Klä en låda


Inspirerad av tanken att vi kommer se mer av en av mina favorit-färg-kombinationer rosa/orange framöver tog jag en bit papper från Bungalow och klädde en låda med. Lådan är stabil och har bra storlek och eftersom det är så lätt att arbeta med papperet från Bungalow tog det hela enbart cirka 10 minuter. Tjoff, en ny låda att bli glad av!

Jag brukar i princip aldrig ha med svart tillsammans med de här glada kulörerna, jag föredrar vitt. Men jag tänker att om jag målar undre delen av lådan vit blir det väldigt tajt om plats och risken är att färgen skavs av, vilket inte blir så fint. Så, det får vara svart så länge. Det blir lite "Japan möter Indien" över det, med det färgglada mönstrade papperet från Indien tillsammans med den enkla, avskalade formen och det svarta som känns japanskt.

Virkad kudde


Lite virkningsinspiration för den som känner sig hågad. En fram och en -baksida. Eller kanske två framsidor att variera med?

Själens färger


Foto: BHS via House of Turquoise

Apropå föregående inlägg och tankarna kring att använda färg, form och inredning som ett sätt att tolka olika egenskaper kan jag tipsa om en bok av en av mina favoritförfattare som jag nyligen läste, (=lyssnade på). Boken heter "En sannolik historia" och är skriven av Karin Alvtegen. Jag föll för en av karaktärerna i boken, Walter tror jag han hette, och önskar att den gamle mannen fanns i verkligheten, för det vore så intressant att få sitta och prata med honom.

Han var konstnär, men hade bara en duk. När en tavla var klar målade han över den och började på en ny, och var helt lycklig med detta. Han hade också en förmåga att se människors auror i form av färger. De känslor människorna uppfylldes av kunde han se som kulörer. Han tyckte om alla färger, utom en och det var bitterhetens, det var det fulaste han någonsin sett. Jag vet inte hur den färgen skulle se ut, men jag tror jag skulle hålla med honom om att just den färgen inte tilltalar mig, så den väljer jag bort!

Annars är det intressant med färgernas psykologi och hur det också skiljer sig vad olika färger står för i olika kulturer. Samt hur olika färger påverkar oss olika. Dels generella tendenser för oss som människor och dels för oss som individer. Här kan man kortfattat läsa lite om det.

Att trender är ett sätt att läsa av samhällstillståndet är intressant. Om nu enstaka färger står för något mer generellt i människors inre är det tänkvärt att fundera över varför olika färger och färgkombinationer tar överhanden inom inredningen i perioder. Skulle vara intressant att läsa lite djupare analyser inom det ämnet.

Hur som helst, själv tycker jag om mångfald och uppskattar en mängd olika slags färger, stilar och sätt att uttrycka sig på. Men mest klappar mitt hjärta för relativt mättade, klara kulörer på vit grund. Utan inslag av svart. Mums, mumma för själen!

Om ni tillhör de som tycker om färgen turkos kan jag tipsa om bloggen House of Turquoise, där ni lär få ert lystmäte mättat. Tjolahopp!

Ödmjuka färger


Foto: iStock


Som tonåring blev jag en gång tillfrågad vilken egenskap jag tyckte mest om. Jag svarade ödmjukhet.

Genom åren har jag haft återkommande funderingar kring den frågan. Om någon skulle ställa samma fråga till mig idag skulle mitt svar bli detsamma. Det är en mycket vacker egenskap och innefattar på något sätt såväl respekt som kärlek. Man kan inte vara riktigt ödmjuk utan att samtidigt älska. Ödmjukhet får inte förväxlas med osäkerhet eller svaghet, för en riktigt ödmjuk människa är stark, ödmjukhet är ett tecken på styrka. Vi diskuterade ordets betydelse här hemma en kväll och ett poetiskt sätt att fånga en del av ödmjukhetens essens uttrycktes med orden; "att stå vän inför alternativet".

Kanske skulle det vara intressant att skapa inredningar med egenskaper som tema? Hur skulle ett ödmjukt rum se ut? Kanske ett där en form tillåter en annan forms existens utan att själv ta överhanden? Samtidigt som det är ok att vissa former tar mer plats, det är inget fel i det. Det skulle inte vara överdådigt, man samtidigt inte spartanskt, för ödmjukhet innebär inte att man måste förneka sig själv njutning, snarare att man inte tar den för given. Eller?

Jag tycker det vore en rolig och annorlunda vinkling för ett stylinguppdrag i en inredningstidning. "Månadens tolkning av en egenskap eller känsla", visst vore det kul?

(PS Alla färger är lika "ödmjuka", alla får vara med, det är det som är själva grejen)

(PS2 "Mer filosofi inom inredningen!) ;)

Mormorsrutor


Det är kul och vilsamt att virka mormorsrutor. Det finns en del olika beskrivningar på hur man går till väga, antal luftmaskor mm. Jag gör rutorna enligt instruktioner jag fått från Therese, som experimenterat sig fram till vad som passar hennes smak.  Eftersom jag sett hennes alster IRL vet jag att det är helt i min stil, underbara färger och mönster. Hon är min virk-guru. ;)

När jag skulle börja göra mormorsrutor med garnet Mandarin Petit behövde jag en virknål i storlek 3. Jag hade bara en som inte var ergonomisk, men för min del är det enbart ergonomiska virknålar som gäller. Min käre make kom till min undsättning och täljde till och slipade ett skaft i trä som han satte på virknålen. Ergonomisk och snygg, numera min favoritvirknål. :)

Mincing mockingbirdUnderbara färgkombinationer och skön stämning i bilderna av Mincing Mockingbird. Samt överraskande humor i bilderna med text till, samt bildernas titlar som är oerhört roliga och ironiska. :)

Grönt är skönt

Foto: Tia Borgschmidt

Det senaste numret av Hus & Hem kom med posten i veckan och jag föll för ett hem fotograferat av Tia Borgschmidt,  där man möblerat matrummet med Wegners Y-stol i olika gröna nyanser. Underbart, tycker jag. Olika nyanser av samma färg är ett lyckat tema i alla möjliga sammanhang. När jag googlade på de här stolarna hittade jag dem bland annat hos Dansk Design och där har de med NCS-numret på färgerna man använt till stolarna, så om man inte har just de här dyrgriparna kan man göra något liknande av trästolar som man fyndar på loppis, dvs måla dem i olika nyanser av grönt.

Foto: Karl Andersson

En bild jag kommer tänka på i sammanhanget var med i Sköna Hem förra året, där Charlotte Pettersson och Anna Cardell stylat. Även här är det olika nyanser av grönt på stolarna. Uppfriskande!


Tårta i hela regnbågens färger


Foto: One Charming Party

Jag är inte överdrivet förtjust i tårtor, men om det är en tårta jag skulle vilja göra, så är det den här, om så bara för att titta på den. Den kommer från Sara Westbrook och Brittany Egbert som driver företaget "One Charming Party", vilket säljer DIY-idéer för barnkalas. Räknas man som barn om man är en bit över 40, eller är det kört för mig...? ;)

På glatt humör blir jag av den, liksom av en massa annat på deras hemsida.Vägen är målet


"Vägen är målet", heter det. En tanke hämtad dels från filosofiska/religiösa tankeströmmar, men även från Karin Boyes dikt "I rörelse". Det håller jag extra mycket med om när det gäller virkning, eller att läsa en bok.

Trots att man vill veta hur boken slutar, uppstår något slags hålrum när boken är slut och man oundvikligen måste säga farväl till de huvudpersoner man kommit att följa. Och visst är det kul när ett virkningsprojekt är färdigt och man får se resultatet, men samtidigt lite ledsamt över att det roliga är över. Tur då att man kan börja på nya virkningsprojekt och böcker, eller hur? Och pläden man virkat finns kvar, värmer kanske någon frusen själ och boken tronar på sin plats i bokhyllan, redo att upptäckas av nya läsare.

Boken "Galen i garn"  är en jättetrevlig bok av Sania Hedengren och Susanna Zacke, en duo som gör så mycket fint. Färgglatt, precis som jag gillar, med vitt som grund.

Tjolahopp!


Om

RSS 2.0