar sig inte att mjukt tyg ska kunna stå av sig själv. En given FLIPP säger jag, vad säger ni? Hyllan finns hos Umbra. Det går även att använda hyllan till böcker, då blir det böcker som till synes hänger av sig själva på väggen. Kul! Umbra har även listen nedanför, på vilken man kan sätta ramar och variera efter behag.

Lava av Cor


Skönt flytande former har soffan Lava från tyska Cor. Det mullvadsfärgade tyget har en en diskret elegans över sig, samtidigt som det är vardagligt och passar in i de flesta miljöer. Det här är måhända inte en möbel jag själv skulle välja, men jag tilltalas starkt av lekplatskänslan.

Knasiga fåtöljer


Härligt knasiga fåtöljer har Jaime Hayón designat. Dessa är från hans serie "showtime".


Störtskönt från Kids Factory


Kids Factory

BoontjeVill Du läsa mer om Tord Boontje finns den här boken av beställa. Inte i Sverige, men på www.amazon.com. för 385:-inkl. porto. Kolla in Bokfynd.nu för bästa deal.

Tricia Guilds "Mönster"


Om man har IKEA familykort kan man köpa Tricia Guilds nya bok Mönster för 249:- nu. En utmärkt julklapp till den färg-form-designintresserade.

Älskade formBoken "Älskade form" av Thomas Eriksson är en nostalgi-bok som presenterar svensk formgivning från 50-talet till 70-talet. Det finns cirka 200 bilder av saker som gemene man hade råd med. Om inredning, porslin, bilar, textil.

Just nu finns den extra förmånligt på IKEA family; 195:-

Och så finns den på Bokus för 183:-!

Nostalgi-dags!

Alldeles förälskad


Alldeles FÖRÄLSKAD blev jag i varenda en av de här lamporna. Problemet är bara, vilken ska jag välja? För jag vill faktiskt ha en. De kommer från Orike Muth som öppnat webbshop, så det går att beställa. Priserna är i Euro.

Ork grande


Ork Grande heter den här fjäderprydda lampan från Quasar. Den finns i nickel eller mässing och är en lyckad mix av material. Det ser smått osannolikt ut, med det kompakta intryck klotet ger, likt en planet av metall, som bärs upp av små fjädrar på sin färd genom universum. (ha nu lite fantasi och bortse från kabeln som den hänger i!) Flipp eller flopp? För mig är det en klar flipp!

Ingo Maurers kärlekslampaIngo Maurer har skapat en lampa i rostfritt stål, full med japanska papper; 40 med text, 40 tomma, i A6-format. Vacker och enkel, något att inspireras av? Ett nytt sätt att skriva kärelskfulla meddelanden till sin älskade. Eller låta hela familjen vara med och fylla den med positiva och vackra saker om en familjemedlem i taget? Finns hos Twenty twentyone.

Andlöst vackert


Holländska Muurbloem (http://www.muurbloem.com/) har även denna undersköna belysning. Jag får en nästan överjordisk känsla av alla glaskulor som ljuset reflekteras i.

Tufft och ombonat i en och samma lampa Det blir inte bara kuddar av Anne Kyyro Quinns textilier, dessa snygga lampor är också hennes design. Väldigt vackra, säger jag. Det är skönt med material som är arbetat, men som ändå ser enkelt ut. Vilket är exakt det som Anne Kyyro Quinn lyckas så bra med.


Blommande lampa


Hanabi heter denna vackra ljuskälla, som är något så ovanligt som en blommande lampa. När den tänds gör värmen från glödlampan så att lampan öppnas upp, för att sedan stängas igen när den stängs av och kallnar. Designad av Nendo/Oki Sato.

Bord och lampa i symbios


Staffan Holm har designat ett bord med lampfoten som ett av bordsbenen. Med sina produkter ifrågasätter han varför lamporna vid matbordet alltid hänger från taket. Först designades lampan till höger, som heter Lördag på måndag. Möbeln ovan, där bord och lampa är en integrerad helhet är en fortsättning på projektet och föddes fram ur frågeställningen; "Vad är en bordslampa utan ett bord?"

via Moco Loco

Två vackra bordslamporJag har haft med en annan variant av den här lampan tidigare, men jag har inte sett den som en sådan här bordslampa förut. Underbar tycker jag.  Lucellino heter den och är designad av Ingo Maurer. Lampan till höger har härliga och inbjudande former och verkar ge ifrån sig ett varmt och jämnt sken. E.t.a baby heter den och designern heter Guglielmo Berchicci.

Big is beautiful


En lampa "modell större" är Samurai från Spanska Vibia. Visst är den rolig! Snygg också, tycker jag, även om den kräver sin plats. Big is beautiful!

Paper chandelier


Den här ljuskronan från  Moooi har man sett lite varstans det senaste året. Det jag tycker är spektakulärt är att den är gjort av papier maché. Kanske ett helg-projekt...

Mer belysning


Alhambra heter denna lampa, som även finns i fler varianter. Den finns hos Dahl Agenturer, tillsamman med en mängd andra godbitar och klassiker.

Ljus färg, svart kabel


Ingen nyhet, men väl värd att ta upp här, är Fredrik Wretmans lampa "Ljus färg, svart kabel". Vanligtvis förknippar man väl ord som "WATT" och "volt" med ljus, men här är det kilo som gäller... De lysande färgburkarna "rymmer" 12 kilo ljus. Under en blästrad glasskiva är belysningen placerad och man släcker lampan genom att lägga på locket! Vad jag kan förstå gjordes lampan i en llimiterad upplaga på 360 exemplar. Läs mer på Scandinaviandesign.com.

Vapen-estetik?


Roomie bloggar om ett sängbord som kan användas som sköld och basebollträ att försvara sig mot inbrottstjuvar med. Här är en annan variant, fast den här går inte att använda. (Och tur är väl det!)  Det är ingen mindre än Philippe Starck som designat lampan, som bland annat går att läsa om hos Flos.

Lampa som överraskar


Den här lampan känns överraskande ny i sin design. Det är en sådan härlig kombination, som om skärm och fot egentligen inte hör ihop och ändå blir det så bra. Me like. Jag hittade den hos Möbelgalleri Anna i Göteborg, men lampan finns säkert på andra ställen också. Då möbelgalleri Anna inte har online-shop vet jag inte vad priset är, men lampan heter Lumiere och kommer från Foscarini, Italien.

O-it


O-it
är en av de hängande eller fristående lamporna i snygg design och spännande material från svenska The Snowroom. Utmärkt att hänga i ett fönster eller ställa på ett bord. Kostar  699:- hos Design online

Luau portable lamp
Luau är en uppladdningsbar lampa som är lika användbar inne som ute. Den kan vara tänd medan den laddas och tänds automatiskt när man lyfter den från laddaren. Den går att dimma eller stänga av för att spara energi tills Du behöver den. När den är fulladdad lyser den mellan 6-10 timmar. 

Luau kostar $ 249, men till det priset får man såväl en snygg inomhuslampa, läcker lampa att lysa upp i trädgården eller entrén, samt en lampa man kan bära med sig i mörkret på en promenad. Det vill säga,  en mångfunktionell produkt. Man hittar den hos Vessel.

via Mocoloco

ConconaNågra sådana här lampor hade jag gärna haft i trädgården! 160 cm  höga är de och kostar (gulp) 480 euro. Finns hos tyska Concona.

Cord lightLiksom en orm som graciöst slingrar sig längst golvet ligger sladden där och ser vacker ut! Men hallå, sladdar är ju fula! Inte den här sladden och det är en del av poängen.

Det är Form us with love som varit framme och designat något läckert igen. Lampan finns i tre storlekar, från 900:- hos Stockholm design house.

Kul glödlampa


Hos seihin-world.com hittar Du den här roliga glödlampan. När den är iskruvad ser den ut som om man skruvat i den åt fel håll... och ändå lyser den! :-)

Dubble bubbleDen här lampan finns på Finnish design shop och det är Eero Aarnio som designat. Ger lite amöbakänsla och mjukar upp en lite striktare miljö. En klassiker som finns i tre storlekar. Står högt upp på min önskelista. Väldigt högt.

The Great One


Gillade ni också den väldigt stora lampan i senaste ROOMSERVICE? Jag tyckte den var väldigt rolig och gav en känsla av att man sagt "killevippen" och blivit liten som Nils Karlsson Pyssling.  Det blev extra roligt när det satte en snarlik lampa bredvid, i normalstorlek.

Tycker ni att ni själva behöver en sådan här stor lampa, och har plats för en, så kan jag tala om att den heter "The great one" och kommer från Luxo.

Takkrona i vitt


Erich Ginder har gjort den här takkronan. Skulle vara vacker i ett julpyntat hem med få röda inslag och en julgran med pärlemorskimrande kulor i. Lite tidigt att tänka på jul kanske. :-) Skulle inte den händige kunna göra en egen variant av den här? Om inte kan man alltid hosta upp (host, host!!!) $ 3700 (ännu mer host!) och köpa originalet hos http://www.designpublic.com/ .


Nu blev jag nästan mållös


Jag har hittat många fina lampor på sistone, men den här  blev jag speciellt förtjust i. Den heter Kou och går att hitta på http://www.itemhome.co.uk/info_kou.html. Inte gratis,  men helt klart en inspiration. Det känns som om det är något himmelskt över den. Den är mild och behaglig i sin design, samtidigt som den sticker ut och är väldigt fräck.

Belysningskonst


Den här lampan hänger på Moderna museet i New York. Jag föll för den direkt när jag såg den, men den är mest med som inspiration, för den är sannerligen inte gratis... (suck!) Kanske kan man, om man är händig, göra en liknande konstruktion själv? Det borde inte vara omöjligt, se bara till att den som gör det vet vad hon/han sysslar med när det gäller det elektriska! Fast så läckert som originalet kan det självklart aldrig bli!

Lulu Carter gästbloggar


Idag är jag extra glad, eftersom Lulu Carter, en av mina favoritinredare, från "Äntligen hemma" har tackat ja till att gästblogga.

Jag blir alltid extra glad när hon dyker upp i TV, för hon fyller TV-rutan med positiv energi och överför ren glädje över färger och dess skönhet. Hon har en speciell förkärlek till varma och mustiga färger, något jag delar med henne. Hon beskriver sin egen stil som "hippiechic" och ratar kylskåpsmagneter och fula TV-apparater.

Förutom att vara med i "Äntligen hemma" har Lulu ett företag som heter Final Touch, där man kan anlita henne för homestyling eller homestaging, samt för inredning. Idag delar hon dock med sig av råd om hur vi själva kan skapa vårt drömrum, utan professionell hjälp. Läs om detta i hennes gästinlägg; "Hur skapar jag mitt drömrum?".

Om Du vill läsa mer om Lulu kan Du bland annat göra det HÄR och HÄR.


Hur skapar jag mitt drömrum?


"Nej, inte kan väl jag? Jag måste nog anlita experthjälp?Åh vad fint! Alla de där inredarna, kompisarna, tidningarna och alla utom jag kan skapa ett snyggt rum. Jag köper snygga grejer och möbler och ändå blir det bara rörigt när det väl kommer till kritan."


Det här känner nog många igen sig i. Maktlösheten inför att få så där snyggt och trivsamt som det verkar som alla andra utom jag klarar av. Här kommer lite handfasta tips från mig, Lulu Carter, som kan ge dig en puff i rätt riktning.1) Köp eller låna minst 5 inredningstidningar och bläddra igenom dem. Sätt stickers på vad som helst som ger dig en positiv känsla. Tänk inte för mycket, låt det ske spontant. När det är gjort kan du låta någon dag gå och sedan titta igen vad du har fastnat för. Mer eller mindre tydligt kommer du att kunna skönja en stil du gillar.


2) I bästa fall hittar du sedan en bild som motsvara dina drömmars rum och nu är det bara för dig att HÄRMA. Hur kan du göra för att på bästa sätt återskapa det här rummet? Vad behöver jag rensa ut, vad kan jag behålla, vad behöver jag skaffa nytt? Köp absolut inget nytt förrän du rensat ut det som inte ska vara kvar. I bästa fall finns det saker du kan sälja på t.ex. Blocket och få en slant till ny inredning.


3) Ny färg på väggarna gör mycket för ett rum. Om du känner dig osäker i färgsättning är det en bra ide att ta hjälp av de oftast mycket duktiga försäljarna i färgbutikerna. En allmän regel är att om du vill tillföra färg och känsla i ett rum kan det vara bra att hålla färgen på väggarna ganska neutral och istället spela med detaljer som kuddar, plädar, tavlor, skålar etc. med färg. Det gör det också lättare att "byta skrud " under vår och höst, som man ofta får en känsla av att vilja göra.


4) Prydnadssaker som du är extra fäst vid gör sig bäst i grupp, d.v.s sprid inte ut dem över rummet. Det ger ett rörigt och spretigt intryck. Detsamma gäller tavlor. Sätt dem gärna tätt ihop och tänk på att inte hänga dem för högt. En bra höjd är om du sittande inte behöver höja blicken för att se på tavlan.


5) I rum med normalhöjd i tak är det oftast snyggast med låga möbler när det gäller bokhyllor etc. Om inte rummet är så stort och har högt i tak är det också bättre att ha lägre möbler. Annars känns det som möblerna "anfaller"

6) Känslan i ett rum går att skapa anpassat efter den budget du har. Låg budget kan innebära att du får vara lite smart och leta efter det du vill ha, på nätet,second hand, Ikea etc. Det är lättare att hitta det man vill ha om budgeten är större men det behöver inte alls bli snyggare. En omsorgsfullt genomförd inredning är alltid snygg.


Lycka till med att bli din egen inredare!


Allra finaste påskäggen

Allra läckraste påskäggen, en investering för många påskar framåt, kommer från min nya favoritbutik Orike Muth. De är handgjorda och varje är olikt det andra. Väldigt vackra, tycker jag.

En tunna till handfat


Erkänn! De är både fräcka och snygga, dessa "handfat" Bristol Bath! Vilken härlig designglädje

Sött "shower-head"


Ibland när jag ska översätta ord från engelska står det helt still. Vad heter "shower-head" på svenska, för inte är det väl "dusch-huvud"? Ja, ja, ni ser vad jag menar i alla fall. Vattenstrilare? H2O-sil? Egentligen borde jag slå upp det innan jag gör ett inlägg, men jag tycker det är lite kul med svengelska översättningar, såsom "dragkedje-slips" förra veckan. (zip-tie) Dusch-munstycke?

Oavsett vad det heter på svenska så blev jag förälskad i ovanstående dito från Vitra. Som snälla biologiska metallutväxter från yttre rymden.

Vitra har en mängd fint porslin för badrummet också, men deras hemsida är lite jobbig att leta sig fram på. Den som har lite tålamod rekommenderas en titt.

via; Trendir

Första hjälpen i duschen


Första hjälpen i duschen? Denna och andra funktionella "kakelplattor" finns som prototyper hos Droog design. Kul idé! Om jag hade en sådan skulle jag lägga rakhyveln där, den är aldrig vacker när den ligger framme, och den platsar väl i en första hjälpen-låda! :-)

Underbara badkar


Jag tittade under en bloggrunda in på HOOMS blogg och vad fick jag se? Jo, ett av världens i särklass vackraste badkar, enligt mig. Jag blir helt salig av skönhetsberusning när jag ser badkaret ovan. Det kräver onekligen ett speciellt badrum med bland annat en massa rymd runt badkaret, men oj, vad fint det skulle vara. Det kommer från Stoneforest, vilka även har en hel del annat vackert  att bjuda på;Som små tomtebobarn ser de två sötnosarna ut när de sitter i det runda badkaret. Karet till höger går inte heller av för hackor. Så enkelt i sin design, och ändå så speciellt. Man får nästan lite äggskalskänsla av det, som om man måste vara försiktig så att det inte ska gå sönder.

Äggformat badkar


Vi håller på att renovera badrum hemma. Tyvärr finns det inte plats för det här badkaret (jag misstänker att det inte får plats i plånboken heller) men jag föll genast för det när jag såg det. Underbar form. Mjukt och inbjudande. Fantastiskt vackert. Victoria & Albert.

via Trendir

Metallmosaik


Det här gillar jag. Metallmosaik. Finns hos  Solistone. Jag kan tänka mig det tillsammans med valnöt eller körsbär, det skulle vara väldigt snyggt! Ytskiktet består av rostfritt stål eller platina, vilket gör dem hållbara och ger fin lyster. Kostar $ 47 per kvadratfot, vad nu det blir i kvadratmeter...? Finns i USA, huruvida de finns i Sverige än vet jag inte, men om de inte finns nu så kommer de säkert in den nära framtiden. Kanske lagom till att vi ska göra i ordning vårt övre badrum? :-)

via www.trendir.com

Tilltalande badrumsskåp


Det här badrumsskåpet, som heter Aquarium,  har dold förvaring på baksidan. Finns i valnöt, ek och vitlack. Designer är Lars Andersson. 2239:- hos PID. Snyggt!

Annorlunda handdukstorkDen här handdukstorken skulle sitta fint i ett annars strikt badrum. Arabesque heter handdukstorken och formgivaren heter Ron Arad.  Du kan läsa med om denna lekfulla design på Tubors hemsida, där man möts av en presentation ackompanjerad av musik med en touch av österländsk mystik.

via Trendir

Om

RSS 2.0