Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Om att fylla ett tomrum med glädjefylld skönhet

Lampan Zeppelin av Marcel WandersKahlil Gibran skriver att "Ju djupare sorger gräver i er själ, desto mer glädje förmår ni rymma."

Nyckelordet är "förmår". Det står inget om ett löfte att gropen som sorgen grävt kommer fyllas med glädje. Men om det nu blivit ett så stort hål av så många sorger är det väl i högsta grad onödigt att inte utnyttja utrymmet, eller hur? Mycket bättre att fylla det med glädje än att ligga och sprattla i botten av hålet och protestera i all evighet.

Ett annat nyckelord i sammanhanget, trots att det inte står nämnt i texten, är "tid". Allt har sin tid och man kan aldrig stå vid kanten av någon annans hål och säga, "Har du inte sprattlat färdigt än?"

Man kan bli lycklig av så mycket. Närheten till sig själv och andra. Kanske är det denna kontakt mellan själar, levande eller döda, som gör att man kan njuta så oerhört av vacker konst, arkitektur och design? När man når fram till det naket mänskliga i oss alla. Och ser skönhet.

Här är lite bilder på saker jag tycker är vackra och som skänker glädje. Det handlar inte om att behöva köpa eller äga. Det handlar om att se att en människa uttryckt sig och skapat något vackert. Hoppas det kan glädja även er.


Foto: Living Etc.

Ljuskällor i finstämd balans visar vägen uppför trappan till dörren. Det är måhända lätt att fastna och enbart se något stämningsfullt och vackert, utan högre mening. Men varför skulle den högre meningen vara specifik för spektakulär konst som ställs ut i fina gallerior? Visst kan man hitta mycket mer än dekoration i den här bilden. En trappa som leder uppåt. Vart? Trappan är målad i oskuldsfullt vitt. En kulturell slump ("jag bor i Grekland därför målar jag min trappa vit") eller ett symboliskt medvetet val av stylisten?

Ljuset från lyktorna är varmt och inbjudande och lyktorna är gjorda av ett skört material. Är man oförsiktig kan man sparka till dem, ha sönder dem och därmed hamna i nattens becksvarta mörker och inte hitta vägen, kanske ramla ner för trappan.

Dramatiskt, eller hur...? I varje bild finns det en oändlig mängd tolkningar och orsaker till varför vissa bilder och miljöer attraherar oss och andra inte. Orsaken till att jag tycker om bilden ovan är främst för att den utstrålar lugn och harmoni.Barcelona. Förklaring överflödig.


Gotland


Kommentarer
Postat av: Henricks tankegångar - Inredning Design & Trädgård

Vilket fantastiskt inlägg. Vackra bilder som ger en skön tanke. / Henrick

2010-07-12 @ 11:49:05
URL: http://henricks-tankar.blogspot.com
Postat av: Anne, anness design

Åh, älskade gotlands bilderna!

2010-07-12 @ 17:06:14
URL: http://www.anness.se/blog
Postat av: Maria

Helt superduper fina foton. Du borde börja sälja den seriöst. Som vykort, affischer eller något sådant. Eller varför inte som fotoklinkers? The sky is the limit.Kram Maria

2010-07-12 @ 18:12:10
URL: http://www.metrobloggen.se/buddhagirl
Postat av: Karolin

Många fina bilder. Och vad glad jag blev över att få veta vem som gjort lampan. På MAX i stan hänger de sådana i taket och jag har beundrat dem sedan de öppnade :)

2010-07-12 @ 18:35:16
URL: http://cutethoughts.blogg.se/
Postat av: Eva

Du skriver så klokt... jag blir liksom mjuk inombords, av orden och bilderna... jättevackert!

2010-07-14 @ 09:36:25
URL: http://juliannies.blogspot.com/
Postat av: Karina

Jättevackra bilder!

Gaudis byggnadsverk är ju underbara.

2010-07-14 @ 11:27:05
URL: http://www.karinasinspirationsblogg.se
Postat av: Frostisar

Fotar du själv? Underbara bilder!

Var själv i Barcelona i Juni och blev helt uppslukad.

Älskar hur du skriver med hjärtat :-)

2010-08-02 @ 17:57:58
URL: http://frostisar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0