Vinkaraff utöver det vanliga


Väldigt speciella vinkaraffer, Strange-Carafes, av Etienne Meneau. De är snarare skulpturer med en funktion och ger ett väldigt speciellt intryck, med tydlig anspelning på kroppens transportsystem; hjärta och blodkärl. Själva hjärtat är vår favorit, med dess mjuka linjer, kärleksfulla former. Ett konstverk av en konstnär med känsla för att göra en unik tolkning av något som är vi alla har. Design i limiterad upplaga med givetvis inte lika limiterad pris för Dig som vill inreda unikt.

Om ni har "konstiga frågor" om vinkarafferna så besvaras de HÄR.

via Tendency

Lampor med röd sladd


Den senaste tiden har jag fastnat för enkla lampor med röd sladd som jag sett på olika håll. Först skrev Living Like Linda om sin taklampa som hon satt en röd textilsladd på. Sedan skrev jag själv om E27 från danska Muuto. Därefter skrev Susann om en annan variant på sin inredningsblogg på SvD. Och idag hittade jag ytterligare en snygg variant hos Dansk Design. Jag vet inte vilken som är snyggast, men en sak har jag bestämt mig för, det ska in en enkel lampa med röd textilsladd i vårt hus. Huruvida det blir en av de ovanstående eller en egen variant med inköpt textilsladd från Frinab är vi dock inte helt klara över än.


Och den här från Design House, så klart! Vilken är er favorit, eller har ni ytterligare tips?

Flipp eller flopp?


En lila, vävd stol från Paola Lenti.  Mikael säger "flopp" till det lila inslaget, medan Pethra gör vågen och utbrister "flipp". Vad säger ni?

via Trendir

Orb Hanger

Riktigt fin hängare designad av Matti Klenell för  David Design. Orb hanger, heter den, passande nog. Finns i svart och vitt och är gjort i stål.

Born in Sweden


Brevlådan designad av Pascal Charmolu för Born in Sweden är inte bara praktisk med sitt stora utrymme samt väl genomtänkt design för säker förvaring av posten i alla väder, den är även grymt snygg.  Finns i skinande rött, vitt, svart eller grått, samt i två storlekar.

Vi gillar även Born in Swedens dörrknackare, samt fågelmatare. Kika in på deras hemsida, vi lär se mer av dem i framtiden.

Erich Ginders mästerliga design


Erich Ginders Ghost Antler är en sak som gärna får flytta hem till oss. Allra helst i pluralis. Den är så klart praktisk att hänga kläder på, men behagar även ett estetiskt sinne när den hänger helt naken.  Även hans Ghost Tree blir ett behagligt blickfång utan dekorationer, med en flirt mot den naturliga trend som startade för några år sedan. Där passar även lampan Wilderness in.

Vi har tidigare skrivit om Erich Ginders Mansion Chadelier, en annan storfavorit, som skulle göra sig bra i en sekelskiftsvåning med hög takhöjd.Myrkrypningar


Inspirerad av Lottas inlägg på Hemfeber lägger vi in de här tallrikarna med myror som kryper härs och tvärs. Mysigt. Eller?

När jag (Pethra) bodde i Malaysia firade vi jul där. Ett år bjöd vi hem vänner och åt svenskt smörgåsbord. Efter maten dukade vi av och ställde porslinet i köket, men väntade med att diska tills vi spelat ett högljutt parti RISK. Efter några timmar gick vi återigen ut i köket och möttes inte av vita tallrikar, utan svarta dito, som rörde sig. Så mycket myror har jag aldrig sett, varken förr eller senare. Usch och fy.

Men myrtallrikarna från Bailey doesn´t bark av designer Re Jin Lee är väl söta ändå. Läs intervju med designern här.

via Yatzer
 

Ljuslykta 3-tomato


De är måhända lite sent att handla julklappar på webben, men är man i Göteborg kan man köpa den här ljuslyktan designad av Simon Chim på plats i butiken på Avenyn. Kanske passar man även på att titta på det årliga ljusspelet mot konstmuseets vägg. I år är temat "Ett hav av jul" och är nog det bästa av de tre år vi tittat. Fantastiskt sevärt! Program hittar Du HÄR. För er som inte är i GBG; Se till att vara det nästa december, så ni får ta del av den fantastiska tradition som julfilmen på konstmuseets vägg är.

Läs vidare...

TIPS för designvänner

En av Sveriges mesta möbelbutiker för designklassiker som  Pilasterhyllan, Hans Wegners Ch24 och Lamino kommer ha mellandagsrea. Den 26 december kl. 11.00 börjar denna kvalitetsrea med hundratals nedsatta produkter på upp till 50%.

Svenssons är det, som alla designvänner vet, enbart original som gäller. En underbar godispåse för alla som gillar designklassiker såväl som nyare designprodukter vilka är aspiranter på att bli klassiska, t ex Form us with loves Cord Lamp eller någon av VIPPs tunnor.

En personlig favorit är Eero Aarnios Double Bubble, tänk om det blir 50% på den...
 
Om man vill ha koll på REAn i förskott kan vi meddela att Svenssons i Lammhult kommer lägga ut en förhandstitt på förmiddagen den 22 december. Men själva REA-starten är som sagt den 26 december.

Möblerna finns i deras stora möbelaffär i Lammhult, men om man inte känner sig hågad att ge sig iväg till Småland kan de även köpas per telefon.

Vinkaraff med egen stilEn av de allra fräckaste vinkaraffer vi sett är Matilda Sundén Ringnérs "Rainman". Det fascinerande är att designens storhet kommer till sin rätt vid själva användandet. Det är alltså inte bara en pryl som är ett snyggt ögonfång i vitrinskåpet, utan en produkt som gör användaren till en del av skönhetens varande. Görs på Skrufs glasverk och går att beställa på nätet hos Deskstore.

via Below the Clouds

Kul idé!


Vi är speciellt svaga för roliga alternativ när det gäller lampor. Ovanstående lampa tillhör den kategorin. Man vill egentligen ha bort alla fula slaggar och dosor, men om man placerar en lampa i dosan blir den en del av lampan och dess design. Något störande blir plötsligt dess motsats. Kul idé som finns att köpa i den franska nätbutiken La Corbeille. Det är dessutom en utmärkt nätbutik att besöka, med en mängd speciella saker. Klicka HÄR så kommer Du till den engelska versionen av webbshoppen. Design; 5,5 Designers

Danmark + Miami = Hanno


Ta Boyesens klassiska apa, kombinera den med  modern graffitikultur á la Miami och vad får Du? Svaret är enkelt; Hanno, en gorilla i graffitistuk. Designad av David Weeks och finns på amerikanska Areaware.Hanno finns med på GQ:s lista över "Best stuff of the year". Bara det!

Ny tapetkollektion från Decor Maison


"Nu presenterar svenska tapetföretaget Decor Maison tapetkollektionen Dimensions. Kollektionen har ett tredimensionellt formspråk som ger rummet ett nytt djup och utmanar betraktaren att se på inredning med nya ögon. Illusionen av tre dimensioner förstärks med en kreativ tapetsering. Tapetsera i sneda vinklar, horisontellt eller låt mönstren växa ut på golvet, upp i taket och upplev hur rummet får nya dimensioner. "

(pressmeddelande)


Minkimitation till bebben


Har ni sett så bedårande? Vilken liten sötnos. Pläden är också fin och finns att köpa hos PID.

Slå in paket


Foto: Better Homes and Gardens.


En av de roligaste saker i juletid är att slå in paket.

På Hus & Hems hemsida visar paket-proffset Annika Thorberg två snygga sätt att slå in paket. Klicka HÄR och HÄR för att komma till filmerna.

Fler tips hittar Du hos Better Homes and Gardens.


Snabb-pyssel


Jag fick syn på en bild på Kix blogg och inspirerades att göra ett eget pennställ. Snabbt och lätt, väldigt billigt och personligt. "Snabb-pyssel" kallar jag det. Mikael kallar det "dagis-pyssel". Hur som helst är det en liten kul grej att göra med enkla medel. En gammal konservburk, papper till scrapbooking, några rub-ons och andra dekorationer till scrapbooking och saken är biff! Kul sätt att piffa upp arbetshörnan, eller pysselhörnan med lite färg.


Björk eller bambu


De här ljusstakarna av björk tycker jag är ett dekorativt sätt att ta in naturen utan att det blir för mycket. De finns vanligtvis hos Cox & Cox, men jag ser att de är slutsålda för tillfället. Det borde dock inte vara alltför svårt att göra egna. (Tjohoo, Mikael?)

Ett alternativ är att göra som Jimmy Schönning gjorde i förra veckans avsnitt av Äntligen hemma. Han använde sig av bambu och den naturliga avgränsning som finns i bambustavarna. Smart, snyggt och enkelt!

The iPod® Gramophone


Certain design make our hearts beat faster, instantly. Love at first sight. The Ipod-speaker in an old fashioned style belongs to this category. Nostalgia and estetics from the late 19th century meets modern tech from early 21st century. Tristan Zimmerman has designed theThe iPod® Gramophone . Available at Charles & Marie.

Check out more interesting design here.Drop light


Innovativ design för den som gillar flexibilitet. De enskilda lamporna kan tas bort från den stora skärmen för att skapa en egen enhet, en stående lampa.

När lamporna hänger i takskärmen laddas de upp. De innehåller LED-belysning, vilket hindrar dem från att bli alltför heta. Skön idé för strömavbrott. När huset i övrigt blir mörkt är dessa lampor laddade och det är bara att ta ner från taket och placera ut där man finner det lämpligt.

Design av Doosan Baek. Via Yanko Design.


Too late


Ett inte helt självklart namnval för en klocka. Enkelhet med många färger är ledordet, för här finns inga finesser, inte ens väckarklocka. Too late är rakt upp och ned en klocka i en massa olika färger.

via Yanko Design

Handla miljösmarta julklappar


Vill man handla miljösmarta julklappar på nätet kan man göra det hos Wilma & Friends, Unnamei Living och Minthe.

Minhs julkalender


Ni glömmer väl inte Minhs julkalender? Varje dag är det förmånliga erbjudanden som gäller just den dagen. På bilden ovan ser ni några av mina favoriter. Lampan kan vi personligen rekommendera, för vi har en här hemma och den ger ett väldigt vackert sken.

Form och funktion


Med den här möbeln har formgivaren Jarl Fernaeus gått till final i prestigefyllda designtävlingen Prix Émile Hermès.  Det är en möbel med framtiden i sikte. Samtidigt som den är avskalat stilren i skandinavisk anda är den synnerligen funktionell. Den är nämligen en laddningsstation för produkter som Ipods och mobiler. Materialet är Corian, som vi skrev om i föregående inlägg.

"Jag gillar verkligen känslan i materialet när man tar på det, känns lite som en mjuk sten. DuPontTM Corian® är dessutom i det närmsta outslitligt", säger Jarl Fernaeus och fortsätter:


"I form och uttryck har jag försökt få till en lätthet och elegans som ofta finns i klassiska möbler från 50-talet. Jag har även tittat på rokokomöblers uttryck, form och dimensioner och sedan stramat upp det till max."

Möbeln gömmer sladdarna för olika laddare, vilka ansluts till ett eluttag under bordsskivan. Lampan kan antingen sänkas ner i en fördjupning eller placeras separat. Forne Malmstenseleven Jonas Fjellman står för det förstklassiga snickrandet av möbeln.


Exklusiv auktion i Bryssel

Det har varit  mycket skrivet om materialet Corian de senaste åren. Inte minst hos Design Spotter. Det arrangerades även en designtävling där Corian skulle vara det material som användes. (i skrivande ögonblick råder minnesförlust och vi kommer inte ihåg var tävlingen var, men det var för något år sedan)I veckan som gick pratade vi med vänner som bygger nytt hus. På fredag kommer köket. Bänkskivan är i Corian och det är just i detta sammanhang man hör talas om materialet mest. Det är ett användbart material, mycket beroende på att det genom värmebehandling kan formas i princip hur som helst utan att det blir några skarvar, så det finns definitvit fler saker än bänkskivor att använda det till.

Cirka 80-90 produkter som alla är gjorda i Corian och som designats av exempelvis Ron Arad och Zaha Hadid kommer att auktioneras ut den 18 december i Bryssel. Alla objekt är antingen unika eller har gjorts i väldigt få ex. Har Du vägarna förbi Bryssel, eller är allmänt intresserad kan Du läsa mer på PBA-auctions.Dukningstips


Gemma Comas heter en fotograf vars arbete jag uppskattar väldigt mycket. På bilden ovan inspireras jag av den kala kvisten med namn, till bordsplaceringen. En idé jag kan tänka mig att använda i juletid.

Kala grenar är över huvud taget väldigt vackra. Se bilden nedan, visst lyfter grenen hela rummet? Underbart. Ett överdådigt dekorerat våningsfat är inte bara vackert, utan skapar även en inbjudande stämning. Färgerna gör sig väldigt bra i den i övrigt grå miljön. Grått är en utmärkt färg för att lyfta fram andra färger.

Thanks, Gemma!


Foto: Gemma Comas

mickes julkula


Har man inte plats för en julgran inne, eller helt enkelt vill ha en extra dekoration är Mickes julkula ett bra tips. Nedan följer bilder som visar hur man kan göra.


Instruktioner hittar Du HÄR

God Jul med julgren


Måste kika in här och hälsa alla en god jul. Det börjar kittla i bloggskrivarnerven igen, efter att ha vilat ordentligt ett tag. Så, jag lägger in en julhälsning till de som kan tänkas komma in här. :)

God Jul önskar Pethra, Mikael och Venus, med en bild på vår julgren som Mikael plockat in och satt upp. Sedan fick jag det roliga med att hänga upp kulorna. Njut av glöggen, julsångerna och julefriden.

Julgrenen

 

Det som är härligt med traditioner är det välbekanta och den trygghet det för med sig. I en snabbt föränderlig värld är cykliskt återkommande högtider ett välkommet inslag, tycker jag. Likaså att man skapar sina egna traditioner i traditionen. När jag växte upp firade vi alltid jul hos mina morföräldrar och det var lika magiskt varje år, när jag ställde mig och tittade på julkrubban och änglarna ovanpå öppna spisen, samma arrangemang år efter år. Julstjärnan i trä hängde i fönstret varje jul en hel barndom och längre därtill. Änglaspelet klirrade medan stearinljusen brann ner. Det var inte förnyelse som var det magiska, det var det välbekanta.

Den julkrubban har jag fått ärva och den står framme varje jul. Själv har jag skapat en tradition med en julgren hängandes från taket. Förra året lät jag den hänga kvar, fast utan julgranskulorna, och det blev ett dekorativt inslag i sig, som sedan kunde användas till påsk då påskpyntet hamnade där i stället. Himla smart om jag får säga det själv.


Holländsk nätbutik för design


Vi har många bra webbshopar i Sverige, det poppar hela tiden upp allt fler. Idag tipsar vi om en holländsk dito, som har annorlunda saker som man blir smått kär i med en gång. Nätbutiken heter Wanneke och har bland annat den fulsöta keramiska grisen som Jaime Hayón designat.

Petrified in Pink gör det igen!


Petrified in Pink gör nya fina motiv och så har hon en kalender med bra erbjudanden. Skynda fynda gladaste designen som sett dagens ljus i Sverige i år!

På barnens väggar


Än är det tid för er som vill beställa ert barns namn i en ordlek som ovan. Fin och personlig detalj som lyfter rummet. Innan 7/12 ska Din order vara inne till Vimsa Dekor för leverans innan jul. Själv är jag förtjust i de gulliga monstren. Snälla små filurer att fundera över för de små innan de somnar på kvällen. Eller kvittriga fåglar att ge namn till och berätta sagor utifrån.

Vore jag ett barn skulle det vara en jätterolig julklapp att få något sådant här att sätta upp på väggen.

Spitis webbshop

Jag tror det är fler än jag som bläddrat i inredningstidningar och retfullt sett att inköpsstället varit Spiti i Stockholm. Inte kul när man bor i Göteborgstrakten. MEN, nu finns det chans för oss utomjordingar som inte bor i huvudstaden att köpa mustiga inredningsdetaljer från Spiti via webben.Vill ni läsa om Annika Fast, som äger butiken, kan ni göra det på Sköna Hems hemsida, där man även får se bilder från hennes eget hem.  

Den röda lampan gör sig bra tillsammans med sidenlamporna från MINH, som Purple skriver om här.

Våffeljärnens Rolls Royce


Säger man Kitchen Aid kommer de flesta av oss att tänka på en Artisan hushållsassistent, skulle jag tro. Men de har fler saker, så klart. En av dem är våffeljärnet i samma sköna retrostuk som övriga produkter, samt med samma höga krav på funktionen. Mycket snygg. En Rolls Royce för våffelälskaren.

Snygg design utan att kosta skjortan


Vår personliga favorit i Erika Tubbins nya nätbutik är ovanstående ljus med plats för tändsticka. Små saker som man blir glad av, fiffiga, snygga och funktionella, samt överkomliga i pris. Design Kristina Stark. Kanon! Ett julklappstips som hamnar direkt i vår virtuella julsäck!

Solitaire


Liksom designern Johan Bergström hade min mormor och morfar ett solitärspel när jag var barn. Jag lyckades aldrig spela det till perfektion, men när jag sedan köpte ett eget spel som vuxen lyckades jag få kvar enbart en kula till slut. Jag memorerade min lösning och briljerade sedan varje gång ett solitärspel fanns att finna i vänners hem. Tills för några år sedan, då jag efter mångårig paus inte kom ihåg hur jag gjorde.

Kanske dags att börja öva igen? Den här gången med hasselnötter istf glaskulor. Vackert sällskapsspel med nostalgi/nötskål. Om man blir arg när man inte hittar lösningen kan man alltid avreagera sig med att knäcka ett par nötter! Av Transformer för Sagaform.

Om

RSS 2.0