Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Inredningsbloggen 1 år 22/8-2008

Kristina på Kix Koll


image2392image2390image2394

Ett stort tack till Kristina på Kix Inredningskoll för att Du tog Dig tid att svara på mina frågor. Och tack för senast, tänk att tiden kan gå så snabbt när två inredningsnördar träffas och pratar om sitt intresse! :-)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pethra: Du har gått en inredningsutbildning, berätta mer om den.


Kix: Jag läste en Grundutbildning i Inredning och Design på Art College i Göteborg i våras. Vi var en liten grupp av inrednings- och designtokiga människor med olika planer och drömmar som läste ihop. Våra två lärare som höll i utbildningen är utbildad arkitekt respektive inredningsarkitekt och var otroligt engagerade och inspirerande. Inom vissa områden hade vi gästföreläsare och vi hann med studiebesök på en inredningsbyrå, en designbyrå, modellverkstad, belysningsföretag och tapettillverkning.

Utbildningen innehöll färg och form såsom: färglära, olika formövningar, krokimålning med modell, konstruktion av mönster, frihandsperspektiv mm. Det ingick även teoretiska ämnen såsom: stilhistoria, textila ämnen, ritteknik, presentationsteknik och olika sorters perspektivritningar. Dessutom hade vi en mängd övningar i ritningar i skala, allt ifrån möbelritningar i olika skalor till rum och husritningar, målning med akvarell, olja, tusch och mycket annat. Under hela våren hade vi tre projekt som pågick löpande. I projekten ingick att göra ritningar, modellbygge i två olika skalor, perspektivritningar och presentation och materialbeskrivningar. Det var ett hotellrum i etnotema, ett badrum med helt galna mått och ett fritidshus som vi fick planera och rita efter diverse olika förutsättningar.

Utbildningen var vansinnigt kul och inspirerande och jag har verkligen fått bekräftelse på att jag har valt rätt bana. Det är helt underbart att få vara sådär kreativ och speciellt i ett sällskap med andra likasinnade.

 

Pethra: Har Du alltid varit intresserad av inredning eller är det något som växt fram med tiden?


Kix: Det har jag nog alltid varit när jag tänker efter. När jag byggde kojor som liten var det väldigt viktigt att göra det mysigt ? blombuketter och välstädat skulle det vara. Sedan så älskade jag att möblera om i mitt rum och flytta runt prydnadssaker.

Min mamma har berättat att jag väldigt tidigt satt med hennes knappsamling och sorterade knapparna efter färger. Hennes tyger och garner älskade jag att lägga i olika färgkombinationer och mönster. Det var väldigt viktigt att det matchade. Min mamma hade alltid en massa projekt på gång när det gällde att sy, sticka och måla. Det var en mycket kreativ miljö att växa upp i!

 

Pethra: Om Du fick inreda ett hem, vems hem skulle det vara och hur skulle det se ut?


Kix: Jag kan faktiskt inte komma någon speciell person men jag hade gärna inrett ett hem till en familj med många barn. Jag tycker att det är oerhört intressant med smarta förvaringslösningar och en barnfamilj behöver just mycket och bra förvaring för alla kläder och prylar.

Jag läser gärna om liknande reportage i tidningar och böcker och klurar på inredningslösningar när tillfällen ges. Dessutom så skulle jag gärna vilja inreda barnrum. Återigen är förvaring viktigt men jag tycker också att det vore kul att göra rum i olika teman och få vara lite galet kreativ och göra roliga väggmålningar och specialmöbler med en liten pedagogisk touch, kanske en stor världs- eller Sverigekarta uppmålad på en vägg där man tillsammans kan bocka av platser man besökt.

Jag är övertygad om att det med pedagogiken som ledstjärna går att göra enormt roliga barnteman. Barn påverkas väldigt mycket av den miljö de befinner sig i, precis som vi alla gör (det är lite av lärarinnan som pratar i mig nu hör jag J ).


För övrigt (och förresten)... Salem al Fakir. Han är en superskön popestet som förtjänar ett hem som förmedlar en "musikalisk tusen och en natt känsla". Det hade varit kul.

 

Pethra: Vad är syftet med Din blogg, hur vill Du använda den i relation till Ditt intresse för design och inredning?


Kix: Jag startade bloggen i vintras precis innan jag skulle starta utbildningen och hade några veckor ledigt sedan jag hade sagt upp mig från mitt gamla jobb som lärare. Jag hade inte besökt alls många bloggar då - Husmusen lite då och då samt Cleopethra och Roomservice några gånger. Jag var lite uttråkad och tänkte att jag kan starta en för skojs skull och se om jag tycker det är kul. Tanken då var också att jag skulle börja intressera mig lite mer för foto och ge mig på Photoshop.
 
Bloggen kanske skulle göra att jag blev lite mer taggad. Men att leta roliga och intressanta inlägg tog överhanden och det blev inte så mycket med fotoutvecklandet? tyvärr. Nu tycker jag att det är fantastiskt kul och det går nästan inte en dag utan att jag är inne på bloggen och skriver inlägg och besöker de andra bloggarna. Syftet nu är att samla allt jag hittar - saker, inspiration och egna erfarenheter - på ett och samma ställe. Dessutom är det ett otroligt bra forum att få utlopp för alla tankar - och behovet av att "prata" inredning och design tillfredsställs med stor belåtenhet! Min omgivning uppskattar det nog!


Pethra: Du håller på med ett stort projekt nu, en sommarstuga! Berätta lite, hur känns det att sätta händerna i något så konkret och vad är det svåraste?


Kix: Det är så himla roligt och jag har verkligen längtat efter att få göra något så här kreativt. Jag har tidigare totalrenoverat en lägenhet men detta är något helt annat. Gården är 100 år gammal och vi vill försöka bevara tidsandan så gott det går och göra det mesta själva.

Jag har tusen idéer och tankar på hur jag vill att det ska bli och går med tentaklerna ute hela tiden för att samla på mig erfarenhet och inspiration. Det svåra är att allt tar så lång tid och att det är så otroligt mycket som ska göras. Listan kan göras hur lång som helst och troligtvis blir man aldrig klar. Huset är bara en del i det hela. Ladugårdarna och uthusen är också i ett stort behov av att restaureras och det är något som jag verkligen inte har någon erfarenhet av. Städa, riva plastmattor, slipa, tapetsera och måla om kan vi fixa men det övriga - som att byta ut stockar (!) och göra större snickerijobb det får vi nog överlåta till någon annan. Det får helt enkelt ta sin tid att få allt i sin ordning.

Just nu har vi ett stort jobb med att slipa alla golv framför oss som sedan ska lutas och såpas. Därefter kan vi börja inreda och dekorera, med undertecknad som "chief" naturligtvis J. Det ska verkligen bli kul!image2395Charlotte på Hemmariket

image2397image2387image2396

Tusen tack till Charlotte på bloggen Hemmariket för att jag fick "intervjua" Dig! Och tusen tack för biljetten! Nästa gång får det bli Milanomässan! ;-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pethra: Hur kommer det sig att Du startade blogga om inredning?


Charlotte: Jag startade min blogg eftersom jag ville prova mediet som sådant, och för att jag imponerades av bredden på de bloggar som redan fanns på nätet.

Jag ville också efter en tids "smygbloggande" också inspirera andra och startade "Hemmariket - en inredningsblogg".

Nu är jag helt såld på bloggandet och har djup respekt för er andra inredningsbloggare! Många av inredningstidningarna ligger oceaner efter er kompetens och uppfinningsrikedom!

Pethra: Du är stylist och dekoratör, berätta gärna lite mer om detta. Vad har Du gått för utbilding, var har Du för förhoppningar för framtiden?

Charlotte: Jag har alltid haft ett brinnande intresse för färg och form och särskilt inredning vid sidan av mina "vanliga jobb". Efter enstaka kvällskurser så ville jag satsa på en yrkesinriktad utbildning för att ha en formell
kompetens. Jag valde att gå Medborgarskolans "Dekor- och Reklam" i Stockholm eftersom den var förlagd till kvällar och helger.

Jag är mycket nöjd med utbildningen och de engagerade lärarna. Jag tycker iofs att skolan hade kunnat ha ett tätare samarbete med "branschen". Det är en svårforcerad marknad som många vill in i. Det är som alltid också mycket upp till dig själv (tid och engagemang) vad du får ut av det hela!

Jag jobbar nu som projektledare inom IT på dagarna men tar mig an inredningsuppdrag vid sidan av i mån av tid. Tidigare har det varit en dröm att försörja sig på heltid på inredningsjobb men just nu är jag ganska nöjd
med att ha det som jag har det. Det är klart att dyker ett tillfälle upp så tar jag mig en ordentlig funderare
.

Pethra: Hur skulle ett drömreportage av Dig i en glassig inredningstidning se ut?

Charlotte: Jag gör hellre ett reportage på en blogg än i en glassig inredningstidning!

Skulle jag ändå låta mig övertalas :-) så fick det bli när jag valde ut designfavoriter på en större auktion. Jag gillar klassiker som kan återanvändas och som håller i evighet.

Pethra: Hur började Ditt inredningsintresse?

Charlotte: När jag som femåring ritade mitt drömhus! Därefter har det hållit i sig och det verkar som jag tack och lov får lära mig att leva med det!

Pethra: Det roligaste med bloggen?

Charlotte: Alla er därute som läser det här och er som besöker min blogg. Även om inte alla kommenterar inlägg så vet jag att ni finns där och det är helt fantastiskt! Att ni sedan kommer tillbaka gång på gång dessutom, tack!
Trackback
RSS 2.0