Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

veketåg

image1046image1057

 
Vet Du vad veketåg är? Det var ett nytt namn för mig tills för någon månad sedan. Veketåg är ganska högväxt och växer i kraftiga tuvor. "Stråna kan bli upp till en meter långa och är ljusgröna och släta, själva strået är bladlöst men vid basen sitter korta mörkbruna bladslidor. Inuti har strået en tät vit märg. Veketåg förekommer allmänt på fuktig mark i södra och mellersta Sverige. Den påträffas ofta i diken, fuktiga betesmarker, på stränder och hyggen" 

Vidare;

Svenska namnet veketåg av att den förr användes till vekar, Retzius (1806) skriver att dess "lätta och swampiga märg, hwilken med twå i kors satte knappnålar utdrages, är et mycket tjenligt ämne til wekar i wanliga lampor.". 

Från Den virtuella floran.

image1047image1048

Veketåg användes alltså till vekar förr i tiden, därav namnet. :-) Det kan man självklart göra nu också och det är ett ganska kul projekt, inte minst om man har barn som man på ett roligt sätt vill lära mer om naturens resurser.

Jag plockade några långa, gröna strån och som ni ser på högra bilden är det vitt i ändarna. Det är den vita märgen som står beskriven ovan. Den är porös och mjuk och det är dessa egenskaper som gör att den passar bra till att vara veke.

image1049image1050
Jag använde nageln till öppna upp strået så långt det gick. Sedan drog jag nageln längs med insidan av strået för att lossa den porösa märgen. Det är denna märg vi vill åt.

image1051image1052
Här ser ni några längre märgbitar jag lyckats få loss, samt rapsolja. Det går bra med andra oljor också, sist använde jag olivolja. Man ser till att doppa veken ordentligt i oljan, så den blir genomdränkt.

image1053
 
Därefter tänder man veken och voilá; man har en billig oljelampa utan märkvärdigheter. Mina barn vill inte bara ha en veke, de ska helst ha flera vekar så det blir en masseffekt. Själv uppskattar jag enkelheten med bara en låga.
Trackback
RSS 2.0