Lite av varje
Jag kikade in hos Broarne idag och fick till min glädje syn på ovanstående yllesjal/duk i glada färger. Skulle bli perfekt som blickfång över en vitmålad stol.

Under surfrundan hittade jag även till den holländska grossisten Pakhuis Oosts hemsida och fick se kuddarna på bilden ovan. De fanns med på trendutställningen på Formex.

Glad blev jag också när jag hittade Karen Nyholms vackra glas hos craft2eu. Rött och rosa, kan det bli bättre?

Supermodernt danskt


Danska Dencon har designat ett nytt skrivbord, Ezio,  med "Karim Rashid möter Star Trek-känsla". (där fick jag till det) Lekfullt organiska former som samtidigt har en inneboende strikthet, praktiskt anpassad till modern kontorsmiljö. Läs mer HÄR.

Boktipset


Efter att jag skrivit ett inlägg om Selina Lake sist klickade jag hem ett ex av hennes bok Bazaar Style. I veckan kom den med posten och det är en bok att rekommendera för alla som vill ha tips på hur man skapar en färgglad, kreativ och harmonisk miljö med loppisfynd och annat smått och gott. Färg och -mönsterkombinationerna är djärva, men de fungerar klockrent.

En annan bok att inspireras av är Tricia Guilds "Inred med blommor". Älskar man färger blir man lyrisk av bilderna i den här boken. Man kan inte se sig mätt på allt vackert som presenteras med stilsäker hand och fingertoppskänsla för färgvärldens dynamik.

Det är två böcker att glädjas över i väntan på att våren ska infinna sig.

The Sushi CollectionMorosos hemsida är alltid trevlig att besöka. Det känns nytt, fräscht och innovativt. Så även denna gång, då man möts av nyheten att Morosos nya kollektion "Sushi" formgiven av Edward van Vliet, nu visas i Morosos showroom i Amsterdam, New York och Milano.

Det är en kollektion med underbara former och textilier som tar fram den japanska estetikens enkla elegans tillsammans med moderna mönster och patchwork-känsla.

Japan + pasteller hittar man även hos Orike Muth, en annan av våra favoriter.


Lite


I helgen introducerar sydafrikanska designgruppen Animal Farm en ny armatur, Lite. Lite är tillverkad av olika slags träslag och är designad för att enbart passa lågenergilampor. Snygga i grupp eller att hänga var och en för sig.

Via Dezeen


Grovhugget intryck


Möbler i grovhuggen stil har vi sett från Jens Fager tidigare. Här är det Josef Blersch och Mander Liefting som varit i farten. Skåpet ger intryck av att vara gjort av trä, men så är inte fallet, det är gjort av stål.

Pouf Beige


Med en gång jag såg den här pallen blev jag störtförtjust och bestämde mig för att göra ett inlägg om den. Först när det var dags att börja skriva såg jag vem designern var... Ja, just det, Jaime Hayón, vem annars? Klart jag fastnar för något han formgivit, karln är ju ett geni!

Här hemma har vi en koskinnsmatta i samma gröna färg som på pallen. Den skulle med andra ord passa utmärkt här. Något att drömma om. Förutom överdelen av skinn är pallen gjord av keramik, liksom den matchande vasen. Finns i den holländska webshoppen Wanneke, där det också finns så många andra godbitar.


Att inreda med textilier


Textilier som en del av inredningen hjälper till att skapa en ombonad känsla. Det är också ett lätt sätt att piffa till ett rum med färg och lätt att variera och flytta runit i olika konstellationer efter humör. Jag är oerhört förtjust i det supermjuka material som finns i Fabric Copenhagens produkter. Vi kände på en av Fabric Copenhagens plädar på Formex och den är oerhört mjuk. De glada färgerna passar bra ihop med materialet. Att ha en väska som på bilden nedan, som inredningsdetalj kan jag också tänka mig. Kanske som en snygg uppsamlingsplats för fjärrkontrollerna efter man stängt av TV:n för kvällen?


Hemma hos Linda


Linda från bloggen Living like Linda har skickat in några inspirationsbilder för er som vill piffa till det i kontorsdelen där hemma. En avskalad miljö med fina detaljer. Det känns fräscht och luftigt. Tusen tack för bilderna och inspirationen, Linda!

Här kommer hennes egna kommentarer till bilderna;

1: Bänkskivor och hyllplan för en billig peng. Hurtsar istället för ben undertill. En samling vaser fyndade på olika loppisar/antikbodar. Egentillverkade tavlor (som är väggordsprototyper åt www.myfirstroom.se) Det underbara hjärtfotot kommer från Camillas fotoshop http://camillas-fotoshop.blogspot.com/   Egentillverkad lampa av textilsladd och porslinssockel.
 
2 Lite snygga detaljer piggar upp
 
3 Närbild på fotot. Det har jag fäst i en klämma med magnet på en av konsolerna, tillsammans med några biljetter från spårvagn och besök på museum utrikes. Personligt? Jäpp.
 
4 Canvastavla efter ett fotografi jag tagit. Körsbärskvistar i cylindervas, enkelt men snyggt.
 


Tidningsställ


Flera har mejlat och frågat om våra tidningsställ som vi visade HÄR. Tyvärr finns de inte att tillgå längre, då företaget som köpte in dem gått i konkurs, (bra produkt för annan grossist att ta in!) men här kommer ett alternativ som vi tycker är mycket snyggt och smart. Det är lätt att byta ut tidningarna och arrangera efter färg och humör.


Designer av hyllan, som heter Manual, är Mikael Nilsson och den finns att köpa hos bland annat P.I.D. Enligt specifikationerna kan den även användas som anslagstavla, samt är ljudabsorberande.Ett annat alternativ är City Sunday, som ger ett tuffare intryck, inspirerad av stadssilhuetter.

Monica Förster designar för kvinnor


Allra högst upp på min önskelista står just nu Monica Försters kontorsstol Lei. Det är nämligen inte vilken kontorsstol som helst, utan världens första konstorsstol designad för kvinnor.

Lei är resultatet av en lång tids studier av kvinnors sätt att sitta och är ergonomiskt utformad för att förebygga arbetsskador.

"Det har varit en spännande utmaning att arbeta fram en stol med så tydliga ergonomiska krav. Lei är ett av de mest tekniskt avancerade projekt jag har arbetat med, vilket har tvingat mig att uppfinna nya formlösningar," säger Monica Förster.

Läs mer på OfficeLines hemsida.


Handskrivna brev och glada färger


Ibland dimper det ner fina handskrivna brev i vår brevlåda. Det är inte jag som är brevskrivaren, utan min 12-åriga dotters kompisar. I dessa e-mejl tider tar de sig tid att skriva brev till varandra, trots att de syns varje dag i skolan. Jag gillar det. Det skrivna ordet kan ha en alldeles egen magi och handskrivna brev är en vardagslyx som heter duga. På bilden ovan syns brevpapper från Anna Maria Horner. Hennes färg och mönsterkombinationer blir jag glad av.

Ljust och hoppfullt


Jag satt och bläddrade i februarinumret av en inredningstidning idag, men det kändes så mörkt och dystert, så jag ville leta upp dess motsats och lägga in på bloggen.

Ljusa, färgglada och energigivande tycker jag stylisten Selina Lakes interiörer är. När hon använder sig av loppisfynd känns det fräscht och glatt och de gamla sakerna kommer till sin rätt med moderna möbler som komplement. När jag växte upp var rött och rosa en kombination som inte gick an, det ansågs inte passa ihop. Nu är det en av mina favoritkombinationer. Gärna med en stor dos vitt och ett stänk av orange till. Det blir jag på gott humör av! Har ni några färger ni blir glada av? Hur påverkar färger er?


Butterfly Lady


Tryck av akvarell " Butterfly Lady" av Maiko Kuzunishi. Finns på Supermarket. Hon gör mjuka, milda akvareller med inslag av drömlik karaktär. Se  mer HÄR.


Inreda för katterna


Vad gör man inte för sina älskade husdjur? Vi fick syn på den här lägenheten när vi besökte Apartment Therapy och blev förtjusta i hur katternas existens får lov att synas och vara en del av boendet. Vi mejlade ägarna av lägenheten, Bill och Maria och frågade om vi fick visa bilderna här på bloggen och det fick vi, vilket vi är glada för. Visst blir man glad av den gula färgen som löper som en alldeles egen tråd genom rummet?

Bill och Maria är kreativa även i sitt arbetsliv. De har en firma som heter Uhuru Design, där de gör egna möbler av enkla material. Kolla mer HÄR. Det visade sig dessutom att Bill läst på Konstfack ett halvår och älskar Sverige!  Den gula hyllan har de byggt själva. Kanske ett helgprojekt för någon som känner sig hågad?


Curiosity Shoppe


De allra sötaste vaserna hittade vi på The Curiosity Shoppe. Man behöver inte ens tycka om bilar för att tycka om de här. Allra finast tycker vi det är att använda dem som pennställ. Perfekt i barnrummet. (även för oss vuxna barn) Inte helt billiga, men de kan tjäna som inspiration.

Fuldesign


Esteten inom mig gör uppror, men humoristen skrattar och gör vågen. Fuldesign lämnar ingen oberörd. Att de är trendiga förstår man, inte minst nu när de ställer ut på Designgalleriet med utställningen Moder Svea

Måla en ram...


...eller två. Det är precis vad John Murphy gjort för att förstärka sina bilder på olika sätt. Visst blir det effektfullt? Det kliar i fingrarna, jag vill börja måla ramar.  Just detta med målade ramar har vi uppmärksammat i en mängd inredningsreportage det senaste året. Dock inte så många svenska dito. Kanske dags med en tur till loppis, köpa ramar och utmana "allt-ska-vara-vitt-nissen", inom dig?

HÄR ser ni mer av John Murphys konst.

anyhow.se - en ny webshop med inredningDet är alltid roligt när det går bra för människor. Extra glad blir man när det går bra för människor man fått följa en bit på vägen. Som nu, när Elisabeth på bloggen Leva Leende öppnar sin efterlängtade webshop. Anyhow.se heter den och där kan Du hitta lite av varje. Själv fastnade jag för "Peace-symbolen" och den vita kaninlampan.

Stort grattis till webshoppen, Elisabeth och lycka till!

Shwe-shwe poppis


Wilma & Friends har fått in de här charmiga, fair-trade dockorna. Dockorna utgår från teckningar som barn gjort, sedan syr barnens föräldrar och mor/farföräldrar dockorna, till förmån för Zola förskola i Soweto.

Konst som träffar helt rätt i Pethras hjärta


Photo courtesy of Ricky Mountain

Från Ricky Mountains Studios. Finns i limiterad upplaga. Se fler av hennes konstverk HÄR.

Och HÄR är hon på Etsy, där man kan köpa hennes konst.

100% Norway och smart "anteckningsblock".


Vi var inne på 100% Norways hemsida och hittade då den här smarta saken. Ett anteckningsblock i keramik, med penna som hör till, vilken kan placeras inuti "spiralen" när den inte används. Grönt tänkande med en produkt som kan användas om och om igen. Av Helen Johanessen för Yoyo Ceramics.


Petit Light Cage Blanche


Tummen upp får Jocelyn Deris lampa Petit Light Cage blanche. Vi har fastnat för vita lampor med röda sladdar den senaster tiden, planerar att så småningom göra vår egen variant. Tills dess njuter vi av att titta på den här bilder, samt inspireras.


Lamppaviljong som får oss att drömma om varma sommarkvällar

Vi tokgillar Kilian Schindlers lamppaviljong. Kilian Schindlers design för utomhusbruk är så långt från trädgårdstomtar man kan komma, tack och lov. Estetik i kombination med funktion i en förvånande lätthet som imponerar.


WIS Design jugendinspirerade tapet

WIS Design
har gjort en tapet inspirerad av jugend för Decor Maison. Det får mig att tänka på Gustav Klimts guldfärgade ringar i många av hans målningar. Här en modern tolkning med silver på vitt. Finns i tre färger; mörkblott, vitt/grått och lila.

Readers Nest


Underbar bokhylla med dubbel funktion. Istället för att göra hundöron för att komma ihåg vilken sida man är på kan man lägga bok längst upp. Funkar så länge man inte är i slutet på en tegelstensroman. Snyggt av Wis Design för David Design. Hamnar på önskelistan.


Frazier Wing Mobile


Om Du letar efter en mobil som får Dig att stressa ner kan Du sluta leta nu. Heather från Frazier & Wing skapar underbara mobiler av papper. Unika konstverk i harmoniska färger som man mår bra av att titta på.

Innan jag hittade Frazier & Wings mobiler hade jag planer på att göra en egen. Jag målade och dekorerade papper i lila och guld, använde stämplar för scrapbooking osv. Sedan klippte jag ut runda och avlånga bitar. Bitarna blev snygga, men det var inte tillräckligt många för en mobil och det var klurigare att göra en mobil än jag trott. Så jag gav upp och har använt bitarna jag gjorde som adresslappar på paket istället. Det funkar det också. Nu när jag hittat Frazier & Wing kan jag köpa en vacker mobil från någon som vet hur man gör. :)


Thanks, Heather!

Panish


Visst är det en läcker bild, med skogen i bakgrunden. Lampan heter Panish och är Eli Gnosjös nyaste armatur. Skärmen är gjord i ett vitt eller svart chinettetyg med guldfärgad insida. "Den högblanka stommen finns i svart eller vitt. Från lamphållaren hänger en dekorativ dragströmbrytare och sladden är försedd med dimmer".

Bird Cage without bird


En fågelbur som är så vacker att man inte behöver ha en fågel för att pryda den. Och tur är väl det, för inte ska fåglar sitta i små burar. Fågelburen, som är av stål och aluminium, är designad av Georgios Maridakis för Spell. Så här skriver den holländska webshoppen Wanneke där buren finns till försäljning (för en ansenlig mängd pengar);

"Though being a bird cage, Spell hopes people will not confine their birds in Seraphine as birds are a symbol of freedom. This rare object should be enough to give colour to any interior, adding plenty of "eye candy" without a colourful bird caged within."

Enlightenment


Vi har skrivit om den här lampan förut, men nu gör vi det igen, för den är så läcker och nu  finns den på Vit Design. Enlightenment av Studiomeiboom.

Fjärilar lite överallt


De senaste åren har man sett allt fler fjärilar inom design. Inte mig emot, jag är oerhört förtjust i dessa vackra varelser. Sagaform har skålar i form av fjärilar och Missoni Home gör en lyckad mix av ränder och fjärilar på handduk och badrock. Vill man ha fjärilar på väggen finns det en hel del alternativ. Vi fastnade dock för de på bilden ovan; wall stickers som har fjärilsform och blommönster. Kanske något för flickrummet? Finns på danska webshoppen Moods. Där finns även kudden i design av Susanne Schjerning. Danskarna har vackert namn för fjärilar; sommerfugl.

Emma Nilsson på Elton Gallery


Elton Gallery har en ny fotograf representerad hos sig; Emma Nilsson. Vi gillar speciellt knäckebrödsbilderna till vänster.

Möblera med Modesty Blaise


Nog är det fler än jag som har ett alldeles speciellt förhållande till Modesty Blaise. Kvinnan med det stora hjärtat, oerhörd integriret och coolare än coolast. Hon som står i hissen utan att titta sig i spegeln, försvarar de svaga och drämmer till elakingar så det står härliga till. Dessutom är hon brunett, vilket var en slags upprättelse när man var yngre och i tysthet genomled att bara de blonda flickorna blev Lucia. Hennes starka vänskap med Willie Garvin avundades man och hennes relationer med en mängd "speciella" män var ett ämne för beundran.

Form2U har skapat en serie möbler och resväskor med motiv från Modesty Blaise-serier. Visst skulle en röd stol med Modesty Blaise-motiv kännas bra? Kanske en skänk? Min absoluta favorit är väskan, det står Pethra på den. Läs mer HÄR.

Häng en klänning på väggen


Photos courtesy of Selina Lake

Själv har jag hängt upp en vacker stickad sjal på väggen. Och i många inredningsreportage har jag sett att man låter vackra klänningar hänga framme som ett blickfång. Stylisten Selina Lake går längre än så. Hon hänger upp en klänning på väggen. Hon har många vackra bilder i sin portfolio, men just denna är min favorit. Den kan jag sitta och titta på länge, länge och känna mig lycklig över hur vackert det är.Selina gillar färg och vintage och har en alldeles egen stil, med fingertoppskänsla för färgkombinationer. Hon har skrivit boken "Bazaar Style; Decorating With Market and Vintage Finds", där man får inspiration att inreda färgglatt med loppisfynd.

Gudrun Sjödén hemma


I många år har jag fascinerats över Gudrun Sjödéns förmåga att förnya sig inför varje ny kollektion, med influenser från hela världen, samtidigt som hon förbehållslöst behåller sin egna stil. Att sitta och bläddra i hennes kataloger är en estetisk upplevelse, det är så vackra foton, underbara miljöer.

Det jag tycker extra mycket om är att Gudrun Sjödén tidigt tog ansvar för ekologiskt tänkande i sin produktion, även innan det blev en säljande trend. Många av hennes produkter är gjorda av ekologisk bomull. Såväl kläder som hemkollektionen. Det känns bra.

Dessutom har jag en förkärlek för hennes färgkombinationer, speciellt den där blå färgen och det turkosa som återkommer i olika varianter, år efter år. Som går att kombinera med föregående års kollektion. Även det är ett hållbart tänkande. För såväl miljö som plånbok.

HÄR hittar ni Gudruns recept på äggoljetempera.


Ellis Corner


Grattis säger vi till Maria på bloggen Hem och Lycka som i helgen slog upp dörrarna för sin webshop Ellis Corner, med inredningsdetaljer som går åt det amerikanska hållet till, mixat med det nordiska. Stort lycka till! 

Lampa inspirerad av koraller


Det är snyggt med masseffekten som blir av att ha en eller två likadana taklampor i rad. Helena har ett exempel på det från sitt eget hem. På bilden ovan kommer det röda som accentfärg fram till sin rätt i en matt grå bakgrund. Att blanda  matt med högblankt på det här sättet är ett enkelt sätt att skapa dynamik. Korall-lampan kommer från Lumen Center Italia och finns att beställa på Made in Design.

Vi har en förkärlek för lampor som dekorativa inslag i inredningen. Susann har mycket inspiration i sin lampkategori och Helena har lampvecka på bloggen. Underbart!


Pimpa Din IKEA-möbel


Det dyker upp allt fler alternativ till skräddarsydda lösningar för att pimpa sina IKEA-möbler. Ovan ser ni den senaste varianten, från GRIPPIKIS, deras "surface acccents". Eller yt-dekoration, fritt översatt. Lätta att sätta på och lätta att ta bort, enligt hemsidan. Se mer HÄR. Det står också "Shipped to IKEA fans all over the world". Bara det.


Att sitta på en kanelbulle


Fick nyhetsbrev från Favoritsaker och det var så gulligt att jag inte kunde låta bli att lägga in det här.


Norrgavel utmanar Svanen-märkningen


Förra året blev Norrgavel först i Sverige med att miljömärka hela sitt möbelsortiment.
I år ställer Norrgavel nya krav på Svanen-märkningen samt lanserar en helt ny möbelserie vilken riktar sig till en bred målgrupp, men med samma krav på genomarbetad formgivning och naturmaterial.

Norrgavels största produktnyhet för i år är "Soffa 100", med härligt enkel konstruktion;  en trästomme klädd med ullfilt och i den en massa fjäderkuddar ovanpå en DUX-spiral. Klädseln är i ekologisk bomull och lätt att ta av.Läs mer om Norrgavels filosofi kring miljösmart design i krönikan skriven av Norrgavels Nirvan Richter.

Norrgavel utmanar Svanen-märkningen att skärpa kriterierna och kräver att endast naturmaterial ska godkännas.


- Det enda som i längden är hållbart för oss är att tänka i kretslopp. Precis som att människor och årstider föds och dör, är det viktigt att möbler kan bli till jord igen. Vi arbetar därför, och har alltid gjort, endast med naturmaterial i våra möbler. Material som är kretsloppsanpassade. Från jord till jord
, säger Nirvan Richter.


Måla golvet?


Det blir allt vanligare att folk målar sina golv. Alcro kommer nu ut med en färg som är slitstark trots att den är vattenburen; Alcro entré. Den passar lika bra att använda på trägolven hemma som på betongen i källargångar. Färgen har en hög glans (halvblank) som ska göra den lika vacker som tidigare färger vilka varit lösningsmedelsburna.

"Tidigare har man nöjt sig med att sätta färg på väggarna, men nu har det blivit allt vanligare att måla golv och tak. Att ge golvet en spännande accentfärg och låta väggarna vara vita är ett enkelt sätt att sätta prgel på ett rum. Du kan också använda dig av mönster, till exempel göra rutigt eller randigt eller göra vackra schablonmönster,"  säger Maria Midby Arén på Alcro.

Färgen finns i butik i slutet av februari.

Inspirationsbild hos Susann.

Läsarbilder


Christine i Umeå mejlade oss några bilder på familjens nyinredda tvättstuga, för att visa att man med enkla medel kan få den ombonad. Väldigt fräscht, tycker vi. I ett sådant här utrymme vill man gärna ha vita, släta ytor som är lätta att rengöra. Dessutom ger det ett ljust och luftigt intryck så att det blir roligare att vika tvätt. Det ser ut att vara förvaring under fällen vid fönstret och det är smart att kombinera förvaring med en sittplats. Antingen för att vila en stund om man behöver det, eller också för att få sällskap medan man arbetar.

Fällen, gardinen, mattan och tapeten gör dessutom att det blir ombonat, som Christine skriver.

Tack för att Du skickade oss bilderna, Christine!


Things change, change things


Roy McMakin har skapat "The broken juice glass" i en begränsad upplaga för Artware Editions. Det består av fyra glas. Det första glaset är utan text. På det andra glaset ser man texten klart och tydligt, "THINGS CHANGE" respektive "CHANGE THINGS". På glas tre och fyra blir det mer komplext. Om man ställer glaset så att texten på glasets framsida möter texten på glasets baksida (hm, flummig beskrivning?) syns texten. Om man häller mjölk i glaset syns enbart den främre delen av glaset, inte den bortre, på det fjärde glaset blir texten en ansamling förvirrade otydbara tecken. Men, allt eftersom man tömmer glaset förändras förutsättningarna för att tyda tecknen, glasets genomskinlighet synliggör sammanhanget och man kan läsa texten.

Vi älskar denna typ av underfundighet inom konst och design. Filosofiska funderingar till ett glas mjölk med leverpastejmacka. Härligt! Läs mer HÄR.via Pan Dan.

Coolaste bäddsoffan någonsin


Den absolut coolaste bäddsoffa vi vet måste vara just denna, Morfeo, designad av Stefano Giovannoni och Rodrigo Torres. Som att flyttas mellan en Kalle & Hobbe-serie, en science fiction film och en studio med italiensk designglädje. Mums!


Lägg Wettex-trasan i komposten


Slänger Du Din Wettextrasa i soporna när den gjort sitt? Gör inte det. Den här diskduken är nämligen 100% biologiskt nedbrytbar. För att sprida denna kunskap till de som är lika ovetande som jag var (jag har hittills slängt den i soporna, men nu blir det ändring på det) har Wettex tagit fram diskduken Wettex Naturals i begränsad upplaga, diskret prydd med gröna löv, samt märkt med "Rädda Östersjön", då 50 öre av varje såld förpackning går till Håll Sveriges Rents arbete med att minska övergödningen i Östersjöområdet.


En Wettexduk bryts ner och blir en naturlig del av kretsloppet på ungefär 6 veckor. Bor man i lägenhet kan den källsorteras som papper. Läs mer om kampanjen HÄR.

 

Made By Girl Design


Jennifer Ramos gör digitala tryck och kort med en knorr, tryckta på återanvänt papper. Hon älskar färg, vilket är tydligt i hennes illustrationer som är en blandning av ett både coolt och snällt formspråk. Det som är kul är att hon ibland tar saker ur sitt sammanhang och blandar det med något oväntat. Alfabetprintet i karamelliga färger bllir en glad färgklick i ett barnrum.


Om

RSS 2.0