Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ödmjuka färger


Foto: iStock


Som tonåring blev jag en gång tillfrågad vilken egenskap jag tyckte mest om. Jag svarade ödmjukhet.

Genom åren har jag haft återkommande funderingar kring den frågan. Om någon skulle ställa samma fråga till mig idag skulle mitt svar bli detsamma. Det är en mycket vacker egenskap och innefattar på något sätt såväl respekt som kärlek. Man kan inte vara riktigt ödmjuk utan att samtidigt älska. Ödmjukhet får inte förväxlas med osäkerhet eller svaghet, för en riktigt ödmjuk människa är stark, ödmjukhet är ett tecken på styrka. Vi diskuterade ordets betydelse här hemma en kväll och ett poetiskt sätt att fånga en del av ödmjukhetens essens uttrycktes med orden; "att stå vän inför alternativet".

Kanske skulle det vara intressant att skapa inredningar med egenskaper som tema? Hur skulle ett ödmjukt rum se ut? Kanske ett där en form tillåter en annan forms existens utan att själv ta överhanden? Samtidigt som det är ok att vissa former tar mer plats, det är inget fel i det. Det skulle inte vara överdådigt, man samtidigt inte spartanskt, för ödmjukhet innebär inte att man måste förneka sig själv njutning, snarare att man inte tar den för given. Eller?

Jag tycker det vore en rolig och annorlunda vinkling för ett stylinguppdrag i en inredningstidning. "Månadens tolkning av en egenskap eller känsla", visst vore det kul?

(PS Alla färger är lika "ödmjuka", alla får vara med, det är det som är själva grejen)

(PS2 "Mer filosofi inom inredningen!) ;)

Kommentarer
Postat av: tinajo

Vad fint du skriver - och helt klart intressant tankegång. Hur ser ett ödmjukt rum ut - och ett stöddigt? :-)

2011-02-22 @ 10:17:58
URL: http://www.tinajoathome.blogspot.com/
Postat av: Maja

underbara färger

2011-02-22 @ 10:37:43
URL: http://mcaria.blogg.se/
Postat av: Kattis

Ödmjukhet är något jag har jobbat med ända sedan i höstas. Gentemot andra men även mot mig själv. Det är hemsk upplevelse att vi 44-års ålder inse att det är något jag inte varit innan inte i den utsträckning som jag vill vara iallafall. Det är ett intressant ämne och vad skönt om min inredning hemma kunde ge mig energi att vara ödmjuk.

Kram Kattis

2011-02-22 @ 10:43:25
Postat av: Proforma - Irene

Det är inte bara med penseln du målar, Pethra! :)

Underbar idé! Det borde väl någon inredningstidning ta till sig!2011-02-22 @ 12:26:58
URL: http://proforma.blogg.se/
Postat av: Therese

Åh, sådant är så spännande att diskutera. Om jag tänker på ödmjukhet i form av inredning tänker jag genast på en utomhusmiljö. Jag förknippar många delen av naturen som ödmjuk.

2011-02-22 @ 12:43:49
URL: http://minaglasogon.blogspot.com
Postat av: Pethra på Inredningsbloggen

Therese: Jag håller med. Naturen är ödmjuk i sin storslagenhet och i sin enkelhet. Jag kommer också att tänka på ödmjukhet av naturen.

2011-02-22 @ 12:51:20
URL: http://inredningsbloggen.blogg.se/
Postat av: Fanny

Vad kul att du har så mycket färgrrika bilder i bloggen! Inspirerande!

2011-02-22 @ 18:29:04
URL: http://fannyahlm.blogg.se/
Postat av: A-K

Bra reportage i DN Pethra! Antar att papperstidningsläsarna fick se fler bilder.

2011-02-22 @ 18:36:12
URL: http://nancyandi.blogg.se/
Postat av: A-K

Glömde ju att skriva att jag tycker din egenskapsidé inom inredning lät väldigt spännande.

2011-02-22 @ 18:38:43
URL: http://nancyandi.blogg.se/
Postat av: Kristiina Haataja

Undervisar i Formgivning på gymnasial nivå och det här med tema i form av abstrakta ord eller bara adjektiv är intressant att utgå ifrån. Eleverna har otrolig kreativ förmåga att få fram olika vinklingar på ord- det är så underbart att se. När vi gör detta i form av inredning så får de oftast bygga det som mindre miljöer eller bara som en modell där färg, form och mönster ska ingå i en helhet. De har visat fantastiska rum. Jag har fått se från "äckligt" och "dösdångest" till "mjukt" och "amöba". De har tyckt att det har varit ett roligt uppdrag.

Jag trodde inte det här var något nytt inom inredning, men oftast blir jag besviken på inredningstidningar där allt är så vanligt och inte så kreativt och konstnärligt. Fast det är nog bara vad jag tycker...Jag är ju ingen expert, men inredningstidningar kan ibland bara hosta upp samma samma hela tiden...Det kan bli riktigt spännande om man kan få se projekt med mer konstnärlig vinkling, där kreativiteten inte begränsas och där yta och form kan få mötas på ett annat sätt än vad det tidigare gjort. Då blir det spännande och levande. Sen det där vanliga, det behövs ju också...

2011-02-22 @ 20:19:43
URL: http://kristiina.se
Postat av: Joséphine

Missa inte Vårt Nya Hems hemsida! Grym inredningssida!

2011-02-22 @ 23:09:06
URL: http://www.vartnyahem.se/hem/
Postat av: pernilla nordman

Nämen Oj! Jag hittade just din blogg och vad skall jag säga. jag blir sådär lycklig så ögonen tåras lite av all fantastisk färg och alla otroliga bilder du visar.Tack, du livade just upp en lite grå dag, jag kommer återvända hit ofta...varma hälsningar/ pernilla

2011-02-23 @ 17:52:29
URL: http://pernillanordman.blogspot.com
Postat av: Hulda

bilden på cironen är sjuklt härlig med alla färger :)

2011-02-24 @ 01:32:55
URL: http://huldaeinarsdottir.blogg.se/
Postat av: Jaana

Ödmjuka färger låter sympatiskt! Och att alla färger får vara med. Det är nog därför jag gillar en personlig inredning som återspeglar människans unika själ, oavsett färg och form. Ett hem får inte vara för stylat - då blir det bara en fasad att visa upp, en teaterscen. Ett hem skall vara ett bo med plats för längtansfulla tankar - en öppen dörr mot naturen som kan stöka till det lagom mycket i ett vinddrag...

2011-02-24 @ 13:08:44
Postat av: Pusslaren

Det var en väldigt fin tanke! Eller flera till och med. För ett par veckor sedan använde jag faktiskt ordet ödmjuk för att beskriva en sorts pennor jag använder. Jag håller med om att det är en riktigt positiv egenskap även hos människor! Fin blogg över huvud taget förresten. :)

2011-04-22 @ 01:14:44
URL: http://pusslaren.blogspot.com
Postat av: Matilda

Så intressant! Jag har börjat läsa din blogg och har redan hittat en massa underbara och kreativa ideér. Men det skulle vara superkul att se inredningar med egenskaper som tema!

Och vilka vackra bilder du har dessutom. Jag gillar din blogg skarpt! :)

2011-06-27 @ 16:53:58
URL: http://lerato.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0