Höstnytt från Day Home


Day Homes höstkollektion bjuder på mycket fint. En blandning av färggranna plädar i mjukaste sammet, till högblanka lampor och prydnadsting med vintagekänsla. Den råa industrilooken möter citychica kuddar med bokstäver, grått och svart blandas med trärena detaljer. Vanligtvis hör inte kuddar med text till mina favoriter, men de här som det står "Help!" på tycker jag mycket om. Speciellt detaljen med utropstecknet.Fotograf Jenny LindbergFotografen Jenny Lindberg visade några av sina bilder. Temat hade lätt kunnat bli dystert; en flicka som förlorat sin syster, men mitt i saknaden finns glädje över de minnen som lever sig kvar. Det är vackert gestaltat, ett pricksäkert budskap som når fram utan att bli övertydligt. Ljusa bilder. Änglasysterns frånvaro och närvaro löper som en röd tråd genom bilderna, liksom den kvarvarande lillasysterns saknad och längtan.

Spelet mellan färg och svartvitt blir extra effektfullt i svitens sista foto, där systrarna har dragkamp om en stor polkagrisklubba.

Jag tyckte mycket om utställningen, samt många av Jennys foton, av vilka man se en del på hennes hemsida, samt på bildbyrån och bloggen Smålandsbilder. Vill man ha personliga och konstnärliga fotografier av exempelvis sina barn kan det vara en god idé att låta en fotograf komma hem och få fria händer att skapa.

Bara som en påminnelse om hur riktigt bra fotokonst kan ge en personlig touch i våra hem.Tack för att vi får visa Dina bilder, Jenny!


Kokande vatten direkt från kranen


 
Nu lanserar Quooker en kokande vattenkran på den svenska marknaden. Man får hundragradigt vatten direkt från en barnsäker kran. Kaffe, te och soppa lagar man på några sekunder. Tomaterna skållas, fisken pocheras mm på ett kick, vilket kan vara bra om man har ont om tid.

Man kokar inte mer vatten än man behöver och energiförbrukningen är 10-20 watt i timmen, vilket ska vara cirka 30 öre om dagen, i stand by läge. Läs mer HÄR.

Asiatisk inspiration


Den norska fotografen Trine Thorsen har arbetat tillsammans med stylisten Christine Hærra och gjort de asiatiskt inspirerade bilderna i det här inlägget. Det röda kontrasterar starkt mot det turkosa, färgprakten inspirerar utan att bli övermäktig.  Det turkosa skåpet är som en sagogömma, fint på utsidan och fyllt med färgstarka skatter av olika slag.


Kombinationen med den röda stolen mot den lilafärgade porträttbilden är djärv, men funkar alldeles utmärkt. Tekannan finns hos Wannekes, Att blanda strikta linjer, som det kubformade bordet och det sätt det är målat på, med det blommiga mönstret på termosen skapar spänning, men det får inte bli för mycket av det goda, det gäller att hitta en balans. Att låta en färg eller form återkomma på olika ställen knyter ihop rummet till en helhet.


Kudde med broderier i vacker asiatisk stil hittar Du här och här. Tavlan i skåpet finns hos DIS i Stockholm.

Duka med kakel!


Ett litet dukningstips; om man vill göra något lite annorlunda, kan man använda 30X30 cm klinkers som underlägg till tallrikarna. Jag gjorde det med mosaik för några år sedan, det blev jättesnyggt, men just mosaik krävde mer arbete med fog osv. Ovanstående klinkers skulle tillföra en rustik känsla till höstens middagar, eller hur? Det passar utmärkt tilllsammans med keramik från Mateus och vill man bryta av med en modern avskalad design funkar det fint med bestick från Gense.

Om ni bor i Göteborgstrakterna kan vi tipsa om att det är jätte-REA på Stigs kakel i Högsbo. Det är 20-80% rabatt på utgående kakel. Läs mer på Kakelbloggen.

Några av Selina Lakes favoritsaker


Selina Lake har gästskrivit hos Holly på Decor8 och visat några ev sina favoritsaker i hemmet, tillsammans med fotograf Max Attenborough.  (ett besök rekommenderas!) Jag tycker om Selinas "bazaar-stil" och föll för bilderna, speciellt den översta. Vi ville visa bilderna även här och vi kan hälsa från Selina att mer inspiration i äkta Selina-anda finns på hennes blogg, hemsida och flick´r. Selina har en skön fingertoppskänsla för att blanda vintageprylar och allehanda loppisfynd. Jag har hennes bok "Bazaar Style" och den har jag suttit och tittat i många gånger. Tillsammans med Tricia Guild-böcker skapar de ett stilleben i sig själva, samtidigt som de är lätt åtkomliga för en stunds inspiration med en kopp av mitt favoritté.


Premiär för inredningsauktion.se


Det är väldigt trevligt att se bloggvänner lyckas med olika projekt de företar sig. Idag är det en stor dag för Sandra, som skriver bloggen Inspirera mera. En flitig bloggerska som älskar inredning och genom vars blogg man fått följa hennes glada och positiva inställning och intresse för inredning. Nu startar hon nämligen en ny sajt, som heter inredningsauktion.se. Den är vad den heter; en sajt där olika företag kan lägga ut auktioner med produkter inom design och inredning. Köparen får en chans att fynda kvalitetsprodukter och företagen får en chans att synas. Vilken bra idé, Sandra, stort lycka till med Din auktionssajt!

Sopsortering med stil


Foto; Living Etc.

Sopsortering började jag med när jag fick min första egna lägenhet på 80-talet (!) De placerade några gröna "återvinnings-igloos" på gården och jag gick gladeligen dit med glas, tidningar, konservburkar och batterier. Efter några månader försvann den gröna återvinningsstationen och jag ringde och frågade varför de tagit bort den och undrade om de inte kunde sätta tillbaka den igen. Det visade sig att det varit störande med ljudet från glasen man kastade ner, så de hade bara placerat stationen lite längre bort.

Nu för tiden känns det självklart att sopsortera för de flesta. När det blir så snyggt som på bilden ovan känner man dessutom att man inte behöver ge avkall på det estetiska för att vara snällare mot miljön. Ovanstående tunnor är från Brabantia, men med danska VIPP får man samma känsla. Wesco är ett annat alternativ. Några bokstäver i svart på en vitt vägg, med info om att det är en återvinningsstation i miniformat gör det hela komplett.

Buttons By


Buttons By heter en av höstens första utställningar, som med starka färgkombinationer och oväntade mönster smyckar Svarta Lådan på Hotell Malmen i Stockholm 27 augusti till 21 september.

Det är möbelföretagets Mitabs uppmärksammade pall "Button"  som är utgångspunkt för utställningen, vilken visar pallar av en mängd olika kreatörer, exempelvis inredaren Isabell Halling McAllister, trendspanaren Stefan Nilsson och Buttonpallens skapare; designgruppen Form Us With Love. Låter som en kul utställning, eller hur?
 


Nya färger på tidlös pendel


I höst utökas Toldbod-familjen med ett helt nytt färgkoncept. Det är Toldbod 120, en mindre pendel från Louis Poulsen, vilka passar bra att hänga gruppvis, som står för färgprakten. Alla Toldbold lampor är enkla och stilrena, vilket gör att de lätt passar in i en mängd stilar och sammanhang. Det nya färgkonceptet heter Nordlys (Nordiskt ljus) och har inspirerats av det skandinaviska landskapet. Pendlarna har färgade sladdar, vilket ger effektfulla kontraster.Toldbod 120 finns i följande färger;

*"Misty Blue", som med sin lila sladd är inspirerad av morgongryningen.
*"Black Berries", med grön sladd där björnbärsbusken fått vara inspirationskälla.
*"Yellow Blossom" med vit sladd för tankarna till maskrosens vackra gula nyanser och ren friskhet.
*"Cloudy White" med turkos sladd har inspirerats av molnen. 

Alla dessa färgvarianter är i högglansig lack.

* Och slutligen vår favorit,  den dramatiska "Grey Thunder", som har gul sladd och som i motsats till de andra varianterna är matt och ger ett mer rustikt intryck. Som en rapsåker upplyst av ett åskväder.

Alla pendlar finns att få med vit sladd om man så önskar. Ljuskällan är en 230 V 33 W energisparande halopin QT G9. Finns hos Dansk Design.MomaStore


Det finns vissa ställen man längtar till år efter år. Museum of Modern Art i New York är ett sådant ställe för mig. Jag har aldrig varit där. Men någon ska jag dit, helt klart. Vandra runt dag efter dag och reflektera över konsten. Tills dess njuter jag då och då av att kika in på deras webshop, MomaStore, för att se vad de bjuder på för fin design. Idag föll jag för ovanstående Espresso Set, en bricka av bambu med sex avtagbara fat, koppar av porslin och skedar i rostfritt stål vilka ligger på kopparna. Man kan även använda det till desserter eller aptitretare. Formgivet av Fellina Sok-Cham, vinnare av en designtävling för studenter. 
Vi fastnade också för Eva Zeisels "Teakettle" en charmig röd sak, ergonomiskt designad och i rostfritt stål. En annan favorit är Philip Edis "Twist Table" samt en orange brödkniv samt Ron Arad"The Big Easy Chair". Underbart lekfull design. Kika in på MomaStore för att se alla nyheter.

Arbetsbord anpassat till moderna tider

Det är trevligt att se hur formgivningen utvecklas i takt med att tekniken skapar nya behov i hemmet eller på arbetsplatsen.  Bluelounge lanserar nu ett bord, Studio Desk, anpassat för laptopanvändare. Alla kablar och tillbehör döljs snyggt och smidigt under en utdragbar bordsskiva, där allt är enkelt åtkomligt uppifrån.    Skönt att slippa krypa omkring på alla fyra för att ansluta kablar och få till det på bästa sätt. Benen är gjorda av mahogny och den vita laminatskivan är diskret och lättskött. Vi är imponerade av enkelheten och det funktionella i kombination med snygg design. Tummen upp från oss!
Holland, keramik och färgglädje


Gillar Du holländsk design, keramik och färg är kanske Ninas konsthantverk något för Dig. På en avskalad grund, med härliga former, bjuder hon på dekoration som ger nostalgipoäng. Härlig keramik som passar bra till loppis och bazaarstuk såväl som modern IKEA-interiör.
Levande ljus


Så här års är det många av oss som tycker det är mysigt att tända levande ljus när det börjar mörkna allt tidigare. Kvällsdiskussioner på altanen eller balkongen, i goda vänners lag och kanske ett glas gott vin. Vi tänkte sätta ihop en kavalkad med olika varianter i ett par, tre inlägg. Först ut är en stil som drar åt det minimalistiska hållet, med rena, avskalade ytor och enkla men eleganta linjer. Steltons skeppslampa är en klassiker. Vi var på en tillställning förra året, där födelsedagsbarnet som fyllde 40 fick en sådan. Trevlig present må jag säga!

På bilden ser ni även Elements Lanterna,  Elements Fackla samt ljusstaken designad av Arne Jacobsen, alla från Georg Jensen.  

Menus Lighthouse-serie finns i olika storlekar för såväl utomhusbruk med olja, som inomhusbruk med värmeljus.

Längst ner den prisbelönta Mono Concave, en oljelampa i elegant design. Det ser ut som om lågan svävar. Vi har själva en sådan och tycker den är väldigt vacker. Det var kärlek vid första ögonkastet för Pethra, en sådan där sak man har hela livet.


De här facklorna från MENU är också enkla, men stämningsskapande. MENUS sortiment hittar Du på nätet hos bland andra Dansk Design, Royal Design och Design Online.

Fler bokstäver


Fler bokstäver hittar ni hos NUNC, såväl i silverfärg som rostfärgade. Jag har inte tröttnat på bokstäver, tvärtom. Gärna stora och blanka för min del. Eller en hel grupp med flera mindre, i olika stilar, vilket vi har på en vägg här hemma. Helst ska de inte bilda några ord, utan vara till synes slumpmässigt placerade. Att se vad folk får fram för ord blir som ett slags Rorschacktest. Kul samtalsämne till höstens middagar.

Sänggavel med nostalgi


Har man goda minnen från ett gammalt Nintendo 8-bitars kan man numera drömma om det även på natten.  Myrica Design har tolkat spelet i form av en sänggavel. Eller så kan man tolka gaveln som silhuetten av en stadsbild, vilket jag gjorde när jag först såg bilden. "Den vita staden".

Originalbokstäver


Idag fick vi ett mejl från en läsare som heter Ellen, som tipsade om bokstäver hon har till salu på blocket. Vi har inte för vana att förmedla annonser, men det här kunde vi inte motstå, för vi tycker det är jättecharmigt. Så här beskriver hon sina bokstäver;  

"Fantastiska original bokstäver från fabriksbyggnad. Vita med ljusblå sidor, original färg. Verklig patina av väder och vind. Bokstäverna är ihåliga, gjorda i två delar (som en ask med lock) så det är lätt att hänga dem på väggen. De har hål efter belysning
."

Kul, tycker vi. Lycka till, Ellen, och är det någon som är intresserad av bokstäverna vet ni var de finns.

Formex och Young Designers


27-30/8 är det dags för Formex igen och höstens mässa har vintage-tema. Kika in på Formex hemsida för att läsa mer om temat i Formex Magazine.  "Det är kurort och gammaldags lyx som gäller i höstens trendtema. Gamla biljetter kan ge inspiration till nya mönster, vi vill ha hatt á la 50-tal och omges av jordglobar och kartor..."


Det är också dags för den tredje upplagan av succén Young Designers, som är Formex plattform för formgivare som ännu inte etablerat sig. Här kommer produkter från ett begränsat antal formgivare visas, vilka valt att delta i Formex i ett mindre och enklare format. I samråd med Trendgruppen har Formex bjudit in tolv formgivare;

 Mrs Murphy, MuunganoPaulin Mellgren & Björn, TorhallHeart of Lovikka/ Sofia Hagelin, Tone Lindblom Brunes & Marie Lundgren, Judit Szijjarto, Gustaf Lekholm, Pernilla Särström, Småkompisar/Åsa OhlssonEverville/Simon Key BertmanJarl Fernaeus, och Van Deurs/Susanne Beskow.

Varje år får en ung designer i uppdrag att formge Young Designers Lounge. I år är det Lisa Bengtsson som fått äran. Hennes tema är "En resa tillbaka i tiden".

- Jag vill att besökarna ska känna att här vill jag stanna en stund och njuta! Här ska det skvallras och diskuteras dagens fynd eller inspiration, samtidigt som man dricker en kopp kaffe eller the, säger Lisa Bengtsson.

Sommar med Ernst


Jag har inte kunnat se så mycket på TV i sommar, men tycker det är himla käckt med webb-TV, så kan man titta när det passar. Det tänkte jag göra med "Sommar med Ernst" vilket man kan se på TV4 Play. Ernst har en skön känsla för estetik och det ska bli kul att se alla program under kommande regniga dagar. Trevlig sysselsättning. 

 Vill Du ha chansen på att vinna Ernsts Gårdshus ska Du klicka HÄR så kommer Du till Hemmakanalen.se där de har en tävling. Huset har friggebodsmått och är så där avskalat snyggt som Ernst är expert. Sedan fyller han med säker hand på med alla de vackra detaljer som skapar en ombonad och hemtrevlig känsla. Jag skulle helt klart tacka ja till ett sådant gårdshus själv, jag tycker det är väldigt vackert och med utrymme för många olika användningsområden.

I övrigt ser jag fram emot en ny säsong med Äntligen Hemma, som blivit ett favoritinredningsprogram. Ska bli kul att se vad Martin, Björn, Lulu, Jimmy och gänget hittar på den här säsongen!

Lisa Bengtssons nyheter för Indiska


Lisa Bengtsson går från klarhet till klarhet. Vecka 34 kommer ovanstående kopp med fat, "Peacock", att finnas ute i Indiskas butiker. Riktigt snyggt, liksom kudden nedan.


Karim Rashid tar badandet till en ny nivå...


En av våra favoritdesigners, Karim Rashid, tar badandet till en ny nivå med sitt badkar. Det har inte bara en vacker oval form, det är utrustat med TV också! Vad säger ni, vore inte det något för fredagsbadet? (eller julbadet, Kalle Anka kl. 15) För den som gillar Karims design kan vi tipsa om att hans butik i New York ska stängas och nu är det bara tio dagar kvar, vilket medför en REA på 75-80% på allt som finns kvar. Om man nu känner sig hågad. Hans design är onekligen annorlunda, han är en person som vågar sticka ut, såväl med rosa soffor som rosa kostym.


via If it´s hip it´s here

Blommor på tapeten


Vi skrev om maskrosor som inspiration till belysningsdesign häromdagen. Här kommer ytterligare ett exempel på maskrosor inom inredningen, denna gång som tapet. Det är Lena Ylisuvanto och hennes Byracka Design som står bakom formgivningen. Sobert snyggt, en diskret fondvägg som ändå sticker ut och som man kan kombinera tillsammans med en mängd olika färger. Finns att köpa på Signerat.se, som nu har 208 formgivare presenterade på sin sajt. Massvis av fint, svenskt hantverk.

PS Självklart är det hundkex eller dylikt, inte maskros, på tapeten. Ibland snurrar man till det ordentligt. Tack för kommentaren, Linnea. Tur att det finns skärpta läsare som märker när man skriver fel! :)

Lila nyanser från MINH


Alla som följt den här bloggen vet att jag (Pethra) har en stark förkärlek till lila i olika nyanser. Allt från blek syrenlila till lavendel och mot rödare toner. Därför är det härligt att se att det finns så många företag som fortsätter ta in lila textilier i höstens kollektioner. Jag surfade in på MINH och tittade under fliken "Nyheter" och fick även där se några lila inslag. Härliga överkast eller plädar i lila toner med det där grå inslaget i färgen som känns så rätt just nu.
Lampan i mullbärssiden ger ett vackert skimmer, vi har en vit dito, fast i en annan modell, som vi är mycket nöjda med. Värt att påpeka är att alla MINHs lampor har CE-märkt armatur som monteras i Sverige, i enlighet med gällande föreskrifter för elsäkerhet. Kolla gärna in den här lampan, en ny modell i vitt som vi tycker är snygg på ett diskret sätt och passar väl in i de flesta svenska hem.


Ytterligare ett lila-tips; Om man söker på "Lila" på Signerat.se hittar man ovanstående godbitar, och mer därtill. :)

Himla hösten 2009


Himlas höstsortiment bjuder på sobert färgstark elegans i såväl sovrum som badrum. Just de lila nyanserna känns inbjudande både sommar och höst. De passar bra till en betonggrå omgivning och bidrar till värme i en stram miljö. HÄR kan ni bläddra i den inspirerande höstkatalogen på nätet.  

Drytrend har fått in fler produkter från HIMLA i sitt sortiment och har nu 20% rabatt, samt bjuder på en väldoftande tvål när man beställer för över 500:-  Läge att piffa upp badrummet?


ConverseVi fick syn på en butik som hade 50% rabatt på en massa märkeskläder, bland annat skor. "Vad bra", tänkte jag, "då kan jag köpa mig ett par vita Converse att ha i sommar, det behöver jag".

Snart upptäckte vi att alla vita Converse var slut. Då fick jag syn på ett par andra skor, ler i mjugg, bestämmer mig för att reta Mikael, (som jag är säker på ska rynka på näsan åt dem) håller upp dem framför honom och säger att jag vill ha dem. "Jaa!", utropar han, "de ska Du absolut ha". Först tror jag han spelar med i mitt skämt, men så ser jag att han faktiskt menar allvar, han tycker att jag ska ha de här skorna.

Det är vid tillfällen som de här han ska bromsa och stoppa mig, inte heja på och peppa. Jag hade ju tänkt köpa ett par diskret vita skor. Mikaels entusiasm smittar dock av sig och plötsligt står jag utanför affären med ett par Converse i cirkusvariant i en påse.

I bilen på väg hem börjar de första tvivlen dyka upp. "Men om jag har jeans och en vit skjorta till blir det inte så extremt", resonerar jag. Väl hemma tar jag upp skorna och tänker att "de här skorna kommer jag nog inte använda så mycket. Kanske kan man ställa dem på en hylla som dekoration?"

Jag får en snilleblixt, dyker ner i en klädlåda med bortglömda saker inköpta för en sisådär tjugo år sedan, (efter en nybörjarkurs i Lambada) hittar vad jag letar efter och viftar triumferande med den till Mikael; "Om jag hänger upp den här på väggen och ställer skorna bredvid blir det nästan som en installation!"

400:- för ett par skor man inte kommer använda är kanske dyrt, men om man vill vara positiv kan man välja att se det som att det var en billig skulptur.

Nu hinner jag inte blogga mer, måste surfa runt och få tag i en lämplig vit skjorta.

(PS I hemlighet älskar jag skorna och är inte alls missnöjd med dem. Bara konfunderad)

Måla en låda


Inspirerad av Madereracolores mapp på Flickr kände jag för att göra ett pyssel "light"; dekorera en pappask. Som inspiration hade jag ett halsband samt en tavla som hänger på väggen, ett tryck av Ricky Mountain, som jag köpte när hon hade sin årliga rea.


Först blandade jag till en varm blå färg som grund och rollade den. Därefter skrapade jag en linje lite lätt för att ha något att följa. När jag bara målat en orange rand genom att dutta på små prickar tänkte jag att "men det här räcker ju". Jag fortsatte i alla fall att blanda till färger och dutta på.


När jag kommit så här långt insåg jag att det var undersidan av asken jag målat, inte locket...

Då finns det tre alternativ;

1) Spotta och svära och slänga allt i papperskorgen.
2) Bejaka självironin och ropa på Mikael så att han också får se hur jag klantat mig och bjuda på ett skratt.
3) Lugnt och tålmodigt börja måla locket.

Jag valde alternativ två.

Vi skrattade ihop en stund och sedan satte jag mig och beundrade färgerna på paletten ett tag. Locket kan jag dutta till en annan dag.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Vattenkokare och design

Jag har tänkt på en sak vad gäller vattenkokare och design. Det är en av de mest använda produkterna i hemmet, ändå är de allra flesta förskräckligt fula. Det finns snygga retroinspirerade kylskåp, brödburkar, hushållsassistenter och espressobryggare samt allehanda prylar man använder i köket, men varför finns det så få snygga vattenkokare?

Borde inte detta vara en guldgruva för designers att arbeta med? En vattenkokare i bulliga 50-talsformer i allsköns färger som kan matcha köksinnehavarnas Kitchen Aid, SMEG eller Francis Francis? Eller avskalade minimalistvarianter som smälter in utan att förfula. Vad gäller det senare finns det faktiskt ett väldigt snyggt alternativ, designad av Naoto Fukasawa för japanska +0. Vit och stilren utan små käcka dekorationer som stör. Visst är den fin? 1650:- hos Asplund.


Virka för nybörjare


Jag fick aldrig lära mig virka i skolan eftersom jag är vänsterhänt och min syslöjdslärare inte kunde lära vänsterhänta att virka. När jag skulle lära mig sticka satte hon sig bredvid mig framför en spegel, så att jag skulle förstå. Jag fattade absolut ingenting. Därför är jag mäkta stolt över att nu ha lärt mig "virka" på egen hand. Ok, ok, tekniken är sannerligen inget att skryta med, man ser fyllningen genom maskorna och maskorna är inte helt, hrm, perfekta, MEN, jag har i alla fall gjort den. Och visst har den lille filuren en viss charmfaktor ändå?

PS Tekla frågade i en kommentar om det finns ett mönster att tillgå. Hm, nej, det kan man nog inte säga, eftersom det inte blev som det var tänkt från början. Det var meningen att det skulle bli en liten Amigurumi, från boken med samma namn, men eftersom huvudet blev för stort ändrade jag kroppen och har ingen aning om hur en virkbeskrivning till den här skulle se ut...

Men HÄR och HÄR har ni ett par bloggtips om ni vill ha inspiration för virkning.

Ljus-installation i St Pauls Cathedral

image3854

hemlagad jordgubbssylt

image1522I går var det "Jordgubbens dag" hos den lokale handlaren i Landvetter. 2 liter för 25:- Så jag slank in på ICA, köpte syltsocker och sedan 10 liter jordgubbar. Sedan gjorde jag jordgubbssylt. Får man vara lite stolt? Jag känner mig som "en riktig husmor" när jag tittar på burkarna med lappar. Jag ställde dem upp och ner ett tag och glömde vända dem, så de har stått så hela natten, därav det tomma utrymmet i botten på burkarna...

Varje gång jag går ner i källaren och hämtar en burk av hemmakokt jordgubbssylt känns det bra i själen. Det är en speciell känsla att göra sådana saker själv. Senare i år får det bli svarta vinbärsgelé, det är så gott till söndagssteken. :-)

Utmärkta recept finns på Dansukkers hemsida. Förra året gjorde jag hallonsylt med lime i, det var kanongott! Burkarna var en bra investering. De köpte jag på ICA för flera år sedan och håller lika bra år efter år. Perfekt lock, som drar ihop sig när sylten svalnar och det bildas ett vakuum.

image1523image1524
Foto: © Pethra Stahre

En blågul dammsugare


Igår när vi var på biblioteket bestämde vi oss för att ta en fika.  Vad fick vi då se i kakdisken, om inte en blågul dammsugare! Självklart måste den förevigas med hjälp av den nya blixten. Enligt rapport från den som åt kakan smakade den likadant som de normalt färgade bakverken. Kul kaka att bjuda på till vår nära förestående nationaldag.

Flera undrade över vilken blixt vi bestämde oss för, efter att vi lånat Fridas Nikon Speedlight SB-800. Då den blixten utgått ur sortimentet stod valet mellan SB-900 och SB-600 och till slut blev det den enklare varianten, SB-600. Kanon! (men inte Canon, utan Nikon)

Ha en fin dag i solen, regnet, blåsten eller värmen!

Klä om fotoalbum

Vi har en massa udda fotoalbum som inte står i bokhyllan. De är helt enkelt diskriminerade pga sitt yttre. Handen på hjärtat, hur snygga är fotoalbum överlag?(de på bilden tillhör de snyggare och dessutom mycket välhållna varianterna vi har här hemma...) Nåväl, jag tänkte i alla fall råda bot på det genom att klä om dem i lite gladare färger, med tyg. Rolla på deocoupagelack för textil, klä om dem ungefär som när man klär om barnens skolböcker och voilá, bokhyllan blir genast lite roligare. 
Om barnen vuxit ur ett favoritplagg i bomull som fortfarande är fräscht kan man använda det tyget, det blir ett extra minne då, eller hur?
Det blev ganska så fint va?

Smultronfest


En liten sommarhälsning från altanen. Vi har, liksom Karin, plockat smultron i trädgården idag och har nyss avnjutit dem med grädde. Mums! Venus ville också hjälpa till och äta, men hon fick nöja sig med att slicka skålarna efteråt. Hon brukar ju gå och äta smultron i trädgården lite då och då, de allra största och rödaste, så klart.

Kanal 5,6


Veckans uppdrag i Kanal 5:s tävling är att styla ett sovrum. Vi lånade Pethras mammas sovrum, eftersom det går i vitt och är lätt att ändra karaktär på. Dessutom bor hon bara några hundra meter bort. :)

Kombinationen rosa/grönt på en vit bas känns fräsch och lugn, passande för ett sovrum. Inte alltför många prylar känns också bra. På sängen ligger ett sidenöverkast från Minh och som kontrast till det en grovstickad grön filt. Kuddarna från Indiska funkar jättebra tillsammans med kuddarna från Mimou. (Grönbergs Interiör) Sidenlyktan i taket kommer från Minh.

Ovanför sängen hänger tre tavlor som Pethra gjort. Den stora i mitten är akryl på duk. Den till höger är akvarell, pastell och akryl på akvarellpapper. Och på den vänstra har hon använt  tre olika scrapbookingpapper och dekorerat med tygblommor.

På sängbordet till vänster syns ännu en tavla, även den av Pethra, en akvarell, där hon använt sig av akvarellpennor.


Den vita kudden i förgrunden,  med rosa och gröna mönster av blommor och blad, är favoriten. Den är från Indiska och passar bra ihop med kudden i vänstra hörnet, som kommer från Mimou. De två vita kuddarna är också från Indiska.

Snäckan bidrar till ett vilsamt intryck i rummet, som en uppmaning att låta sig vaggas in i sömnen till ljudet av vågor från moder hav.


Det vackra guldägget har Pethras moster Britta gjort.


Bordet bredvid sängen kommer från IKEA. Under en glasskiva kan man lägga samlingar av vackra saker. Här ser vi några snäckor som dekoration. På bordet ligger en sten som Pethra gav sin mamma ett år.


Bild på bäddningen från sidan.


Detaljbild av Pethras akrylmålning från sidan.


Och akvarellen.


Favoritkudden, visst är den fin!

Vi skulle bli väldigt glada om tar er en stund och röstar, gärna på oss, om ni tycker vi är värda en röst!

De övriga tävlingsbidragen ser ni om ni klickar här och här kan ni äv

Kanal 5, 1


Det blev ett inlägg idag i alla fall. För vi måste ju visa några av bilderna från vårt "Green House"-uppdrag. Vi tänkte oss en liten sittplats under äppelträdet till sommaren. Eftersom äppelträdet fortfarande är dystert avskalat från blad och grönt riggade Mikael upp lite saker på altanen i stället. Med vårt röda hus som bakgrund, haha.

Nåväl, varsin stol och ett brickbord, kuddar om man vill lägga en pläd på altanen och lägga sig en stund, ett glas med något gott att dricka och varandras trevliga sällskap. Så tänkte vi. Har man inget äppelträd går det utmärkt att hänga ljuslyktor från en balkongbalk, eller hur?

Fler bilder från vårt och övriga deltagares bidrag hittar ni på Kanal 5:s sajt, där man även kan rösta om man känner sig road av det. Så många fina bidrag. Speciellt kul var det att se Fixa och Donas färgklick med fåglar som hängde i en mobil och skapade sommarkänsla. Och Annikas stilrena hörna där man gärna sitter med en inspirerande inredningstidning till sommaren. Det stora grå husets finstämda färgskala med rosa accenter är jättevackert och  Hvitur Lakkrits har skapat en skön och vilsam miljö, där man kan känna sig lugn och harmonisk.

Jättekul att se så olika stilar och smakriktningar representerade!
 

Kanal 5,2


Vi gillar detaljbilder, så här kommer ett par till, som komplement till tidigare inlägg. Vet ni vad? Det känns riktigt kul med tävlingen. Först kändes det ängsligt, just det därmed att bli bedömd och att alla man tävlar mot är så himla duktiga osv. Men nu känns det bara kul, för vi är de vi är och det är vår stil vi ska representera med bidragen. Så, det här är vioch om ni skulle gilla det ni ser blir vi självklart glada för en röst. (jisses, det satt långt inne att skriva det)

//Pethra

PS På bilden är det kuddar hängande och stående ljuslyktor från Indiska.

Att tolka en bild

I sommar har jag haft besök av en god vän som studerar psykologi och våra diskussioner har triggat en massa tankar. Därför har bloggen på senaste tiden tagit formen av "funderings-blogg", även om jag tappert försökt hitta ett naturligt sätt att väva in det tillsammans med färg och form. ;)

Sist vi satt och pratade diskuterade vi "fientlig attributionsbias". "Detta innebär att man tolkar en annan persons intentioner som fientliga trots att intentionerna egentligen är neutrala eller goda".

Om man läser det här inlägget och tar illa upp och tror att det är personligt riktat som en pik till en själv, då kanske det i sig är ett tecken på att man lider av "fientlig attributionsbias". Själv sticker jag inte under stol med att jag tolkar saker och ting utan rim och reson ibland. Två gånger har jag blivit upprörd över julkort jag fått. En gång för att lappar med frågetecken och pilar var påklistrade på kuvertet på ett besynnerligt sätt. På ett annat var det ett rim som fick mig att gå i taket och jag tänkte att "det där var väl ändå att strö salt i såren."

Jag har kvar det där julkortet med rimmet och när jag tittar på det nu kan jag tänka mig en massa tolkningar av rimmet. Kanske borde jag tittat mer på hjärtat som var ritat bredvid rimmet istället?

Som tröst, om man känner att man inte alltid har koll på hur saker och ting ska tolkas så läste jag här att "Interestingly, there is some evidence that more intelligent and socially apt people are more likely to make errors in attribution." Skönt att höra. ;)

Hur som helst, man kan lära om och lära rätt och ta med sig det i livet. Det är det som är så härligt med att leva, det finns inget stopp för vår utveckling!

Belysningskonst från Bleu Nature


Man blir aldrig besviken när man besöker Bleu Natures hemsida.

Dagens utsikt

 
 

Min utsikt idag.


Dandelion och Maskros


Maskrosen är en blomma som tolkats flitigt inom belysningsdesign. Ovan ser vi Dutch Designs version, som ger ett fluffigt intryck och lyckas fånga det sköra i blommans utblommade stadie, bara en liten vindpuff så yr den iväg.


En mycket prisvärd variant är lampan Maskros från IKEAS PS-kollektion för 799:-. Den är verkligen stor. Jag tycker mycket om den, men den skulle onekligen bli malplacerad här hemma då vi inte har tillräckligt högt i tak. Den kräver sitt utrymme.


En favorit är annars lampan Dandelion från MOOOI. Kanske mer lättdammad än de andra? Den kostar betydligt mer och får väl ses som en designinvestering för livet. När vi var i Köpenhamn förra året såg vi just denna lampa återkomma i ett av modevaruhusen. Det var mycket snyggt.


BoConcept har sin variant, med lite rundare inslag i detaljutformningen. Vad säger ni, vilken är er favorit?

Designat USB-minne

 

Vi har sett många olika varianter på design av USB-minnen det senaste året. En del mer lyckade, andra mindre. Den här varianten, som kommer från OOMS, Dutch Design Studio, tycker vi tillhör den första kategorin. Att de är gjorda av trä gör att de skapar en intressant dynamik tillsammans med datorn som ett av högteknologins under. Ett stycke natur medan man sitter och surfar. De finns att köpa på Supermarket, som fraktar över hela världen, och kostar $ 96.60 för 1 GB minne.


Max Streicher och Tjolöholms slott


Idag tog vi en liten tur till Tjolöholms slott. I sommar ställer den kanadensiske installationskonstnären och skulptören Max Streicher ut, med enorma, uppblåsbara figurer. När vi gick in i den stora utställningshallen såg vi först bara de gigantiska molnen och visste inte vad som väntade längre in i rummet. När vi så gick längre fram fick vi syn på de två nakna mansfigurerna som svävade i luften, likt fallskärmshoppare mitt i ett fritt fall, fast utan fallskärmar på ryggen. En känsla av overklighet och graciösa ilningar spred sig i magen.

Jag gjorde ett tandemhopp i Australien en gång, vilket jag har på video. Innan man hoppade var man tvungen att klättra ut på vingen och jag tror jag kan lova att om det inte varit ett tandemhopp hade jag aldrig vågat ta språnget själv. När vi väl hoppade kändes det som om hjärtat skulle hoppa ut ur munnen. Känslan man fick vid det fria fallet var obeskrivlig. En kombination av total skräck och lyckorusig frihetskänsla.

I Max Streichers installation är människorna och molnen gjorda av samma material. Rörelsen i skulpturerna ger intryck av tunga människokroppar som faller mot jorden, en konsekvens av gravitationen. Men i själva verket har de samma förutsättningar att "sväva" som molnen, de är ju skapade av samma materia. Kanske är det inte människor, bara moln? Ungefär som när man ligger i hängmattan och ser upp mot himlen,  ni vet hur man kan hitta former, känna igen figurer och se sammanhang i molnformationerna. Vad är verklighet och vad är illusion?Nyckelgubbstårta


Idag har vi firat de i familjen som fyller år i april. . Dagen till ära gjorde vår dotter en nyckelgubbstårta. Det vill säga en jordgubbstårta där jordgubbarna är dekorerade som nyckelpigor. Den var inte bara kanonfin, den var supergod också!

Ha en fortsatt trevlig söndag och en fin kommande vecka.

//Pethra

En hyllning till människans förmåga att skapa

"Jag vet att det är ytligt att skriva om design och inredning" började en annan inredningsbloggare en mening med att säga. Hon hann aldrig säga klart meningen innan jag opponerat mig. "Men varför skulle det vara ytligt, att skriva om design är väl en hyllning till människans förmåga att skapa!".

Jag har funderat en hel del kring det där. Var går gränsen mellan design och dekoration? Är det givet att det ena är ytligt medan det andra inte är det?

När jag läste konstvetenskap ifrågasattes och ältades konstbegreppet fram och tillbaka. Jag fastnade för en definition; Allt kan vara konst. Med betoning på KAN. Det är betraktaren som avgör om det är konst eller ej, vilket i slutändan också innebär att betraktaren blir konstnären, satt på sin spets.

Drivved blir konst den stund en människa tar upp den och betraktar den som konst, ställer den på ett bord i en installation. Är det lika mycket konst om bordet befinner sig i ett dammigt förortsvardagsrum som om det är på hedersplatsen i stadens museum?

Med denna vida definition av konstens väsen kan man se sig runt i sitt hem, hänga upp återvunna aluminiumburkar i taket, blanda kuddar från Rusta med en enstaka dyrgrip från Designers Guild, måla åtta olika slags köksstolar i lika många nyanser av grönt, ställa en Eames Plastic Chair i ett välbelyst hörn och sedan luta sig tillbaka och förnöjsamt tänka; "Vilken gudabenådad konstnär jag är".

Kanske är frågan om gränsen mellan design och dekoration egentligen inte så viktig? Kanske är det den underliggande värderingen av begreppen yta och djup som är det väsentliga?


Fundering kring begreppen...

Nu måste jag få opponera mig på en företeelse som jag uppmärksammat. Det gäller användningen av ordet "personlig" inom inredningen. Jag uppfattar det som om ordet i många sammanhang blir synonymt med "myckenhet" och "rörigt". Som om alla hem med en massa prylar är personliga, medan de avskalade, mer minimalistiska inte skulle vara det.

Dessutom används, enligt mig, ett annat ord felaktigt i mer minimalistiska sammanhang, dvs ordet "stilrent". Som om stilrent vore synonymt med avskalat. Det är nästan så att begreppen "personlig inredning" och "stilren inredning" blir varandras motsatser. Men en inredning med genomgående snirkliga barockmöbler kan i högsta grad kan vara stilren om den håller sig inom ramarna för just den stilen.

En avskalad, minimalistisk inredning kan vara mycket personlig. Och en snirklig inredning, full med mönster och ornament kan vara stilren.

Tycker jag. Vad tycker ni?


Hemma hos Karim Rashid

 
 
Foto:Michael Moran Sköna Hem

Ljusa gröna nyanser

 
 

Förnya med färg.

 


Hemma hos Camilla

 
 
 
 
 

Hemma hos Camilla Lundsten. Fotograf

Stellan Herner

.  För

Skarp Agent


Vardagslyx

 
 

Idag blev jag serverad smoothie och muffins. Venus bestämde sig för att även hon skulle göra en insats, så hon slickade skålen som smoothien gjorts i.


Muffinsförvaring

 

Det var kärlek vid första ögonkastet när jag fick syn på de här "picknick-burkarna" från

RICE

, inhandlade på

Sally Bazar

. Jag hade lite svårt att motivera ett inköp, då jag inte brukar laga till flera rätter på asiatiskt vis. Idag bakade dock barnen muffins och VIPS insåg jag vad den skulle användas till. Helt enkelt oumbärlig... ;)


Konsten att nå fram med färger

Hundertwasser

Quiet turmoil

Great Path, Hundertwasser

Sorrow av Renata Kopac


Inredningsbloggen 1 år 22/8-2008

Kristina på Kix Koll


image2392image2390image2394

Ett stort tack till Kristina på Kix Inredningskoll för att Du tog Dig tid att svara på mina frågor. Och tack för senast, tänk att tiden kan gå så snabbt när två inredningsnördar träffas och pratar om sitt intresse! :-)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pethra: Du har gått en inredningsutbildning, berätta mer om den.


Kix: Jag läste en Grundutbildning i Inredning och Design på Art College i Göteborg i våras. Vi var en liten grupp av inrednings- och designtokiga människor med olika planer och drömmar som läste ihop. Våra två lärare som höll i utbildningen är utbildad arkitekt respektive inredningsarkitekt och var otroligt engagerade och inspirerande. Inom vissa områden hade vi gästföreläsare och vi hann med studiebesök på en inredningsbyrå, en designbyrå, modellverkstad, belysningsföretag och tapettillverkning.

Utbildningen innehöll färg och form såsom: färglära, olika formövningar, krokimålning med modell, konstruktion av mönster, frihandsperspektiv mm. Det ingick även teoretiska ämnen såsom: stilhistoria, textila ämnen, ritteknik, presentationsteknik och olika sorters perspektivritningar. Dessutom hade vi en mängd övningar i ritningar i skala, allt ifrån möbelritningar i olika skalor till rum och husritningar, målning med akvarell, olja, tusch och mycket annat. Under hela våren hade vi tre projekt som pågick löpande. I projekten ingick att göra ritningar, modellbygge i två olika skalor, perspektivritningar och presentation och materialbeskrivningar. Det var ett hotellrum i etnotema, ett badrum med helt galna mått och ett fritidshus som vi fick planera och rita efter diverse olika förutsättningar.

Utbildningen var vansinnigt kul och inspirerande och jag har verkligen fått bekräftelse på att jag har valt rätt bana. Det är helt underbart att få vara sådär kreativ och speciellt i ett sällskap med andra likasinnade.

 

Pethra: Har Du alltid varit intresserad av inredning eller är det något som växt fram med tiden?


Kix: Det har jag nog alltid varit när jag tänker efter. När jag byggde kojor som liten var det väldigt viktigt att göra det mysigt ? blombuketter och välstädat skulle det vara. Sedan så älskade jag att möblera om i mitt rum och flytta runt prydnadssaker.

Min mamma har berättat att jag väldigt tidigt satt med hennes knappsamling och sorterade knapparna efter färger. Hennes tyger och garner älskade jag att lägga i olika färgkombinationer och mönster. Det var väldigt viktigt att det matchade. Min mamma hade alltid en massa projekt på gång när det gällde att sy, sticka och måla. Det var en mycket kreativ miljö att växa upp i!

 

Pethra: Om Du fick inreda ett hem, vems hem skulle det vara och hur skulle det se ut?


Kix: Jag kan faktiskt inte komma någon speciell person men jag hade gärna inrett ett hem till en familj med många barn. Jag tycker att det är oerhört intressant med smarta förvaringslösningar och en barnfamilj behöver just mycket och bra förvaring för alla kläder och prylar.

Jag läser gärna om liknande reportage i tidningar och böcker och klurar på inredningslösningar när tillfällen ges. Dessutom så skulle jag gärna vilja inreda barnrum. Återigen är förvaring viktigt men jag tycker också att det vore kul att göra rum i olika teman och få vara lite galet kreativ och göra roliga väggmålningar och specialmöbler med en liten pedagogisk touch, kanske en stor världs- eller Sverigekarta uppmålad på en vägg där man tillsammans kan bocka av platser man besökt.

Jag är övertygad om att det med pedagogiken som ledstjärna går att göra enormt roliga barnteman. Barn påverkas väldigt mycket av den miljö de befinner sig i, precis som vi alla gör (det är lite av lärarinnan som pratar i mig nu hör jag J ).


För övrigt (och förresten)... Salem al Fakir. Han är en superskön popestet som förtjänar ett hem som förmedlar en "musikalisk tusen och en natt känsla". Det hade varit kul.

 

Pethra: Vad är syftet med Din blogg, hur vill Du använda den i relation till Ditt intresse för design och inredning?


Kix: Jag startade bloggen i vintras precis innan jag skulle starta utbildningen och hade några veckor ledigt sedan jag hade sagt upp mig från mitt gamla jobb som lärare. Jag hade inte besökt alls många bloggar då - Husmusen lite då och då samt Cleopethra och Roomservice några gånger. Jag var lite uttråkad och tänkte att jag kan starta en för skojs skull och se om jag tycker det är kul. Tanken då var också att jag skulle börja intressera mig lite mer för foto och ge mig på Photoshop.
 
Bloggen kanske skulle göra att jag blev lite mer taggad. Men att leta roliga och intressanta inlägg tog överhanden och det blev inte så mycket med fotoutvecklandet? tyvärr. Nu tycker jag att det är fantastiskt kul och det går nästan inte en dag utan att jag är inne på bloggen och skriver inlägg och besöker de andra bloggarna. Syftet nu är att samla allt jag hittar - saker, inspiration och egna erfarenheter - på ett och samma ställe. Dessutom är det ett otroligt bra forum att få utlopp för alla tankar - och behovet av att "prata" inredning och design tillfredsställs med stor belåtenhet! Min omgivning uppskattar det nog!


Pethra: Du håller på med ett stort projekt nu, en sommarstuga! Berätta lite, hur känns det att sätta händerna i något så konkret och vad är det svåraste?


Kix: Det är så himla roligt och jag har verkligen längtat efter att få göra något så här kreativt. Jag har tidigare totalrenoverat en lägenhet men detta är något helt annat. Gården är 100 år gammal och vi vill försöka bevara tidsandan så gott det går och göra det mesta själva.

Jag har tusen idéer och tankar på hur jag vill att det ska bli och går med tentaklerna ute hela tiden för att samla på mig erfarenhet och inspiration. Det svåra är att allt tar så lång tid och att det är så otroligt mycket som ska göras. Listan kan göras hur lång som helst och troligtvis blir man aldrig klar. Huset är bara en del i det hela. Ladugårdarna och uthusen är också i ett stort behov av att restaureras och det är något som jag verkligen inte har någon erfarenhet av. Städa, riva plastmattor, slipa, tapetsera och måla om kan vi fixa men det övriga - som att byta ut stockar (!) och göra större snickerijobb det får vi nog överlåta till någon annan. Det får helt enkelt ta sin tid att få allt i sin ordning.

Just nu har vi ett stort jobb med att slipa alla golv framför oss som sedan ska lutas och såpas. Därefter kan vi börja inreda och dekorera, med undertecknad som "chief" naturligtvis J. Det ska verkligen bli kul!image2395Charlotte på Hemmariket

image2397image2387image2396

Tusen tack till Charlotte på bloggen Hemmariket för att jag fick "intervjua" Dig! Och tusen tack för biljetten! Nästa gång får det bli Milanomässan! ;-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pethra: Hur kommer det sig att Du startade blogga om inredning?


Charlotte: Jag startade min blogg eftersom jag ville prova mediet som sådant, och för att jag imponerades av bredden på de bloggar som redan fanns på nätet.

Jag ville också efter en tids "smygbloggande" också inspirera andra och startade "Hemmariket - en inredningsblogg".

Nu är jag helt såld på bloggandet och har djup respekt för er andra inredningsbloggare! Många av inredningstidningarna ligger oceaner efter er kompetens och uppfinningsrikedom!

Pethra: Du är stylist och dekoratör, berätta gärna lite mer om detta. Vad har Du gått för utbilding, var har Du för förhoppningar för framtiden?

Charlotte: Jag har alltid haft ett brinnande intresse för färg och form och särskilt inredning vid sidan av mina "vanliga jobb". Efter enstaka kvällskurser så ville jag satsa på en yrkesinriktad utbildning för att ha en formell
kompetens. Jag valde att gå Medborgarskolans "Dekor- och Reklam" i Stockholm eftersom den var förlagd till kvällar och helger.

Jag är mycket nöjd med utbildningen och de engagerade lärarna. Jag tycker iofs att skolan hade kunnat ha ett tätare samarbete med "branschen". Det är en svårforcerad marknad som många vill in i. Det är som alltid också mycket upp till dig själv (tid och engagemang) vad du får ut av det hela!

Jag jobbar nu som projektledare inom IT på dagarna men tar mig an inredningsuppdrag vid sidan av i mån av tid. Tidigare har det varit en dröm att försörja sig på heltid på inredningsjobb men just nu är jag ganska nöjd
med att ha det som jag har det. Det är klart att dyker ett tillfälle upp så tar jag mig en ordentlig funderare
.

Pethra: Hur skulle ett drömreportage av Dig i en glassig inredningstidning se ut?

Charlotte: Jag gör hellre ett reportage på en blogg än i en glassig inredningstidning!

Skulle jag ändå låta mig övertalas :-) så fick det bli när jag valde ut designfavoriter på en större auktion. Jag gillar klassiker som kan återanvändas och som håller i evighet.

Pethra: Hur började Ditt inredningsintresse?

Charlotte: När jag som femåring ritade mitt drömhus! Därefter har det hållit i sig och det verkar som jag tack och lov får lära mig att leva med det!

Pethra: Det roligaste med bloggen?

Charlotte: Alla er därute som läser det här och er som besöker min blogg. Även om inte alla kommenterar inlägg så vet jag att ni finns där och det är helt fantastiskt! Att ni sedan kommer tillbaka gång på gång dessutom, tack!

giarimi


Alexander Girard


Alexander Girard är en av 1900-talets mest nyskapande moderna formgivare. Nu har hans arbete åter väckts till liv i form av cykeln Amsterdam.

Mest känd är Alexander Girard för sin design och sitt ledarskap vid Herman Millers textilavdelning 1952-1975. Där förde han samman sin fantasifulla grafik med möbler designade av bland andra George Nelson och Charles & Ray Eames. Girard var en ivrig samlare av folkkonst, grafik och träleksaker vilket avspeglades i hans banbrytande design och skiftande, levande anda.

- Alexander Girard skapade en ny stil av konstnärliga uttryck. Jag kände mig kallad att väcka hans arbete till liv och via vår klassiska cykelmodell Amsterdam kan vi uppmuntra fler människor att hitta och utforska briljansen i Girards verk, berättar Benno Baenziger, grundare och designer för Electra Bicycle Company.

Electra Bicycle Company fortsätter därmed att utveckla sina cyklar i samklang med tidens behov och med känsla. I cykelmodellen Amsterdam har man inspirerats av en av de sannaste, mest väsentliga och oförstörda cykelmodellerna genom tiderna. Cykel kombinerar beprövad elegans med moderna komponenter och Electras patenterade Flat Foot teknik. Det vill säga att man alltid kan sätta ner foten platt på marken när man sitter i sadeln, något som leder till en ökad känsla av säkerhet, speciellt i stadstrafik.

Alexander Girard-cyklarna släpps över hela Europa i dagarna och kommer att finnas till försäljning i välsorterade cykelbutiker.

http://www.electrabike.com/


Årets textil, ett miljösmart valDiskduken från Ekelund Linneväveri har blivit utnämnd till ÅRETS TEXTIL 2009. Diskdukarna är tillverkade av bomull och bambuviskos. Bambun har naturliga antibakteriella egenskaper som reducerar bakteriefloran avsevärt - och därmed uppkomsten av dålig lukt. Den är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

Hemma hos familjen blogg

Fotograf: Anna Evenius, stylist: Charlotte Bladh

Hehe, så lyder rubriken till en av artiklarna i senaste numret av en favorittidning, Hus & Hem. Och bloggparet, det är Mikael och jag. Prenumeranterna har fått sitt nummer nu, medan det finns i butikerna imorgon för lösnummerköparna.

Här ovan ser ni en bild som inte kom med i reportaget. Det är en över hundra år gammal port som stått på en innergård i Kina. Jag föll för den så fort jag såg den. Mikael har byggt till sidorna, så att vi har lite förvaring i den när dörrarna öppnas. Jag gillar den slitna looken och att veta att den här varit med länge, länge. Jag undrar vilka draman som utspelats när folk gått in och ut genom den här porten.

Vi har möblerat om sedan bilderna i reportaget togs, Howardfåtöljen har bytts ut mot en vit Stingray, det guldornamenterade bordet har åkt ner i källaren, tavlor har bytt plats och bytts ut. För det är ju så det är med ett hem, ett ständigt pågående och roligt projekt. Man sparar tills man kan köpa något man velat ha länge, man ändrar om och förbättrar där det behövs, allt eftersom.

Fler bilder kommer vad det lider. Och till Charlotte och Anna, tack för en supertrevlig dag!

veketåg

image1046image1057

 
Vet Du vad veketåg är? Det var ett nytt namn för mig tills för någon månad sedan. Veketåg är ganska högväxt och växer i kraftiga tuvor. "Stråna kan bli upp till en meter långa och är ljusgröna och släta, själva strået är bladlöst men vid basen sitter korta mörkbruna bladslidor. Inuti har strået en tät vit märg. Veketåg förekommer allmänt på fuktig mark i södra och mellersta Sverige. Den påträffas ofta i diken, fuktiga betesmarker, på stränder och hyggen" 

Vidare;

Svenska namnet veketåg av att den förr användes till vekar, Retzius (1806) skriver att dess "lätta och swampiga märg, hwilken med twå i kors satte knappnålar utdrages, är et mycket tjenligt ämne til wekar i wanliga lampor.". 

Från Den virtuella floran.

image1047image1048

Veketåg användes alltså till vekar förr i tiden, därav namnet. :-) Det kan man självklart göra nu också och det är ett ganska kul projekt, inte minst om man har barn som man på ett roligt sätt vill lära mer om naturens resurser.

Jag plockade några långa, gröna strån och som ni ser på högra bilden är det vitt i ändarna. Det är den vita märgen som står beskriven ovan. Den är porös och mjuk och det är dessa egenskaper som gör att den passar bra till att vara veke.

image1049image1050
Jag använde nageln till öppna upp strået så långt det gick. Sedan drog jag nageln längs med insidan av strået för att lossa den porösa märgen. Det är denna märg vi vill åt.

image1051image1052
Här ser ni några längre märgbitar jag lyckats få loss, samt rapsolja. Det går bra med andra oljor också, sist använde jag olivolja. Man ser till att doppa veken ordentligt i oljan, så den blir genomdränkt.

image1053
 
Därefter tänder man veken och voilá; man har en billig oljelampa utan märkvärdigheter. Mina barn vill inte bara ha en veke, de ska helst ha flera vekar så det blir en masseffekt. Själv uppskattar jag enkelheten med bara en låga.

Prickig tisdag och hallontårta

image4427

Ella har utmanat till en mönstervecka och idag är det prickigt som gäller. För att inte vara alltför förutsägbar väljer jag inte ett kort på Venus, utan på helgens hallontårta som vi bemundigade när vi firade flera födelsedagsbarn i familjen i söndags. Mums, så god den var! Sambons hemliga recept...

image4428image4429

grönbergs del 2


Vackert stilleben, den typ av dekoration som Pia & gängetGrönbergs Interiör är mästare på.


En liten pippi lyser upp och håller utkik i butiken.


Hos Grönbergs är det romantiskt på ett alldeles speciellt fräscht sätt.


En tomte i gammaldags stil.

DDIrömfångare

image301


Igår bestämde vi oss för att göra egna drömfångare. Instruktioner hittade vi här. Pärlor hade vi en massa i pyssellådorna, fjädrar likaså (några länsade vi från påskriset). I en låda fanns en beige mockakjol jag tänkt skänka bort, men som jag sparat "ifall jag behöver mocka någon gång". Där ser man, ibland är det faktiskt bra att spara gamla saker! Snöre köpte sambon på ICA och kvistar hämtade vi i trädgården. Mikael tog sekatören och hämtade in några kvistar, som var böjliga och bra.

Man får inte glömma att ha ett hål kvar i mitten, där de goda drömmarna slinker igenom. Man vill ju inte vara helt drömlös!

image302

Fotograf Tim Irving


Jennifer på den utmärkta bloggen Made By Girl lyfter upp fotografen Tim Irving idag. Jag blev så förtjust att jag även vill visa några av hans bilder här på Design & Inredningsbloggen. Underbara färgkombinationer, speciellt förtjust blev jag i de grönturkosa med röda inslag. Han har bearbetat bilderna så de ger ett åldrat intryck, väldigt snyggt gjort. 

Vill man köpa hans bilder så finns de på Etsy. Han skickar över hela världen och det går att beställa bilderna i egna storlekar. Moster Hulda


Visst kan man förundras över allehanda onödiga köksprylar som dyker upp här och var. Moster Hulda tillhör dock en kategori av prylar som jag blir förtjust i, trots att jag inte känner något omedelbart behov av en äppelskalare i mitt liv. Den är ju så tuff! Jag får lite "Professor-Baltazar-i-köket-känsla" av den och kan mycket väl tänka mig att låta en röd sådan få pryda köksbänken i väntan på att jag ska komma och skala kvällsäpplet. Finns i nätbutiken Eventkock.se där även en mängd andra snygga prylar till köket finns att tillgå.

PS Ja, det är en potatis på bilden, men den kallas för äppelskalare och går att använda till både och. :)

Om

RSS 2.0