Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Själens färger


Foto: BHS via House of Turquoise

Apropå föregående inlägg och tankarna kring att använda färg, form och inredning som ett sätt att tolka olika egenskaper kan jag tipsa om en bok av en av mina favoritförfattare som jag nyligen läste, (=lyssnade på). Boken heter "En sannolik historia" och är skriven av Karin Alvtegen. Jag föll för en av karaktärerna i boken, Walter tror jag han hette, och önskar att den gamle mannen fanns i verkligheten, för det vore så intressant att få sitta och prata med honom.

Han var konstnär, men hade bara en duk. När en tavla var klar målade han över den och började på en ny, och var helt lycklig med detta. Han hade också en förmåga att se människors auror i form av färger. De känslor människorna uppfylldes av kunde han se som kulörer. Han tyckte om alla färger, utom en och det var bitterhetens, det var det fulaste han någonsin sett. Jag vet inte hur den färgen skulle se ut, men jag tror jag skulle hålla med honom om att just den färgen inte tilltalar mig, så den väljer jag bort!

Annars är det intressant med färgernas psykologi och hur det också skiljer sig vad olika färger står för i olika kulturer. Samt hur olika färger påverkar oss olika. Dels generella tendenser för oss som människor och dels för oss som individer. Här kan man kortfattat läsa lite om det.

Att trender är ett sätt att läsa av samhällstillståndet är intressant. Om nu enstaka färger står för något mer generellt i människors inre är det tänkvärt att fundera över varför olika färger och färgkombinationer tar överhanden inom inredningen i perioder. Skulle vara intressant att läsa lite djupare analyser inom det ämnet.

Hur som helst, själv tycker jag om mångfald och uppskattar en mängd olika slags färger, stilar och sätt att uttrycka sig på. Men mest klappar mitt hjärta för relativt mättade, klara kulörer på vit grund. Utan inslag av svart. Mums, mumma för själen!

Om ni tillhör de som tycker om färgen turkos kan jag tipsa om bloggen House of Turquoise, där ni lär få ert lystmäte mättat. Tjolahopp!

Kommentarer
Postat av: tinajo

Den bloggen har jag hängt på mycket - är väldigt förtjust i både turkost och grönt. :-)

2011-02-24 @ 12:30:10
URL: http://www.tinajoathome.blogspot.com/
Postat av: Ma

Intressant med färgernas psykologi. Färger är ju energi och fungerar ju bl.a läkande på vår aura. Därför kan vi känna att vi absolut MÅSTE ha en viss färg under en period, ibland i åratal. Om den färgen/färgerna "stannar för livet" kan den spegla vår egen själsfärg. Det där är intressant.Jag är intresserad av att det är så mycket ljus i inredningen nu för tiden - om man jämför ex med de första decennierna på 1900-talet. Och även på 70-talet, då det för all del var starka färger men också mycket brunt.JAG TROR att det har att göra med att vi människor håller på att "bli ljusare" som varelser, och dessa ljusa rum speglar vår "nya energifrekvens".Ljus, lätthet, klara färger, luft och rymd - ger oss andlig näring. Det är som vår egen högre själ speglar sig i våra nya rum.

2011-02-24 @ 14:01:08
Postat av: milla - andante

Så underbara färger!!! Ja så måste ju bara själen se ut...:) Väldigt härligt inlägg!!KRAM

2011-02-24 @ 14:29:05
URL: http://milla-andante.blogspot.com
Postat av: Jo

Bilden har ett underbart ljus. Jag gillar varken kuddarna eller det blommiga, men kan inte låta bli att titta på bilden och njuta! :)

2011-02-24 @ 19:00:32
URL: http://frkp.blogspot.com
Postat av: Jo

Bilden har ett underbart ljus. Jag gillar varken kuddarna eller det blommiga, men kan inte låta bli att titta på bilden och njuta! :)

2011-02-24 @ 19:00:43
URL: http://frkp.blogspot.com
Postat av: Nanna

Ett sånt här rum vill jag ha! Precis så här!!!

2011-02-24 @ 20:54:34
URL: http://nannashem.blogspot.com
Postat av: Elin

Älskar turkost! Älskar bilden! =)

2011-02-27 @ 15:39:10
URL: http://mrspeachescandy.blogspot.com
Postat av: StinaTooMuchInspirationo

Den där gubben gillar jag! Det låter lite som min inställning till garn. Virkar just nu en handduk av en filt jag gjorde i somras. Runt, runt går trådarna och jag är glad så länge jag får hålla på. Kram/Stina.

PS Otroligt fina kuddar du gjort :)

2011-02-27 @ 17:25:26
URL: http://toomuchinspiration.blogspot.om
Postat av: Anonym

Helt underbart! Du råkar inte veta vart man kan få tag i det där överkastet? =) Mvh Jenny

2011-03-22 @ 19:31:10
URL: http://thatigers.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0