Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Att tolka en bild

I sommar har jag haft besök av en god vän som studerar psykologi och våra diskussioner har triggat en massa tankar. Därför har bloggen på senaste tiden tagit formen av "funderings-blogg", även om jag tappert försökt hitta ett naturligt sätt att väva in det tillsammans med färg och form. ;)

Sist vi satt och pratade diskuterade vi "fientlig attributionsbias". "Detta innebär att man tolkar en annan persons intentioner som fientliga trots att intentionerna egentligen är neutrala eller goda".

Om man läser det här inlägget och tar illa upp och tror att det är personligt riktat som en pik till en själv, då kanske det i sig är ett tecken på att man lider av "fientlig attributionsbias". Själv sticker jag inte under stol med att jag tolkar saker och ting utan rim och reson ibland. Två gånger har jag blivit upprörd över julkort jag fått. En gång för att lappar med frågetecken och pilar var påklistrade på kuvertet på ett besynnerligt sätt. På ett annat var det ett rim som fick mig att gå i taket och jag tänkte att "det där var väl ändå att strö salt i såren."

Jag har kvar det där julkortet med rimmet och när jag tittar på det nu kan jag tänka mig en massa tolkningar av rimmet. Kanske borde jag tittat mer på hjärtat som var ritat bredvid rimmet istället?

Som tröst, om man känner att man inte alltid har koll på hur saker och ting ska tolkas så läste jag här att "Interestingly, there is some evidence that more intelligent and socially apt people are more likely to make errors in attribution." Skönt att höra. ;)

Hur som helst, man kan lära om och lära rätt och ta med sig det i livet. Det är det som är så härligt med att leva, det finns inget stopp för vår utveckling!
Trackback
RSS 2.0