Gult är INTE fult!Sania Hedengren och Susanna Zacke är en duo vars arbete man ofta ser i inredningstidningar och blir glad av. Jag gillar deras stil, oftast med vit grund och klara, glada färger till. När vi skulle måla om en fondvägg i ett av barnens rum i en turkos färg, och luckorna till sängen i en hallonröd variant hade jag med mig en urriven sida från ett av deras reportage för att hitta rätt i färgdjungeln. Kudden på bilden var det jag ville komma åt!

På de här bilderna visar Susanna och Sania hur dekorativt det kan bli med en lampa där både lampfoten och skärmen är målad med samma färg. Visst blev det fint och visst blir man på gott humör! Som en par solar som skiner och värmer upp rummet.

Kiss & Hug


Jag hittade fina, färgglada magneter hos Annika och klickade mig vidare till Rocket St. George, som har så mycket coolt. Och vad fick jag se, om inte de här kuddarna.

Allvarligt talat, det här var något av det tuffaste jag sett på länge. Jag vet inte riktigt hur Emily Peacock som designat dem, lyckats få till något så tilltalande i gammalt broderistuk och få det modernt och helt rätt, men hon har gjort det. Jag kan inte undgå att bli förälskad. Jag? I något som är broderat på det här viset? Japp!
Turkosa nyanser, grönt och brunt

     
                                                  Foto: Leslie, A Creative Mint

Mer färgglädje! Visst är det fint med alla dessa färger ihop? Olika nyanser av turkost tillsammans med blått och grönt som sedan bryts av med brunt. Leslie, som tagit bilderna, är inspirerad från en resa hon gjorde till Japan. Just nu känns Japan som det estetiska drömlandet för mig och det tycks dyka upp japanska influenser lite varstans. Eller är det kanske så att Japan är lite extra "hett" nu och det är därför det japanska syns överallt? Hur som helst är det vackert, och något att inspireras av.

Att se skönhet i det enkla

 

Färg kan tillföra så mycket glädje, tycker jag. Det gäller att ha ögonen öppna och se de små, enkla sakerna i livet. Idag blev jag inspirerad av ett par trådrullar jag köpt, vilka stod framme på köksbänken. Så vackra färger. Man skulle kunna snurra tråden runt små avbarkade pinnar och sedan göra en mobil av det. Kan ni se det framför er? Det skulle göra sig fint mot en betongvägg i en avskalad omgivning, som en liten installation. Att skapa behöver inte vara så märkvärdigt, och det behöver inte vara saker som ska räcka en livstid.


Brikulör


Foto: Niclas Löfgren

När man ser viss design är det kärlek vid första ögonkastet. Här är ett exempel på det, för min del; Brikulörs möbler som lanserades på Milanomässan tidigare i år. Härligt bleka färger som ger ett milt intryck samtidigt som det formmässiga uttrycket är synnerligen okonventionellt. Kvartetten bakom Brikulör, Brikulor.com är från Göteborg och så här beskriver de sitt arbete;

"Brikolör designs and manufactures furniture in Göteborg Sweden. We have the ambition to manufacture furniture with a guaranteed emotional and technical durability of 300 years."

Riktigt fint hantverk som varar flera livstider. Tummen upp.


via Design Delight

WOHNZIMMER


Här har ni ytterligare en webshop att upptäcka och botanisera bland, Wohnzimmer. Läckra inredningsdetaljer, varav en del med retrokänsla. Kaninerna är sparbössor i enfärgad dolomit. De faller jag för, kanske till viss del eftersom jag själv hade en sparbössa som föreställde en kanin när jag var liten. Den vita bordlampan är vridbar och jag får rymdvarelsekänsla av den, så den åker genast in på önskelistan. Liksom fåtöljen Butterfly i samma stuk som den klassiska läderlappsfåtöljen. Retroklockan finns i ljuslått eller orange och har en skön bullig form.


HemlängtanHemlängtan är en ny inredningsbutik på nätet. Här hittar man fina saker från bland annat Trendkompagniet, Linum och Pappelina. På barnavdelningen hittar vi en mängd färgglada instrument, och visst kan en turkos gitarr göra sig bra på fler ställen än ett barnrum?

Bokstäverna i vitemaljerad metall hamnar direkt på min önskelista. Jag är fortfarande väldigt glad i bokstäver och siffror som dekoration. Mamamekko hade en siffertävling där vinnaren dekorerat ett hängskåp med en stor femma, det blev väldigt snyggt.


Vi hälsar Hemlängtan välkommen som sponsor den här hösten. Lycka till med webshoppen!

Orange som accentfärg


                                                        Foto: Living Etc.

Orange som accentfärg kan bli väldigt lyckat, inte minst med grått som grund. Man kan tycka att orange blir väldigt intensivt, men i en miljö som denna tillför det dynamik utan att bli påträngande. Här är insidan av bokhyllorna målade, ett enkelt och billigt sätt att pimpa kontoret. Sladdgömman Woofy från Normann Copenhagen muntrar upp ytterligare, så kontorsmiljön inte blir alltför stram.

Grönt är skönt!Det är kanske inte alla som vill ha gröna väggar, men gröna inslag i inredningen kan säkert pigga upp hos många. Det är en skön färg att blanda med andra färger. Tänk er grönt och rosa ihop. Eller limegrönt och kornblått. Kanske pistagegrönt och brunt? Vilken färg tycker Du om att blanda med grönt och vilken grön nyans är Din favorit?

På bilderna i kollaget syns kudde från Indiska, Kitchen Aid, Verner Pantonlampa, Kusmi Té, Kinesiskt skåp och den gummerade stolen Plastic Fantastic.

Fotokonst


De här fotona av MayaLee på Etsy tycker jag är milda och fina. Det blå i bilden med koppen tillsammans med pionen, samt den rosalila tulpanen placerad i en kopp från en dockservis lyfter upp bilderna och ger en drömsk känsla. Det vita lyfter fram färgerna så man upplever dem extra tydligt. Fint, eller hur?

OiOi


Danska Oioi har, liksom flera andra producenter av armaturer, satsat på enkla takpendlar i olika färger. Den blålila och den gröna faller mig genast i smaken. Det är inte så ofta man ser just den blålila nyansen i det här sammanhanget, det verkar vara förbehållet vissa textilier och i blomsterrabatten. Vad mig anbelangar får det gärna kommar flera saker med den här varma blå färgen, det är en av mina favoriter!


Rosa och gult

                
                                                           Foto: Polly Wreford

Jag tycker mycket om det här fotot, taget av fotografen Polly Wreford. Vilken drömfärg på telefonen! Egentligen är arrangemanget inte så märkvärdigt i sig, men i och med att de få ting som finns i bilden valts med omsorg gör de intryck och skapar trivsel. Jag tänker att jag skulle kunna sy en kudde liknande den till höger. Jag har samlat på mig olika stuvbitar jag tycker om, samt en del kläder som inte går att använda längre, men vars tyg skulle kunna funka i ett sådant här sammanhang.


Rosa & orange


                                              Foto: Trine Thorsen

Här kommer några bilder av norska fotografen Trine Thorsen, perfekta för att få er att kvickna till om ni ligger och slöar i soffan en fin höstdag som den här. Färg funkar året runt! Kanske idag är dagen då ni målar er loppisfyndade Buddhaskulptur knallrosa?


Gul soffa för den vågade


Foto: ILVA

Vill Du? Vågar Du?


An apple a day. Eller kanske ett päron.Jag såg en vacker grön vas på ett bord i en inredningstidning, jag tror det var Sköna Hem. Vasen var gjord av papper och inköpt i Japan. Så klart. Japanerna är mycket skickliga med att skapa vackra ting av papper. De här anteckningsblocken är inget undantag. De kommer från D-Bros, men Du kan se fler bilder av dem här. Vardagsdesign som man blir glad av.Luktärter och IKEA


Luktärter är tacksamma blommor att så i trädgården, eller på en balkong om man har det. Detta kommer från en säker källa; Mikael, det är han som sköter blomsterprakten här hemma. I alla fall utomhus, min "uppgift" är att plocka in och arrangera skapelserna. Ack, grymma värld!

I våras köpte jag ett par fröpåsar med luktärter, en med blandade lila nyanser och en med rosa. De blommar och blommar och blommar. Jag vet inte hur många buketter jag plockat, men det är många. I en vas från IKEA (de kostar bara 19:- styck och finns i fem varianter) är det här ett riktigt snyggt budgettips, tycker jag. Bokmärk inför nästa gång det är dags att så!

Mimou


Foton: Mimou, kollage av Pethra

Har ni tänkt på en sak? Det finns ett digert kursutbud inom alla möjliga områden, men aldrig någonsin har jag sett en kurs i "konsten att köpa en kudde till utan att sambon märker det." Jag undrar om det möjligtvis kan vara så att det finns ett behov av en sådan kurs.

Föremålet för min kärlek är kudden till vänster, från Mimous Lucy-kollektion. Klara, glada färger på broderierna och mildare färgställning på det bakomliggande tyget. Och så fiskarna som glatt hoppar omkring och bidrar med en dos japanska influenser. Den där kudden träffar mitt i prick. Schack matt, så att säga.


Lila i hela huset


                                                Foto: Trine Thorsen

Det är många som har ett komplicerat förhållande till lila. En del tycker inte alls om just denna (missförstådda) färg. Själv tillhör jag skaran av beundrare och tycker det är en alldeles utmärkt vacker färg. 

Jag har sett att alltfler människor vågar sig på lila i hemmet, inte bara som accentfärg. Bilderna i det här inlägget har norska Trine Thorsen tagit och är ett exempel på detta, även om det inte precis är taget i våra skandinaviska trakter.  Jag undrar hur man känner sig i ett så här lila rum. Lila anses vara en andlig färg,  kanske man leviterar efter att ha suttit i soffan en stund?

Lyfter av glädje gör man nästan också av Frida och hennes framgångar.(Hon har fått min röst, så klart) Grattis till nya namnet, Frida. Trendenser satt mitt i prick!  


Designers Guild


Designers Guild är en stående favorit för min del. Jag tycker Tricia Guild överträffar sig själv gång på gång, med nya läckra mönster och färgkombinationer. Se så fint blickfång det här överkastet blir i en miljö som till stora delar är diskret vad gäller färger i övrigt. Det är så jag tycker Designers Guilds produkter ska användas, som karameller i lagom dos.

Färgglada flaskor


Flaskor i härliga färger är ett sätt att tillföra färg till hemmet. De här fanns i Bagaren & Kockens butik när jag var där sist. 50-talschict och med färger som gör mig på gott humör!

Smällkarameller


Fem riktigt härliga smällkarameller! Jag har skrivit om Smällkarameller i ett tidigare inlägg och gör det gärna igen, för det är ett företag som har flera ingredienser jag gillar.

För det första använder sig Smällkaramells-Lisa endast av möbler hon köper från hjälporganisationer. För det andra renoverar hon dem i färgstarka och glada färger med exklusiva tyger och för det tredje ger hon en del av vinsten till Världsnaturfonden. Återvinning när den är som bäst.

De ovanstående smällkaramellerna är en sittgrupp om fem fåtöljer som heter "Regnbågen", eftersom varje stol är en färg i regnbågen. Den här gruppen står nu på ett företag som ville ha en kreativ diskussionscirkel. Det låter som ett företag jag skulle vilja arbeta på!

Petrified in Pink-Petras vägg, Sallys Bazar & Lotta Agaton


Förra veckan var jag bjuden på "Juntefrulle" hos LindaSallys Bazar. Jag såg fram emot att få träffa denna positiva och glädjespridande kvinna. Tyvärr fick jag förhinder och kunde inte komma, men hoppas det blir av en annan gång.  Petrified in Pink-Petra var minsann där och vad jag förstår var det kreativt, glatt och väldigt inspirerande. En kul grej på Sallys Bazar (En modern lanthandel i dansk känsla i orientalisk anda) är att alla som heter Sally och visar leg får 10% rabatt. Det ska löna sig att heta Sally!

Kreativt är också Petras barns rum, med de fina ränderna på ena väggen. På en av de andra väggarna hänger Petras egna alster. Härligt med så glada färger i ett lekrum.

När jag var liten fanns inte så mycket att välja på i inredningsväg vad gäller barnrum. Min mamma hade dock läst att det var bra för barnens kreativitet att omges av färger, så hon snickrade ihop egna bokyllor och skåp och målade i olika färger. Jag fick en karamellrosa bokhylla. Det var jag den enda i min bekantskapskrets som hade och gissa om jag älskade den! Kanske var den rosa bokhyllan startskottet för min kärlek till glada kulörer, vem vet?

Ett tips för alla som gillar världsbästa Lotta Agaton och hennes känsla för styling och inredning, hon har börjat blogga! HÄR hittar Du hennes blogg. Välkommen till bloggvärlden Lotta!

"Add some colour to your life"Vissa saker tar år att mogna. En blogg kan helt klart vara en sådan sak. Jag uppskattar många olika typer av design och inriktningar inom inredning så den här bloggen har utvecklats till att bli en "blogg med mångfald". Nu känner jag dock att det är dags att ha en tydligare inriktning. För er som följt bloggen under en längre tid kommer det inte som en nyhet att jag älskar färg. Helst klara, glada, mättade färger men även pasteller och stundtals lite mörkare varianter.

Så, underrubriken till Design & Inredningsbloggen blir "Den färgglada bloggen" och "Add a little colour to your life".


Lila och -orangemålade väggar...


Villas höstkatalog är inget för den som sätter kaffet i vrångstrupen om man använder annat är vitt i inredningen. Den är däremot en guldgruva för färgknarkare som undertecknad.

Härliga asiatiskt och orientaliskt inspirerade bilder som gör att man i tanken hamnar såväl i kinesiska gränder med kulörta lyktor som marockanska té-hus och marknader, samtidigt som man får känslan av harmonisk hemmiljö med en gnutta meditation och levande ljus som stärker oss i höstmörkret.

Se och njut!


Det funkar bra att blanda snirkligt marockanska lyktor med utskurna mönster som släpper igenom färgerna i bakgrunden.  De röda vaserna i olika form och storlek blir ett vackert stilleben tillsammans med en enkel orkidékvist eller två placerade i dem.Ett par sittkuddar i någon läcker färg är ett enkelt sätt att accentuera ett rum och skapa flyttbara färgklickar. Ramarna funkar bra tillsammans med fotono där ett fåtal färger tillåts dominera i varje bild.Det är intressant att se hur de kontrasterande färgerna lyfter fram varandra och att det kan kännas så harmoniskt och lugnt att titta på bilderna, trots att de är så färgstarka.De här skrivböckerna inbjuder till kreativa anteckningar och konstnärliga skisser, eller hur?

Även Susann på Purple Area har skrivit om Villas höstkollektion.

Att samla på färgpennor


Vi är många som blir glada av nya pennor och kritor i olika färger. Det har Social Designer tagit fasta på och erbjuder prenumeration av pennor i olika färgställningar, ända upp till 500 olika! Till detta kan man köpa fodral/ställningar att förvara pennorna i och genom detta skapa sina egna blickfång, som en slags hyllning till FÄRG.

25 pennor per månad i 20 månader, sedan har man en komplett samling. En del av idén går ut just på samlandet över tid, att det varje månad blir en ny upplevelse, ett nytt paket att öppna, med nya pennor att upptäcka och använda sig av. Aagh, någon mer än jag som faller för det här konceptet? Läs mer om pennorna HÄR.

 


Bungalow


Som läckra praliner är lådorna från Bungalow i olika färgställningar. Det har kommit in nyheter inför hösten och som vanligt blir jag glad över färgprakten. De skulle passa perfekt till det vitmålade trägolvet jag drömmer om! Minna Hildebrandt, ägaren till Bungalow, är mycket inspirerad av indiska repetiva mönster och inte minst paisleymönstret. Blandningen mellan det indiska kulturarvet med modern färg och form som passar in i skandinaviska hem blir en lyckad kollektion av askar, kuddar, överkast och en mängd andra ting för hemmet.NUNC inredningVi hälsar NUNC välkommen som sponsor den här hösten. För er som inte känner till NUNC sedan tidigare kan vi berätta att de har en skön mix av vintage och nya saker, snyggt presenterade i scenografiska miljöbilder. Tove Admans betonglampa är något av en modern klassiker som vi gillar och den läckra stolen av återvunnet oljefat finns enbart i några enstaka ex, varav NUNC har ett av dem. Det är lite "Svanen goes oljefat" över den, eller hur?

 


"Done is better than perfect"


Min namne Petra, men utan H, på webshoppen och bloggen Petrified in Pink, har fått in nyheter som gillas av oss. Vi fastnar för hennes grafiska tryck med texten "Done is better than perfect" i olika färgvarianter. Vilket bra budskap, både för att få saker gjorda som för att minska på prestationsångesten och perfektionismen. Fast när det gäller trycken som Petra gör verkar hon inte nöja sig med mindre än perfekt, allt i hennes webshop är så fint, så fint. 

                 
Jag prenumererar på Petrified in Pinks nyhetsbrev och den här gången innehöll det en länk där man kan ladda ner dekorationer till cupcakes. För att anmäla Dig till nyhetsbrevet, klicka HÄR.


Olika nyanser av blått


Det kan vara vilsamt för ögat med vita golv och om man kombinerar det med blommig tapet, som på bilden ovan, ger det en väl avvägd känsla av lugn och harmoni. Det blå skåpet är vackert med sina enkla linjer. Vi läste på Baazars blogg att de snart får in en ny sändning med möbler, varav en del verkar vara i en blå färg liknande den på bilden. Lampan på bilden för tankarna till hattarna man ser människor ha när de arbetar ute på risfälten. Lite "lagom" asiatiskt stuk med skandinaviskt vitt som komplement.

Tycker man om kinesiska möbler är även Blå Lotus webshop ett alternativ. Själv är jag oerhört förtjust i den här skänken.  Mer blått. "Smutsiga" pasteller är i ropet i höst och den blå nyans med mycket grått som väggen är målad med ger ett rofyllt intryck. I kombination med den trärena lampfoten och verkstadskänslan som stolen har fångar den här bilden upp flera aktuella trender.

Fler blå nyanser ser ni HÄR.

Foto: Martin Cederblad


Gudrun Sjödéns hemkollektion hösten 2009


Gudrun Sjödens höstkollektion för hemmet bjuder på såväl randigt som blommigt och prickigt i olika färgställningar. Själv föll jag för bilden ovan, mycket pga blandningen mellan rå industrilook med betong och det ombonade intryck som textilierna utgör. Den knallturkosa soffan gör det hela lekfullt. Vill ni se mer av kollektionen gör ni det HÄR.  


Välkommen!


Vi hälsar CHAI Home välkommen som sponsor den här hösten! Samtidigt vill vi passa på och tipsa om de här ljuslyktorna som finns i olika utföranden i deras webshop. Det finaste tycker jag är att blanda olika former. Det blir ändå harmoniskt eftersom materialet och viss genomskinlighet i varierande mönster skapar enhetlighet. Ni hittar dem HÄR.

Höstdukning

 
 
 
 

Idag blev det en liten höstdukning i all enkelhet. Det är underbart med alla luktärter och krasse som fortfarande blommar.

 
 

Venus i höststämning. ("Stör mig inte, jag vilar!")


Jelly Bean och färgfrossa


Som ni vet älskar jag färg. När man blandar starka färger med en diskret miljö, som på den väderbitna bänken nedan, blir jag alldeles varm i själen av glädje. Jag har inte en enda pryl från Jelly Bean, men fastnar alltid för deras produkter när jag ser dem. Jag kan bara inte välja vad jag skulle köpa för det finns så många fina färger. Nästa gång jag behöver något, som ett kakfat i flera våningar eller så, ska jag nog slå till på Jelly Beans dito. En rosa. Det är riktigt rosa det, inte mes-rosa över huvud taget!


AnemoneJag är mycket förtjust i former som inspirerats från undervattenslivet. Kroken Anemone, designad av Anders Ljung, tillhör denna kategori och jag hade gärna sett en sådan krok i vårt hem. Därför hoppas vi att den kommer i produktion, än så länge är det en prototyp.

Vad gäller design som inspirerats av havet har jag tidigare skrivit om Aqua Creations fantastiska lampor. Simon & Tomas inredningsbutik London W8 är den enda återförsäljaren av Aqua Creations i Sverige. Nu hoppas vi att den här kroken snart går att införskaffa också. Mer undervattensdesign åt folket!


Lovers in the air


via Yanko Design

Designav av Victor Aleman

Färg!

Jag tycker så mycket om den här färgkombinationen, den mjukt mättade röda färgen tillsammans med turkos. I veckan plockade jag in några prydnadskörsbär och lade på ett RICE-fat och varje gång jag går förbi blir jag glad av färgerna. Visst är det bara helt underbart med färg!  


Jag inser, när jag ser bilderna jag tagit, att jag faktiskt måste investera i ett stativ så jag får bättre skärpa. Det får bli nästa projekt vad gäller kamerautrustningsinköp. Det är ju så kul att skapa! Och att leka i Photoshop en stund. Hoppas ni får en trevlig och kreativ helg, med härliga färgkickar om ni så önskar!

Lila nyanser och lite guld


                                           Foto; Martin Cederblad

Det finns vissa bilder som får mig att stanna upp och sitta och titta länge, länge. Bilden här ovanför är en sådan bild. Den fanns med i augustinumret av Sköna Hem i ett reportage om att förändra med färg, av Charlotte Pettersson och Per Wennberg. Fotograf är Martin Cederblad. Jag älskar de lila färgerna, den lite svagare nyansen på väggen och den starkare på stolen. Den svulstiga känsla som förgyllda bord och ramar lätt kan åstadkomma neutraliseras genom det grovhuggna uttrycket bordet har, ett bord med lite Tolix-känsla.

Ett underbart sätt att använda lila på i inredningen.


In the light with Philips


Det finns flera utställningar jag vill gå på i huvudstaden i höst. Nästan så man skulle åka dit enkom för att besöka gallerier och diverse utställningar. En av de utställningar jag skulle vilja besöka är "in the light with Philips" på Designgalleriet. Utställningen visar ljuslösningar som syftar till att såväl "förbättra, överraska och ge upplevelser i människors liv."

Det är studenter på Formlinjen vid Beckmans och Konstfack som tillsammans med Philips skapat utställningen och den pågår 3-12 september.

Acapulco


Det är något alldeles speciellt med fåtöljen Acapulco från den dansk-mexikanska designfirman Oficina Kreativa. Fåtöljens namn är inspirerat av det glamorösa 50-tal som förknippas med badorten Acapulco, en favoritort för bland andra Elvis Presley och familjen Kennedy. Stolen tillverkas för hand i Mexico och kommer väl till sin rätt i miljöbilden med grå betongväggar och lite råare industrilook. Lika väl passar den med loppisfyndade 50-talsmöbler eller klassiska stringhyllor.


Charlotte bloggade i dagarna om Formex som gick av stapeln i helgen där hon bland annat hittade lampan Alfons som är en höstnyhet från Globen. Jag kommer att tänka på den i  det här sammanhanget. Ni kan läsa rapporter från Formex hos Charlotte, Frida, Susann, Annika och många fler.


 


TESTLAB


Studio Jo Meesters skapade TESTLAB som ett experimentellt projekt för att återanvända stuvbitar och material som blivit över i annan produktion. De använder materialet och sätter det i ett annat sammanhang och skapar därigenom något nytt.

Deras kollektion "Odds & Ends, Bits & Pieces" består av fyra möbler som helt och hållet är gjorda av 34 kasserade träreglar och 16 överblivna filtar.  Fantastiskt vad man kan göra med saker som kasserats eller blivit över, eller hur?Giarimi Design


"For people who prefer to consume less but better". Så står det på Giarimi Designs hemsida och det stämmer väl in på Catarina Giarimis produkter. Tidlöst vackert glas av god kvalitet, utsökt graverade i såväl slingrande motiv, som på ovanstående karaff, eller med striktare formspråk som på exempelvis snapsglasen.

Det finns allt från klassiska mönster som meanderbård, till ringar och ränder, kronor och blommor. Det är just denna mångfald av mönster som enligt min mening gör kollektionerna extra användbara; de går att kombinera med allsköns stilar på såväl porslin som bestick. Strikt moderna tallrikar i vitt eller rustikt och färgglatt. Glasen funkar överallt. Smart.Om

RSS 2.0