Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Konsten att finnas till

I mitt inlägg på tv4:s sommarblogg skrev jag om ett sätt att deifiniera konsten; att allt kan vara konst om betraktaren uppfattar det som konst. Det finns givetvis många andra definitioner.

Peach Geisha reads the news, Graffiti style painting av Rex & Poppy

För mig är konst främst ett sätt att kommunicera, att nå fram. Att visa det som inte går att fånga med ord, eller så har man inte den förmågan med ord, men har det istället med färg, form, musik eller dans. Jag har hört många som upprört sagt att graffiti i dunkla gångtunnlar inte är konst, men visst är det väl det! Det är ofta starka känslor som förmedlas och även om det inte uppskattas av alla när konsten blir så tydligt påtvingad så finns den där, gör sig påmind och någon har kommunicerat, på det sätt de förmått.

"Blue II" av Juan Miró

Miró ska visst bara ha stått och lett och inte uttalat sig över huvud taget, när kritiker och förståsigpåare diskuterat och tolkat hans tavlor och skulpturer. Det tilltalar mig, att lyckas hålla inne med uttalanden om sin konst och låta var och en tolka det på sitt sätt, att inte behöva förklara, med ord. Han har ju redan förklarat en gång, med pensel och färg, varför ska han då förklara en gång till, med ord?

Liquid courage av Zuppaartista

Liksom många andra har jag funderat över vad "bra konst" är och har precis som andra kommit fram till att det inte finns ett givet svar. En ingrediens måste dock, enligt mitt sätt att se det, finnas närvarande; en slags själslig nakenhet. Mod. Det är modigt att existera över huvud taget, för i vår existens kan vi hela tiden bli sedda och tolkade, missuppfattade och missförstådda. Dömda och bedömda, kanske till och med fördömda.

"Wind song" av Ricky Mountain

När en människa delar med sig av något hon skapat i form av en dikt,  en trumvirvel, ett foto, en skulptur, en målning, en film, ett gitarrsolo, en bok eller en dans måste hon bjuda på sig själv, mer eller mindre, för att nå fram till en annan människa. Det är vackert. Och gör människan sårbar. Samtidigt som det inbjuder till möjligheter, närhet mellan två själar.

"Språnget" av Barbro Andréen

Med detta i åtanke vill jag framföra ett tack till all skönhet jag fått i livet genom ett så stort antal människor, varav jag inte mött de flesta. Konsten bygger broar. Vi är inte ensamma.

Kommentarer
Postat av: Minh Du - MINH Inredningsblogg

Och jag kan bara instämma!

2010-07-02 @ 22:29:27
URL: http://minh.se/blogg/
Postat av: House of Jammi - blogg och webshop

Fint formulerat!

2010-07-02 @ 23:29:37
URL: http://houseofjammi.blogg.se/index.html
Postat av: Proforma - Irene

Många bra tankar, instämmer att (alla sätt att uttrycka sig på) det är ett sätt att kommunicera och sedan är det är upp till mig att tolka! Jag gillade särskilt den med Miró... "varför ska han då förklara en gång till, med ord"? Så självklart!

Fast jag tycker det är lite orättvist att du har förmågan att kommunicera både genom bild och ord! :)

Trevlig helg!

2010-07-03 @ 14:07:06
URL: http://proforma.blogg.se/
Postat av: Tobias

Trevlig blogg! Älskar bilden med surfaren! Har svårt att förstå mig på bilder som den med Miró, men de kan helt klart vara fina att titta på. Om du vill kika på fler tavlor finner du en del som jag målat på min blogg. Ha det!

2010-07-04 @ 18:54:58
URL: http://tobiasdahmm.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0