Vit grund med turkosa detaljer


Foto: Alvhems mäkleri

Frida tipsade mig om den här lägenheten som Alvhems mäkleri har till salu i Göteborg. Hon tänkte att det var i min smak, och skulle passa på min blogg, med vit grund och färgklickar här och var. Jajamen, det här föll mig i smaken. Härligt med lägenheter som har höga takhöjder, djupa sittytor vid fönstren, spegeldörrar och stora rum. Fint med turkosa inslag som genomgående tema, samt hur naturmaterial har använts som dekoration i badrummet.


Det är något av en dröm med ett sådant här fönster, med plats att sitta i och blicka ut över vidderna. Läsa en bok, fundera och lyssna på musik.

Orange och rött


Inspiration


Foto: Leslie, A Creative Mint

Idag blir det lite inspiration från A Creative Mint, alltid fräscht och med vackra färger och arrangemang.

Idag bloggar vi lila för en självklarhet


Foto: Trine Thorsen

Många har säkert hört talas om att det idag, 27:e oktober 2010 är en dag då många människor har på sig något lila för att visa att de stödjer något som är självklart, nämligen att kärleken är gränslös och att det inte spelar någon roll om man blir kär i män eller kvinnor, oavsett sitt eget kön, all kärlek är precis lika bra, lika värd och lika vacker. Detta är något värt att påminnas om varje dag.

D&I-bloggen hänger på genom att ha en lila dag på bloggen, där vi visar något lila. Det gör även Henricks tankegångar. Alla är välkomna att göra detsamma.

Hemma hos Karim Rashid

Foto: Michael Moran


En av mina favoritdesigners är Karim Rashid. Jag älskar hur han är så  orädd vad gäller att ta ut svängarna, hur han kör sitt alldeles egna race, med en stil som inte liknar någon annans. Organiska former, science-fiction-flirtar, lekfullhet, högblanka ytor i starka färger, psykedeliska mönster och mycket rosa. Han klär sig ofta i rosa också. Och jobbar som DJ när tillfälle ges.

I senaste numret av Sköna Hem visade de bilder från Karim Rashids hem. Jubel! Mitt i den säregna och genomtänkta estetiken finns humor och en känsla av sorglöshet. Man blir på gott humör. Personligen vill jag ha en lugnare miljö omkring mig, men det är onekligen trevligt att se den här typen av excentricitet någon gång ibland.

Jag fick tillåtelse av fotografen Michael Moran att visa bilderna även här och han skickade med ett extra porträttfoto på Karim och hans fru Ivana. (ovan) Vi har inga av Karim Rashids möbler i vårt hem, men vi har schackspelet i orange och grönt som ni kan se på ett par av bilderna. Trevligt att på något sätt ha en av världens hippaste designers presenterad hemma.

För att läsa mer om Karim Rashid och hans tankar kring design och livet, klicka er vidare till artikeln hos Sköna Hem."The world is shrinking and our brains are expanding"


"Be the change you want to see in the world".


All photos courtesy of Michael Moran

Turquoise


Foto: Johanna Hopkins

En vit vikvägg i indiskt stuk tillsammans med turkosa skåp och detaljer är en miljö som står på min 10 i topp-lista över stilar jag gillar. Fräscht, ombonat, personligt och en slags opretentiös hyllning till hjärtats och ögats estetik. Det är fint med de blandade ytorna, att den "bubbliga" glaslampan på boktraven får stå som kontrast till den skavda ytan på skåpet till vänster.

Det här är Elina Lethimäkis hem, kvinnan bakom butiken Turquoise. Ett hem som inte gör någon hemlighet av att hennes favoritfärg är turkos. Underbart!Santorini i en dröm


Foto: Perivolas

Det bor en minimalist även i min själ, även om det kan vara svårt att tro. Avskalade miljöer som på de här bilderna från Santorini får hjärtat att sjunga av glädje. Jag uppskattar de svenska årstiderna med alla sina växlingar, inklusive gråvädersdagar, men ibland är det härligt att drömma sig bort och föreställa sig att man befinner sig på semester på en ö i den grekiska ö-världen, känner varma vindar mot huden och somnar till ljudet av havet som slår in mot en strand.

Visst är det underbart med de mjukt välvda taken, den skulpturalt vackra arkitekturen och allt det vita som inbjuder de lila och rosa tonerna på ett smekfullt och nästan kärleksfullt sätt?

 

Bilder från Perivolas på Santorini

Lite Avatar kanske?


Kollage med lila inspiration från Etsy


Lila var under många år min favoritfärg. Trots att mitt hjärta fortfarande slår extra hårt för lila så får den numera dela förstaplasen med några andra kulörer också. Jag läste någonstans om färgernas innebörd och att lila var galningarnas och geniernas favorit. Hm, jag känner mig inte som vare sig ett geni eller galning, men det senare kanske andra får bedöma. ;)

Hur som helst, lila är vackert tillsammans med andra färger och finns i så många varianter, från kallt på gränsen till blått och varmt på gränsen till purpur. Här ovan ser ni några bilder från Etsy som jag tycker skulle bilda en fin tavelvägg med lila som återkommande tema; Slända av Eastwitching, Buddies av Tere Mullin, Model Ink 3 av Cate Parr, Purple Trees 1 , av Laura Trager, Carpe Diem av Faux Kiss, Delicate Light av Carl Christensen, Foothills Trail av Small Inpressions, Elk Chase av Susie Painteroch Jordy Butterfly av D.V. Moore.

Orange fågelbord


Marcel Wanders är en av mina favoritdesigners. Det oerhört enkla fågelbordet, som han designat för Droog Design är inte bara snyggt, det lär fåglarna lite vett och etikett också, eftersom de får äta på en porslinstallrik. Vill man inte ha det i trädgården kan det vara en kul idé att hänga det från taket i hallen och använda det som avställningsyta för sina nycklar.

Är man bara hyfsat händig kan man säkert fixa en liknande variant själv.

Elephant Props


Foto: Elephant Props

Vissa bilder man ser tycker man genast om, så där lite extra mycket. Så var det när jag bläddrade i Sweet Pauls Magazines höstnummer. I början av tidningen fanns en underbart färgsprakande annons för Elephant Props, ett New York-baserat företag som hyr ut prylar som rekvisita vid fotosessioner för tidningar, filmer osv. Jag besökte deras sida och hittade då ovanstående bild som jag också föll för. Underbar balans mellan olika former, färger som går in i varandra och kompletterar på ett skönt sätt. Olika strukturer, matthet & glans. Vintagekänsla och nytt. Det är en oerhört fin harmoni i bilden ovanför, perfekt balans.

Sådana här stilleben kan bli väldigt fina på utvalda ställen i våra hem. Att samla ihop ett antal intressanta saker och göra dem till en enhet, istället för att sprida ut dem lite här och var.

Och den där vita elefanten föll jag extra mycket för. Väldigt, väldigt fin.

Och vill ni ha mysig och inspirerande höstläsning, med fenomenalt vacker styling, så bläddra i Sweet Pauls Magazine. Mumma!Tavelvägg


Foto: Nichole Liacono-Youn

Ett fint exempel på hur man gör en snygg tavelvägg finns hemma hos Nichole Loiacono-Youn med bloggen Parlour. I enkla ramar från IKEA har hon satt matchande fotografier av brittiske fotografen Cassia Beck, vars alster man kan köpa på Etsy. Underbara färger, glada bilder som ger pastellfärgad hipstamatic-känsla. Tummen upp!

Vill Du ha idéer på hur man hänger gamla tavlor på nya sätt så hittar Du det hos Purple Area, HÄR.

Union Jack

Foto: Sweet Home London

Union Jack har använts flitigt i olika varianter inom heminredningen, på såväl kuddar som inramade bilder eller som tyg på omgjorda rokokostolar. Överkastet här ovan är dock en annorlunda och extra lyckad variant, med glada färger som livar upp. Den svenska flaggan är kanske lite svår att variera på det här sättet, det blir liksom inte tydligt att det är just den svenska flaggan om man skulle börja ändra färgerna. Men den norska borde funka bättre. Vad säger ni norrmän, ska ni inte fixa en pastellfärgad variant av er flagga att göra kuddar och överkast av?

Håll koll på Pillove, kanske kommer de dyka upp i hennes webshop.


En tygkasse att bära med sig småplock i piggar upp.


En paljettvariant för den tuffare själen finns hos Debenhams.

Craft Leftovers


Foto: Craft Leftovers

Alla känner vi väl igen hur paket öppnas och omslagspapper och snören sedan knölas ned i en påse för att slängas? Min kära mormor brukade alltid återanvända snörena, vilket jag tycker var beundransvärt! Själv har jag inte varit lika flitig med det, såvida det inte varit sidenband, de återanvänder jag alltid, flera gånger, så klart.

Vill man ha idéer på hur man återanvänder även vanliga presentsnören och papper så verkar ovanstående bok en bra idé. "Card. Paper. Ribbon." heter den och handlar just om hur man återanvänder dessa saker på kreativa sätt, med miljötänk. För att dra miljötänket ännu längre finns boken att köpa som e-book. Smart, eller hur?

Ett fint exempel på hur man kan göra handgjort papper av det man tänkte skicka till återvinningen kan ni läsa om hos Andante i hennes inlägg "D.I.Y. av tidningshögen."

Variation på rosa, orange & grönt


Holiday with Matthew

Foto: Matthew Mead

Matthew Mead publicerar sitt första nummer av tidningen "Holiday with Matthew", full med inspiration, tips och vackra miljöbilder. Holly på Decor8 skrev om det i veckan och jag har fått tillåtelse att visa bilder även här. Jag fastnade för bilden ovan extra mycket. Underbart med allt det vita, som får lysa upp i vintermörkret och ge krispig vinterstämning á la "Narnia möter Alice i Underlandet i minimalistisk lägenhet." Kanske.

Hur som helst, tidningen finns enbart att beställa på Matthews hemsida och han levererar över hela världen. Jag har själv beställt ett ex, för jag har tröttnat på rött, rött, rött och guld som inspiration till jul. Jag vill ha vitt och turkost och ljusa, glada färger!

Och så måste jag tillägga att jag är glad över att IKEA kom ut med en mindre variant av den stora maskroslampan på bildne ovanför. Nog för att den stora är mäktig och fin, det är en sådan jag vill ha, men om man inte har så högt i tak passar det bra med den mindre varianten.


Gult som accentfärg


Foto: Rockett S:t George

Gult som accentfärg kan vara en härlig vitaminkick. Tillsammans med grått blandas sobert med lekfullt och man kan luta sig tillbaka och känna sig både allvarlig och pilimarisk på samma gång. Den marockanska puffen på bilden finns hos Rockett S:t George och kan måhända tjäna som inspiration för att ta in ett par gula accessoarer i hemmet. Kanske måla pepparkvarnen gul eller hitta en samling gula vaser på loppis och ha som stilleben när den mörka årstiden tar mer av vår dag i anspråk?

Thonet


Foto: Thonet

Visst är den underbar, mattan under köksbordet? Härligt färgglad utan att bli hysterisk. Med mönsterglädje men ändå lugn. Den här mattan ligger i Thonets nya showroom i Frankenberg. Därifrån kommer också övriga bilder i inlägget. Vitt med färgklickar, det är så energi-framkallande!Samla ihop tidningar med en överbliven tennisbana?OLD NEWS heter den här uppsamlaren för gamla dagstidningar i väntan på pappersåtervinning. Himla smart och dessutom snygg. OLD NEWS låser fast tidningarna när man lyfter den och när den är full bär man enkelt med den till återvinningsplatsen. Dessutom är den så snygg att man med fördel kan använda den som förvaringsplats för sina favoritmagasin bredvid soffan. Det smartaste av allt är ändå att OLD NEWS tillverkas av spill från tillverkningen av tennisbanor! Smart, smart!

Det är Göteborgsgruppen Creatables som står bakom produkten. Creatables specialiserar sig på att tillverka saker från spillmaterial. Underbart exempel på hur miljötänk kan kombineras med snygg design. Tummen upp!

Kinesiska möbler

Foto: Baazar, kollage D&I-bloggen


Det är något visst med kinesiska möbler i starka färger. De blir som ett smycke i hemmet, bara man låter dem komma till sin rätt, utan alltför mycket konkurrens. Den dekormålade gröna skänken skulle göra sig fin i en ljus, skandinavisk miljö. Utmärkt fint blir det att kombinera det med loppisfynd man målar i kulörer som gör sig fint tillsammans. Loppisrunda i helgen, någon? Eller kanske ett besök på faster Agdas vind?

Ombyte förnöjer?


Foto: iStock

 

Jag läste på Kurbits-bloggen om något som heter Lånegarderoben, som efter en testperiod nu blivit en permanent verksamhet. Det fungerar som ett bibliotek, fast med kläder istället för böcker. Idén går ut på att man ska kunna förnya sin garderob utan att öka sin konsumtion. Jag tycker det är en strålande idé.

Jag har under årens gång funderat i liknande banor vad gäller inredning,  om man kunde ha en inredningspool tillsammans med vänner. Dvs låta vissa saker vandra runt, så att man får ombyte utan att behöva köpa nytt. Suveränt för såväl plånbok som miljö. En del saker inhandlar man med extra omtanke och de är personliga och man vill hålla dem för sig själv. Men så finns det andra saker, som inte har samma affektionsvärde. Saker som kunde vara med i en inrednings-pool. Låter inte det lite smart, egentligen? Vad tycker ni?

PS Ett litet tillägg. Fick en kommentar till det här inlägget, från en blogg jag inte besökt tidigare. Kikade in och fastnade. Vill ni ha en fredagskväll  proppfull med läcker design och vackra bilder så besök denna blogg; Design Traveller. Mumma för själen!

House Doctor


Foton: House Doctor

Är det något vi inte behöver fler av så är det värmeljushållare. Det finns så det räcker och blir över i våra skåp. Men eftersom jag föll för de svampliknande varianterna hos House Doctor lägger jag in dem här och så får de vara en virtuell del av mitt arkiv över saker jag tycker om. House Doctor har en del fint. Personligen föredrar jag klarare färger, inte när det är så pass mycket grått i de olika kulörerna, men det är fint i alla fall. Inte minst förvaringslådorna, de lyser upp med sin närvaro. Och tänk att trådrullar kan bli ett stilleben tills det är dags att använda dem! Så är det nästan överallt, tycker jag. Överallt finns saker som kan bli vackra när de sätts i ett nytt sammanhang.

Grönt & rosa, grönt & lilaRett är helt rätt


Tänk att ta en sväng på stan och få syn på en sådan här bil mitt bland all betong. Det borde få även den mest härdade charmvägrare att dra på smilbanden. Det är Rett Grayson med vänner som varit i farten. Härligt, härligt.Jag tycker mycket om Rett Graysons bilder. Det är en explosion av färger, ändå lyckas hon hålla ihop det hela så det finns lugn och harmoni. Härligt. Det är något alldeles speciellt med träd och stjärnhimlar. Något varje generation av människor har sin egna relation till, något ursprungligt och ärligt, på intet sätt tillgjort. Rett Grays tolkning, där hela livets regnbågs-spektrum finns med känns som en hyllning till livets mångfald.

När jag själv skapar bilder och annat vill jag att det ska vara dynamiskt, färgstarkt, men med en slags inneboende mildhet som berör. Jag tycker att ordet "mildhet" missförstås av och till, som om det skulle vara synonymt med mesighet och bristande dynamik. Inte alls, mildhet är vackert och skapar balans så att det som är färgstarkt och högljutt inte blir hysteriskt och petar ut ögonen när man betraktar det.


Foto; Rett Grayson

Variation


Danskarnas känsla för ljuset


Det är något speciellt med danskarna och deras vitmålade trägolv, ljusa interiörer och färgglada inredningsdetaljer, så som de ofta syns i inredningstidningar. Det ljusa är så inbjudande och varmt, som om de tagit lite Skagen-ljus och stoppat in i en burk och sedan öppnat och släppt ut i sina hem. Danska inredningsstylisten Rie Elise Larsen designar en mängd fina saker av textilier och papper. Man blir på gott humör!


Foton: Rie Elise Larsen, inredningsstylist

Kontrastestetik


Foto: Trine Thorsen

Ibland tänker jag att jag måste varit marockan eller indier i ett tidigare liv, för jag tycker så mycket om deras estetik. Om det nu är så att man återföds så är det naturligtvis inte omöjligt rent statistiskt, för det finns ju en del indier. Hur som helst tycker jag mycket om miljöerna på bilderna ovanför, tagna av Trine Thorsen. En slags rå skönhet i kombination med den allra silkesmjukaste kvinnligheten. Fint.

Cirklar


Pink Project


För att skänka Rosa Bandet en extra tanke har Charlotte på Hemmariket och jag bestämt oss för att tolka rosa med varsitt kollage. Ett kollage där vi låter våra olika personligheter synas tillsammans med rosa. Så här blev mitt kollage. Jag är numera väldigt inne på det där med tavelväggar och då konst alltid varit en passion för mig blir det extra glädjefullt att frossa i olika konstnärers alster på Etsy. Jag har dessutom fått en förkärlek för att inte låta nyanserna matcha så där perfekt som man lärde sig när man gick in i en Mique-butik på 80-talet. Tvärtom känns det gott att medvetet låta nyanserna skära sig lite. Kanske till några människors förtret, men till andras glädje. Inte så tillrättalagt, men ändå med en portion medvetenhet och eftertanke. Det gillar jag! Ibland.

Så, mitt lilla kollage blev ett hopplock från Etsy + ett foto på vår älskade hund Venus, som rusar fram i rosafärgad snö, i full fart mot ett botemedel för bröstcancer.

Det vackra porträttet Chin Up har signaturen Daily Portrait gjort, Erica Kremenak har målat bilden med titeln Alengras, postern "All you need is love" kommer från Marianne "Colorbee". Fotot med hallonet är tagit av kmsitko.

Nu hoppas vi att fler inredningsbloggare hakar på och gör en personlig tolkning av rosa. Hur skulle rosa se ut om det kom in i Ditt hem? Lämna en kommentar med länk så vi hittar er!

Och vill man lätta plånboken lite kan man besöka Rosa Bandets hemsida och sätta in en slant på deras konto.

Rosa Rules!

Här lägger jag in länkar till de som deltar i Pink Project:

Hemmariket

LissenTo

Add simplicity

Sara Vill Fara

Mitt gröna lilla rum

MINH

Purple Area

Tankebubblor

Sands Drömmar

Room by Sofie

Henricks Tankegångar

Nya Trender

Dahlarna

Syssla

Flex Inredning

Studio Karin

Andante

Jennys hus

Systrarna Hjertén


Design o Form


TinaMinaStina

Pysseliten

Too much inspiration


Rosa månad


Nu är det oktober och det är en rosa månad. Så MIO skänker 69:- per rosa kudde som säljs, till Rosa Bandet, i kampen mot bröstcancer. Jag fick en kudde som den ovan i posten, den är jättefin!

MIKMAK har också en del rosa i sitt sortiment, bland annat kuddar, och skänker 25% av försäljningen av rosa proukter till Rosa Bandets insamling.

Pink rules!

Om

RSS 2.0