dukning på nyår


Juldukningen funkar även till nyår om man byter bort de röda kulorna mot guldiga eller silvriga dito. Kulorna för namnskyltar finns hos Indiska, 39:- för 6 st. En mycket trevlig idé, tycker jag. Barnen tyckte det var kul att hjälpa till och skriva namnen.

Att ta ett sidenband och knyta runt servetten tillsammans med en liten guldkula blir också fint. Gott nytt år!Alternativ julgranCharlotte på Hemmariket skriver om alternativa julgranar HÄR och HÄR. Vi vill inte vara sämre, så här kommer vårt tips på alternativ julgran; ett ljusträd från Blomus. Grenarna är lätta att sätta fast respektive ta ner, så den tar lite plats när den inte används. Vi tänker oss att det blir vackert med ljusen tända i ett mörkt rum. Så långt från blinkande flerkulörta ljusslingor man kan komma, ungefär. Alltså ingenting för Dig, Hannele...?)

Finns att köpa hos bland annat Selected Inspiration.

Förresten, visst är nedanstående pryl smart? Varför har man inte kommit på det tidigare? (bildenär klickbar)


kuddfordaltavla

image411

Jag har sett på ett flertal ställen att man spänt upp ett vackert tyg, vilket man inhandlat för ändamålet, på en tavelram och hängt upp på väggen. Det har jag tyckt varit en bra idé! Igår kväll kom jag på att jag ville göra något liknande. Jag fick nämligen syn på ett kuddfodral jag köpte på rea på Indiska någon gång förra året. Jag tycker jättemycket om kuddfodralet, men det har inte passat in bland de andra kuddarna riktigt och jag ville inte ha det undanstoppat i en låda.

Eftersom jag hade några galleriramar liggandes (jag köpte en massa på Ullared för något år sedan, de kostade cirka 25:-, dvs en fjärdedel av det man betalar i affären för konstnärsmaterial.) tänkte jag att jag kunde göra två tavlor av kuddfodralet. En helt grön av fodralets silkiga baksida och en med den broderade framsidan.

Jag började med att sprätta upp sömmarna. När jag kom till den sista sidan kände jag plötsligt att det kunde vara  kul att låta dragkedjan vara kvar och i stället göra en större tavla. Jag hade bara ramar som mätte 40X40 cm, så jag tog häftpistolen och satte ihop dem till en ram.

Jag vek in sömnsmånen på tyget och strök det, samt strök tyget så slätt jag kunde. Eftersom kuddfodralet var fodrat satte jag dubbelhäftande tejp för att hålla sömnsmån-fliken på plats.

Sedan häftade jag helt enkelt fast tyget på ramen och så var det klart! Kanterna fick jag pyssla lite extra med för att få det slätt och fint, men det var inte svårt. Eftersom tyget var lite större än nödvändigt kunde jag förskjuta dragkejans placering så att den inte hamnade helt på mitten. Det blev finare så.

Kuddfodralet köpte jag som sagt på Indiska, men jag tycker blommorna känns Kina-inspirerade, så tavlan passar bra över den kinesiska stolen, tycker jag. Eftersom jag hade alla saker hemma och jag köpt det billigt vid tidigare tillfällen blev det en billlig historia, lite drygt 100:- Fast det hade jag betalat innan, idag var det "gratis"! Det är roligt att göra nya saker av det man har hemma, att komma på nya sätt att använda dem.

Inte tog det lång tid heller, ungefär en timme.

Med detta pyssel hälsar jag er en trevlig helg! :-)

image412

Kärringen mot strömmen

 

De flesta julblomster-arrangemang jag sett på bloggarna är diskreta varianter med vita blommor, grönt och zink. På ett ungefär. Oerhört snyggt och smakfullt. Men, jag får helt enkelt vara "kärringen emot strömmen" och bjuder på ett färgstarkt arrangemang. Jag brukar faktiskt också bara ha vita julblommor, men när jag fick syn på de små julstjärnorna i min rosa favoritfärg kunde jag inte stå emot. Tillsammans med de glatt gröna cypresserna (?) och en rosa hyacint hamnade de i en röd ugnsform från RICE, som jag klätt med folie på insidan. Så där, en av mina favoritkombinationer rosa, rött och någon slags limegrön variant finns representerad även i julpyntet!


Mickes julkula


Om man inte har plats för julgran, eller om man vill ha en extra dekoration på balkongen kan Unos julkula vara ett alternativ. De första två åren vi gjorde den hade vi den hängande, men i år bestämde vi oss för att ha den stående. Det tar en stund och kan vara tålamodsprövande, men resultatet tycker jag är lysande! (haha!) För att kunna delge er idén gjorde min sambo kulan tidigt i år.

Själva stommen köpte jag på IKEA för 2 år sedan. Granriset köper man där de säljer julgranar, eller också har man tur och har gran på tomten. Om grankulan ska stå utomhus måste ljusslingan vara anpassad för utomhusbruk. Kulor av plast är att rekommendera ifall det blåser starkt och julgranskulorna lossnar.

Se till att testa så ljusslingan fungerar INNAN ni sätter igång... (det är nog väldigt frustrerande att vara klar med allt och så fungerar inte ljusslingan.)
 

Så här gör man;

1) Börja med att klippa till ett antal bitar ståltråd att fästa ljusslingan med.

2) Fäst ljusslingan med de små ståltrådsbitarna och peka själva lamporna utåt.

3) Börja med att sticka in granrisändarna på toppen av kulan och låt dem hänga naturligt ner. Vi försökte först (min idé) hänga dem åt andra hållet, men det blev inte bra. Se till att granriset är jämt fördelat och täcker hela kulan.

4) Fäst granriset med ståltråd, försök få det att inte synas så mycket. Dra fram lamporna så de syns.

5) Klipp till små bitar av granriset och stoppa in lite här och var där det behövs. De fungerar som hullingar och sitter kvar när man stoppat in dem en bit.

6) Ta ståltrådsbitar och dra genom julgranskulornas ögla, fäst dem genom att dra åt dem från insidan.

7) Ställ julkulan på plats, tänd och njut av det mysiga! Drick glögg, ät pepparkakor och känn julens magi sprida sig över nejden. :-)

Ängel och trollhassel i taket

 


Ett dekorationstips i stundande adventstid är att hänga en ängel och några matchande små julgranskulor i en gren med trollhassel. Dekorativt, vackert och stämningsfullt.


Om

RSS 2.0