Jul på Grönbergs Interiör

image3772

Julpyntat i en av mina favoritafffärer; Grönbergs Interiör. Varje år talas det om NK:s julskyltning och människor vallfärdar för att gå dit och titta på rörliga tomtar i skyltfönstret. Det är fint  men, jag säger bara "NK:s julskyltning, släng Dig i väggen, nu är det Grönbergs som gäller!" Det är dit man ska vallfärda.

image3773
image3774

Det börjar ute på gatan, där man blir alldeles salig av alla vackra saker som står framme och är så vackert uppställda. Fingertoppskänsla när det gäller dekoration, helt klart.

image3775

Dekoren i ett av skyltfönstren fastnade jag extra mycket för. "En dröm i grönt, vittervitt och guld. En av de finaste skyltningar jag sett. 

image3776

Inne i butiken är det ett lugnt myller av  vackra ting. Pia, som äger butiken, är fantastisk på att skapa harmoni, matcha och skapa ett lugn, vilket är en konst när man har framme så många saker. Det känns bara välkomnande, glädjefullt och som man kände som barn när man hamnat i en synnerligen välsorterad godisaffär.

image3777

En kista fylld av röda och vita julsaker. I den här hörnan fanns det mycket från Greengate, en av mina danska favoriter, som lyckas designa romantiska saker med precis rätt mängd modernitet och fräschör.

image3778
image3784

En avdelning går över i nästa, med bord dekorerade som vackra stilleben, vilket gör att man lätt kan föreställa sig hur det skulle kunna se ut i ens eget hem. Arrangemangen är idéer som inspirerar till det egna hemmet.

image3779

Det inre rummet med ett bord fyllt av julgranskulor och annat fint fick mig nästan att dregla, så läckert var det. Visst vill man ha rosa julgranskulor när man ser detta?

image3780
image3781

Rosa eller grönt, vad är läckrast? Svårt att bestämma sig...

image3782

Jag föll för den lila, lite droppfärgade kulan, som gav intryck av fattigmanssilver. (den som är i fokus)

image3786

Inspiration till juldukningen med bland annat keramik från Mateus. Andra favoriter som finns i butiken är Mimou, Mairo, Greengate, Madame Stoltz, ABC Collection och MYCKET mer. Grönbergs Interiör ligger på Kungsgatan 18 i Göteborg.

Stol av återanvända stolsben

image3758
image3759

Innan Du slänger gamla trasiga stolar på tippen kan Du såga av benen och samla på hög. När Du har tillräckligt många kan Du göra en ny stol av dem, så som Ruth Barbara Weber gjort. Fiffigt, eller hur?

via Pan Dan

BSweden

image3737image3738

Lamporna Konfetti till vänster och Bubble Bordlampa till höger är två inbördes mycket olika lampor, men kommer båda från BSweden. Konfetti är tidsenligt designad år 2007, som enligt trendvetare skulle gå i 80-talsdiscots tecken, samt en massa glitter och glamour. Konfetti är en ovanligt stilfull tolkning av trenden.
 
Bubbel designades år 2006  av Petra Karsenbarg och hon tilldelades samma år priset Utmärkt Svensk Form för lampan.

Smart bricka för element

image3735

Smart sätt att använda en radiator, med en bricka som kan ställas ovanpå och hålla fikat varmt. Ser mysigt ut och den blanka vita ytan gör sig fint mot det äldre och slitnare elementet. Designer är Byung-seok You.

via Yanko

Hella Jongerius

image3733

Irene på Bloesem tipsar om sin landsfrände Hella Jongerius tallrikar, nutidsdesign tillverkade med antik teknik. Mycket vackra tycker jag. Samtidigt är de mycket mer än dekoration, jag tittar på dem som jag gör med ett konstverk, analyserar, känner, tänker. Tyvärr verkar de bara finnas tillgängliga i Japan.

Jag blir så imponerad av människor som Hella Jongerius, som lyckas skapa annorlunda och tankeväckande ny design år efter år. Jag rekommenderar ett besök på hennes hemsida, samt att inte bara se på bilderna, utan även läsa texterna.

image3734

Hjärtat bultar snabbare

image3731

Jisses! Jag inser när jag skriver detta att  de flesta som ser denna lampa säkerligen inte kan tänka sig den i deras hem. Icke så med mig! Vilken totalt underbart störtskön lampa! Jag överdriver inte när jag skriver att hjärtat slår fortare av glädje när jag ser den. En skultptur, ett konstverk, så himla cool. Victor Vetterlein har designat den.

När jag såg den kom jag genast att tänka på en möbel jag bloggat om för ett år sedan eller så, nämligen denna;

image3732

Och ja, det är Victor Vetterlein som står bakom även denna design.

via MocoLoco

Tenn

image3730

Tenn är inte ett material jag direkt brukar jubla över, men den här skålen tycker jag är sagolikt vacker. Designad av Timothy Parson. Läs mer hos MocoLoco

Lampa med stort L

image3728

"Ja tack, jag tar den", vill jag säga när jag ser denna lampa. Jag har sett en del lampor med tre ben i det sista och jag blir lika glad varje gång. Denna har Elina Järvinen designat. Grattis Elina, till en så snygg skapelse redan innan Du är klar med Dina studier.

Observera på bilden nedan att lampan alltså går att fälla ihop. Smart!

image3729


via Designboom

Brudskåp från Kina


image3718

Priserna på skåpen är betydligt lägre nu än när de först började komma till Sverige. I alla fall på Baazar

image3717

Ring med tid

image3702

Visst är den tuff, ringen som visar tiden!

via Geek and Hype

Bokhylla med ekvationshjälpmedel...

image3701


Ok, jag var aldrig riktigt haj på det där med ekvationer i skolan. Men den här bokhyllan känns rolig. Ekvationshylla hjälper Dig att dela upp sakerna i prioritetsordning. Ställ böckerna Du behöver med en gång på ett ställe mellan parenteserna och sedan de mindre viktiga prylarna inom de inre parenteserna. (jag har till och med glömt bort vad de olika parenteserna heter, men ni förstår väl ändå?)
 


Olika dagar prioriterar Du olika saker. Idag kanske en blomkruka är viktigast, imorgon ett fotografi av Din pojkvän/flickvän. Organisera efter humör!

Finns här.

Åååh...

...jag säger bara "Ååååh" här jag ser den här kofferten full med Harry Potter-böcker. En sådan vill barnet inom mig väldigt gärna ha!

image3700

Finns HÄR

En favoritlampa

image3686

Lampan längst till vänster gillar jag skarpt. Den har en finish av antiksilver och finns på Ilva.


Några saker från P.I.D....

image3685

...som gärna får flytta hem till mig. Fast det är fler saker från P.I.D. jag tycker om, faktum är att nästan hela deras sortiment faller mig i smaken. Rakt stilrena saker för att bryta av från ornament och antikviteter som jag också är så förtjust i.

Titanic

image3661

Titanic heter denna lampa, inspirerad av dess namne i skeppsform. Designer är Charles Trevelyan.

Stämningsfull och färggrann julstjärna

image3654image3655

Jag har försökt hitta svenska återförsäljare av Bungalows produkter, bland annat julstjärnorna, men har inte lyckats, Döm av min förvåning och glädje när jag idag på måfå gick in på Alvas Hus e-butik och hittade dessa två stjärnor där. Som smycken i fönstret.


Brushwood

image3652

Mattan från Brushwood ser ut som en tångvariant av Boontjes Little field of flowers.

Den är säkert inte helt lätt att dammsuga, men nog ser den läcker ut alltid. Som om den ber om att man ska sätta sig och trassla in tårna i den medan man ser på Dr. House.

image3651

Facklan till Olympsiska spelen 2008

image3647

Den olympiska facklan till Olympiska Spelen i Beijing 2008 är  i särklass den vackraste jag sett. Lenovo heter tillverkaren, och det tog dem 10 månader att designa den. De har döpt facklan till "The Cloud of Promise", ett namn som är lika vackert som facklan själv.

via electro plankton

Scott Musgrove

image3650

Fascinerande, fascinerande. Av Scott  Musgrove. Jag kan inte slita blicken, det ser så knasigt ut, och samtidigt så vackert.

via NotCot

Vackra skrivböcker från Cosas

image3645image3646

De här böckerna som finns på Cosas är detaljer som kan lyfta ett rum. Papperet är handfärgat och tyget som boken är klädd i är av bomull. Vackert.

image3643image3644

Cool badrumskran

image3649

Det är kul när det dyker upp design som får en att hoppa till lite, just för att det inte följer strömmen. Så kände jag när jag såg kranen från Cifial, som ser väldigt annolunda ut. Jag tilltalas av dess enkelhet och att den har attityd.

via Trendir

Genomskinligt i badrummet

image3648

Det transparenta tar överhanden i detta badrum från Lasa Idea. Snyggt på bilden, men säkert svårt att hålla lika välputsat i verkligheten.

 via Trendir

"Älskling, kan Du tända tapeten är Du snäll..."

image3598
image3597
image3596
Photos published with written permission from Jonas Samson

Holländska Jonas Samson har designat något så fantastiskt som tapeter med inbyggd belysning. Riktigt hur det funkar förstår jag inte, men när jag frågade honom hur man stänger av och på tapeten svarade han att man gör det precis som med vanlig belysning, med en strömbrytare. ;-)

Så, nu vet ni!

Schyssta skyltar

image3613

Varför inte piffa upp hemmet med en skylt som visar vägen till San Fransisco? Hos HomeDecore  finns en mängd snygga skyltar att välja mellan. Så här skriver de själva på sin hemsida:  

Gör inte en tavla...

Heminredning är stort och växer sig allt större. Alla vill vi väl ha det lite mysigt omkring oss. Men vad ska man ha på väggen när man tröttnat på de massproducerade tavel- bilderna från IKEA och Gallerix?

Beställ en snygg och cool tavla med adresserna som ger dig en härlig känsla av frihet och glädje till ditt hem.

Tavlorna är tillverkade i aluminium med bakgrund och text i reflexfolie för att få det rätta djupet och en härlig lyster.

Helt klart något jag skulle kunna tänka mig på väggen, i skön blandning med morfars förgyllda speglar. För min del vore en New York-skylt att föredra. Dit vill jag igen. Sist jag var där var jag 17 år och anlände ensam med flygbussen mitt på Manhattan, där jag försökte få tag på en Yellow cab, för att åka till hotellet. Lönlöst. När en svart limousine med sotade fönster dök upp och chauffören bara bar iväg med mina väskor och lade dem i bagageutrymmet, följde jag med och tänkte att den familj jag bott hos i USA nog fixat detta... Jisses! Som tur var hände inget allvarligt, jag blev bara skinnad på de flesta av mina sista slantar och kunde inte betala hotellrummet. Mannen i receptionen förbarmade sig dock över mitt tårdrypta ansikte och gav mig ett fönsterlöst rum för halva priset och under natten lyssnade jag till sirenerna och förundrades över att staden aldrig somnade.

Dags att åka dit igen, och upptäcka åtminstone en del av staden.

image3612image3615
image3614


Magnetisk ram

image3590

En magnetisk ram kan vara käck att ha till hands när man vill rama in ett meddelande på whiteboarden. Storleken är perfekt för vykort, så nu är det bara att sätta upp en massa vykort med magnetramar på kylskåpet! Eller varför inte en vit magnettavla på väggen, där man sedan kan ha sitt egna lätt utbytbara porträttgalleri?

Design av Nick Fraser och finns på Hidden Art Shop.

Barnrum med glada färger

image3631.

Ibland när man läser inredningsreportage om barnrum som ska hylla färgglädjen är det som om harmoni och mildhet är sekundärt och resultatet ter sig tämligen hysteriskt. Icke så med färgglädjen som återfinns på Parvels hemsida. Här får lekfullheten sitt rättmätiga utrymme, men det är en lekfullhet man även kan vila i. Mysigt, ombonat och fantasifullt.

När jag växte upp fanns det inte så mycket färgglada möbler, så min mamma snickrade ihop egna skåp och bokhyllor och målade dem i olika färger. Som 5-åring var jag väldigt stolt över min rosa bokhylla vilken nådde nästan ända upp till taket. Vi hade en granne som hade en gammal puttrande SAAB och när han kom hem på kvällarna lyste strålkastarna gradvis upp mitt sovrum så att alla saker som haft olika nyanser av grått fick mer och mer färg. När han passerat försvann färgerna och gråheten tog återigen över. Varje gång han körde förbi med sin SAAB låg jag och funderade över vilka som var de "sanna färgerna". Trots att jag förstår att en sådan "sanning" inte finns funderar jag fortfarande på det. Finns det ett perfekt ljus i vilket färgerna får sin ultimata sanna nyans?

Frågan är snarare filosofisk, så ge mig inte ett fysikersvar på det! ;-)


image3632

Vackert att elda i

image3641

"Portable Bonfire" är ett vackert alternativ till brasa när man ska värma händerna under frusna vinterkvällar. Designad av John T. Unger.via Trendir

Strömbrytare med egen stil

image3576
image3577
image3578

Jag tycker det är lite svårt att hitta snygga strömbrytare, men den här idén var ju hur fräck som helst! Av designer Rabea Reufsteck.

via Pan-Dan

Oops!

image3586

Återanvändning när det är som roligast? Dessa kort är gjorda av återanvänt papper samt exkrement från skogens konung, med andra ord: älgbajs! Finns att beställa på Hidden Art Shop och är gjorda av Jenny Duval. Helt klart ett kort jag skulle uppskatta att få.

image3587
"I buy recycled birthday cards . This makes me a good person."

Symbios

image3589

Denna kopp, som heter Skase Tea Cup Set, har designats för att påvisa förhållandet mellan två olika material och former. Deras funktion realiseras endast när de två delarna är förenade och därmed "lever" de i en slags symbios med varandra. Designade av Steve Watson och finns att köpa på Hidden Art Shop.

image3588

Standard lamp

image3592

Standard Lamp heter denna lamp, designad av Duffy London. Det är alltså en bild av en lampa i verklig storlek, på en canvasduk, med belysning bakom. Man kan hänga den eller luta den mot en vägg. 

Byråernas byrå

image3574

Jag totalälskar den här byran från WIS design  med alla dess olika lådor. Den är så underbar i sitt uttryck och helst ska lådorna vara fyllda med magiska ting såsom gamla silverskedar, en påfågelfjäder, små pilleraskar, vackra glaskulor eller hattnålar. Emma har också skrivit om den på sin blogg.

image3575

Cluster Light av Kathleen Hills

image3565

Jag tycker väldigt mycket om denna samling av lampor, som bildar en enhet. Cluster Light heter den och är designad av Kathleen Hills. Jag blir bara tokglad när jag ser den, speciellt i kombination med de rostiga bordet som på bilden. Det bildar så sköna kontraster. Härligt!

Chokladfrossa?

image3580


Visst ser det ut som mumsiga Marabou chokladkakor, fast utan ett M på? Låt icke synen bedra, det är inte choklad, det är glasunderlägg, gjorda av gummi. Ämnade för såväl kalla som varma drycker. Från Animi Causa

image3581
via Hemfeber

Snygga äggkoppar med retrokänsla

image3595

Jag gillar verkligen de här äggkopparna. Jag tilltalas av att de "vänt upp och ner" på dem i relation till varandra. Designade av Caroline Vidal och finns på Hidden Art Shop.

Salt och peppar (igen)

image3594

Ännu ett snyggt set för salt och peppar. Denna gången designat av Caterina Fadda Studio. Som ett ägg i ett bo ligger peppardelen tryggt inbäddad i saltdelen. Snyggt och praktiskt. Finns på Hidden Art Shop.

BODIE and FOU

image3570image3571

De här sockerbitarna är för söta. En ask innehåller 12 vita sockerbitar och en brun. (fast jag skulle vilja ha 50/50) och finns att köpa på engelska webbshoppen BODIE and FOU. De äggformade ljusstakarna är också fina. Det är så vackert med den rena vita ytan på den tillsammans med den slitna ytan på bordet.

Och så är jag helt klart inne i en salt och -pepparkarperiod, för jag hittar den ena snygga efter den andra. Även ljusstakarna i fattigmanssilver tilltalar mig.

image3572image3573

Magiskt ljus

image3549

P.I.D. kan man köpa Hono Ljus, som är ett elektriskt ljus som drivs av ett AAA-batteri. Man tänder det genom att nudda ljusets övre del med en "magisk" tändsticka och släcker det genom att "blåsa ut det" som ett vanligt ljus.

image3550image3551

Salladsskål i valnöt

image3553

Susanna Vesalainen har designat denna vackra salladsskål, Kaiku, med yttersida av vackert varm valnöt. Underbart med det avskalade vita mot den varma bruna valnötsfärgen. En given favorit i min värld.

För frusna fötter

image3552

Någon mer än jag som har kalla fötter? Från Engmo Dun kommer dessa dunsockor med blixtlås. Finns bland annat på P.I.D. Helt klart någon som står på min önskelista.

Bleu Nature

image3540image3542image3541

Bleu Nature har så otroligt mycket vackert. Man får lust att sätta igång och göra liknande projekt själv. Hade jag haft en sommarstuga på Gotland hade jag gärna inrett den med en del saker i den här stilen. Se och bli inspirerad!


image3545image3543
image3548image3546

Johannes Gille

image3518

Härlig blandning av material i dessa stolar av Johannes Gille. Det hårda och kalla intryck ryggen på stolen ger genom sitt material mjukas upp av skogsmotivet. Själva sitsen och benen får sin mmukhet av träet de är gjorda av, medan det strikta återfinns i det strama formspråket. Intressant.

via Bloesem

Saanen Table

image3492

Philippe Kramer har designat detta bord, Saanen table. Skön mix av trä och plast. Detaljen med kryssen som syns på ovansidan av bordet är läcker och skapar kontinuitet mellan överdelen och underdelen av bordet.

via Design Crack

Salt och pepparkar av Corina Garona

image3495

Mmm, det här salt och pepparkaret gillar jag verkligen, helt i min smak! Den inre delen innehåller saltet, den yttre pepparn. Som en skulptur ligger den på bordet och väntar på att bli använd. Underbar design av Corina Garona.

Delia shades

image3513

Har ni sett så vackert det är med dessa "shades"! (kommer inte på det svenska ordet. Nåväl något som skuggar rummet lite och dämpar solljuset) Delia Shades heter de. Helt underbara. Jag blev stormförtjust så fort jag fick se dem på Vickys blogg.

image3516image3515
image3517

hiKARI

image3503

Danske Rasmus Fenhann heter formgivaren bakom dessa läckra lampor. hiKARI heter serien av lampor, som jag tycker är underbart läckra. Speciellt den med cirklar, romber och kvadrater. Det är lite "Japan möter danskt 50-tal" över dem.

image3505
via Style Files

Götapetter, nu ramlar det!

image3506

Ha, ha, det här borde jag ge min syster i julklapp som revansch för David. Hon skulle bli helnipprig av den här "bokhyllan", som består av tidskriftssamlare vilka går att arrangera på en mängd kaotiska sätt. ;-) Själv tycker jag den är ganska kul, en liten installation som går att använda. Den är designad av Evan Gurgui.

via Yanko Design.

Shadow Lamp

image3509

Underbart läckra tycker jag dessa "Shadow Lamp" är. Skuggorna de kastar är trolskt vackra, som i en saga. Designer är Melissa Borell.

via NotCot

Brodie Neill

image3467

Brodie Neill är mannen bakom möbeln i detta inlägg. (jag som trott att Brodie var en kvinna, tills jag såg en bild av honom. Visste inte att Brodie var ett mansnamn)

Annorlunda, eller hur? Jag tycker den här typen av moderna möbler gör sig bäst i ett sammanhang där de omges av tyngre och mer ornamenterade gamla möbler, gärna förgyllda. Det blir så spännande kontraster.

via Design Milk

Stol eller lampa?

image3491

En klassisk barock stol som blivit lampa med neonbelysning. Designad av Lee Broom.

via DesignCrack.

Sängbord som självförsvar?

image3490

Tjuvar och banditer göre sig icke besvär att bryta sig in i hus där man har ett sådant här sängbord. Det här är vad jag kallar multifunktionalitet! Designad av James McAdam, efter att han läst att 50% av Londons invånare oroade sig för säkerheten i hemmet och sov med något slags tillhygge att försvara sig med nära till hands.

via DesignCrack

Drop

image3489

Riktigt vacker är dekorationsplattan "Drop" i mjuk betong formgiven av Jenny Oldsjö och Ragnar Hultgren. Finns att tillgå på Johans Golv.

Inside out collection

image3487image3486

InsideOutCollection är en serie glas som ser ut som ett "vanligt" glas på utsidan, men vars form uppenbarar sig när man häller något i glaset. Designer är BY:AMT. Finns tillgängliga att skicka efter från Charles & Marie.

Design Crack

image3485

Finska designern Susanna Versalainen har formgivit detta salt och -pepparkar som sitter ihop med magneter och tillsammans bildar ett hjärta. Det var ett bidrag till Designbooms tävling "Ceramics for breakfast". Kul idé och snyggt utförande.

via Notcot

Willowtree


image3475

Annorlunda skapelser att hänga i taket gör sydafrikanska duon bakom Willowlamp. Deras lampor består till största delen av sådana där "bollkedjor" som sitter fast på pennorna på banken, förstår ni vad jag menar? Så, nu är det bara till att samla ihop en hög med "bollkedjor" och starta "operation höstprojekt" och göra er egen...

image3468image3471
image3472image3470
via 2Modern

Underbart skåp

image3456
Foto: Mimi Haddon Photography

Jag tror jag smäller av, det är så snyggt med högblankt vitt mot mörkt trä! Den bulliga formen på skåpet mjukar upp så det känns mer välkomnande, samtidigt som det behåller sin strikta stil. Störtskön design! Det kommer från Ilan Dei Studio.

via Design Milk

Som från Tusen och en natt

image3460

Vilken underbar säng Sandra hittade. Den gör sig väldigt bra på stranden, som om man är reda att segla i väg mot nya äventyr. Sängen kommer från Nya Zeeländska Design Mobel.

UNG Svensk Design i Tokyo

Vill ni läsa om Ung Svensk Design i Tokyo 2007 ska ni klicka HÄR och besöka PingMag! Där kan ni även läsa om Tokyo Design Week 2007 som pågår just nu!

image3457

Till någon Du älskar

image3451

Söta små saker till någon Ditt hjärta bultar extra för. "The book of the kiss" är en liten antologi med citat om kyssar från fler än 30 olika författare bl andra D H Lawrence. Den är gjort av återvunnet papper och kommer med kuvert som matchar häftet.

Vill man förgylla kaffestunden med lite extra värme passar de hjärtformade sockerbitarna bra. Kanske kan tändstickorna med det dubbla budskapet komma till användning vid en romantisk middag? Ett subtilt eller fumligt sätt att  "Pop the question"? Kyss-märke som stämpel att använda vid vardagliga post-it lappar för att förgylla det dagliga livet? Eller för hemliga kärleksbrev som man smyger ner i hans/hennes skolbänk när ingen ser?

Prylarna i det här inlägget kommer från Cox & Cox, som jag hittade till via Elisabeth.


image3455
image3454
image3453

Om

RSS 2.0