Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

yasuragi


Foto: Yasuragi Hasseludden

I måndags var vi på visning av det japanska spahotellet Yasuragis nya Ryokan,  samt den japanska trädgården. Efter det bjöds vi på himmelskt god lunch serverad i en av anläggningens restauranger; Teppanyaki. Det var ett fantastiskt skådespel att se kockarna tillreda maten, det var precis som när jag var i Japan. Underbart.

En Ryokan är ett japanskt värdshus, vilka redan på medeltiden var platser för stillsamt umgänge, med traditionella japanska bad och vila i naturskön omgivning. Yasuragi på Hasseludden är som en bit av Japan, bara 20 minuter från Stockholm och är den enda anläggningen i sitt slag i Europa. Det räckte att komma innanför dörrarna så slog hjärtat långsammare, stressen från vår allt snabbare värld rann av oss och det kändes mycket behagligt.


Den nya Ryokan är en svit på nästan 100 m2, med egen japansk badavdelning och med varm källa både inne och ute, samt bastu. Den är ritad av arkitetkerna Ulla Kastrup och Björn Sjunneson, vilka var med under visningen och förklarade hur de under skapandet använt sig av ledorden i teceremonin;

*Harmoni
*Renhet
*Respekt
*Lugn

Det finns två sovrum och plats till upp till åtta övernattningsgäster. Om man vill kan man även ha en egen värd, en Naki-San, som tar extra hand om gästerna. Det hade jag på en restaurang jag besökte i Kyoto och man kände sig onekligen väl omhändertagen. Det var en kväll som präglades av värdighet och utsökt estetik.Just den japanska estetiken ligger mig varmt om hjärtat. Liksom i de japanska dikterna skalas överflödigheter bort för att ge plats till raka arrangemang, ofta inspirerade av naturen. Arkitekturen är rätvinklig och de traditionella skjutbara väggarna av rispapper ger en känsla av lätthet och man känner sig nästan andaktsfull när man tassar omkring barfota och insuper stämningen.

Hela sviten var vacker, allt från vackra träslag som ceder, till textilier, stenträdgård och konstnärliga arrangemang. En sak jag föll för var att det fanns en speciell plats där man ställer fram ett konstverk. Det fanns inga tavlor på väggarna, endast ett utrymme att ställa en tavla och detta konstverk väljs omsorgsfullt ut för varje enskild kväll, för de gäster som besöker Ryokan då. En fin japansk tradition som visar stor omtanke om gästerna.

Apråpå konst och Japan så gick jag en 5-poängs kurs i japanska träsnitt en gång. Det var på Göteborgs Universitet och i början var jag helt säker på att jag aldrig skulle lära mig skilja mellan de olika konstnärerna. Det gick dock lättare än jag trodde och än i dag kan jag hänfört utbrista; "Åh, det måste vara Utamaro" när jag ser ljuvt avbildade kvinnor. Eller "Haha, det där måste vara Sharaku" när det är en skräckinjagande teaterbild. I Yasuragis karaokelounge kom jag att tänka på Hokusai, som ofta hade med berget Fuji i bakgrunden på sina bilder. I karaokesalongen var det dock en betydligt modernare tolkning; Japan på 2000-talet.Eftersom den här bloggen inriktar sig på färgglädje har jag tagit med bilder från Yasuragis hemsida, bilder med sushi. Man äter inte bara med munnen, utan även med ögonen och det blir en helheltsupplevelse att äta när även ögonen får sitt. Tips på hur Du gör sushi hemma hittar Du här.

Då hela helgen gick i japanska förtecken bjöd Charlotte, som vi bodde hos, på Sushi. Gott! Vi hann även med ett besök på Östasiatiska museet och drack japansk sockerdricka. Det ni!Alla foton: Yasuragi Hasseludden

PS Vill ni läsa med om Yasuragi från en annan bloggare kan ni göra det på SPA:banken.

Trackback
RSS 2.0