New York International Gift Fair


Vill man vältra sig i rolig, tjusig, läcker och kul design av presentartiklar ska man klicka HÄR och besöka New York International Gift Fair 2008. Fullt av ögongodis och roliga produkter. Kolla in katalogen.

Apple Pie Designs och ett rop på hjälp. ;-)


Det här inlägget handlar om Apple Pie Designs underbara väggdekorationer. Men jag passar samtidigt på att be om hjälp. Det handlar om olycklig kärlek. Jag är totalförälskad i en lampa och har varit det i ett par år, har sett lampan vid flera tillfällen, men jag kommer inte ihåg vad den heter. Följaktligen kan jag inte köpa den, eller drömma om att köpa den om den är väldigt dyr. Så, är det någon som vet vad taklampan på bilden ovanför heter? I´min love!

Uppdatering; Purple visste! Susann, Du är en klippa. (jag också för Pethra betyder sten/klippa) Lampan heter alltså "No fruit" och kommer från belgiska Dark. (jobbig hemsida, det fladdrar överallt, känns som om man är på väg att få ett epileptiskt anfall. Hur nu det känns.)Härliga inspirationsbilder från Apple Pie Design. Visst är noshörningen rolig? Och texten på bilden till vänster känns rogivande.


En illusorisk tolkning av drakflygandets och barndomens stillsamma tillvaro.


Om hunden varit prickig skulle den varit Venus upp i dagen. Sovandes i mattes och husses säng, totalt ointresserad av allting annat än nuet.


Noel betyder visserligen jul på franska, men den här bilden var inte speciellt julaktig. (förutom julgransformen på bokstäverna) Men den tjänar bra som inspiration för hur man kan placera bokstäver på väggen. Lite ordnat kaos är aldrig fel.


Djurens konung på väggen, grön och grann. Jag är svag för kombinationen rosa/grönt.


Lite lagom chict med en cykel i vardagsrummet, för de som vill ge en anspråkslös känsla mitt i något väldigt genomtänkt.

Baazar


Det har kommit nya sändningar med möbler från Kina till Baazar. En massa fina nyheter tillsammans med mina favoriter, de antika brudskåpen. Det finns också en mängd erbjudanden för Augusti, med fina rabatter.


Kulörkollektion helt i vitt


Alcro presenterar ad.white - en kulörkollektion helt i vitt.  Att vitt går hem i de flesta svenska hem är ingen nyhet, det är något av en favoritfärg. Men vitt kan se ut på många olika sätt. Det kan ha en rosa ton, dra mot blått eller grått, vara brutet mot grönt eller gult, vara blankt eller matt och så vidare.

Nu har Alcro tagit fram en hel kollektion med bara vita kulörer - ad.white - speciellt för alla oss som vill inreda i vitt.  Kollektionen består av 11 kulörer ; Snö, Äggskal, Krita, Lovika, Tofu, Vitlök, Grädde, Magnolia, Älva, Fjäder samt Vit - och är framtagen i samarbete med designern Eva Lilja Löwenhielm. Själv tycker jag om vitt som grund i hemmet, men lägger till färggranna saker på accessoarer och möbler. Samt tavlor. Ingen slump att de flesta gallerier har vita väggar, eller hur?

- Vit färg är självklar och nödvändig i heminredningen på våra nordliga breddgrader. Men allt behöver inte vara vitt och det kan vara effektfullt att använda olika vita kulörer tillsammans, säger Eva Lilja Löwenhielm, som har kulören Snö som sin personliga favorit.

Vilken vit kulör man ska välja beror på ljusförhållandena i rummet och på hur den övriga inredningen ser ut. Mörka träslag och kulörta möbler passar med lite mjukare vitt. Solljus från norr kan gör att rena vita kulörer upplevs som svala, och då passar en varmare ton bättre. Olika lampor ger också olika sken. Upplevelsen av kulören påverkas även av färgens glans och ytans karaktär.  

- Man kan skapa vackra effekter genom att måla olika ytor - eller schabloner och Wallstickers - med färg som har samma kulör men olika glans eller struktur, säger Maria Midby Arén.


Pressmeddelande från Alcro.

I stället för Billy...


Förvaring är något vi alla behöver och många av oss sliter oss i håret för att vi inte har tillräckligt. Att det inte behöver kosta skjortan för att vara snyggt syns på bilden ovan, från Living Etc. Gamla äpplelådor har blivit en snygg designhörna. Jag kommer att tänka på Fårö när jag ser bilden, kan mycket väl tänka mig ett sommarhus där, med just en sådan bokhylla. (ja, vem kan inte tänka sig det...?)

 

En inbyggd bokhylla med ram runt är en annan idé. Istället för en tavla ramar man in böckerna, konstverk som de är. (ja, ja, beroende på vilka böcker det är, jag vet) Kanske vore det en idé att göra det  med ett begränsat antal böcker som man vill ge en extra hyllning för sitt extraordinära innehåll?


Att utnyttja utrymmet under trappan kan bli både snyggt och skapa ett lättåtkomligt utrymme där barnen lätt når sina böcker. Klara, färdiga...lässtund i myshörnan!

(bilderna i inlägget kommer från Living Etc och är publicerade med deras skriftliga godkännande)

Tända ljus i höstmörkret


Foto: Living etc

När mörkret väntar runt knuten är det skönt och avkopplande med diverse tända ljus i huset. Dessa från Graham & Green tycker jag tjänar som inspiration för hur vackert det kan bli med masseffekt av liknande lyktor. Lyktor som påminner om dessa finns på Indiska.  


Idéen med fyra flaskor är också tilltalande. Dessa är visserligen avsedda för användning till högtiden man inte börjar prata om i augusti, men jag tycker de funkar bra även nu! Finns hos Snirkla. Från Ib Laursen kommer den smarta tändsticksasken/ljusstaken i ett. Den flirtar med vår tidvisa längtan efter det enkla levernet före industrialiseringen, samtidigt som det är en räddning för oss när tekniken brister. Perfekt att ha vid strömavbrott med andra ord. Finns hos Mixin.


Oljelampan från Eva Solo är en personlig favorit. Stilren med mjuka former. När jag var på Illum Bolighus i Köpenhamn i somras blev jag nyförälskad i de oljelampor inspirerade av fyrar som Christian Björg designat för Menu. De finns bland annat hos Dansk Design och har liksom olje lampan från Eva Solo den kvalitet som krävs för att bli en klassiker; funktion samt form ögat inte tröttnar på. 

 

Piet Heins ljusstake är multifunktionell, på ena sidan sätter man i ett ljus, på den andra ett värmeljus. Härlig ursprunglig form med ägget i centrum, utförandet supermodernt.


Någon frågade om oljelampan i mitt dinosaurieinlägg och det är en Mono Concave. Oljan befinner sig inuti och lampan ger en illusion av att brinna utan bränsle. Det är en underbart vackert design av Franz Maurer, som blivit prisbelönad för den. I mitt tycke ett stycke mästerverk. Finns bland annat på Selected Inspiration. Loop av Holmbäck & Quaade fär Georg Jensen är en annan ljushållare som gärna fick pryda sin plats i vårt hem.


För ett vackert färgstarkt men ändå diskret inslag kan jag tipsa om de här doftljusen från amerikanske Voluspa, vilka finns hos Urban Living. Det har en brinntid på 80 timmar, tre vekar och ligger i en vacker plåtask. Det gör även doftljusen från Kath Kidston, som finns på Countrystyle. Hur ska man beskriva Kath Kidstons produkter? "Fräsch romantik", kanske?


Vill man satsa på något helt annorlunda, som man inte hittar hos grannen, borde Du bli nöjd med kandelabern som Christe Eleison designat för Catellani & Smith. (via Decorate) Jag kan inte bestämma mig för jag tycker om den, någon slags hatkärlek kanske. Vad tycker ni, vilken typ att levande ljus föredrar ni i era hem?

Benjamin Hubert


Jag har skrivit om Benjamin Hubert tidigare och jag gör det gärna igen. Denne unge designer bidrar med annorlunda och rolig design titt som tätt. I år kommer han, liksom förra året, vara med på 100% Design i London. Han kommer då visa sex nya produkter; belysning, möbler och accessoarer. Tills dess kan man roa sig med att gå in på hans hemsida och se på hans tidigare design.

Just nu gillar jag hans versioner av kandelabrar extra mycket.


Tusen tack till Anna på Drömhem, Karin på Ellas InspirationJellon och Johanna för fina utmärkelser! Jag skickar dem vidare till alla fina bloggar jag besöker, både de jag kommenterat på och de jag ännu inte kommenterat på.

Hemma hos Purple Area


Idag får vi se bilder från ett underbart hem i vacker minimalistisk stil, skapat med stor omtanke och känsla för färg och form. Det syns att Susann, som bor här, arbetar med inredning på heltid. För några år sedan fick hon hederspris i Hus & Hems "Årets hus-tävling", varefter hon började ta på sig uppdrag vid sidan om sitt vanliga arbete. Hon inredde kontor för företag, samt vardagsrum för privatpersoner. Numera är företaget Purple Area ett heltidsjobb och hon skriver också den omtyckta bloggen Purple Area.Betong är ett favoritmaterial som återkommer på många ställen i huset. Det är vackert med vedhögen som fått en egen nisch i väggen.


Det här är min favoritbild. Jag älskar trappan som ramas in av en hel bokhyllevägg och att trappstegen är öppna så man ser böckerna skymta mellan trappstegen.


Färgklickarna här och var får extra fokus pga den avskalade omgivningen.


Utomhus bildar krukor vackra arrangemang.


Vägghängd toalett är såväl snyggt som praktiskt när man ska städa. Den blå mosaiken är ett härligt färgstarkt inslag i hemmet.

Inte nog med att Susann visar bilder från sitt hem i en Hemma Hos-artikel på Design & Inredningsbloggen, hon har varit med i Residence också! Tänk att vara med på två ställen av sådan dignitet. ;-) Om det kan kan ni läsa på hennes blogg.

Tack för att jag fick visa bilderna, Susann!

Nästa "Hemma hos" blir från en kanonfin lägenhet.

Virrvarr 50 år firas med kontorsserie


När jag var med barnen på Bokia i söndags, för att inhandla lite saker inför skolstarten, fick jag syn på Sigvard Bernadottes kända mönster Virrvarr kollegieblocken. "Tjohoo", sa jag, men barnen blev inte så imponerade, de ville ha något mer färgglatt. Det fick de, så klart, men själv blev jag glad över att se mönstret på en mängd kontorsartiklar.

Skandinavisk retrodesign med stor igenkänningsfaktor för mammorna och papporna. Något för Dig, Sara?Barnen tyckte bättre om ´Neill och Converse. Vad gäller Converse så är jag helnöjd för jag gick också in med barnen på Stadium. Dottern behövde ett par nya skor. Där stod ett par Converse, som kostat 699:- och var nedsatta till 399:- på REA:n. Och så var det 50% på det, dvs 199:-, för ett par Converse. Bara ETT par fanns det, och i rätt storlek. Det kallar jag kap!

Hemma hos Mia


Idag får vi titta in hemma hos Mia, som skriver bloggen Hem & Lycka. Ett ljust hem med lantlig touch och vackra arrangemang.


Stolarna till matsalsbordet är Leksandsstolar. Mia fyndade dem på blocket och piffade upp dem efter egen smak.  Väldigt snyggt, tycker jag.


Zinkhuset gör sig fint till olika arrangemang, inte minst tillsammans med ljuvliga pioner. Det blir en vacker kontrast mellan blommans skörhet och zinkens ruffligare yta. Jag vet att Pia på Grönbergs Interiör saluför dessa zinkhus och trots att hon har en "vanlig" butik, går det att beställa via henne och så skickar hon på posten. En Kitchen Aid i köket är aldrig fel. Mia har inhandlat sin på Bagaren & Kocken.


På krokarna i hallen växlar Mia med att hänga olika dekorativa saker. Och till höger ser vi kanske ett av Sveriges snyggaste paraplyställ. (Var det inte Du som var ute efter paraplyställ, Charlotte?)


Några fägglada böcker på en vit hylla, med en gammal lanterna som får trona överst ger ett personligt intryck. Lila är ytterligare en accentfärg som passar utmärkt tillsammans med zink.


Radion blev jag förälskad i. Skön retrokänsla; man vill genast trycka på "On-knappen" och höra om det möjligtvis är The Platters eller Beach Boys som sänds just nu.

Tusen tack för att Du ville dela mig Dig av Ditt fina hem till oss här på Design & Inredningsbloggen, Mia. För er som vill se fler bilder på Mias hem finns det på hennes blogg Hem och Lycka.

10 favoriter runt matbordet


Jag såg en artikel i en inredningstidning en gång, där alla stolar kring matbordet var udda. Om Du fick välja 6-10 udda stolar att placera runt matbordet, vilka skulle det bli då? Jag har samlat en del av mina favoriter i kollaget ovan. Först tänkte jag att alla skulle vara vita, men jag tycker det är fint när det bryter av med en röd stol, speciellt när det är en designklassiker som Y-stolen eller Eames-stolen.

Det skulle kosta en ansenlig summa att realisera drömmen ovanför, men det är alldeles gratis att drömma! Om man hittar udda stolar på loppis och målar alla vita kan det också få stark effekt och bli väldigt snyggt.

Stolarna i kollaget är; Dolphin från Mio, Sjuan av Arne Jacobsen, Tulip Chair av Eero Saarinen, Jakob från IKEA av Chris Martin, Plastic Chair av Charles & Ray Eames, Harvard från Bolia, Verner Pantons S-chairLilla Åland av Carl Malmsten, Tudor Chair av Jaime Hayon och Hans Wegners Ch 24 (Y-stolen).

Stilrent och personligt


Jag fastnade för Jahrls hem när jag kikade på hemmen på IKEAs webb-tv. Så, jag mejlade helt sonika och frågade om jag fick visa bilderna på bloggen. Det fick jag. Min själ sjunger av glädje när jag ser det här stora, fräscha, vita rummet. Den svarta läslampan är ett perfekt val, tavlor och utvalda accessoarer gör att det blir personligt och intressant. Aldrig har väl en Lichtenstein-bild gjort sig bättre än här!


Jag är extra förtjust i klockan, helt underbar! Samt texten där det står "skorsten", det är väldigt, väldigt snyggt.

Min sambo har rätt, vi borde också valt vit köksbänk!

Himla


Vissa reklambilder funkar bättre än andra. En riktigt bra bild får mig att gå in på hemsidan och kolla sortimentet med en gång. Så var det när jag läste Plaza Interiör och fick syn på bilden med den rosa bilen full med tyger. Jag blev självaglad av den bilden och kikade genast på Himlas nya sortiment för hösten.  (vilket även Flex gjort) Mmm, härliga överkast, dukar, kuddar mm. Själv är jag kuddfrälst, det finns massvis av kuddar jag skulle kunna tänka mig att införskaffa, om plånboken tillåtit.

Vilken slags reklambilder fastnar ni för? En annan reklambild som gjort intryck på mig är en som Åhléns har just nu, där Jan Guillou sitter på en bänk, med prislappen 169:- Den har både min sambo och jag skrattat gott åt! Har ni sett den?


Äntligen!


Alla som är intresserade av snygga kvalitetsprodukter till köket känner säkert till Bagaren och Kocken, som ju är ett Mecka för just sådana produkter.

Det som är extra bra är att butiken finns såväl som webbshop som en vanlig butik. Det är mysigt att botanisera på båda ställena. Bra priser är det också, jag har jämfört med flera olika ställen. Idag var sambon och jag där och köpte en sedan länge efterlängtad Kitchen Aid Artisan. En mandelvit. Själv bakar jag bara till jul, men sambon och dottern är fenor på att åstadkomma godsaker i ugnen. Så nu får vår Kitchen Aid gå varm!

Jag passade på att fota lite när vi var där, så nedan kommer några färgglada inspirationsbilder från butiken. Jag ska skriva och berätta om några produkter jag fastnade för speciellt, men jag hinner inte nu. Här ska letas recept på goda och nyttiga bröd! Har ni några tips?

Jaime Hayón


Eget kollage med bilder från Studio Hayon


Jaime Hayón är en av de mest omskrivna formgivarna det senaste året. Han är också en av mina favoriter. Han lyckas få lekfulla former att bli designmässigt fullvuxna och vågar gå utanför de gängse konventionerna kring hur möbler ska se. ut. Den blå byrån till exempel, med utbytbara ben som man kan ändra efter behag, är heltokig på sitt sätt, ändå fungerar den. Jag skulle själva kunna tänka mig att ha en sådan här hemma.

Den lilla figuren längst upp till vänster kommer från "The Fantasy Collection" vilket jag tycker är ett kul namn med tanke på att allt annat han gör också är fantasifullt.

Gå gärna in på Studio Hayon och se er omkring i galleriet.


En av årets nyheter är Tudor Chairs, som enligt Jaime Hayón själv tillkommit med Henrik VIII:s fruar som inspiration;

"Ever since I moved to the United Kingdom I have been fascinated by the story of Henry VIII. What a great story! One large man and six unlucky ladies. Despotic, hedonistic, passionate, headstrong and indomitable, he would be governed by neither church nor state. As a king, Henry was known to be a man of great culture who loved opulence as well as being one of the most feared monarchs of all time. When I was asked to design something for the British company Established & Sons, I decided to base my design on the most influential King of England. It is an English story for an English company."

En bra intervju med Jaime Hayón finns hos DesignBoom.Grön skål

 
 
 

Jag berättade för grönälskaren Fialottaatt jag köpt en skål som är "lite" grön... Här är den. Jag föll för den direkt. Är man färgknarkare så är man!


Inte loppis, men ett besök hos mamma

image1118
Foto:© Pethra Stahre

Igår var jag hemma hos min kära mamma. När jag åkte därifrån såg det ut som om jag varit på auktion eller loppis, men det var bara mamma som gav bort saker igen. Jag älskar jugendskålen, den brukade min mormor ha blommor i och jag ser fram emot att sätta blommor i den själv, till sommaren. Några pioner och lite murgröna skulle se bra ut i den.

Det är lustigt hur man ändrar smak lite då och då. Även om smaken till vissa delar förblir densamma ändras den inom vissa områden. För ett år sedan hade jag inte velat ha de blommiga tallrikarna och det tillhörande stora fatet, det hade varit för gulligt för mig. Influerad av blomstertrenden inom porslin och kafferepets återkomst tycker jag nu att det är jättevackert, speciellt med mönstret i gulddekoren. Jag funderar till och med att börja spara på den serien, Rosenthal Chippendale heter den, för jag har inga koppar. Jag såg en lockskål till salu på Tradera igår. Jag har aldrig samlat på något speciellt, kanske är det dags nu?! :-)

Silverpokalen blir också fin med sommarblommor i och fattigmanssilver tycker jag mer och mer om. Dessutom tycker jag väldigt mycket om saker som har en historia. Saker man känner igen sedan barndomen. Det är en glädje att använda samma servis som mormor använde, att använda hennes recept, kristallglasen hon lagt i en låda för att jag skulle få. Och mamma, hon njuter av det när hon kommer hit och hälsar på. Hon tycker det är kul att jag använder sakerna, istf att det bara står i ett skåp och aldrig tas fram. Med åldern blir jag alltmer traditionell, eller kanske snarare sentimental, och tycker om att knyta ihop min livshistoria. Hur ska detta sluta, jag är ju bara 42...? Fortsatt trevlig helg!

Design som varar hela livet


                                            Foto: Fritz Hansens pressbilder

Många är vi som drömmer om en Svanenfåtölj, denne klassiker designad av Arne Jacobsen. Själv suktar jag efter en i svart skinn. Vitt skinn går också bra, eller kanske konjaksfägat? 

                                                   
Svanenfåtöljen finns dock i en mängd olika färger, varav ni kan se några på bilderna i inlägget. Nu kostar ju en sådan här fåtölj en ansenlig summa pengar, så det är inte fel att vara säker på vilken färg man vill ha om man skulle slå till och köpa en. Frågan är om de flesta inte kör med säkra kort när det gäller inköp av något som det här, som är en investering för livet? Vad tror ni?Venus med puff


Idag tänkte jag dela med mig av ett av mina bästa pysseltips. Ett eget "Fia med knuff", eller, som vårt heter, "Venus med puff" efter vår hund Venus.  En riktigt kul grej att göra för de något yngre barnen. Här får de stå i centrum och ha sin egen bild med på spelplanen. Det kan också vara en kul julklapp till mormor och morfar, ett spel att ta fram när barnbarnen kommer, samtidigt som de får några bilder på barnen.

Dessutom är det effektivt mot stress att pyssla, har jag läst. Bara det!

Tack till Panduro som bidrog med material och lät mig vara med i "pysselutmaningen".

Så här gjorde jag:*När Mikael satte in nytt kök sparade han det gamla och satte i källaren som förvaring. Några hyllplan blev över och det är ett sådant jag använt som spelplan. Det mäter 58X58 cm. Jag slipade lite lätt och rollade det sedan med vit färg ett par gånger.*Jag använde mig av scrapbookingpapper,


självklistrande dekorband av filt, gnugg-bokstäver, hobbyfärg, träfigurer, flatbackstenar, ett par fotografier,


utstansade pappersblommor och några rub-ons.


*Träfigurerna målade jag med hobbyfärg. Fyra av varje i rött, grönt, turkost och gult. Det behövs ett par lager för att täcka ordentligt.


*Sedan tog jag fyra designark (scrapbookingpapper) och klippte i storleken 15X15 cm. Dessa dekorerade jag med ett fotografi samt olika scrapbookingmaterial.

*Jag använde en fjärilsformad stans (inköpt på Clas Ohlson) och stansade ut fjärilar från de fyra designarken.


*Ett foto på Venus fick bli mittpunkten i spelet, själva "boet". Där använde jag också gnuggbokstäver för att skriva spelets namn: "Venus med puff".

*Som väg runt spelplanen använde jag laserark med blommor från Karen Marie Klip.  Fjärilar i samma färg som spelpjäserna visar vägen in till respektive spelares bo.

*Under spelplanen satte jag tassar så det inte repar underlaget. Jag satte även tassar under spelpjäserna, skönt om man är ljudkänslig.*Den mjuka gummitärningen har vi köpt i Universeums butik en gång i tiden, men det finns liknande lite varstans. Den är behaglig att slå med, låter inte så mycket. Och så känns det ballt med en så stor tärning. :)

 *Slutligen en glasskiva som vi beställde i vårt lokala byggvaruhus. Se till att få filade kanter.

 Voilà, ett personligt "Fia med knuff". Givetvis kan man med fördel göra andra varianter på spel, lägga in färger på banan som betyder att man ska backa osv. Eller kanske göra ett spel med bästa vännerna, som man spelar vid speciella tillfällen, hela livet, som en årlig tradition?

 Bara att sätta igång och skapa, koppla av med lite pyssel och känna sig kreativ. Jag tycker det är kul med pyssel som man faktiskt kan använda. Och när det är fint tål det att stå framme, man behöver inte ställa undan det varje gång, det kan vara en liten färgklicksprydnad på ett bord i vardagsrummet, eller kanske i barnkammaren. Alltid redo för en stunds umgänge med brädspel, som "på den gamla goda tiden".

 


Och så kan man ha så här trevligt. "Alea iacta est", tärningen är kastad! Fiffigt va?

 PS Vill ni se fler pysseltips, kolla in de andra bloggarnas bidrag HÄR. Missa inte Charlottes pimpade julstjärna, Lindas fina tavlor eller Karins dukningstips 

 


decoupagetavla

image744

Tips på äntligen hemmas sajt


Om ni går in på Äntligen Hemmas sajt kan ni få tips från några av inredningsbloggarna i Sverige. Kul, kul!

Här är länkar till julklappstipsen jag ger:
Living Moon ljusstake, keramik från Mateus, brandsläckare från Fire Invent och Lisa Bentgssons glöggmuggar.

Venus med puff


Sonos

Vi fick chansen att testa Sonos musiksystem 150 och tackade glatt ja. Alltid kul att vara testpilot för något man funderar på att köpa.


Paketet vi testat innehåller två Sonos Zone Players; en ZP 120 (1) med 110W inbyggd förstärkare och en ZP 90 (2). Vidare en Sonos Zone Bridge, (3) med vilken man konfigurerar sitt trådlösa system snabbt och enkelt, en Sonos Controller (4) för trådlös styrning av all musik och alla rum där man placerar en Zone Player. Därtill två högtalare (5) att koppla till ZP 120. (man kopplar ZP 90 till sitt befintliga stereosystem) Slutligen en IPOD touch, (6) redo att användas i anslutning till Sonos-systemet.

Vad är då detta? Jo, ett trådlöst musiksystem som gör att man kan lyssna på musik var som helst i huset där man placerar en Zone Player.

Vi började med att koppla Sonos Zone Bridge till vår router. Enkelt. Därefter placerade vi ZP 90 på övervåningen med vår befintliga stereo och kopplade ihop dem. ZP 120 hamnade i vardagsrummet på undervåningen.  Båda var lätta att installera, det behövdes bara ett knapptryck. Samma sak med fjärrkontrollen.

VI installerade programmet på datorn med medföljande CD-skiva Först kunde vi inte få tillgång till musiken på datorn, eftersom vi har ett säkerhetspaket som blockerade det. Men så fort vi konfigurerat inställningarna i brandväggen gick det bra. Den IPod Touch som följde med kopplade upp sig på nätverket automatiskt, så Sonos systemet fick tillgång till musiken även därifrån.

Med fjärrkontrollen installerad började vi experimentera.

Vi satte på Pink Floyd i vardagsrummet, från musikbiblioteket i datorn. Samtidigt satte vi på Sinead O´Connor i TV-rummet, från samma musikbibliotek i datorn. Det är alltså det som är en av de stora finesserna, att man kan spela olika saker i olika rum, samtidigt, från samma musikkälla. Via fjärrkontrollen växlade vi till Partymode, som innebär att man spelar samma musik på alla enheter. Har man stort hus och fest kan alla med lätthet lyssna på samma musik i hela huset. Vill man att volymen ska vara  högre i vardagsrummet, där man dansar, och lägre i köket, där man pratar, är det bara att reglera det via fjärrkontrollen.

Givetvis kan man reglera volymen på själva enheterna också. Man väljer mellan att lyssna på musik från internet, sin musiksamling på datorn, sin vanliga cd-spelare och/eller  MP3/IPod.


Om barnen lyssnar på hög musik på övervåningen och man behöver få kontakt med dem är det bara att med fjärrkontrollen sänka volymen och ropa på dem så att de hör när man ropar (familjetips från verkligheten). Vi tycker det är lite kul att man kan vara kung över fjärrkontrollen och ändra till klassisk musik om barnen skulle spela hårdrock på övervåningen... (ännu ett tips från verkligheten) Det ändrar de snabbt tillbaka med sin fjärrkontroll, men ändå.

Det är enkelt att skapa sina egna spellistor på fjärrkontrollen, vilket är kanon när man har fest.  På fjärrkontrollen kan man söka på låtar, artister, musikstil osv.  Lätt att pausa musiken i ett rum, samt att lyssna på radio. (det finns 15 000 radiostationer på internet att välja mellan)


Ytterligare en finess är att man kan använda själva Ipoden som fjärrkontroll. Man kommer hem, stoppar handen i fickan, tar upp sin IPod och reglerar via den vad man ska lyssna på i hela huset. Smidigt. 

Vad blir då vår slutgiltiga bedömning? Att det är smart, smidigt och snyggt. Bra att slippa dra kablar över hela huset, trådlöst är snyggt. Kanonbra prestanda. Vi saknar avstängningsknappar på enheterna, om man inte vill att de ska stå på stand by. Det avhjälptes dock snabbt med att koppla strömmen via en dosa med avstängningsknapp. Ett musiksystem som vi helt klart kan rekommendera.

Fler recensioner kan Du läsa bland annat HÄR och HÄR.  På Sonos hemsida kan Du läsa mer, samt se Demos.

 //Mikael & Pethra

 

Kanal 5,4


Att lila är påskens färg fick jag (Pethra) lära mig när min dotter skulle döpas. Jag hade inte gått ner i vikt efter graviditeten och hade inget fint att ta på mig till dopet, som inföll i påsktider. Jag hade nyligen flyttat tillbaka Sverige efter fem år i Malaysia och kom på den strålande idén att jag kunde ta på mig den indiska Punjabidräkten jag köpt där. Den gick i lila och guld på vit botten. En lång överdel med byxor under, samt en jättelång "sjal" som man skulle hänga över axeln. Jättefin kände jag mig.


När vi kom in i kyrkan och skulle hälsa på prästen hajade jag till. Han var ju likadant klädd! Han såg lite brydd ut, men klarade av situationen väl, men det var besökare (som hade koll på liturgin) som först trodde jag var den nya prästen.

För mig var påsken gul, men numera vet jag alltså mycket väl att påskens färg också är lila. Det är även min favoritfärg. Så, Mikael fick ge vika, och lät mig göra en påskdukning i lila, med orientalisk inspiration, för att påminna mig om ett av mina största (och roligaste) misstag vad gäller lämplig klädsel. Inte så taktiskt i den här tävlingen kanske, eftersom de flesta svenskar föredrar vitt eller mer diskreta färger, men vá katten, vi kör vår grej, en blogg med mångfald, så får det gå som det går.
När vi var på Indiska kunde jag inte motstå kuddarna på bilden. Jag visste inte hur de skulle kunna platsa på påskbordet, men sedan kom jag på att de är snygga som dekoration på väggen. Visst lever de upp till sitt namn; prydnadskudde! :)

Det här är alltså vårt bidrag i kanal 5:s tävling, med tema "Bjudning". En traditionell påskmiddag med orientaliska inslag. Om ni tycker vårt bidrag är värt en röst kan ni gå in och rösta HÄR.

Själva befinner vi oss på hemlig ort i en vecka, för att vila och fira att Mikael fyller år. Venus stannar och vaktar huset och har fått en hundvakt som bor hos oss under tiden. Glad påsk till er alla och vi ses om några dagar!

//Pethra & Micke


Kanal 5,5


Det tredje temat i Kanal 5:s tävling är förvaring. "Varför gå över ån efter vatten" tyckte Charlotte. Det har hon ju rätt i, så vi valde att utgå från vår bokhylla i trappan. Den här gången är den pimpad med hjälp av Indiska.


Eftersom vi går upp och ner en hel del i den här trappan är det käckt med en liten öppen förvaring/låda för småsaker man använder på båda våningarna. De vita korgarna från Indiska är en såväl snygg som praktisk lösning för detta ändamål. Dessutom är de snygga och det diskreta mönstret samt den vita färgen gör att de passar in i en mängd olika miljöer.


Ett aber i en bokhylla är om det finns plats över och böckerna ramlar åt sidan, eller stöds av ett icke tilltalande bokstöd. Då funkar bokstöden från Indiska perfekt. De är stadiga, prisvärda och samtidigt dekorativa, de blir en fin inramning till den yttersta boken, som gärna får vara lite extra vacker.


Den här cylinderformade vita korgen kan man ha till mycket. Eftersom TV-soffan bara är en meter från trappan är det perfekt att placera fjärrkontrollerna här. När man ska se på TV tar man fram korgen och när man är klar ställer man tillbaka den på sin plats och aldrig mer behöver man leta efter fjärrkontroller under soffor, mellan kuddar eller i diverse lådor... Dessutom ser man lätt vilken fjärrkontroll som är vilken. Vi har testat; det ÄR praktiskt. Och snyggt.

Kanal 5,7


Så var det dags för sista uppdraget i Kanal  5:s tävling.  Vi känner att vi har utvecklats under vägens gång, samt haft väldigt roligt och det är en vinst i sig!

Ni som läst den här bloggen ett tag vet att Charlotte Bladh (Wallin) och Anna Evenius var hemma hos oss och fotade i höstas. De har sålt reportaget till Hus & Hem, men eftersom det inte blivit publicerat än kände vi att vi ville göra något annat än vårt vanliga vardagsrum.

Så, Mikael tömde en del av vardagsrummet på möbler och hämtade prylar från olika delar av huset, samt från lådor i källaren. Vi ville nämligen prova att inreda ett hörn av vardagsrummet i loppis-stil, eller något liknande Selina Lakes stil,  "Bazaar-style". Det var kul att prova på något annorlunda, något som dessutom ligger stort i tiden. Att delvis inreda med loppisfynd är grejen med stort "G" och stilar liknande den här är populär i många större utländska bloggar. Att blanda de nya sakerna med gamla är bra för både plånbok och miljö.

Samtidigt ville vi använda en ny stil, jämfört med exempelvis sovrummet, för att leva upp till vår paroll, "en blogg med mångfald".

I Elle Interiör nr 3, 2009, gav  Lotta Agaton, tre inredningstips. Ett av dem var; "Det finns en osynlig röd tråd mellan saker man tycker om som gör att alla stilar går att blanda. Lita på magkänslan så går det bra."  Vi litar på Lotta, så vi bestämde oss för att försöka. Först gjorde vi en tavelvägg;

I en favoritmapp på datorn hittade vi bilder på nätet som vi printade ut. Dels ett par kinesiska propagandabilder från Maopost, dels några bilder från Hudley Hutton, vilka man kan köpa på Etsy. Till detta slängde vi in ett par oljemålningar inköpta under en semesterresa till Bali.

En scrappad bild på vår älskade hund Venus, ett par tygbitar som blivit över från Pethras fågelmobilsprojekt samt en pastellteckning som Pethra gjort hamnade på samma vägg.

 

Samt tre bokstäver, för att påminna om att alla goda ting är tre. (ok, vi erkänner, det där var en efterkonstruktion)


Den gröna koskinnsmattan kan ni inte skylla på Mikael, det är Pethras påfund... En dag för några år sedan sa hon att hon blivit förälskad i en knallgrön koskinnsmatta hon sett på Springbok. Mikael, som är en härdad man, sa helt lugnt, "En knallgrön koskinnsmatta, ja, vem vill inte ha det..."

Brickbordet är samma som det vi använde på altanen. Det passar både ute och inne, året runt.


Kudden från Indiska passade perfekt till temat...


...liksom filten, som vi också använde till "Green Room-uppdraget". Vi hängde den över ett par fåtöljer. På golvet står en vit korg, modell större, från Indiska. Den är likadan som de vi använde till "Förvaringsuppdraget", men större och passar utmärkt att förvara några tidningar i.


En mintgrön kobratelefon är aldrig fel. Här finns det andra att lägga bud på, på Tradera.

...eller kanske en gammal leksaksbil?


Det lilla bordet i trä, på tre ben, har Mikaels pappa gjort.


Och så "The grande finale", det vackraste i vårt hem, (förutom barnen, så klart) vår alldeles egna Venus, som gör varje soffa hon ligger i vacker. Dels genom sitt vackra yttre, men allra mest för att hon är världens bästa hund!

Med detta tackar vi för oss i denna tävling. Det är väldigt kul att blogga om inredning. 

Tack för att ni följt oss på vägen genom detta roliga äventyr.  Det har varit kul att få göra detta. De fem veckorna gick fort och det känns som om man först nu börjar bli varm i kläderna och fattar lite hur man ska göra...

I vanlig ordning blir vi väldigt glada om ni vill gå in och rösta, vilket man gör här. Liksom tidigare veckor kan de som röstar vinna presentkort från Indiska.

PS Vi begränsade oss till en del av vardagsrummet, för att där leka med vårt tema; att styla med hjälp av en blandning av saker. Bakom kameran finns resten av vardagsrummet, med praktisk förvaring och fler sköna sittplatser. Den här stylingen var tänkt att inspirera till att ta vara på det man har och med enkla medel komplettera till en sammanhållen enhet.

I det här inlägget ville vi ha med många länkar, eftersom det enligt vårt tycke är en stor del av  inredningsbloggandet; att ge bra länkar att klicka sig vidare till.

Vi syns och hörs!

Glada hälsningar,

Pethra & Mikael

Fåglarna i taket

Jag tipsade ju om tygerna från Spool för ett tag sedan. Jag nöjde mig dock inte med det, utan beställde själv. Tyvärr blev det lite dyrare än jag tänkt, eftersom det blev tullavgift. "Fabriksmaterial" stod det att jag fick betala tull för. En inte helt lyckad översättning av "Fabric bundles", haha!

Av dessa tyger sydde jag (!) fåglar. Till stoppning använde jag ett gammalt gosedjur som låg i "bortskänkes-högen" i källaren. Perfekt återanvändning. Fåglarna var lätta att göra och symaskinen började inte brinna en enda gång. Ovan kan ni skåda underverken, sittandes på en gren av trollhassel på övervåningen. Fotot är taget av Anna Evenius när hon och Charlotte var här och hälsade på för ett par veckor sedan. Underbara människor!

Betongbad


Igår gjorde Mikael och barnen rabarberkräm här hemma. Jättegott! Bladen kan man använda till att göra ett fågelbad av betong. Hur det går till kan Du läsa på Vi i villas hemsida, där Du även får mer inspiration och tips om att gjuta med betong. Fågelbadet på våra bilder gjorde Mikael väldigt snabbt med två överblivna slattar betong och lite hönsnät. 


Tävla med Bemz

Jag skrev i den tidigare bloggen om mitt experiment med att färga mina sofföverdrag till vår IKEA-soffa.Tänkte jag skulle överraska Mikael. Han blev överraskad...


Resultatet blev minst sagt nedslående. Efter att ha genomlidit ett par månader med akuta ångestanfall varje gång vi gick upp på övervåningen och såg resultatet av min impulsivitet kom jag på räddningen; Bemz! Sagt och gjort, vi skickade efter nya överdrag i mullvad. Efter några veckor anlände de och vi kunde andas igen. Phew!

Nu hör det dock till saken att vi fixat till övervåningen, så ett vitt överdrag är vad vi vill ha. Igen... Då kom jag på den briljanta idén att skicka in ett tävlingsbidrag till Bemz tävling, där man kan vinna en shoppingspree för 5000:- Om vi vinner kan vi köpa ett nytt vitt överdrag, var min väl uttänkta och alldeles ursmarta plan.

Så, bomber och granater, klicka er vidare till tävlingen, kolla in mitt bidrag och rösta på det (om ni nu tycker det förtjänar en sådan behandling) Flest antal röster vinner.

Så där ja. Nu när jag skrivit detta inlägg ska jag återgå till värdigheten och fnula ut ett bra inlägg att skriva under dagen. Tjolahopp!

Kanal 5,3


Det här är favoritbilden av våra bilder till veckans tema "Green House" på Kanal5.se där vi tävlar. Eftersom bilden är beskuren där lägger vi in den i sin helhet här på bloggen. Vi är lite nöjda med sommarkänslan i bilden. Man får lust att springa barfota i gräset.

Tjolahopp!

/Micke & Pethra

Intervju med Helena på Roomservice

Helena på ROOMSERVICE

image2386image2383image2385

Tack till "Roomie", Helena på ROOMSERVICE för att Du var så välkomnande och trevlig mot  mig när jag var gröngöling som inredningsbloggare. Och tack för trevliga telefonsamtal, Du har en underbar humor!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Pethra: Ditt hem utsågs nyligen till "Månadens läsarhem" på Sköna hems sida, har Du haft en idé från början om hur Du vill att det ska se ut, eller hur har Du burit Dig åt för att få det så snyggt?

Helena: Viktigast för mig är att det nästan är gratis, inte billig produktion, utan gärna på rea och second hand. Jag är rea-drottningen! Prylar får inte kosta för mycket. Min säng och lampor är lite dyrare. Lampor känns som smycken i ett rum och där vill jag lägga lite pengar. Sängen är A och O för en stressig människa som jag. Jag måste få gona in mig när jag ska sova. Jag har ingen stil hemma, jag är nog mitt i en process. Vitt har blivit basen i mitt vardagsrum, sakralt lite som en kyrka. Sovrummet går mer i toner som tjärn, bruten grå - och där anpassade jag färgerna efter vår Carpe Diem säng. Det är inte så lätt att fylla på ett hem om man inte vill lägga ut en massa pengar. Jag vill använda mina pengar till att resa.

Tradera, IKEA, loppisar och fynd från mina resor är där jag hittar ting. Ett slitet bord från Tradera som slipas ned och målas om. Sy om gardinlängder på rea till nya soffkuddar. En vacker gardinlängd blir ett snyggt överkast. En snygg pläd på rea döljer den slitna fåtöljen. Bilder från Indien, en duk från Egypten som glittrar. Jag föröker att inte köpa otroligt billiga tyger och inredning. För någon annan har fått betala priset för att jag ska kunna köpa det nästan gratis.

Pethra: Vad är det bästa med att blogga? Vad är mindre bra?

Helena: Det bästa är att göra andra glada. När någon skriver: "jag skrattade så mycket åt din text", då blir jag glad i magen. Eller när människor säger att de landar ett tag på min blogg och drömmer sig bort. Det är underbart att få dela med sig av mitt stora fotointresse. Det tråkiga är att jag inte hinner satsa på marknadsföringen, för det skulle vara kul att kunna arbeta med sin blogg exempelvis på halvtid. Det tråkiga är att det tar ganska mycket tid. Men föröker balansera det så gott det går.

Pethra:   "Orientaliskt vitt" är Ditt kännetecken, en stil Du uppskattar och skapar. Berätta mer! Har Du tänkt på att ta patent på konceptet? ;-) Jag såg en artkel i en inredningstidning för något halvår sedan, där det hette "Asiatiskt vitt", men det var samma stil och det kändes som om de blivit inspirerade av Dig.

Helena: Åh tax! Asiatiskt vitt, det låter lite stelare vitt än mitt orientaliska vita? Kan man ta patent på sådant? Då gör jag det!

Pethra: Hur ser Ditt ultimata drömboende ut?

Helena: Drömmen är att bo i ett varmare och soligare land än Sverige. I ett mindre stenhus (av någon märklig anledning), nära naturen. Jag skulle orka mer och ha lättare för att vila. Vi är väldigt instängda i våra lägenheter i Sverige på vinterhalvåret. Jag tycker om att uppleva livet som det gör i t ex Asien, där allt verkar ske utomhus. Men jagplanerar inte för livet framåt och jag vill nog vara ganska öppen för vad jag vill göra i mitt liv. Inte binda mig vid amorteringar på hus ännu. Tänk om jag får för mig att flytta utomlands? Vill spara pengar och resa just nu.

Pethra: Du är mångfacetterad, inte nog med att Du är en hejare på inredning och fotografering, Du målar också och har ett starkt känslomässigt engagemang för rättvis handel och mänskliga rättigheter. Vad är Dina drömmar, planer, önskemål för Din blogg i alla dessa sammanhang?

Helena: Jag hinner inte med allt, men tycker det är viktigt. Jag behöver läsarnas hjälp där, få tips på fair trade och råd på bra köp. Det finns mycket som konsumenter kan göra. Köp begagnat, köp inte så mycket. Lägg pengar i sparbössorna på stan och kassorna. Lägg en hundring i månaden för någon organisation. Bli upplyst på ex nätet om vad som försigår. Välj därefter klokt. Tänk efter, billligt är bra - men till vilket pris?

Inredning och design är bara en guldkant i tillvaron, likaså bloggen. Det viktigaste jag har kan jag fortfarande krama om eller hålla i handen.

image2398

Traderafynd

image4092

Ha! Titta vad jag ropade in för den blygsamma summan av 56:-; en knallröd telefon i det stuk telefonerna var när jag växte upp. Varför tyckte man de var fula och ville bli av med dem för att införskaffa knapptelefoner när de kom ut på marknaden? Ok, ok, det tar längre tid att ringa med en sådan här telefon, men det är bara att lovsjunga långsamheten en stund och ta det lugnt.

Visst, jag erkänner, jag använder den sladdlösa knapptelefonen när jag ringer, men det är i alla fall kul att svara i den här. Barnen tyckte den var  "jättehäftig", nästan bättre än Playstation 2...! De frågade var återuppringningsknappen var. Min son sa att det inte gick att ringa med den, tills jag såg att han slog numret först och SEDAN lyfte luren. Svår teknik det där.

image4093

Den är så söt, tycker jag. Tänk att den känns retro, trots att sådana här telefoner hängde med mig ända upp i vuxen ålder. Är det måhända ett tecken på att jag börjar bli till åren kommen?

En älg på väggenFörra året översvämmades vi av hjortar inom inredningen, på såväl tyger, tavlor som accessoarer. Den senaste tiden har jag sett alltfler älgar, inte minst varianter av troféer, som en hyllning och påminnelse om det exotiska som finns i Sverige! (fast när de klampar in i trädgården och länsar äppleträdet på frukt känns de inte alls exotiska...)

Vad säger ni, kan ni tänka er en modern älgtrofé på väggen?

Älgarna kommer från Inreda, Vlaemsh, Northern Lightning, Nova 68, Village och Hanna Ingibjorg.
PS Om en älg inte känns tillräckligt exotisk kanske en flodhäst kan göra susen? Från Phil Cuttance.

Ett par av älgarna hittade jag via Londonhem.

En gräsmatta att slänga upp fötterna på


Visserligen är fotpallen gjord av konstgräs, men det tar inte bort leendet på mina läppar när jag ser den. Störtskön attityd från GH Design.

'
via Homey

Kärleken till bokstäver

 

Jag hade beställt några siffror och bokstäver.  Sambon fick syn på åttan.

"Va, har Du köpt en åtta? Men vi bor ju på nr. 4!"

"De ska inte sitta på utsidan av huset, de ska upp på en vägg i vardagsrummet."

"Ska Du sätta upp bokstäver på väggen? Det verkar ju inte riktigt klokt? Varför ska man sätta upp bokstäver och siffror på väggen?"

"För att det är snyggt. Vackert. Läckert."

Sambon skakar på huvudet och muttrar något om skruvhål. Jag försöker igen.

"Du, om någon, borde väl förstå kärleken till bokstäver på väggen, Din pappa är ju typograf!"

Schack matt. Tycker jag.


Venus på Desire to Inspire

 

Vår goding Venus har gjort sin debut på en utlandsblogg. Hon är numera med som ett bidrag i "Dog on a couch"

på bloggen Desire to Inspire, som lyfter hundar som förskönande varelser i vår hemmiljö. Vem passar bättre in i denna kategori än vackraste, vackraste Venus?


Scrapping för själen

 

Semester innebär inte bara vila, många är alldeles utmattade efter resor och äventyr. Ett bra sätt att varva ner är att syssla med saker som kräver finmotorik i händerna. Pyssla, helt enkelt. Det är avstressande i sig och så är det alltid manna för själen att vara kreativ, i stort och smått. Att scrappa ett minialbum med semesterminnen kanske kan vara ett alternativ?

Tipsy Tessie har gjort en jättefin variant av samma album, klicka HÄR så ser ni det. Mitt album har legat oanvänt i pysselskåpet ett par år. Men så PLÖTSLIGT HÄNDER DET. Inte en vinst på Triss, men att man sätter sig ner och pysslar med något man tänkt pyssla med under en lång tid. Skön avkoppling.


Tadaa!

 

Vad är nu detta? En kopp kaffe i en Cult-mugg? Jajamen, men inte bara det. Det är den första koppen kaffe med "köpevatten", dvs kommunalt vatten, här i huset. För en stund sedan kopplades det på och "jäklar", vilket tryck! Om man har egen brunn med gott vatten är detta kanske inte något att avundas, men om vattnet inte varit gott och man druckit en massa Fun Light istället, då är detta en höjdare!

Dessutom kommer handfat och toalett mm inte bli brunt pga den höga järnhalten, de vita kläderna kommer vara vitare när man tvättat dem och man kan duscha med högt tryck när som helst!

En eloge till min händige karl som hyrde en grävmaskin och grävde genom halva tomten och la rören själv. Som han slitit! Plus allt extra kringarbete som blir; buskar och träd som måste ner med motorsågen, nytt staket här och var, tunga stenar som ska placeras om i muren, borra hål i husgrunden och fixa till det, bila upp golvet för att lägga in de nya ledningarna osv, osv. Aah, jag tror jag tar en kopp till. Nä, förresten, jag tar ett glas vatten. Utan Fun Light! Tjohoo!


Kärleken till färg, form och mammas köttbullar

Kärleken till färg, form och mammas köttbullar

Vad är viktigast i ett hem, form eller funktion?

Ställer man denna fråga till min sambo, som har en stark känsla för estetik, blir svaret otvetydigt;

funktionen!

Är detta genetiskt betingat? Inte så att jag själv förnekar funktionens betydelse, jag vill också att hemmet ska fungera smidigt. Men att säga att funktionen är

viktigare?

Det är väl ändå att gå för långt?

Jag har hellre lite "hej-kom-och hjälp-mig-stuk" på sakers funktion i hemmet än fula lösningar som får mitt estetik-känsliga inre att vrida sig i chockartade konvulsioner.

Ta det här med golv till exempel. När vi flyttade in i det hus vi bor i nu skulle vi lägga ny parkett på båda våningarna. Jag, som är en trogen älskare av varma och mörkare träslag såg genast ett körsbärsfärgat golv framför mig. Varmt, inbjudande, som en hyllning till sensualismen.

"För mjukt" sa min sambo, som gillar ljusa träslag,  det nordiskt blonda. "Det ska vara ask, eller björk, det är hårdare". (Väljer man månne golv efter sin egen hårfärg? Jag är mörkt brunhårig, sambon cendré. )

Efter ett antal diskussioner i ämnet kom vi fram till att vi skulle ha körsbärgolv på nedervåningen. En kvinnas list. Vi gjorde övervåningen först och där blev det ljust lönngolv och "då är det väl inte mer än rätt att jag får min vilja igenom på nedervåningen".  Sagt och gjort. Vi lade in körsbärsgolv. Så vackert, så vackert.

Barnkalas. Första märket i golvet.

Tappade en hammare. Andra märket.

Skaffade en hundvalp. 3:e-100:e märket... Otaliga är de gånger sambon kommenterat hur väl märken syns på det mörka golvet, med ett "diskret" tillägg om att så inte är fallet på övervåningens ljusa lönngolv. Men jag, jag ser inte märkena, jag ser bara att det är varmt och inbjudande, sensuellt och vackert. (att erkänna något annat vore ett nederlag...)

Detta får mig att komma ihåg att min mor berättat om hur hon som nygift hade ett liknande dilemma. Trots att hon gått ett helt år på husmorsskola i Lysekil var hon ingen hejare på matlagning. Hon var desto bättre på färg och form och är en konstnärligt lagd kvinna. En kväll blev min fars längtan efter hans mors köttbullar så stark att han var tvungen att protestera mot den mat mamma serverade. "Det går inte att äta!", utbrast han förtvivlat, varpå min mor lyfte på ögonbrynen, tittade på maten och sa; "Men se på färgerna, Nils Fredrik, färgerna! Det är ju så vackert!"

PS Egentligen tycker jag form och funktion är lika viktigt, OCH jag retar mig på märkena i golvet varje dag, men det skulle jag aldrig erkänna för min sambo. ;-) DS


En vacker vas

 

En bild på lite blommor i en vas från SIA.

 

Venus ville också vara med på ett hörn...


Multifunktionalitet


Yoon-Zee Kim har formgivit denna annorlunda hallmöbel. Hade gärna sett den i helvitt.

via Yanko

S&B Nord


Störtskön förvaring av pocketböcker av störtsköna designern Karin Mannerstål, för S&B Nord. Fronten skjuts i sidled för att öppnas och finns i ek.

Byrån av samma designer är stilren och snygg, en klassisk möbel som överlever bokstavs -och siffertrenden, om jag får spå i min egna kristallkula. Finns i ekfanér och valnötsfanér och heter passande nog "Numero".

Chirp matservis med Asien-inspirerade fåglar


Jag diggar Chirp matservis från Lenox. Underbar design med fåglar på blommande kvistar, precis lagom romantiskt för min smak. Huruvida det går att få tag i någonstans i Sverige vet jag inte, det verkar inte så på deras hemsida. Dags att låta de bekanta i staterna gör ett inköp för Din räkning?

via Kim Vallee


Som att vandra i ett sagolandskapTänk att ha dessa i trädgården nu när det blir allt mörkare ute. Jag blir smått lyrisk av glädje.

Visst är de vackra? De finns hos Concona. För att ha råd med något liknande har min sambo föreslagit att vi köper billig utomhusbelysning på Clas Ohlson och sätter på billiga kupor som vi naturligtvis hittar hur lätt som helst... Jag tror vi får jobba på den här idén lite till. :-)En mycket användbar inredningspryl

 
 
 
 
 
 

Rice gallery


Så här vackert såg det ut på Rice gallery förra hösten. Galleriet är känt för sina dynamiska konstinstallationer som är specifika just för deras galleri. Dans la Lune heter denna installation av konstnär Kirsten Hassenfeld. Den förmedlar en känsla av utomjordisk tillvaro, något sagolikt, helt bortom denna värld. Utsökt ljusspel och trots att det för tankarna till sagans värld, inte minst Askungen, blir det inte sött, enbart vackert. Tänk att klämma in en sådan belysning i sin etta med kokvrå!

Kika gärna in på Rice Gallerys arkiv där de visar bilder från andra utställningar som varit. Spännande!via Designklub

Ordning bland kryddorna


Dansk Design introducerar ett roligt och praktiskt sätt att organisera kryddorna.

Herb Stand av designer Jacob Heiberg samlar de färska kryddorna och saxen på samma ställa, för att göra det lättare att krydda maten. Så hrä säger han själv; "Jag är mycket funktionell när det gäller design. Jag tycker det ärkul när man kan tillföra en produkt något nytt och annorlunda och därmed ge designen extra kvalitet. Jag ville designa en produkt som man har lust att ha framme hemma. Samtidigt skulle det handla om flera funktioner i en och samma produkt. Att hålla ordning på kryddorna och använda dem dagligen -vilket innebar en sax".

Kul idé! Själv kan jag vara så entusiastisk i affären, när jag handlar färska kryddor, och ställer glatt fram dem och tänker att jag ska använda dem i alla möjliga spännande anrättningar. Det brukar sluta med att de förtorkade eller övervattnade hamnar i soporna... Skärpning!

Kenzo


Jag var inne hos Proforma och läste och fick syn på ett inlägg med bilder från Kenzo. Jag blev så stormförtjust, så jag var tvungen att lägga in några av bilderna här också. Så oerhört vackert! Färgstarkt och blandning av mönster utan att bli skrikigt, fullt av harmoni och känsla av värdighet. Mums!


Géraldine Gonzalez


Kika in på Géraldine Gonzalez sida för inspirerande skulpturer, en del av dem i form av lampor. Jag vet inte vad det är, men så fort jag ser snygg i design inspirerad av underhavslivet, speciellt maneter, så gillar jag det. Gissa hur många manetlampor jag har här hemma. Just det, inte en enda.


via Vicky

Stickle Book


Smart sätt att hänga upp böcker med hjälp av Stickle Book.


Ferry Staverman


Ferry Staverman är ytterligare en konstnär vars arbete fascinerar mig. Tänk om man vore så fingerfärdig att man kunde förvandla vad som ser ut som wellpapp och vitt snöre till konstverk som för tankarna till underbattensliv och fjärran planeter. De organiskt livfulla dragen lurar ögat så jag vid första anblicken känner att konstverken är asymmetriska, medan de i själva verket är fulla av symmetri. Symmetrin skapar balans mellan "galenskap" och regelverk, så att de fantasifulla artefakterna passar in i såväl bohemiska som strikta miljöer.


Jen Stark


Jen Starks konstverk av papper är oerhört fascinerande och livfulla. Som explosioner av färg vilka likt konfetti sprider färgglädje och spritter av liv. Hur bär hon sig åt? Jag utgår ifrån att hon, förutom konstnärlighet, måste vara begåvad med en stor portion tålamod och struktur.


Allt ordnar sig


Positiva affirmationer medan man sover. Lakan med budskap från FromKeetra.

Celine Wright


Det finns många favoriter vad gäller lamp-designers för mig. En av dem är Celine Wright . Jag älskar hennes olikformade lampor och hade gärna haft en av hennes skapelser i mitt eget hem. Första gången jag såg en av hennes lampor var i en lampaffär på Linnégatan i Göteborg. Min mor och jag var där och vi pekade samtidigt på en av Celine Wrights lampor och sa "En sådan vill jag ha!".


Moderna dalahästar

 

Jag upphör aldrig att förvånas över vilka snälla människor som dyker upp i livet titt som tätt. Det finns verkligen många omtänksamma och generösa människor. På min födelsedag påmindes jag om det ännu en gång. I brevlådan låg en present från Camilla, som jag lärt känna via nätet, men ännu inte träffat IRL. Hon har sytt ovanstående väska i glada färger och tyg som nytolkar vår traditionella dalahäst. Tack för den fina väskan, Camilla, jag blev jätteglad!


Om

RSS 2.0