Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mateus 15 år Mateus firar att de fyller 15 år med en bok, Mateus We are, en mycket inspirerande bok fylld med underbara bilder på  vackra dukningar. Åtta intressanta människor presenterar dukningar som inbjuder till såväl fest som en skönhetsfylld vardag. Dessutom berättar de om projekt de är delaktiga i, för att hjälpa utsatta människor och skapa bättre balans i en alltför ofta orättvis värld. Kärlek och skönhet i en och samma bok, kan det bli bättre?

När jag igår kväll satt i favoritfåtöljen och läste i boken blev jag varm om hjärtat. Dels för att jag njuter av vackra dukningar, sköna ting, och för att Mateus keramik är en stor favorit för mig. Dels för att det var härligt att läsa om människor som bryr sig om andra.


Det talas allt oftare om hållbar design, något jag är glad över. Kvalitet som räcker livet ut. Det tycker jag är bra, dels för miljöns skull, men även för våra egna själar. Jag tror vi mår bra av att omge oss med saker som varar länge, länge, som inte bara är kortvariga trender (även om det också kan vara kul ibland) utan får följa med oss i livet när vi skapar våra egna traditioner. Saker våra barn känner igen som vuxna, kan ärva och ge vidare till sina barn.

Jag har under många år funderat över att spara till en "fin-servis", där man lägger till en tallrik då och då, önskar sig i födelsedagspresent och julklapp. Så har jag fastnat i tänkandet att det ska vara traditionellt porslin och jag har inte hittat något som känts helt rätt. Förrän nu. När jag inser att Mateus är här för att stanna och man kan samla och lägga till, leka med olika färgkombinationer och låta kreativiteten få en kick när man dukar. Såväl till vardag som fest.

PS Med "fin-servis" menar jag att den är fin och en investering, inte att den ska gömmas undan i skåpen till högtidliga tillfällen. Använd och njut varje dag! Gör vardagen till en skönhetsupplevelse!


Jag drömmer om en rosa juldukning med Mateus keramik. Rosa, med en stänk av rött och vitt. Det ni, det är något att drömma om!

Alla foton: Per Ranung

Kommentarer
Postat av: Soya

Åh undra vad det där är för häftiga rosa nötter?

2008-10-15 @ 11:36:07
URL: http://soya.blogg.se/
Postat av: Stämningsfullt

Åh vilken härlig bok det verkara vara! En sån önskar jag mig nu :)

Kram!

2008-10-15 @ 12:57:00
URL: http://www.stamningsfullt.blogspot.com
Postat av: Linnéa&Jennifer

Väldigt fina bilder det var i den där boken, vackra färger:)

2008-10-15 @ 14:28:22
URL: http://sweetnothing.blogg.se/
Postat av: Jenny

mmm....vilket vackert porslin...had gärna fått hamna hemma hos mig

Ha det gott

Kram

2008-10-15 @ 15:03:23
URL: http://jennyjensen82.blogspot.com
Postat av: charlotte

Den härliga boken måste spanas in! Jag har inget "finporslin" i skåpen utan använder mitt fina porslin i vardagen i stället. Mateus keramik är verkligen härlig!

2008-10-15 @ 16:03:33
URL: http://linneskap.wordpress.com/
Postat av: tina

Den boken måste jag absolut kika på...Jag har några mateusfat och skulle gärna ha fler!

kram/tina

2008-10-15 @ 16:07:47
URL: http://tinaminastina.blogg.se/
Postat av: Isabelle

Den boken måste jag se till att skaffa. Jag har den förra boken från Mateus som också innehåller många vackra dukningar.

Precis som du beskriver har jag samlat mitt Mateusporslin. Fått ett par tallrikar då och då. Nu har jag så det räcker till en större middag men man blir ju aldrig nöjd när det gäller denna fina keramik.

2008-10-15 @ 16:35:40
URL: http://humleochdumle.se
Postat av: PGW

jag använder helt vanvördigt mitt gröna matteus-porslin till vardags! Men jag blir glad varje gång jag tar fram en tallrik, så jag vill verkligen inte gömma dem i skåpen till högtidliga tillfällen.

2008-10-15 @ 16:55:44
URL: http://palegreenwoman.blogspot.com/
Postat av: Maria

Jag älskar de där vågiga små skålarna från Matteus. Har själv två turkosa och skulle gärna ha flera olika i olika färger, som stapeln på bilden - jättevackert!

Men däremot så undrar jag lite om kvalitén eftersom min ena som jag diskat i maskin några gånger blivit lite krackelerad i glasyren (den andra hitills bara handdiskad) Ett sådant dyrt porslin ska ju helst palla maskindisk...

2008-10-15 @ 22:12:16
URL: http://jagblommar.blogspot.com
Postat av: Marie

Fantastiska former och färger. Gillar skarpt din idé om att spara något för kommande generationer, härligt: ha saker som man värderar och tar hand om, det är tyvärr lite förlegat för tillfället.

2008-10-16 @ 10:57:15
URL: http://themarblefaun.blogspot.com
Postat av: PGW

Maria, ja tyvärr verkar de inte palla maskindisk, mina har också krackelerat. Lite dåligt måste jag säga. Det står inget på dem om handdisk heller?

2008-10-16 @ 18:47:35
URL: http://palegreenwoman.blogspot.com/
Postat av: Mia

De är så vackra, verkligen värda att samla på!Kram Mia

2008-10-16 @ 19:35:27
URL: http://www.theswedishgirl.blogspot.com
Postat av: Tina på Peppar och Vanilj

Suck...jag delar din dröm om en juldukning som den du beskrev... såå fint!Kram tina

2008-10-17 @ 11:43:11
URL: http://www.pepparochvanilj.blogspot.com
Postat av: Anna - Illusion i Vitt

Hej på dig!Hittade till din blogg när jag sökte på information om Mateus servisen. Jag har nämligen själv fastnat för den och tycker den är supersnygg, men har stött på lite kommentarer på nätet om att den skulle vara skör och att den lätt får fula svarta streck på sig.Hur upplever du den? Tycker du den är hållbar? Maskindiskar du den?Vill oxå investera i en fin servis som är fin både till vardag och till fest, men jag har ingen lust att göra den investeringen om det är så att servisen ändå går sönder lätt..Kram på dig och hoppas du har haft en underbar alla hjärtans dag helg!Anna

2009-02-15 @ 21:30:09
URL: http://illusionivitt.blogspot.com
Postat av: a home far away

Jag fullkomligt älskar Mateus porslin...mitt stora dilemma är att jag är tokig i Bruka, Himla o Gerbera också...hur ska man kunna välja, fnissKram Gunilla från Singapore

2009-06-20 @ 12:06:49
URL: http://www.vitaanglar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0