BULB


Den här lampan får ett alldeles eget inlägg, eftersom den är så oerhört snygg och har skön attityd. Glödlampeformen är klassisk, men själva lampskärmen och glödlampan är genomskinlig. Glaskonst i design av Sofie Refer som nu finns hos Dansk Design. Är det någon lampa jag vill köpa i år är det den här. Den gula textilsladden är pricken över i:et, eller hur? Dessutom vann lampan, som heter BULB, "GOOD DESIGN-priset år 2001 av Chicago Athenaeum, Museum of Architecture and Design.

Det här är design som är intressant på ett diskret sätt, en inredningsdetalj som ljudlöst sätter prägel på ett stilfullt hem. Jag kan se den passa in i en mängd olika miljöer. Väldigt användbar. Tycker jag. Vad tycker Du?


Tillägg; Ang. glödlampans försvinnande så finns länk med alternativ här, bland annat ser ni en klar halogenlampa som ser ut som en vanlig glödlampa (bild ovan)  och i takt med att behövet ökar kommer säkert fler modeller dyka upp! Läs om Simon Davies och belysning på Osrams hemsida.

Eko-chic inredning


En stil som slår igenom allt starkare är att ha en svart och vit grund med trärena detaljer till. I det här sammanhanget är både bambu och rotting bra träslag ur miljösynpunkt, eftersom de är snabbväxande. Den här typen av möbler tycker jag passar bra i en något minimalistisk miljö, lite "Danmark  möter citychict i skogen-känsla". Vackra textilier sätter ytterligare prägel, trärent funkar med alla färger. Ni hittar möblerna hos CHAI, Wilma & Friends och MINH.

Höstnyheter från IKEA


Det är alltid kul att kolla brevlådan så här års, och se om nya IKEA-katalogen kommit... Än har den inte dimpt ner här hos oss, men vi kan ändå visa några nyheter för hösten 2009.

Den vita fåtöljen heter SMEDSTA och finns även i svart. Den ger svaga Jetson-vibbar, eller hur? Den ser behagligt bekväm ut att sitta i. Lampan FILLSTA, (i övre vänstra hörnet) finns i finns i tre storlekar och ser ut att ge ett behagligt ljus. Lamporna Böja finns såväl som golvlampa som taklampa och bordslampa.

Serien BIGARRÅ i svart stengods, designad av Eva Sjödin, har mjuka behagliga former. "Formen och materialet tillsammans får ögat att minnas handens beröring av den mjuka stenen på stranden om sommaren" säger hon själv om serien och tror jag förstår vad hon menar. Vackert.


Att byta ut ljushållare och vaser är ett enkelt sätt att förändra ett rums karaktär. Tillsammans med några kuddar i höstiga färger får man lätt en varm och ombonad stämning, eller sval och avskalad om man väljer en kallare färgskala.
 

En personlig favorit är den vita, fyrkantiga väckarklockan NOJS, men de runda klockorna KVARTA går inte heller av för hackor. Den tredelade kudden KOMISK har Jon Eliasson designat, den ser lika glad ut som han brukar göra!

De tre rosa möblerna finns även i svart, vitt, gult och orange och har formgivits av Ulf Quensel för att passa ungdomars livsstil; "Här kan de koppla av, festa, jobba, sova, ja, praktiskt taget leva. Jag vill att de ska känna att de har gott om utrymme för alla kompisar och att de har råd att skapa precis den kombination de vill ha."

Camerunska juju-hattar

Foto: Living Etc.

I flera år har jag fascinerats av huvudbonaderna från Camerun, dessa vackra skapelser av fjädrar. Jag tror jag såg en för första gången i Elle Interiör eller kanske Sköna Hem. Sedan dess har jag velat ha en själv. "Dammsamlare", muttrar Mikael när jag full av entusiasm visar dem för honom. Kanske det, men fina dammsamlare i så fall, eller hur? Jag undrar var man kan köpa sådana i Sverige. Helst en rosa som på bilden nedan, det är så fint med de olika skiftningarna som gör att det blir än mer livfullt.

Över huvud taget känns det rätt med något slags tredimensionellt konstverk på väggen, som motpol till alla platta tavlor. Trenden med renhorn av alla de slag, såväl äkta som av allahanda material, har skapat ett digert utbud för den som känner sig dristad. Själv är jag som sagt mer lockad av tanken på en Juju-hatt på väggen. För något halvår sedan kollade jag in fjädersortimentet på Panduro, med den något naiva förhoppningen att skulle kunna göra min egen fjäderhatt. Nu sneglar jag istället på utländska webbshoppar där de finns att införskaffa. Jag har en väldigt stark misstanke att det inte skulle bli ett snyggt resultat med fjädrar och limpistol från Panduro, eller vad tror ni...?


Se fler varianter HÄR.

Färgglatt i regnvädret


Foto: Living Etc.

Nästa gång jag planerar inköp av köksstolar blir det kanske (om Mikael går med på det...) stolar i olika kulörer. Visst är det uppfriskande med lite variation, utan att det blir skrikigt? På en vit grund bllir det kanonsnyggt och har man dessutom läckra tavlor att matcha med blir upplevelsen ännu starkare. På bilden ovan är det Eames plastic chair, vilka ju kostar en del, men det finns ingen anledning att hänga läpp för det, eftersom...


Foto: Living Etc.

...egna auktionsfynd i olika färger blir nog så snyggt! Om det är regnigt ute kan man i alla fall skapa lite solsken inomhus med glada färger i köket och dessutom utnyttjar man den av vädret påtvingade inomhustiden på ett ypperligt sätt.


Foto: Living Etc.

Om det är ett alltför stort projekt att måla om stolar kan man nöja sig med en vägg. Jag hävdar bestämt att fondväggarnas tid inte är förbi. Några vita väggar och en färggrann fondvägg och saken är biff!


Foto: Living Etc.

Kanske en vägg passar som "svart tavla"? Med hjälp av högblankt röda accessoarer förvandlas vardaglig tristess till citychic torsdag. Ett kylskåp från SMEG är drömmen för många, visst är de fina med sina bulliga former?

Nyheter från Precious


Vi har skrivit om norska möbelföretaget Precious tidigare och gör det gärna igen, eftersom de nu har nya produkter att erbjuda i sitt sortiment. De lyckas skapa möbler som känns på pricken "rätt", de tar vintage-stilen till en ny nivå. Att ta tillvara på gamla ting och skapa något nytt av dem genom  att blanda olika delar, klä om eller måla om är helt rätt i tiden. När de dessutom bidrar med fräschör och en modern känsla i inredningen blir det desto bättre.

3-sitsbänken från 60-talet kommer från en gammal bowlinghall. Visst är det fler än vi som kan tänka sig en sådan som möblemang i vardagsrummet? Svenska Mr Nelson, boksnurran, är en personlig favorit, en sådan vill man så klart ha!

Kika in hos Precious och bli inspirerade, kanske väntar egna stordåd bakom hörnet med hjälp av sommarens loppisfynd? Eller så kör man den bekväma vägen och beställer direkt från Precious. Snyggt är det hur som helst.


REA på Made in Design


Vi fick ett nyhetsbrev från engelska webbshoppen Made in Design med tips på REA. Vi föll för lampan från franska Ibride vars lampskärm är dekorerad med diskreta fjärilar vilka synliggörs när lampan tänds. Annars är deras brickor med olika djurmotiv aspiranter på att bli moderna klassiker. Deras bord i form av strutsar, hundar mm blir ett kul inslag, speciellt i kombination med de matchande, självhäftande väggdekalerna.

Kika gärna in på Ibrides hemsida, det är en konstupplevelse i sig att bläddra sig fram där, härlig kreativt!


Nyheter från MINH


Hela jag log när jag öppnade mejlen och fick se de här kräftlyktorna från MINH. Vilket synnerligen roligt sätt att integrera två kulturer på. "Vietnam goes kräftskiva". Perfekt inspiration inför de stundande kräftskivorna i den ljumma sensommarnatten, eller hur?


Dessutom har MINH fått in fler av de tavlor jag tycker så mycket om, av konstnären Nguyen Dang Son. De är väldigt vackra och skulle passa som färgstarka inslag i många svenska hem. En vit vägg och tre sådana här tavlor tycker jag är en given hit. Dessutom oerhört prisvärda och betydligt intressantare än många massproducerade posters.

Som motpol till gullighetstrenden


Många tycker om att pryda sina väggar med vackra och söta bilder med uppmuntrande budskap. Väl så. Men ibland kan det vara ganska förlösande med inslag av svart humor. Vi kunde inte låta bli att posta de här bilderna från Silhouette Masterpiece Theatre.


via Pan-Dan

Mumin på nätet


Ung företagsamhet är alltid trevligt. Vi fick ett mejl från Anton som berättade att han och hans kompis Joel startat en webshop där de säljer Muminmuggar, som projektarbete för gymnasiet. Helt rätt i tiden tycker vi, både med näthändel och de smått kultförklarade muggarna. Muminmuggar.se heter webshoppen, en alldeles utmärkt sådan.

Om ni anger rabattkoden "Inredningsbloggen" när ni beställer får ni 15% rabatt. Hurra!

Karuselli Chair


Jag slank in på Finnish Design Shop en stund, för att kolla in deras REA. Som vanligt vandrade blicken förbi rea-prylarna och hamnade på det övriga sortimentet, varför är det så ofta så? Nåväl, där hittade jag ovanstående gungstol, som jag genast föll för. Karuselli Chair heter den och är designad av Yrjö Kukkapuro. Inte precis plånboksvänlig när man är ute efter REA-fynd, men desto vänligare för själen som längtar efter designglädje!

PS Charlotte tipsar om REA-fynd på NK och Frida har fyndat på Village. Har ni fler REA-tips på inredning?

Kalenderfeber!


En mulen dag som den här (i alla fall i Göteborg) kan man väl få tipsa om 2010 års utbud av kalendrar från Bookbinders Design? Det är något alldeles speciellt med en ny kalender, tomma blad att fylla eller inte fylla med innehåll. Bookbinders Designs kalendrar är dessutom väldigt snygga...


...liksom Ordning & Redas dito. Helt klart några av våra favoriter.Annika aka Flex Inredning har beställt sin kalender från Personlig Almanacka, vilka jag (Pethra) också beställt från tidigare, och var mycket nöjd med resultatet. Nytt för i år är att Isabelle Norman Sällström har designat en variant, och hon har en tävling på sin blogg där man kan vinna en kalender med hennes illustationer.

Kanske läge att beställa en kalender som present till den "högtiden i december" så man slipper stressa då? (jag ska inte nämna jul, bara juli...)

Fredrik Roijé


Fredrik Roijé heter en holländsk designer som formgivit en mängd spännande produkter. Ovan ser vi kandelabern Rise of flames av pulverlackade metallrör. Den sakrala känslan bryter igenom trots att rören ger associatoner till underjordiska nät av rör, eller kanske en översiktsbild av ett tunnelbanenät?


De här lamporna i porslin har fått det passande namnet "Spineless lamp". Lealösa breder de ut sig och ger ett ryggradslöst intryck. Trots sin "belägenhet" och oförmåga att resa sig och stå rakt, fyller de sin funktion och sprider ljus till omgivningen."Holy Homes" är en av våra favoriter sedan tidigare. Återigen en lek mellan det sakrala och vardaglig funktion, i detta fall för fåglar.


Lampan "Firefly" låter oss skapa våra egen svärm av eldflugor.


Ännu en vacker kandelaber, "Walk of flame."


Vill man ha ringar som symboliskt visar att man är två av samma sort, men ändå separata individer kan ringen "Two of a kind" vara något.


Händer till förvaring


Jag jag läste den danska inredningstidningen Bo Bedre igår fick jag syn på händerna som är designade av holländska Boxtel Buijs. Händerna fungerar som krokar, man kan hänga något på varje finger. Smart va? Och snyggt. Finns i svart, vitt och rött. Jag hittar dem i den danska webbshoppen Knager, men hittar tyvärr inte någon svensk återförsäljare, så det kan vara ett tips för er som har webshop!


Bilder från NUNC. Klicka för att se dem större.


Tillägg 3/7; Vi fick en kommentar till det här inlägget om att händerna finns i svenska webshoppen NUNC Bara att följa länken!Röd inspiration till köket


Hur står det till i värmen? Dagar som dessa vill man gärna ha lätta sommarrätter, snabbt tillagade i köket, eller hur?

Något som jag tycker är snyggt i vita kök är rött som accentfärg, det ger en fräsch känsla som passar året runt. Jag kikade in hos Bagaren och Kocken och hittade en mängd snygga, röda saker till köket. Dessutom såg jag att de lagt ut en större del av sitt sortiment från RICE i nätbutiken, förut har det mest varit i den "vanliga" affären. Dessutom har de en jubileumsmodell av Kitchen Aid, en äppleröd, jättefin.

Nigella Lawsons serveringshänder står helt klart på min önskelista, visst är de fina? Finns i vitt också. Perfekt som present vid en mängd olika tillfällen, då det är en sådan där sak man gärna vill ha, men kanske inte unnar sig.

Om

RSS 2.0