Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

gotland

image2024

I flera år har jag längtat efter att åka till Gotland. Jag har haft en kärlek för ön, trots att jag aldrig varit där, och har känt på mig att det skulle vara ett ställe där jag skulle trivas. Så rätt jag hade. Redan när vi körde av färjan började det värka i bröstet av glädje. Ljuset.

Vi bodde på Lummelunda vandrarhem, som var utmärkt. På vägen dit berusades jag av dikeskanternas blomsterfyllda skönhet. Fulla av klint, cikoria och andra blommor.

image2026

Backen ner till vandrarhemmet ledde rakt ner mot stranden. Underbart med havet så nära, en underbar stenstrand där vi gick i timmar och plockade stenar och fossil. När vi sov med öppet fönster hörde vi havet. Underbart.

image2030image2027

Dagen därpå åkte vi in till Visby och strosade innanför ringmuren. Vilken atmosfär. Det var som att förflyttas tillbaka i tiden. Just denna känsla av tidens gång som finns i Gotland är underbar. Från fossiler, till medeltid och nutid. Fullt av historia, kultur, konstnärer och konsthantverk.

image2032

Innanför ringmuren finns skönhet varthän man än vänder blicken. Vackra dörrar, rosor, charmiga hus. Kyrkfönster och kyrkinteriörer.

  image2033
Ett besök in på G.A.D. var givet. Där fick jag deras katalog, som är osedvanligt trevlig att bläddra i. De har lagt ner extra möda på att göra den riktigt fin.

image2031
Det blev inte tid till så många besök i keramikverkstäder, kyrkor och inredningsaffärer som jag hade velat. Det får bli en tur utan barn någon gång, kanske helt ensam. Gotland vore ett härligt ställe att vandra omkring själv. Det är fascinerande med växlingarna i naturen. Dels det karga,  dels de ljusfyllda sandstränderna. Blomsterprakten, vallmofälten, vindpinade fiskelägen, den makalösa utsikten vid Högklint. De vackra stenhusen.

image2035De långa och jämna gärdsgårdarna är vackra. Jag blir fascinerad av tanken på att någon lagt sten på sten, år efter år för att få dem så långa och jämna.

image2039 image2040 image2041image2042 image2043image2046 image2044
Ett besök på Fårö, hos en god vän till sambon, tillhörde en av höjdpunkterna. Promenad längs Sudret, ett  besök på den gamla biosalongen, ett trevligt samtal med konstnären Kaj Engstrom, i hans galleri. Självklart också en promenad på stranden för att se raukar. Tack för Din gästfrihet och eminenta guidning, L.

image2055image2056

Ett besök på Fornsalen i Visby rekommenderas. Oerhört fascinerande.

image2054
Även Lummelundagrottan, samt fossilutställningen i anslutning till grottan besöktes. Stalaktiter växer från taket, stalagmiter från marken. Det har min sambo lärt sig i skolan.


image2049 image2050image2051
image2052image2047

Det var även speciellt att se de vilda russen vid Lojsta. Det bubblar av varma känslor i mig när jag tänker på Gotland. Där skulle jag vilja leva och dö. Jag hoppas dock få undslippa ödet som mötte offren i Mari Jungstedts och Anna Janssons deckare, vilka utspelar sig på Gotland. Jag har läst några i sommar och de är kanonbra! Jag har bara sett en liten bit av denna vackra ö och ser fram emot fler besök. Det finns så mycket mer jag vill se. Nästa år. Kanske.


image2037 
 
 

 

Trackback
RSS 2.0