Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En hyllning till människans förmåga att skapa

"Jag vet att det är ytligt att skriva om design och inredning" började en annan inredningsbloggare en mening med att säga. Hon hann aldrig säga klart meningen innan jag opponerat mig. "Men varför skulle det vara ytligt, att skriva om design är väl en hyllning till människans förmåga att skapa!".

Jag har funderat en hel del kring det där. Var går gränsen mellan design och dekoration? Är det givet att det ena är ytligt medan det andra inte är det?

När jag läste konstvetenskap ifrågasattes och ältades konstbegreppet fram och tillbaka. Jag fastnade för en definition; Allt kan vara konst. Med betoning på KAN. Det är betraktaren som avgör om det är konst eller ej, vilket i slutändan också innebär att betraktaren blir konstnären, satt på sin spets.

Drivved blir konst den stund en människa tar upp den och betraktar den som konst, ställer den på ett bord i en installation. Är det lika mycket konst om bordet befinner sig i ett dammigt förortsvardagsrum som om det är på hedersplatsen i stadens museum?

Med denna vida definition av konstens väsen kan man se sig runt i sitt hem, hänga upp återvunna aluminiumburkar i taket, blanda kuddar från Rusta med en enstaka dyrgrip från Designers Guild, måla åtta olika slags köksstolar i lika många nyanser av grönt, ställa en Eames Plastic Chair i ett välbelyst hörn och sedan luta sig tillbaka och förnöjsamt tänka; "Vilken gudabenådad konstnär jag är".

Kanske är frågan om gränsen mellan design och dekoration egentligen inte så viktig? Kanske är det den underliggande värderingen av begreppen yta och djup som är det väsentliga?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0