Läckra former i betong


Oerhört vacker och gracil tycker jag bänken från Urbis Design är. Bänken heter Shell och är inspirerad av formen på ett snäckskal. Designer är Richard Mackness. Jag har sett mycket snyggt i betong, men den här bänken tar nog priset. Oerhört vacker. Liksom en mängd olika krukor i samma material.


Mikaels val


Philippe Starcks O-ring watch med orange ring. Från Fossil. Grymt snygg, men dessvärre är det också grymt svårt att se vad klockan är när man har bråttom. Men Pethra är nöjd, för hon tycker jag klär i denna klocka.

Transformer, förvaring som fövandlasHa, vilka kluriga möbler det finns! Här är en byrå med en massa lådor som man kan välja att ställa lite hur man vill. Transformer heter den och är designad av Martin Sämmer. Eftersom det finns så många variationer av hur man kan ställa lådorna blir man som ägare av möbeln delaktig i skapandet av dess rumsliga uttryck.Därför kallar formgivaren den som köper möbeln för "Prosumer" med följande logik;

"The design of this object allows to participate in the evolution of its shape. By using the TRANSFORMER-SHELF you will constantly rearrange the different units towards each other, creating myriad different shapes. This will have an influence on your impression of the object, the cognition of the surrounding room and the way you identify yourself with the Object. Everybody can put his own ideas into the Object. In the end, the design becomes a process that will be partly submitted to the CONSUMER, who will also partly become a shape-PRODUCER, and therefore a ‘Design-PROSUMER'.


via Hemfeber

Söndagsstek som när man var liten...

När jag var liten hade vi en ljusgul, (samma gula färg som kunde finnas på skåpsluckorna i köket på den tiden) avlång gryta som mamma lagade söndagssteken i. Jag minns  den ljuvliga doften som spred sig i hemmet när hon lyfte på locket. Hur hungrig man var och hur gott det var att få sitta till bords.

Jag har i många år funderat på att skaffa en liknande gryta, istället för att tillaga söndagssteken i ugnen. Kanske är det så att Genses gryta i gjutjärn blir min nya kärlek? Den är visserligen varken gul eller avlång, men den är vacker och väldigt hållbar. Som gjord för långkok. Känn på ordet, långkok. Som en hyllning till matlagandet á la Wikström i "Långsamhetens lov". 

Levande ljus och säkerhet


Hösten är här och vintern kommer fortare än man tror. Fram kommer stearinljus och lyktor och levande ljus i allsköns former, för att värma såväl kropp som själv. Vad är då smartare än att designa snygga produkter som kommer väl till pass om olyckan skulle vara framme? Produkter som kan stå framme och inte hamnar längst in i klädkammaren.


FireInvent
 har snygga och genomtänkta brandsäkerhetsprodukter som tål att stå framme. I kollektionen finns en brandfilt i fodral med grafiskt mönster av 10-gruppen. Min personliga favorit är brandsläckaren som finns i vitt, svart eller krom. Eller brandvarnarna som man snäpper fast i en lampkabel.

Halloween-tips!


Värsta ruskiga tipsen för Halloween hittar Du hos Better Homes & Garden. Där finns såväl recept på tilltugg som orm-ögon, fladdermusvingar, gravstensbrownies som superläskiga spindelkakor.

Man kan också inspireras av Leila, som lagar läckerheter inför Halloween. På TV4 den 2/11 kl. 18.30

Eller så kan man göra som jag, bara dekorera vackert med prydnadspumpor och njuta av höstens kontemplativa stämning. Hur som helst; Booo!


Tema home presenterar Panorama


Designer  Inês Martinho has formgivit Panorama, som är resultatet av ett projekt med fokus på en ny typ av väggförvaring. Tanken var att hyllan ska fungera väl som mediaförvaring, samtidigt som den är en dekorativ detalj. En annan tanke var att formatet skulle vara sådant att det fungerar som enskild enhet, samtidigt som man lätt kan lägga till fler hyllor såväl sidledes som uppåt. Se mer på Tema Homes hemsida, eller läs på deras blogg.


New York-inspirerat trappräcke


Lundbergs utökar nu sitt sortiment med ett trappräcke som är inspirerat av etagevåningar á la New York. Det har ställbara fästen som möjliggör montering i alla slags trappor oavsett vinkel. Finns i obehandlad ek eller vitlackad MDF.

Ny webbshop


Det har dykt upp en ny webbshop. Minthe, mind the earth, heter den och riktar in sig på produkter som är tillverkade med ekotänk.  Deras idé är att sätta god design i fokus, men samtidigt värna om miljön och hjälpa oss konsumenter att lättare fatta miljövänliga beslut. Vi välkomnar denna typ av initiativ, så lycka till!

  

Lite nytt för väggarna


Nu har det kommit in flera nyheter hos Vimsa Dekor. Dels det fina &-tecknet där man kan tillföra olika namn, en snygg detalj. Och så två kanonfina vinylfigurer formgivna av Petra Setterberg, Wroom och Kvitter. Fler nyheter hittar Du här.

Jubileum


Nu firar Carl Hansen & son stort 100-års jubileum. Det firar de bland annat med en begränsad upplaga av Hans Wegners vackra "Wingchair" som designades 1960. Endast 100 exemplar kommer tillverkas. Stolen, inklusive fotpall, görs i exklusiv brunt genomfärgat anilin läder och under varje stol sitter ett silveremblem med numret på upplagan, med anledning av detta jubileum. Mmm, vilken skönhet, något att drömma om! Den finns hos Dansk Design.Vill man istället fynda snygg design till låga priser kan jag rekommendera ett besök på Dansk Designs REA-avdelning. Där finns utgående varor, varav en del är väldigt rabatterade, t ex Eva Solos tebryggare.

Vägg med tavlor

Foto: Holly Becker

När jag besökte bloggen Decor8 för ett par veckor sedan blev jag alldeles förälskad i den här bilden. De sex tavlorna harmonierar i stil, färg och form, men är ändå tillräckligt olika för att skapa dynamik. Jag mejlade Holly och frågade om bilden och fick till svar att den är tagen från hennes kök, där hon sitter och dricker sitt morgonkaffe och låter inspirationen flöda. Tavlorna är målade av en för mig ny konstnär, som nu tillhör favoriterna. Det påminner väldigt mycket om mitt eget sätt att måla... ;-) Konstnären heter Lisa Occhipinti, kika in hos henne och njut av färgerna! Förutom Hollys blog Decor8 kan man på inspiration få hennes sida på Flickr. Mums, eyecandy!

Tavelväggen ovan är i övrigt en underbar inspiration för hur man kan skapa en vacker vägg, lugn harmonisk och dynamisk, allt på en gång!

Klocka i ny tappning


Härlig innovativ design av klocka med glaskupol, ny design med gammaldags inspiration. Mantel Dome heter klockan och är designad av Cédric Ragot för  Innermost.  Finns i svart och vitt, men det planeras fler färger. Kanske en orange?

Oasis of light

Det finns dagar då jag önskar att jag bodde i Stockholm. Idag är en sådan. Jag hade nämligen gärna besökt ljuseventet Oasis of light i Kungsträdgården. Det pågår under 22-26 oktober med Philips som arrangör. De står bakom en mängd spännande projekt med ljus och belysning i centrum. Under Oasis of light kommer de visa färgsättning av väggar med hjälp av ljus samt visa hur ljussättning kan påverka såväl kroppslig som själslig hälsa. Stefan Nilsson, trendanalytiker, skriver på Trendbloggen om "Philips nya monsterlampa som kan ställas in och ändra färg på ljuset."  Det låter oerhört spännande.

Själv är jag även nyfiken på väckningslampan som simulerar en soluppgång, en sådan skulle jag vilja testa.Kenzo, mästare på färg och form


Om inte prislappen spelade någon roll skulle jag införskaffa ett flertal saker från Kenzo. Jag kan inte se mig mätt på Kenzos design, förmågan att blanda färg och form till en underbart harmonisk enhet. The House of Kenzo och Designers Guild är enligt mig de två mästarna på detta.  Att japansk design återspeglas i Kenzos tyger är uppenbart, men de transformerar det japanska till något nytt, färgstarkare och med mer vågade kast. Titta in på Kenzos hemsida och njut! Se höstkollektionen i PDF här.


Dekorera för hösten


Tips för hus Du dekorerar vackert med plumpor och dylikt hittar Du hos Better Homes and Gardens. Pumpor är utsökt vackra att dekorera med, och ger fin höstinspiration även för oss som inte firar Halloween.

Tillhör Du de som firar Halloween och vill göra enkla pyssel tillsammans med barnen finns det tips här.Om Du vill ha härliga belysningstips för trädgården kan Du kolla in det på Sköna Hems hemsida. Underbar inspiration!

Mateus 15 år Mateus firar att de fyller 15 år med en bok, Mateus We are, en mycket inspirerande bok fylld med underbara bilder på  vackra dukningar. Åtta intressanta människor presenterar dukningar som inbjuder till såväl fest som en skönhetsfylld vardag. Dessutom berättar de om projekt de är delaktiga i, för att hjälpa utsatta människor och skapa bättre balans i en alltför ofta orättvis värld. Kärlek och skönhet i en och samma bok, kan det bli bättre?

När jag igår kväll satt i favoritfåtöljen och läste i boken blev jag varm om hjärtat. Dels för att jag njuter av vackra dukningar, sköna ting, och för att Mateus keramik är en stor favorit för mig. Dels för att det var härligt att läsa om människor som bryr sig om andra.


Det talas allt oftare om hållbar design, något jag är glad över. Kvalitet som räcker livet ut. Det tycker jag är bra, dels för miljöns skull, men även för våra egna själar. Jag tror vi mår bra av att omge oss med saker som varar länge, länge, som inte bara är kortvariga trender (även om det också kan vara kul ibland) utan får följa med oss i livet när vi skapar våra egna traditioner. Saker våra barn känner igen som vuxna, kan ärva och ge vidare till sina barn.

Jag har under många år funderat över att spara till en "fin-servis", där man lägger till en tallrik då och då, önskar sig i födelsedagspresent och julklapp. Så har jag fastnat i tänkandet att det ska vara traditionellt porslin och jag har inte hittat något som känts helt rätt. Förrän nu. När jag inser att Mateus är här för att stanna och man kan samla och lägga till, leka med olika färgkombinationer och låta kreativiteten få en kick när man dukar. Såväl till vardag som fest.

PS Med "fin-servis" menar jag att den är fin och en investering, inte att den ska gömmas undan i skåpen till högtidliga tillfällen. Använd och njut varje dag! Gör vardagen till en skönhetsupplevelse!


Jag drömmer om en rosa juldukning med Mateus keramik. Rosa, med en stänk av rött och vitt. Det ni, det är något att drömma om!

Alla foton: Per Ranung

iittala


Har ni sett att iitalas serie Taika nu finns i rött? Mustigt och lekfullt. Mer röd inspiration från Iittala finns här. Passar bra till högtiden som jag inte tänker börja blogga om än! ;)

Kärleken till design


Vissa möbler kan jag inte se mig mätt på. Soffan på bilden ovan, designad av Nipa Doshi och Jonathan Levien för Moroso är en sådan möbel. Så självklart elegant, så avskalat ren i sin form, så utsökt annorlunda.
Och så finns det design som får mig att le. Som Maarten Baas "Clay furniture" av syntetisk "lera" med ett metallskelett inuti för att göra möblerna möjliga att använda. Eller hans skrivbord, visst är det underbart! Kika in på hans sida, han är oerhört talangfull och ni känner säkert igen många av hans möbler från olika sammanhang.

Det här inlägget var menat att bli längre, men blogg.se är så segt så det får bli en fortsättning en annan dag! Ha en fortsatt trevlig söndagskväll och en trevlig början på nästa vecka!

Att våga gå utanför ramarna


Jag skulle ändra placeringen av en kvadratisk tavla i veckan. Då kom det sig att jag slant och tavlan hamnade på sniskan och hängde i ett av ramens hörn. "Ja, varför inte, så kan man också ha det", tänkte jag och insåg att vi är väldigt fyrkantiga när det gäller hur tavlor ska se ut och placeras. För att inte tala om ramar, där finns det inte många variationer på formerna. Därför tyckte jag det var oerhört uppfriskande med Guillem Ferrans ramar, som ser ut lite hur som helst. Kul, eller  hur!


via Pan Dan

Ännu en snygg eldstad för inomhusbrukBioalkoholkaminerna från RGE är ännu en snygg variant av alla skorstensfria brasor man numera kan ha i sitt vardagsrum. De eldas med spisbränsle. När spisbränslet eldas bildas endast vattenånga och ytterst lite koldioxid. Det låter bra.

De på bilden heter Paris respektive Marseille och finns bland annat på K-Rauta.

Maktuk


Av en händelse fick vi i förra veckan nys om en för oss ny webbshop för inredningsprylar; Maktuk.  Det vi genast föll pladask för var deras väskor, från Vaho Works.


Vaho Works är ett spanskt företag som specialiserar sig på att återanvända förbrukat material, exempelvis gummidäck och reklambanderoller. Inredningsbloggen gillar återanvändning! Tidigare har vi skrivit om de alltmer populära gummikorgarna som är gjorda av återanvända däck. Det här är dock första gången vi sett att däcken används till att göra väskor. Favoriten är väskan ovan, Vaho Works Cyklus, tillverkad av återvunnen innerslang från lastbilar. Vilken grej! Underbart när återanvändning blir snygg design, den här väskan hamnar överst på vår tio-i-topp lista för coola accessoarer. 


" Vaho Works är Trashformers, ett företag som omvandlar skräp till mode. Bland annat tillverkar dom väskor av använda reklambanderoller från Barcelona. Varje väska blir unik eftersom den sys av olika delar av banderollen. "

Vilken är Din favorit?

Och så virkat...


Jag hakar på Fridas trendserie om stickat inom heminredningen. Måste tipsa om Frosta Designs virkpaket som finns hos Wilma & Friends. De blev nominerade till Formidable-priset på årets Formex-mässa. Vad är då dessa virkpaket?

Det är helt enkelt ett kit med allt som behövs för att virka Din egen matta, skål eller grytlappar, inklusive beskrivning (som tur är) Det är en enkel design så att man lätt blir klar, vilket betydligt minskar risken att det inte blir ännu ett oavslutat projekt i klädkammaren. ;)Min mamma virkade en grytlapp i slöjden. Den ramade morfar in. Och det var inte för att den var så exemplariskt gjord... Kanske dags att återupprätta hedern vad gäller virkandets konst i  släkten?

PS Läs HÄR om en ursnygg stickad väggklocka. Föredrar man en stickad trofé ska man klicka HÄR. 

Vardagslyx

 

Det var så roligt att fotografera med blixt att jag inte kunde låta bli att fota dagens lunch. Fantastiskt att man så enkelt kan få en fin bild. För er som undrar vad lunchen bestod av kan jag berätta att det är rostat bröd med zucchini stekt i sesamolja på en bädd av mozzarellaskivor toppat med sesamfrön. Jättegott!

Lägger man sedan smörgåsarna på en fin tallrik, i detta fall en från

Mateus

, blir det vardagslyx tycker jag. Och det kan man väl unna sig, eller hur?

 

.


Mums från Danmark


Någon mer än jag som blivit smått förälskad i vackra ting från danska Bloomingville,  av Trendkompagniet?

Fem favoriter i oktober


Här kommer fem oktoberfavoriter. Först ut är Ittalas Fireplace designad av Ikka Suppanen. Det har kommit och gått många skorstenslösa alternativ till öppen spis de senaste åren, men denna hamnar nog på tio i topp-listan! 

Desingtrion Form us with love gjorde succé med sin Cord Lamp. Vi gillar även Cord Lamp mini, som är en version att ställa på bordet.

Karl Karlsson har designat Pictura tidningshylla i stål, en exklusivare variant av tidningshyllorna i MDF som Pethra skrivit om tidigare. Snygg inredningsdetalj med vilken man kan ändra stämning beroende på vilken tidning man har främst.

Mattan Play with tradition tradition är en underbart lekfull produkt som väver samman olika stilar i en och samma matta. Innovativt och spännande, vi vill se mer!

Slutligen en hyllning till traditionella silverbestick, dessa från Juveel, här med handgraverade mönster inspirerade från Lappland. Go Lappland, go!

That´s all, folks!

Supermarket, massvis av härlig, annorlunda designSignerat.se
och Etsy.com är givna favoriter om man vill hitta annolunda design i mindre upplagor, ofta helt unika saker. Nu har vi hittat ytterligare en sajt som vi gillar väldigt mycket; Supermarket.com. Här man botanisera och surfa runt i timmar om man vill, det finns så mycket kul att titta på. Klicka på bilderna för att komma till respektive sajt för just den bilden, annars HÄR för att komma till startsidan.


Hänga tavlor

 


Att hänga tavlor är inte alltid helt lätt. Bilden ovan kommer från Living Etc och visar hur man ska skapa en snygg fotovägg utan att behöva rama in bilderna. Utan att det ser slarvigt ut! Snygg och elegant touch, som tillsammans med övrig inredning ramar in hela matplatsen.


Foto; Living Etc


Här är ytterligare ett exempel. Det är ofta svårt att placera konst snyggt på en trappvägg och de får kanske inte den uppmärksamhet de är förtjänta av. Att placera inramade foton är därför en god idé. Dels blir känslan av masseffekt maffig, men inte störande. Och dels blir man på gott humör istället för trött i benen (?) när man ser kort på människor man tycker om på sin vandring upp till andra våningen.


Årets snyggaste hallmöbel


Jag tar tillfället i akt att som självutnämnd auktoritet på området utnämna årets, kanske till och med decenniets, snyggaste hallmöbel. Hurra, hurra, hurra, hurra!

Den kommer från THOUT, ett kanadensiskt designföretag, som har den goda smaken att ha med blodhunden Rooster på bild under rubriken "About us". Venus tycker detta är ett steg i rätt riktning, att hundar får mer status i designsammanhang.

Pocketpilasterhylla


Jag gillar den här hyllan designad av Anna Falkenmark. Det är en slags "pocketpilasterhylla" för det lilla utrymmet. Snygg! Finns i Designtorgets Webbshop!

Design för nutida människor


Visst blir man på gott humör när designers tänkt till lite extra för att lösa vardagsproblem för att vanlig dödliga? Som den här pallen. Hur många av oss har inte varit irriterade över alla sladdar, laddare osv som står på stand-by, eller inte går att hitta. Här är en trevlig lösning i form av sittmöbeln "Powerwise"

Det är formgivarna Johanna Strand och Åsa Elstam som står bakom detta projekt. Så här skriver de själva;

"Projektet handlar om elektroniken som finns runt omkring oss i vardagen. Mobiltelefoner, Mp3-spelare, kameror, handdatorer och annat - alla kräver de uppladdning med spänningsomvandlare eller "laddare" i vardagligt tal. Det finns dock flera nackdelar med alla våra laddare. En spänningsomvandlare som ständigt sitter i väggen är inte bara en onödig elkostnad och ett miljöhot, utan också en brandrisk genom självantändning. Sitter de inte i väggen konstant så har de en tendens att vara borta när man behöver dem.

För att lösa dessa problem har vi formgivit laddningsstationen Powerwise. Powerwise sänker energiförbrukningen, minskar standbytiderna och reducerar brandrisken - samtidigt som den samlar alla dina laddare på en plats och besparar dina vägguttag från fula dosor med sladdhärvor."


Smart och snyggt! Lycka till med projektet!
Miljösmart och snyggt. En perfekt kombination.


En miljösmart disktrasa som dessutom är snygg! Det gillar jag. Över huvud taget tycker jag om design som förenar miljösmart och estetik, men vem gör inte det?

Svenska Inredningsbolaget kan Du läsa mer om denna och andra produkter från Växbolin, skandinaviens enda linspinneri där de väver i sitt egna 100% lingarn. HÄR kan Du tävla om ett par disktrasor i valfri färg. Pax för en cerise!

Om

RSS 2.0