Buddha till kaffet

image4282

Just när jag känner att det gått inflation i Buddha-skulpturer så till den milda grad att jag närapå blundar när jag ser dem, dyker dessa alster upp och charmar mig. Klart jag vill ha en kopp innehållande en liten Buddha.
 
De två formgivare som designat dem heter Caio de Medeiros Filho och Daniela Scorza. Tillsammans bildar de Estudio Manus och Du kan se fler av deras skapelser HÄR.

image4283
image4284

Bädda med plywood

image4275image4276

Lakan med plywoodmönster finns på danska nätbutiken Urbis home & design. Riktigt kul, tycker jag.fast jag inte skulle välja det själv. Jag gillar inte saker som ska framstå som något annat än det är,  i syftet att "luras", men så är inte fallet här. Det är så uppenbart att lakan inte kan vara gjorda av plywood ´så det blir lite tufft istället.

Nödlösning

image4270

Den här sparbössan tilltalar mig, visst kan man relatera!? En sådan skulle jag vilja hänga på väggen i hallen. Becky Miller heter designern och sparbössan ingår i en installation som heter "Talking Products. " Där ingår även medicinburken "500 mg chocolate".   Det kan jag helt klart relatera till.

För kaffeälskaren, eller kanske varm choklad.

image4271

Några bilder säger mer än 1000 ord. Design av Sunman Kwon

Ekologiskt från ICA

image4267

Jag fick ett mejjl från ICA förra veckan, där de informerade om deras stora produktsatsning i år; ett sortiment med ekolgiska varor, en del även rättvisemärkta. De frågade om jag ville titta närmare på formen och känna smakerna. I så fall skulle de skicka över några produkter. Klart jag ville! Jag har förstått att det hos en del bloggar är vanligt att få produkter tillsända sig, men så är inte fallet för mig. Jag blev själaglad, speciellt eftersom det gäller ekologiska produkter, samt en del produkter som är märkta med "Fair Trade".

image4533image4532


Två dagar efter jag glatt tackat ja fick jag ett paket levererat direkt till dörren. Vi har nu testat några av grejerna. Designmässigt känns det fräscht och stilrent, jag möts gärna av deras produkter när jag öppnar skafferiet.

Chokladdrycken fick 10 poäng av 10 av barnen, för "den smakade som vanlig O´boy". Sesamkakorna gav de tveksamt godkänt, men min sambo och jag gav dem högsta poäng, för de var luftigare och inte så sötsliskiga som de där sesamkakorna man köper i hälsokostaffären. De hade strykande åtgång och när jag skulle smyga till mig en i går kväll hade sambon redan tömt påsen...

Pulverkaffet smakade gott, smakmässigt kan jag lika gärna köpa det som det jag brukar köpa. En smörgås med västerbottenost toppad med ekologisk blåbärssylt var också gott, högsta betyg även på blåbärssylten.

Kokosen får vi testa nästa gång vi gör chokladbollar och olivoljan ska vi woka med ikväll. Jo, och så var det en balsamvinäger också, den vår vi testa till middagen.


Ekologiskt känns bra, inte bara för miljön, utan för ens egen hälsa. Jag har som ambition att handla mer ekologiskt och med det här nya sortimentet känns det lättare. 

Ilva och blårutigt porslin på vit bakgrund

image4256

Jag gillar den här prisvärda servisen från Ilva. Jag får sommarassociationer av den. Ljumma vindar, frukost på altanen, barfota på bohusklippor soltorkade vita lakan.

Skålar som den på bilden ovan gillar jag. Det är så gott att äta frukostgröten ur dem. Eller keso med banan. Möjligtvis vaniljglass med chokladsås. Jag har några som jag köpt på Indiska och de används flitigt. Visst är det så att visst porslin gör att det blir godare att äta?!

image4258image4257

Erik Höglund på Falkenbergs museum

I sommar ska jag gå på museum och konstutställningar. En av de utställningar jag vill besöka är den som kommer vara på Falkenbergs museum, om Erik Höglund.  (1932-1998). "Han var den store förnyaren av det svenska glaset. Under sina tjugo år på Boda Glasbruk blev hans formsäkra och färgstarka glas var mans egendom. "


image4230
Fotokälla: Falkenbergs museum

Utställningen på Falkenbergs museum om Erik Höglund har fått namnet Skaparkraft, eftersom det ordet så väl karakteriserar hans konstnärskap. Han var en av Sveriges främsta formgivare och konstnärer. Upplev det fantastiska urvalet av Erik Höglunds skisser och föremål inom glas, metall, trä och måleri på Falkenbergs museum.

image4236
Fotokälla: Falkenbergs museum

 
Erik Höglund blev något av hela svenska folkets glasdesigner under 1950- och 60-talen.  Höglunds popularitet bottnade i att hans design var både vacker och praktisk. Speciellt ungdomar, som höll på att sätta bo, tog till sig Höglunds nya djärva glasdesign. Den skiljde sig också fullständigt från föräldrarnas ideal, vilket var ett plus för många unga. Under 1990-talet utvecklades Höglunds glaskonst ytterligare i nya spännande kombinationer av kraftiga färger.


(kursiv text från Falkenbergs museum hemsida)


image4231
image4232image4233
Fotokälla: Höglundsutställningen


Underbart med en utställning tillägnad Höglunds produktion. På Erik Höglundsutställningen  finns mer att läsa om Erik Höglund, samt en shop för den som känner sig hågad.

För fler bilder ur Erik Höglunds produktion, se Google-sökningen jag gjorde.

Ett litet badkar...

image4218

Vad sägs om ett litet högblankt badkar med avtagbart handfat för Ditt lilla badrum? Själv blev jag urförtjust i det vid första ögonkastet. Från Coco Reynolds.

image4217
via Yanko Design

Rosa, rosa, rosa.

image4215

Jag har en något ambivalent inställning till rosa bokhyllor. Å ena sidan tycker jag de blir "too much", å andra sidan älskar jag dem! Kanske beror det på min barndom. Min mor, som är en kreativ kvinna, läste att det är bra för barns kreativitet att omges av färger. Då jag föddes 1964 fanns det inte mycket att välja på i möbelväg om man ville ha färgglada möbler till sina barn. Min mamma lät sig dock inte stoppas av detta, utan snickrade helt sonika ihop egna möbler till mig och mina syskon och målade dem i olika färger. Jag fick en rosa bokhylla. Det hade ingen annan.

Som jag älskade min rosa bokhylla. Undrar vart den tog vägen?

Bokhyllan i detta inlägg kommer från Smånsk Design Studio ett Stockholmbaserat företag som "brings you happiness, good health and beautiful furniture and interiors."

Lite "Kalle & Hobby möter Barbie" över den.

image4216
via Yanko Design

Att sitta i en åtta

image4213

Jag fascineras av siffran åtta. Läcker form, en symbol för evighet, myran som går på möbiusbandet och kanske allra mest för att formen är så vacker. Emmanuel Laffon de Maziere heter designern bakom denna kreation, en åtta att sitta i. Inbjudande, runda former, tvåsamhet med möjlighet till ensamhet. Vackert.


image4214
image4212
via Yanko

Kopp och glas som ingått äktenskap

image4207
Lustig kombination av gamla kaffekoppar och vinglas hittar Du hos Made in Design.  De är gjorda av udda begagnade kaffekoppar (bra miljötänk) så varje glas-kopp blir olikt det andra.

Frida Wanselius

image4205

Idag har jag varit sängliggande, så för att roa mig har jag bland annat tittat på gamla Roomservice avsnitt som jag missat. Min uppkoppling är inte den snabbaste och ibland har datorn fått stå och ladda ett par minuter, då jag läst eller slumrat till. När filmen sedan sätts igång igen har jag hoppat högt (jag är lättskrämd) och när jag gjort det har hundarna också gjort det.

Inget att bli rädd över dock, det har bara varit Mattias eller Johnnie som tjoat. Eller kanske Jon.

Jag måste bara skriva att jag är så imponerad av Frida Wanselius som inredare. (dessutom verkar hon vara en synnerligen sympatisk person) Hennes inredningar är harmoniska; färg och form matchar utan att det blir tråkigt eller förutsägbart. Hon vågar ta kliv ut i det "okända", men ror i land det och integrerar det hela till en smidig helhet full av harmoni.

Hon är så begåvad att man närapå får kramp i beundrarmusklerna.

Vacker trappa som utmaning för balanssinnet.

image4194
image4195

Vilken elegant och vacker trappa. Skapad av Gabellini Associates. Via Gaile Guevara, en mycket inspirerande blogg!

Öst möter Väst.

image4202
image4203

Vilken totalt underbar tolkning av "Öst möter Väst.". Rikligt dekorerad matta med intrikata mönster möter avskalade linjer och enkelhet som utstrålar självförtroende. Av Tonio De Roover.

image4204


via Pan Dan

Klädd för spontana picknickar.

image4201
image4200

Är världen redo för The Buttercup Dress från 2002 nu? Vilken rolig design, det tilltalar mitt humoristiska sinne. Jag skulle till och med kunna tänka mig att gå klädd i en sådan en vacker sommardag, bara för att få slå mina vänner med häpnad när jag snabbt och lätt fixar stilen på utflykten.

via Pan Dan

Charlottes & Annas fina reportage


image4178

Ni har väl inte missat två av mina bloggarfavoriters; Charlotte Hemmariket och AnnaFoto:Anna Evenius, inspirerande reportage på Aftonbladets hemsida? Klicka HÄR så kommer ni dit.

Grattis Charlotte och Anna, kul att få se er även på andra ställen än era finfina bloggar!

image4179

Tips för design-intresserade

image4177

Jag fick ett pressmeddelande som jag vill dela med mig av, då det är goda nyheter! Här kommer det;

----------------------------------------------------------------------


Designmarknaden SIGNERAT startar blogg om svensk form och design

Inom en snar framtid slår designmarknaden SIGNERAT upp sina virtuella portar för svenska formgivare, hantverkare och personer som är intresserade av unik design. I ett första steg startar nu SIGNERAT en blogg - både som inspiration för kreatörer och för allmänt intresserade.


Det finns många i Sverige som vill börja tillverka och sälja egendesignade produkter men som upplever att det är svårt att nå ut till marknaden. Dessutom finns det många som tillbringar fritiden med att skapa både professionella och trendiga produkter, allt från snickrat och stickat till fotograferat och målat. Det är något som Anna Tiles och Maria Richardsson, båda grafiska formgivare, har tagit fasta på. Tillsammans har de skapat den internetbaserade designmarknaden SIGNERAT som lanseras i vår. Här får Sveriges formgivare och hantverkare möjlighet att sälja både i små och stora kvantiteter, och på egna villkor.


- Jag saknade själv ett enkelt sätt att sälja mina saker på, gärna via internet. Nu känns det roligt att kunna hjälpa andra som har samma behov, säger Anna Tiles, formgivaransvarig på SIGNERAT.

Designmarknaden SIGNERAT öppnar de virtuella portarna i maj. Redan nu startar Maria Richardsson och Anna Tiles bloggen www.signerat.se/blogg som ett komplement till webbplatsen. Här kommer de att göra trendspaningar, skildra nya och klassiska designers, berätta om spännande marknader och mässor landet runt, men också, så småningom, att lyfta fram de egna formgivarna på SIGNERAT:s webbplats.

- Det är roligt att starta bloggen, men det vi verkligen ser fram emot är lanseringen av SIGNERAT:s designmarknad. Responsen är överväldigande redan innan vi har öppnat, säger Maria Richardsson, marknadsansvarig på SIGNERAT.


Eftersom både Anna Tiles och Maria Richardsson är formgivare så är de medvetna om vad man som kreatör önskar av en virtuell designmarknad. Bland annat kommer SIGNERAT att marknadsföra webbplatsen landet runt för att nå ut till en så bred publik som möjligt. Alla formgivare erbjuds också säljstöd. Kunderna i sin tur erbjuds unika produkter som inte går att köpa på andra ställen. Dessutom ska det kännas tryggt som köpare och därför går alla betaltransaktioner genom webbplatsen.

-----------------------------------------------------------------

Lycka till, säger jag. Det ska bli kul att besöka er blogg!

Torkbollar; för miljön och ekonomin!

image4176

De här bollarna har jag sett i flera tidningar i det sista och  nu ska jag göra slag i saken och köpa ett par själv. De finns i 2-pack för 98:- på Smarta Saker. Så här står det på deras hemsida;

  • Reducerar torkningstiden med upp till 25%
  • Separerar, minskar rynkor och fluffar
  • Mjukgör utan kemikalier - inget gift och inte allergiframkallade
  • Sparar el och miljö!


Lägg dom här smarta torkbollarna i torktumlaren och låt dem arbeta i maskinen. De eliminerar veck och skrynklor så att kläderna ser så gott som nystrukna ut.
Torkbollarna är framtagna för att förbättra torktumlarens effektivitet. De förhöjer luftcirkulationen och håller kläderna separerade. Nu blir dina kläder mycket mjukare och torrare på ungefär hälften av tiden! Det sparar både el och miljö. Torkbollarna gör dessutom kläderna blir fantastiskt snygga och sköna. 
Bollarna "pucklar" på kläderna i torktumlaren och mjukar upp fibrerna. När programmet är klart har du kläder som är mjuka och släta. Du slipper plocka fram strykjärnet!

Och jag säger "YES!", sådana vill jag ha!


Sy fåglar och sätt i taket

Jag tipsade ju om tygerna från Spool för ett tag sedan. Jag nöjde mig dock inte med det, utan beställde själv. Tyvärr blev det lite dyrare än jag tänkt, eftersom det blev tullavgift. "Fabriksmaterial" stod det att jag fick betala tull för. En inte helt lyckad översättning av "Fabric bundles", haha!

Av dessa tyger sydde jag (!) fåglar. Mönstret kommer också från Spool. Till stoppning använde jag ett gammalt gosedjur som låg i "bortskänkes-högen" i källaren. Perfekt återanvändning. Fåglarna var lätta att göra och symaskinen började inte brinna en enda gång.

Ovan kan ni skåda underverken, sittandes på en gren av trollhassel på övervåningen. Fotot är taget av Anna Evenius när hon och Charlotte var här och hälsade på för ett par veckor sedan. Underbara människor!

Cities by Granada Design

image4170image4171

Istället för en stadsbild eller bild av en skyline kan man skapa en internationell känsla genom Granada Designs tolkningar av olika städers namn. Enkelt och effektfullt!

Boca Do Lobo Design

image4166


Jag fick ett mejl från Boca Do Lobo Design, som bland annat gör de här fräcka borden. Tyvärr kan jag inte komma in på deras hemsida, kanske är det enbart ett tillfälligt fel. Adressen är hur som helst, www.bocadolobo.com

Tills man kan komma in på hemsidan få vi hålla till godo med bilden på borden!

Munka Sweden

image4163

Våren har kommit till Munka Sweden


Tenn är ett material som har använts av människan i alla tider och som står sig än idag. Det är också Helen von Arnolds, ägare av Munka Sweden, favoritmaterial att arbeta med. Nu visar hon sina tennfavoriter i vårtappning.


image4164

Helens och Munka Swedens sortiment består till stor del av tenn och i höstas utökade de sitt tennsortiment med en mängd nyheter. Den direkta favoriten och storsäljaren blev den lilla runda Babette; en liten uppnosig skål för godis eller annat smått. Nu visar Helen von Arnold stolt upp Babette och de andra nyheterna i ny härlig vårtappning.


- Tenn förknippas kanske ofta med ljusstakarna man plockar
fram en murrig höstdag, men jag vill visa på att tenn är så mycket mer än så. En vacker tennvas med en färgsprakande sommarbukett till exempel är ju helt fantstiskt vackert och känns inte det minsta tungt och murrigt, säger Helen.


image4165

Människan har brukat tenn i alla tider. Genom gravfynd i Egypten vet man att tennet har varit i allmänt bruk redan 4000-3000 år före Kristus. Och tennet står sig än idag. Kanske för att det är ett så tidlöst och tacksamt material som bara blir vackrare och vackrare med åren.


- Det kommer väl knappast som någon överraskning att tenn är mitt absoluta favoritmaterial att arbeta med. Jag blir därför extra glad nu när tenn har kommit på modet igen även bland de yngre generationerna och inte bara är förknippat med samlingen av tennstop hemma hos mormor, fortsätter Helen von Arnold.


För köpställen, gå in på http://munkasweden.se


Sötaste sittkuddarna

image4141

De allra sötaste sittkuddarna tycker jag RollAbout har. Om jag får barnbarn någon gång ska de få en sådan av mig. :-)

image4143image4142

Napptermometer

image4139

Hur smart var inte detta? En napptermometer! Finns för 98:- på Clas Ohlson.

Stort grattis till Norrgavel - Årets medvetna butik

image4137

"Den 12 mars korades inredningsbutiken Norrgavel till "Årets medvetna butik" i tävlingen Retail Awards. Utmärkelsen är handelns viktigaste pris och går till dem som under året har utmärkt sig inom ett område och därigenom lyckats skapa framgång. Norrgavel har sedan starten 1993 drivits av en konsekvent strävan att arbeta utifrån en värdegrund som har ett humanistiskt, ekologiskt och ett existentiellt perspektiv.

image4135

Retail Awards är ett samarbete mellan Svensk Handel och tidningen Dagens Handel för att lyfta fram detaljhandeln, en av de växande branscherna i Sverige. Norrgavel tog hem priset i kategorin Årets medvetna butik med följande motivering.


"Att tillfredsställa både det funktionella och det estetiska med ett ansvarsåtagande för miljö och framtiden är Norrgavels filosofi och företagets värdegrund. Denna värdegrund genomsyrar såväl val av material och tillverkningssätt som långsiktig hållbarhet".

  

Norrgavel producerar och säljer ett komplett sortiment av kvalitetsmöbler och inredningsdetaljer. Företagets grundare Nirvan Richter har en vision att ekologi och det som verkligen har betydelse i livet även ska genomsyra arbetslivet.


- Vi ser priset som en bekräftelse på att det är viktigt att konsekvent arbeta med det som man tror på. Vi hoppas att utmärkelsen också kan inspirera andra inom detaljhandeln att tänka i samma banor, säger Nirvan Richter, vd och grundare av Norrgavel.


För Norrgavel betyder utmärkelsen mycket då de sedan starten 1993 har strävat efter en värdegrund som har ett humanistiskt, ett ekologiskt och ett existentiellt perspektiv.


image4136

- Det handlar framför allt om den ekologiska dimensionen, att driva verksamheten i samklang med kretslopp och natur. Det genomsyrar allt vi gör. Vi uppmuntrar konsumenterna att konsumera mindre och hellre köpa produkter med högre kvalitet som håller längre. Kunderna gör en del av jobbet genom att välja träslag, ytbehandling, färg och textilier. Det ser vi som ett sätt att göra kunden medveten om miljöpåverkan och kvalitet, säger Nirvan Richter.


Norrgavel var först i Sverige med att få Svanens miljömärkning för hemmöbler och från februari 2008 är hela möbelsortimentet Svanenmärkt. Mer om Norrgavels vision och varierade sortiment finner du på www.norrgavel.se.


image4138

Texten är från ett pressmeddelande.

Pimp your Expedit

image4134


För ett par veckor sedan blev jag förvånad över att oväntat paket som skulle hämtas ut på posten. Det visade sig vara en utbytbar skiva till IKEAS hylla Expedit, i aluminiumfärg. Nu har jag ju ingen expedit, men skivan var så snygg så den ska jag nog kunna hitta användning för ändå!

Företaget bakom denna produkt heter Parts of Sweden.  Deras affärsidé går helt enkelt ut på att skapa tillbehör som passar till IKEA-möbler, ungefär som BEMZ, som gör detsamma fast med tygklädslar till IKEAS soffor.

Idén är smart, tycker jag. Så många människor vill byta ut möbler för att förändra hemmet. Med den här principen slipper man köpa helt nya möbler, man byter bara ut delar.

Så, vill Du pimpa upp Din Ivar eller expedit, surfa in på Parts of Sweden och se om Du hittar något som faller Dig i smaken.

Ur pressmeddelandet:

Parts of Sweden kompletterar Ikeas eget utbud med en ny serie möbeltillbehör och produkter i material som ibland är lite mer exklusiva. Allt för att Ikea-kunden ska kunna "pimpa" sina möbler och få en mer personlig finish på dem.

- Våra kunder ska kunna förlänga livslängden och vissa fall funktionen på sina Ikea-möbler med våra lösningar, säger Patrik Almö, som är Parts of Swedens VD och ägare.

En vanlig Billy-bokhylla kan, exempelvis, med olika smarta insatser ändra funktion till en cd- och dvd hylla, eller en skohylla för hallen. Och med nya snygga dörrar och insatser kan Expedit-hyllan förvandlas till en personlig möbel.

Alla produkter är framtagna i samarbete med välrenommerade svenska snickerier och möbeltillverkare.
- Svensk kvalitet är ett starkt försäljningsargument - inte minst i Tyskland, säger Patrik Almö.

Förutom en handelsplats ska Parts of Sweden också vara en webbgemenskap. Ikea-kunder ska kunna tipsa varandra om de förändringar och anpassningar i heminredningen som man gjort med Parts of Swedens produkter eller när man "pimpar" själva.

- Vi vill ha en levande dialog med våra kunder, som vi vill ska delta i vår produktutveckling. Det finns massor av begåvade Ikea-entusiaster som kan bidra med nya idéer. Vi kommer att belöna bra förslag, säger Patrik Almö.

Bakom Parts of Sweden står ett litet företag i Malmö, bemannat av Ikea-entusiaster anförda av Patrik Almö . Han har under de senaste tolv åren arbetat som konsult med elektronisk handel, distanshandel och logistik, bland annat inom möbelbranschen.
- Den här idén växte fram när jag skulle handla en säng till min dotter. Det fanns bara två ben att välja mellan. Jag tänkte att det måste finnas ett större urval för världens kanske mest sålda säng.

Kärlek vid första ögonkastet...

image4120image4121

...blev det när jag besökte Gulin Interiörs hemsida. Snygga, funktionella möbler, som trots stilren enkelhet har det där extra som gör att en möbel lämnar det mediokras parad för att i ensamt majestät skapa en alldeles egen dito. Mums!

 
image4123
image4124image4125
image4122

Ordet hängstol...

image4119

...har plötsligt fått en ny innebörd. Mmmmmums! Hanging Chairs är designade av Nick Rawcliffe och det går att  läsa mer och dem HÄR och på Raw Studios hemsida.


image4118

Krydda med musik

image4117image4116

Vad sägs om ett par "Salt & peppar-maracas"? Läs HÄR

Jag drömmer om ...

image4115image4114

...sol, varma vindar och att ligga i en möbel som på bilden ovan med en bra bok, något kallt att dricka och en fridfull omgivning. Möbeln kommer från Mazuvo. Via Trendir.

Smart

image4113

Efter en regnig dag tittar solen äntligen fram och Du vill sätta Dig på en parksoffa och njuta av utsikten. Men, soffan är fortfarande blöt efter regnet, "Aaggh". så irriterande. Förtvivla icke, för nu finns det en lösning även på detta, "The Rolling Bench", som har en roterande mittendel. Är det blött på ena sidan är det bara att med hjälp av handtaget rulla fram den torra sidan, sätta Dig ner och njuta. Kan vardagsdesign bli smartare? Designer: Sungwoo Park, Yoonha Paick, Jongdeuk Son, Banseok Yoon, Eunbi Cho & Minjung Sim.

via Yanko Design

En slags stumpastake, fast för tvålar

image4111

Visst är den sista biten av tvålen enerverande liten? Nu finns en smart lösning på detta, som tillåter oss att använda även den sista tvålbiten. "Don´t drop the soap" av Wooteik Lim, Yeonha Jo, Sungwoo Park & Yoonha Paick. Smart och bra miljötänk.

image4112

Annorlunda möbler uppåt väggarna...

image4110

Ett synnerligen ovanligt koncept för små avställningsbord. Holländska  Buro JET  står för designen.

Om

RSS 2.0