Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sonos

Vi fick chansen att testa Sonos musiksystem 150 och tackade glatt ja. Alltid kul att vara testpilot för något man funderar på att köpa.


Paketet vi testat innehåller två Sonos Zone Players; en ZP 120 (1) med 110W inbyggd förstärkare och en ZP 90 (2). Vidare en Sonos Zone Bridge, (3) med vilken man konfigurerar sitt trådlösa system snabbt och enkelt, en Sonos Controller (4) för trådlös styrning av all musik och alla rum där man placerar en Zone Player. Därtill två högtalare (5) att koppla till ZP 120. (man kopplar ZP 90 till sitt befintliga stereosystem) Slutligen en IPOD touch, (6) redo att användas i anslutning till Sonos-systemet.

Vad är då detta? Jo, ett trådlöst musiksystem som gör att man kan lyssna på musik var som helst i huset där man placerar en Zone Player.

Vi började med att koppla Sonos Zone Bridge till vår router. Enkelt. Därefter placerade vi ZP 90 på övervåningen med vår befintliga stereo och kopplade ihop dem. ZP 120 hamnade i vardagsrummet på undervåningen.  Båda var lätta att installera, det behövdes bara ett knapptryck. Samma sak med fjärrkontrollen.

VI installerade programmet på datorn med medföljande CD-skiva Först kunde vi inte få tillgång till musiken på datorn, eftersom vi har ett säkerhetspaket som blockerade det. Men så fort vi konfigurerat inställningarna i brandväggen gick det bra. Den IPod Touch som följde med kopplade upp sig på nätverket automatiskt, så Sonos systemet fick tillgång till musiken även därifrån.

Med fjärrkontrollen installerad började vi experimentera.

Vi satte på Pink Floyd i vardagsrummet, från musikbiblioteket i datorn. Samtidigt satte vi på Sinead O´Connor i TV-rummet, från samma musikbibliotek i datorn. Det är alltså det som är en av de stora finesserna, att man kan spela olika saker i olika rum, samtidigt, från samma musikkälla. Via fjärrkontrollen växlade vi till Partymode, som innebär att man spelar samma musik på alla enheter. Har man stort hus och fest kan alla med lätthet lyssna på samma musik i hela huset. Vill man att volymen ska vara  högre i vardagsrummet, där man dansar, och lägre i köket, där man pratar, är det bara att reglera det via fjärrkontrollen.

Givetvis kan man reglera volymen på själva enheterna också. Man väljer mellan att lyssna på musik från internet, sin musiksamling på datorn, sin vanliga cd-spelare och/eller  MP3/IPod.


Om barnen lyssnar på hög musik på övervåningen och man behöver få kontakt med dem är det bara att med fjärrkontrollen sänka volymen och ropa på dem så att de hör när man ropar (familjetips från verkligheten). Vi tycker det är lite kul att man kan vara kung över fjärrkontrollen och ändra till klassisk musik om barnen skulle spela hårdrock på övervåningen... (ännu ett tips från verkligheten) Det ändrar de snabbt tillbaka med sin fjärrkontroll, men ändå.

Det är enkelt att skapa sina egna spellistor på fjärrkontrollen, vilket är kanon när man har fest.  På fjärrkontrollen kan man söka på låtar, artister, musikstil osv.  Lätt att pausa musiken i ett rum, samt att lyssna på radio. (det finns 15 000 radiostationer på internet att välja mellan)


Ytterligare en finess är att man kan använda själva Ipoden som fjärrkontroll. Man kommer hem, stoppar handen i fickan, tar upp sin IPod och reglerar via den vad man ska lyssna på i hela huset. Smidigt. 

Vad blir då vår slutgiltiga bedömning? Att det är smart, smidigt och snyggt. Bra att slippa dra kablar över hela huset, trådlöst är snyggt. Kanonbra prestanda. Vi saknar avstängningsknappar på enheterna, om man inte vill att de ska stå på stand by. Det avhjälptes dock snabbt med att koppla strömmen via en dosa med avstängningsknapp. Ett musiksystem som vi helt klart kan rekommendera.

Fler recensioner kan Du läsa bland annat HÄR och HÄR.  På Sonos hemsida kan Du läsa mer, samt se Demos.

 //Mikael & Pethra

 
Trackback
RSS 2.0