Yaya och MIKMAK


Grattis säger jag till MIKMAK med sin nyhet "YAYA", en sidenkudde med tryck designat av Karin Enberg. Karin inspirerades av såväl afrikanska textilier som svensk kurbits och resultatet blev ett vackert och drömskt mönster. Kuddarna är handtryckta med pigmenterad vattenbaserad färg. Själv får jag varma känslor av mönstret, det påminner mig om något slags "urträd", fullt av visdom. Vem vet?


En bil på väggen


Det skrivs mycket om att göra sin inredning personlig. Istället för att det ska vara en spontan del av livet; att man gör med sitt hem som man känner för, så kan även detta att inreda personligt bli ett slags underliggande krav på prestation. Om man måste anstränga sig för att visa sin personlighet och skaffa sin egen stil även inom hemmets ramar, går inte en del av den goda idén om det avkopplade, prestigelösa, personliga inredandet om intet då? Det blir lite "Jag var ute innan det var inne att vara ute-jakt" över det. Tröttsamt, tycker jag.

Och så måste jag få opponera mig mot en företeelse som jag uppmärksammat vad gäller användandet av ordet "personlig" inom inredningen. Jag uppfattar det som om ordet i många sammanhang blir synonymt med "myckenhet" och "rörigt". Som om alla hem med en massa prylar är personliga, medan de avskalade, mer minimalistiska inte skulle vara det.

Dessutom används, enligt mig, ett annat ord konstigt i mer minimalistiska sammanhang, dvs ordet "stilrent". Som om stilrent vore synonymt med avskalat. Det är nästan så att begreppen "personlig inredning" och "stilren inredning" blir varandras motsatser. Men en inredning med genomgående snirkliga barockmöbler kan i högsta grad kan vara stilren om den håller sig inom ramarna för just den stilen.

En avskalad, minimalistisk inredning kan vara mycket personlig. Och en snirklig inredning, full med mönster och ornament kan vara stilren.

Tycker jag. Vad tycker ni?

För övrigt anser jag att leksaksbilar med fördel kan hängas upp på väggen.

PS Ikväll kl. 20.00 är det start för "Välkommen hem" på TV3 med genomsympatiske och kreative Jon Eliasson.

Pet(h)ra ♥ rosa och rött = SANT


Petrified in Pink-Petra och jag delar kärleken till kombinationen rosa och rött. Tänk, när jag växte upp var det en sådan där "No-no-kombination", det ultimata tecknet på att man inte hade känsla för vilka färger som framgångsrikt kan kombineras. Tur att det förändrats. De fina RICE-formarna finns hos Linda på Sally Bazar. Hon har varit och handlat färgglada saker på Formex och det ska bli kul att se vad hon valt. Trevligt med vänner som gillar färg!

Rosa och gula konstuttryck på väggen


Det är vackert med tavelväggar med färgteman, tycker jag. Ett antal bilder i olika slags ramar, eller kanske enbart vita dito, uppsatta assymetriskt kan bli väldigt lyckat. Oavsett om alla bilder är tryck kan man med fördel blanda tryck vars originalverk är gjorda i olika tekniker; akvarell, olja, foto, akryl. Och kanske en inramad tygbit att bryta av med.

Bilderna i kollaget kommer från Etsy; "That was just a dream", Fine art photo print av Emilia Jane, "View from a coneflower", "Citrus colored nude", "Tulip, Chine Colle", "ACEO Mdnight Abstract nr 3", tyg från Dena Designs samt "Flowing Free" av Jessica Doyle.

Dessutom tycker jag det är lyckat när färgerna tillåts skära sig lite mot varandra. Om det är alltför färgmatchat intill perfektion blir det lätt skyltfönsterkänsla av det.

Sy en egen beanbag


Foto: Michael Miller Fabrics

Ha! Plötsligt, när jag läste det här inlägget, insåg jag att man kan sy sina egna sittkuddar och på så sätt få de färger och mönster man vill ha till ett rum. De här tygerna från Michael Millers kollektion gillar jag. De heter "The Poppy Collection" och är formgivna av Laura Gunn och finns att köpa på Etsy

Mönster samt instruktioner för hur man går till väga hittar ni HÄR.

Om det är någon som ger sig på detta projekt och är nöjd med resultatet får ni gärna mejla och berätta hur det gick. Nackdelen med sådana här sittkuddar kan vara att de låter så himla mycket när man rör sig, vilket inte är en höjdare framför tv:n. Å andra sidan är de trevliga inslag i exempelvis ett ungdomsrum.

Har barnen kläder i fina mönster som de vuxit ur kanske man kan lappa ihop gamla tyger till de olika bitarna i mönstret? Miljövänligt och så kan det kanske bidra med en liten nostalgikick.


Höstnyheter

Nu börjar höstens nyheter poppa in i mejlboxen efter Formex. Kul, kul! Grönt är alltid skönt och även så i MINHs kollektioner. Tidlöst vackert för ett helt liv.

Utöver det klassiska vietnamesiska mönstret Hoa Béo, som betyder vattenhyacint, kommer det komma fler nyheter med tyger i paisleymönster. Kul med den etniska mixen och mångfalden. Vietnam möter Indien möter Sverige. Roligt också att mönster som funnits i länders kulturhistoria länge fortfarande känns aktuella.

För mig är MINH en favorit personligen, inte bara för att de har många fina produkter, utan också för deras aktivt etiska ställningstagande i handeln. Det i kombination med ett sortiment med skönhet och god kvalitet är en given hit.

Dutch dy Design


Holländarna är så fyndiga när de designar. Här ser vi koppar med fåglar eller grenar som handtag (Mikael jublar över att det åtminstone FINNS handtag på dem efter alla öronlösa koppar Pethra klickat hem) Av Dutch by Design.

yasuragi


Foto: Yasuragi Hasseludden

I måndags var vi på visning av det japanska spahotellet Yasuragis nya Ryokan,  samt den japanska trädgården. Efter det bjöds vi på himmelskt god lunch serverad i en av anläggningens restauranger; Teppanyaki. Det var ett fantastiskt skådespel att se kockarna tillreda maten, det var precis som när jag var i Japan. Underbart.

En Ryokan är ett japanskt värdshus, vilka redan på medeltiden var platser för stillsamt umgänge, med traditionella japanska bad och vila i naturskön omgivning. Yasuragi på Hasseludden är som en bit av Japan, bara 20 minuter från Stockholm och är den enda anläggningen i sitt slag i Europa. Det räckte att komma innanför dörrarna så slog hjärtat långsammare, stressen från vår allt snabbare värld rann av oss och det kändes mycket behagligt.


Den nya Ryokan är en svit på nästan 100 m2, med egen japansk badavdelning och med varm källa både inne och ute, samt bastu. Den är ritad av arkitetkerna Ulla Kastrup och Björn Sjunneson, vilka var med under visningen och förklarade hur de under skapandet använt sig av ledorden i teceremonin;

*Harmoni
*Renhet
*Respekt
*Lugn

Det finns två sovrum och plats till upp till åtta övernattningsgäster. Om man vill kan man även ha en egen värd, en Naki-San, som tar extra hand om gästerna. Det hade jag på en restaurang jag besökte i Kyoto och man kände sig onekligen väl omhändertagen. Det var en kväll som präglades av värdighet och utsökt estetik.Just den japanska estetiken ligger mig varmt om hjärtat. Liksom i de japanska dikterna skalas överflödigheter bort för att ge plats till raka arrangemang, ofta inspirerade av naturen. Arkitekturen är rätvinklig och de traditionella skjutbara väggarna av rispapper ger en känsla av lätthet och man känner sig nästan andaktsfull när man tassar omkring barfota och insuper stämningen.

Hela sviten var vacker, allt från vackra träslag som ceder, till textilier, stenträdgård och konstnärliga arrangemang. En sak jag föll för var att det fanns en speciell plats där man ställer fram ett konstverk. Det fanns inga tavlor på väggarna, endast ett utrymme att ställa en tavla och detta konstverk väljs omsorgsfullt ut för varje enskild kväll, för de gäster som besöker Ryokan då. En fin japansk tradition som visar stor omtanke om gästerna.

Apråpå konst och Japan så gick jag en 5-poängs kurs i japanska träsnitt en gång. Det var på Göteborgs Universitet och i början var jag helt säker på att jag aldrig skulle lära mig skilja mellan de olika konstnärerna. Det gick dock lättare än jag trodde och än i dag kan jag hänfört utbrista; "Åh, det måste vara Utamaro" när jag ser ljuvt avbildade kvinnor. Eller "Haha, det där måste vara Sharaku" när det är en skräckinjagande teaterbild. I Yasuragis karaokelounge kom jag att tänka på Hokusai, som ofta hade med berget Fuji i bakgrunden på sina bilder. I karaokesalongen var det dock en betydligt modernare tolkning; Japan på 2000-talet.Eftersom den här bloggen inriktar sig på färgglädje har jag tagit med bilder från Yasuragis hemsida, bilder med sushi. Man äter inte bara med munnen, utan även med ögonen och det blir en helheltsupplevelse att äta när även ögonen får sitt. Tips på hur Du gör sushi hemma hittar Du här.

Då hela helgen gick i japanska förtecken bjöd Charlotte, som vi bodde hos, på Sushi. Gott! Vi hann även med ett besök på Östasiatiska museet och drack japansk sockerdricka. Det ni!Alla foton: Yasuragi Hasseludden

PS Vill ni läsa med om Yasuragi från en annan bloggare kan ni göra det på SPA:banken.


Kul med Bamboo FunFläderbär som inspiration

 

Så lätt det är att fixa ett enkelt, men vackert arrangemang. Jag plockade en rosenskära från krukan på altanen och lade den tillsammans med en liten kvist från ett fläderträd i en skål från

Mateus

. Det är fint med de omogna, gröna fläderbären tillsammans med det röda på kvisten. Det ger en lite japansk känsla, tycker jag.


Vardagslyx

 
 

Idag gick jag ut i trädgården och plockade små, små plommon, skulle tro att det är sviskon. Goda! Och fina i färgen. I en liten lavendelfärgad skål från

RICE

blir de ett fint stilleben. Tillsammans med en bukett luktärter i olika lila färger blir det ännu bättre. Tänk vad litet det ska till för att skapa vardagslyx som gör livet rikare. Säger jag och mumsar vidare på ett plommon.

 

Nu blommar det lite varstans

 

Så här års är det härligt att ha trädgård. Speciellt när man har en trädgårdsintresserad sambo. Igår såg jag att några vallmo slagit ut. De är så vackra i sin sprödhet och intensiva färg. Tillsammans med en vanlig lila "dikes-lupin" blir det ett enkelt och vackert arrangemang i en hög vas. Jag ställde vasen i trappan, det blir en fin kontrast mot det vita. Vasen köpte jag för några år sedan när det var rea på IKEA. 10:- tror jag att jag gav för den. Ett fynd, eller hur?


En liten lampa

 

I senaste numret av

Sköna Hem

(vars omslag förresten är en dröm, vilken underbar byrå!) hittade jag en lampa jag genast föll för. Den påminner om

Tove Admans fina lampa i betong

, formad som en glödlampa, men den här är av metall.

I listan på inköpsställen såg jag att den kommer från

Olsson & Jensen

, som har en massa fint, saker man inte hittar överallt. Lampan fanns inte på hemsidan, men nu ser jag att de har lagt in en bild på den rostiga varianten.


Tavla med dalahästar klädda i vackra papperREA på Panduro
Loretta Graysons färgkick

Foto: Loretta Grayson, med hennes tillåtelse. Kollage, Pethra


Jag blir inspirerad av australiensiska Loretta Graysons kreativitet. Bara en sådan sak som att bestämma sig för att göra 1000 papperstranor på ett år. Vilken underbar regnbågsmobil det blir. Hon virkar, scrappar och målar på sitt alldeles speciella sätt. Inte minst tavlorna i blandteknik, vilka är målade med oljepasteller, akvarell och akryl på duk. Spännande. Kika in på hennes blogg och bli inspirerade!

Om

RSS 2.0