Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tjuren Ferdinand hade en poäng


Skönheten finns nära inpå oss, det är bara att öppna ögonen så finns det något vackert att se. Och tolka, förhålla oss till, mer eller mindre.

En av mina absoluta favoritkonstnärer är Hundertwasser. Inte enbart för hans fantastiska tavlor och arkitektur, utan även för hans ord. För många år sedan fick jag en bok med många av hans illustrationer tillsammans med intervjuer, skriven av Harry Rand. Det är ett nöje att såväl bläddra som att läsa i den. I ett av mina favoritstycken i boken får Hundertwasser frågan;

"Why do people want art?", på vilket han svarar,

"Generelly collectors are abnormal. I  said this in an interview and it was published and one of my collectors got completely mad and he telephoned me and wrote a letter that he is not abnormal, and he was insulted. But the fact is that collectors are abnormal because if they are true collectors then they need the painting because they are not creative. If a collector were creative he would not need art; he would somehow be happy with his own creativity."

Underbart svar, eller hur? Jag rekommenderar boken starkt och den går att köpa HÄR.

Vacker lavendel i vacker betongkruka med tillhörande hjärta, gjort av Tipsy Tessie.

"Everybody can and must be creative. That is a law of nature". Sagt av Hundertwasser.


Poster från Etsy, av "Queen´s Spoof". Går att beställa HÄR.


Är det nödvändigt att tolka det som folk skapar? Äh, det gör man väl som man vill. Frågan är om det går att låta bli. Varje tanke vi tänker är ett resultat av oss själva och utan att vi tänker på det förhåller vi oss till saker hela tiden.

Citatet "Ibland är en cigarr bara en cigarr" har av många tillskrivits Freud. Frågan är när cigarren är något annat än en cigarr och vad i hela friden den är då. I slutändan blir kanske våra mer eller mindre kvalificerade gissningar enbart en dialog med och spegling av oss själva. Personligen återkommer jag ständigt till min ungdoms kärlek för existensialismen, inte minst till käre gamle Søren, som sa.

"Subjektiviteten är sanningen".

Magrittes Bildernas opålitlighet (1929)Glöm inte att lukta på blommorna.

Kommentarer
Postat av: Emma

Jag har följt din blogg länge och älskar dina färgstarka bilder och inlägg. Nu ville jag bara skriva att jag tycker det är väldigt kul att inläggen blivit mer filosofiska. Hoppas att du får en underbar sommar.

/Emma

2010-07-14 @ 21:11:59
URL: http://www.emmaskeramik.blogspot.com
Postat av: Pethra

Emma. Tack. :)

2010-07-14 @ 21:58:34
Postat av: Norberg/Möller

Ignatius, Johannes

2011-04-18 @ 18:28:19
URL: http://semester

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0