Kärleken till vackra lamporFoto: Produktbilder från respektive företag
 
Om jag plötsligt vann en massa pengar som jag var tvungen att använda till att köpa belysningsarmaturer för (så, nu har jag skrivit armatur en gång, nu kan jag skriva lampa i fortsättningen...) så skulle jag inte ha något problem med att spendera.

Just nu är jag lite extra kär i "Gregg" från Foscarini, designad av Ludovica och Roberto Palomba. Den finns såväl som pendel som bordslampa och på fot, men det är pendeln jag är mest förtjust i. Underbart med den mjuka, organiska formen, vild och tam på samma gång.

Nyheten från Normann Copenhagen, lampan Happy designad av Jonas Wagell, kommer till butik i höst. Så enkel i sin form och ändå känns den nyskapande, något man inte sett förut. Helt fantastisk design!

Andra favoriter är gamla godingar som Zeppelin av Marcel Wanders, Random Light av Bertjan Pot, Fluid av designtrion Claesson Koivisto RuneDouble Bubble av Eero Aarnio (igen!), E.T.A. Sat av Guglielmo Berchicci, Gatto av Achillo Castaglioni och Pier Giacomo Castiglioni, samt Zettel´z och Birdie av Ingo Maurer.
 
Erkänn, visst är det här design som får hjärtat att sjunga av glädje! I alla fall för mig.
 

IKEA PS 2012

Den här lampan måste jag rekommendera. Både snygg design och praktisk. När man fäller in den mot väggen tar den nästan ingen plats alls och när man fäller ut den går den att vinkla så att den går att använda på många olika avstånd. Den är jättesmidig och dessutom en snygg detalj i rummet. Tummen upp.
 
 
Så här skriver designern Johanna Jelinek om lampan;

”Lampor hamnar ofta i tak och hörn och inte alltid där ljuset behövs mest. Behovet av smidigt ljus är stort och med hjälp av LED-teknik är det möjligt. LED består av små lysdioder som sitter i själva lampan, vilket gör mindre och tunnare lampdesign möjlig. I detta fall gör det att vägglampan IKEA PS 2012 kan fällas ihop platt mot väggen när den inte används. Tack vare det passar den också i alla rum, just där du behöver bra ljus. Dessutom är LED energisnålare än glödlampor."
 
 
 

Charles Cham

"What you see is what you are"
 
"Silence is golden"
 
"Diary of my thoughts"
 
Tre bilder av en av mina favoritkonstnärer; Charles Cham. En del av hans verk finns att köpa på hans sida på Absolute Arts.

Öppen hand

 
 
"Det kommer inget i en knuten näve", brukade min makes farmor säga. Ett vist ordspråk, tycker jag. Jag gillar den öppna handflatan, inbjudande och fin, som en kärleksfull gest mot världen. Givande och mottagande på samma gång. Det är härligt med inredningsdetaljer som väcker tankar.


Sommar!

 
Svensk sommar är härlig. Om än lite regnig. När det regnar överdrivet mycket är det manna för själen med somriga bilder på näthinnan. Man får lagra bilderna, så de räcker hela vintern.

Glädje!


VITTDet har inte blivit så mycket inredningsbloggande från min sida. Men så idag satt jag och läste Plaza Interiör och plötsligt inföll sig lusten att samla ihop några vita favoritprylar.

En del saker faller man (=jag) direkt för. Som de vita sakerna ovan, ett par klassiker, några som funnits ett tag och de små vaserna från IKEA som jag inte sett förut.

* Pebbles från Lindform fortsätter att imponera i sin enkelhet.

* Kannan i keramik från Ann Linneman har en slags robust skörhet över sig.

* Vaserna "Oväntad" i vitt från IKEA är mycket vackra. Design av Anna Lerinder.

* Eero Aarnios klassiker Double Bubble, stl. XL, står på min eviga önskelista.

* Kroken i form av en hand från Areaware känns bara så rätt. Den ska liksom bara sticka ut från en vägg och överraska. Diskret i vitt och ändå en överraskning. 

* Underbara, underbara Skulpturfabriken har så mycket vackert och en favorit är blomkålen, romanesco, i vitt. Stina Lindholm sätter en alldeles egen prägel på sin design och får betongen att liksom vibrera i stillsam triumf.

* Och så Verner Pantons S-chair i högblankt vitt. Bara en. Inte en massa runt ett bord. Bara en. Som en skulptur i en alldeles egen del av rummet.

PionerEn bukett full med glädje från trädgården.

Om

RSS 2.0